Συνέντευξη με την Αναστασία Παπαδάκη

Συνέντευξη με την Αναστασία Παπαδάκη





Η Φαίδρα ξυπνάει σ'ένα άγνωστο και παράξενο μέρος χωρίς αναμνήσεις. 
Η καινούργια ζωή της μια περιπέτεια χωρίς σταματημό με τον ασυμβίβαστο και επαναστατικό BJ να την ακολουθεί παντού και τον αυστηρό Δούκα να προσπαθεί να της επιβληθεί αλλά και να τη σαγηνέψει.

Ποια είναι η πραγματική Φαίδρα και γιατί βρέθηκε σ'αυτό το μέρος;

Θα καταφέρει να αντεπεξέλθει κάτω από το βάρος της αποστολής της ή θα λυγίσει καταστρέφοντας τους όλους και όλα;



Η Αναστασία Παπαδάκη είναι γεννημένη το Μάρτιο του 1985. Κατάγεται από τον Έβρο όπου και κατοικεί. Το 2015 εκδόθηκε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Pis Aller» και συνεχίζοντας να πιστεύει στη διαστρεβλωμένη ισορροπία που κρύβει ο καθένας μέσα του την άνοιξη του 2016 εκδίδεται η συνέχεια με τίτλο «Gambit».
Τo 2014 εξυμνώντας τον έρωτα έγραψε μια ποιητική συλλογή με τίτλο «Πυρφόρος Έρως» όπου και κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία: Ερωτική Ποίηση. Ερωτευμένη με τoν Έρωτα συνέχισε να γράφει ποιήματα και τον Αύγουστο του 2015 κέρδισε την πρώτη θέση στην κατηγορία: Ποίηση, στον παγκόσμιο διαγωνισμό της International Art Society. Τον Ιανουάριο του 2016 βραβεύτηκε στον Παγκόσμιο διαγωνισμό "Κ.Π. Καβάφης" για την ποιητική συλλογή "Πυράντοχη Λήθη".


1. Πες μας λίγα πράγματα για σένα.

Δεν μου αρέσει να μιλάω για μένα. Προτιμώ να με σκιαγραφούν οι αναγνώστες μέσα από τα γραπτά μου. Διότι αυτός που θα μπορέσει να κατανοήσει αυτά που γράφω -είτε μιλάμε για ποίηση, είτε για διήγημα , είτε για μυθιστόρημα – θα γνωρίσει κι ένα κομμάτι δικό μου.

2. Γιατί συγγραφή; Γιατί όχι μουσική ή φωτογραφία;

Γιατί μέσα από το ξεδίπλωμα των λέξεων εκφράζομαι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η μουσική με εμπνέει, όμως δεν μπορώ να την αγγίξω. Η φωτογραφία με ταξιδέψει, όμως δεν μπορώ να την αποτυπώσω. Η λέξεις με άγγιξαν και τις αγγίζω και εγώ. Εύχομαι μόνο να μπορώ να τις μεταδώσω στους άλλους.

φωτογραφία της συγγραφέως με τους ομιλητές της

παρουσίασης του βιβλίου στην Θεσσαλονίκη
3. Έχεις δηλώσει σε συνεντεύξεις σου ότι το Pis Aller δημιουργήθηκε εξαιτίας της απορίας που είχες για το που πηγαίνουν οι άγγελοι όταν πεθαίνουν. Μίλησέ μας λίγο γι’ αυτό˙ από που γεννήθηκε αυτή η απορία, δεδομένου ότι οι άγγελοι δεν πεθαίνουν;

Πρέπει να πιστεύει κάποιος στους αγγέλους για να πιστεύει και ότι δεν πεθαίνουν. Ήταν απλά ένας ειρμός που γεννήθηκε στη στιγμή και βασίστηκε πάνω στο δικό μας κόσμο. Προσπαθώντας να ενώσω το φανταστικό με το ρεαλιστικό γεννήθηκε αυτό το μυθιστόρημα. Το να παλεύει το συναίσθημα με τη λογική είναι πάντα μια από τις καλύτερες μάχες.

4. Τι κάνει την Φαίδρα, την πρωταγωνίστρια του βιβλίου σου, μια ηρωίδα την ιστορία της οποίας αξίζει να διαβάσει το αναγνωστικό κοινό; Γενικά πιστεύεις ότι μπορεί ο καθένας να ταυτιστεί με αυτή και κατά πόσο νομίζεις ότι αποτελεί «ορθό» πρότυπο σύγχρονου ανθρώπου και γυναίκας;

Η Φαίδρα αν και ένα αποκύημα της φαντασίας μου, είναι βασισμένη στη σύνθετη ψυχοσύνθεση κάθε σημερινής γυναίκας. Διαθέτει παρελθόν με λάθος και σωστές επιλογές, που τις επανεξετάζει και αναρωτιέται αν έπραξε σωστά για την ίδια και τους γύρω της. Την κατατρέχουν τα ανείπωτα και τα ανεκπλήρωτα, οι προδοσίες και οι φιλίες. Δεν διαφέρει από μια κοπέλα της σύγχρονης εποχής, αντιθέτως είναι μια τέτοια.

5. Μέσα στο βιβλίο, πέρα από πολύ δράση και μυστήριο, υπάρχει και έρωτας. Θεωρείς το ρομαντικό στοιχείο απαραίτητο σε μια ιστορία και αν ναι, γιατί;

Είμαι ερωτευμένη με τον Έρωτα, την κινητήριο δύναμη όπως συνηθίζω να λέω. Δε θα μπορούσα να αποκλείσω το κυρίαρχο -για μένα- στοιχείο από κανένα γραπτό μου.

6. Συγγραφικά, πώς βλέπεις τον εαυτό σου σε πέντε χρόνια; Θα ασχολείσαι ακόμα με τον χώρο και αν ναι, τι ελπίζεις να πετύχεις μέχρι τότε;

Δε είναι στα σχέδια μου η εγκατάλειψη αυτού του χώρου. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν μπορώ να «δω» τον εαυτό μου τόσο μακροπρόθεσμα. Ελπίζω να πετύχω το αρχικό μου όνειρό, το οποίο δεν μπορώ να αποκαλύψω. Θεωρώ ότι οι ευχές μου πρέπει να παραμένουν κρυφές. Ο χρόνος θα δείξει και αν εκπληρωθεί θα το μάθετε.

7. Είναι αλήθεια ότι ο Stephen King σε ενέπνευσε να ξεκινήσεις το γράψιμο; Γιατί δεν ακολούθησες τα βήματα εκείνου στα μυθιστορήματα τρόμου και αποφάσισες η πρώτη σου ολοκληρωμένη δουλειά να είναι φαντασίας και μάλιστα κάτι τόσο διαφορετικό από το πρότυπό σου;

Ναι, είναι αλήθεια ότι ο Steven King ήταν το έναυσμα για να προσπαθήσω να βάλω σε τάξη τις λέξεις στο κεφάλι μου, όμως τα μυθιστορήματα τρόμου επηρεάζουν πολύ τον ψυχισμό μου. Ό,τι γράφω, πρώτα το ζω και μια ευαίσθητη ψυχή σαν εμένα δεν αντέχει να ζήσει κάτι τέτοιο. Αν και έχω κάνει κάποιες προσπάθειες σε αυτό το είδος, τις σταμάτησα. Ανήκω στους αθεράπευτα ρομαντικούς.

8. Πως θα περιέγραφες την αγάπη του συγγραφέα για τις ιστορίες του σε αντιστοιχία με την σχέση μητέρας και παιδιών, όντας μητέρα η ίδια;

Δύσκολη ερώτηση. Η πρώτη λέξη που μου έρχεται το μυαλό είναι υπερπροστατευτικά. Το φροντίζεις με κάθε δυνατό τρόπο και μόλις κάποιος προσπαθήσει να το αγγίξει ξεσπάει η κόλαση. Τόσο απλά.

9. Από τι πιστεύεις ότι πρέπει να αποτελείται μια ιστορία για να αξίζει να ειπωθεί;

Κάθε ιστορία αξίζει να ειπωθεί. Το σωστό ερώτημα είναι σε ποιο κοινό αξίζει να ακουστεί. Ο κάθε αναγνώστης θέλει τη δική του ιστορία που θα ανήκει μόνο σε αυτόν. Αυτό κάνει την ιστορία μοναδική.

10. Πέρα από συγγραφέας είσαι και διακεκριμένη ποιήτρια. Η πρώτη σου ποιητική συλλογή με τίτλο «Πυρφόρος Έρως» κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό από τις εκδόσεις Πηγή και τα έσοδα πηγαίνουν σε έναν φιλανθρωπικό οργανισμό. Μίλησε μας λίγο γι' αυτό. 

Η ποίηση γεννιέται από τον πόνο, άρα σύμφωνα με τη δική μου συναισθηματική λογική, τα έσοδα της πρέπει να δοθούν σε κάποιον που πονά, σε κάποιον που χρειάζεται βοήθεια. Αυτό έκανα και αυτό έχω σκοπό να συνεχίσω να κάνω. Ελπίζω να τα καταφέρω.

11. Ποίηση ή λογοτεχνία;

Κανένα από τα δύο. Και τα δύο. Δεν μπορώ να διαλέξω. Το καθένα με διεκδικεί με τον δικό του τρόπο στο δικό του χρόνο.

12. Η συντριπτική πλειοψηφία των ποιημάτων σου μιλούν για τον έρωτα. Τι κάνει αυτό το θέμα τόσο σημαντικό και αξιόλογο καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος για σένα;

Δεν είναι καλλιτεχνικό για μένα. Είναι ανάγκη έκφρασης. Η αγάπη, ο έρωτας από την χαρά ως τη λύπη και αντίθετα, είναι μεγάλο και πολύπαθο θέμα για μένα. Όταν αυτό σπρώχνει για να βγει, δεν έχω επιλογή.

13. Γιατί επιλέγεις να γράφεις σύγχρονη ποίηση;

Αυτό γράφω; Εγώ νόμιζα ότι εξωτερίκευα τα συναισθήματα μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αργότερα έμαθα ότι υπάρχει ταμπέλα.

14. Υπάρχουν πολλοί που κατακρίνουν την έλλειψη μέτρου και ομοιοκαταληξίας στα ποιήματα. Τι θα τους απαντούσες;

Δεκτή η κριτική. Όχι, όμως και η χολή που ξερνούν μερικοί. Όταν οι ίδιοι μπορέσουν να χαλιναγωγήσουν τα ψυχικά τους προβλήματα, θα τους ακούσουμε.

15. Υπάρχει κάτι όσον αφορά στο συγγραφικό κομμάτι της ζωής σου, για το οποίο έχεις μετανιώσει;

Μέχρι στιγμής δεν μπορώ να πω ότι έχω μετανιώσει. Είμαι ικανοποιημένη. Το μέλλον θα αποκαλύψει τυχόν λάθη.

16. Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να συμμετέχεις στη δημιουργία του Moonlight Tales;

Ήθελα να δώσω χώρο σε συγγραφείς που πειραματιζόταν στη συγγραφή και θεώρησα με αυτό τον τρόπο ότι θα ακουστεί η φωνή τους. Μέχρι στιγμής με έχει δικαιώσει αυτή μου η προσπάθεια.

17. Ως ιδρυτικό μέλος του Moonlight Tales, τι θα έλεγες ότι σημαίνει το blog για σένα;

Το πρωταρχικό κομμάτι μου για τον κόσμο της γραφής. Είμαι υπερήφανη γι αυτό και για το όνομα που του έδωσα. Δε θα μπορούσα να δω τον εαυτό μου να το εγκαταλείπει. Ποτέ.

18 Δώσε μια λογοτεχνική συμβουλή στους συγγραφείς του Moonlight Tales.

Να γράφουν μόνο ό,τι τους εκφράζει. Μόνο αυτό που θέλει να βγει. Μην πιέζεται την ιστορία. Θα έρθει η ώρα που θα σας εκδικηθεί στερώντας σας την έμπνευση.

19. Θεωρείς ότι το blog σε βοήθησε στα πρώτα σου βήματα; Τι ήταν αυτό που αποκόμισες σαν συγγραφέας, αλλά και σαν ιδιοκτήτρια από το Moonlight Tales;

Δεν έχω δικές μου ιστορίες στο blog πια, όμως με έχει βοηθήσει στην προώθηση, καθότι έχει μεγάλο αναγνωστικό κοινό. Μέσα από το Blog είδα τη δίψα τον ανθρώπων για την ανάγνωση και την ανάγκη αυτών για τη συγγραφή . Ελπιδοφόρα και τα δύο για τη νέα γενιά!

20. Πώς λαμβάνεις την κριτική που γίνεται στα έργα σου;

Τη δέχομαι χωρίς βίαιες αντιδράσεις. Την σωστή κριτική όμως, διότι με βοηθά στη διόρθωση ελαττωμάτων που πιθανόν δε βλέπω.

21. Είσαι μόνιμη κάτοικος Αλεξανδρούπολης. Πόσο δύσκολη θεωρείς ότι είναι η προώθηση των έργων σου από τον τόπο σου και τι συμβουλές θα έδινες σε άτομα που θέλουν να εκδώσουν, αλλά μένουν μακριά από μεγάλες πόλεις;

Είναι σαφώς μειονέκτημα να ζεις μακριά από την καρδιά των γεγονότων. Δεν πρέπει όμως να αποθαρρύνει κανέναν αυτό. Υπάρχουν τρόποι να γίνει προώθηση και γνωστοποίηση των έργων σου με την τεχνολογία. Πίστεψε το γραπτό σου και θα το πιστέψει και ο κόσμος! 

22. Τι πρέπει να περιμένουμε από σένα στο μέλλον;

Άλλες ποιητικές συλλογές που βρίσκονται υπό έκδοση, τη συνέχεια της τριλογίας φυσικά και ετοιμάζω άλλα τέσσερα βιβλία. Δυο αληθινές ιστορίες και δύο μυθιστορήματα.

23. Πώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σου; Που θα βρούμε τα βιβλία σου;

Μπορείτε να βρείτε τη σελίδα μου στο Facebook και να επικοινωνήσετε από εκεί μαζί μου, όπως και στο προσωπικό μου ιστολόγιο  και φυσικά μέσω του blog Moonlight Tales.

Τα βιβλία μου μπορείτε να τα ζητήσετε από τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς σας, να τα βρείτε στα Public ή και στα site των εκδόσεων anonymo-biblio.gr και pigi.gr.



Πυρφόρος Έρως- Αναστασία Παπαδάκη (ποιητική συλλογή)


Εκδόσεις Πηγή (2016)

Μία ποιητική συλλογή αφιερωμένη στη μεγαλύτερη δύναμη αυτού του πλανήτη… τον Έρωτα!

Το βιβλίο αποτελείται από πενήντα ποιήματα, που με ένα μεγάλο εύρος συναισθημάτων συνθέτουν την απογύμνωση της ανθρώπινης ψυχής και καρδιάς.

Η συλλογή βραβεύτηκε με την πρώτη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό «Σικελιανά», το 2014 στην κατηγορία: Μεγάλη Ποιητική Συλλογή Ερωτικής Ποίησης και αποτελεί θησαυρό για τη βιβλιοθήκη σας.

(Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου θα δοθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.)


Αν το Pis Aller σας κίνησε το ενδιαφέρον, μπείτε στην κλήρωση του Moonlight Tales.

Για να πάρετε μέρος στον διαγωνισμό, πατήστε εδώ.