Πώς να στήσετε σωστά ένα χαρακτήρα + Διαγωνισμός Διηγήματος

Όσοι διαβάζετε σταθερά τα άρθρα μας, θα ξέρετε ότι δύο εβδομάδες πριν καλύψαμε το θέμα «Τι πρέπει να ξέρετε για τους χαρακτήρες του βιβλίου σας» με το άρθρο «30+1ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στους πρωταγωνιστές της ιστορίας σας». Όσοι δεν το έχετε διαβάσει, να πάτε!
Αυτή την εβδομάδα ασχολούμαστε με το πως να στήσετε σωστά και ολοκληρωμένα τους χαρακτήρες σας από την αρχή.
Πάμε να δούμε λοιπόν τα βασικά πράγματα που χρειάζεστε και να τα σχολιάσουμε:

Νομικά Στοιχεία:

1. Όνομα:

π.χ. Μαρία Παπαδοπούλου/ Νίκος Ξανθόπουλος

Δεν χρειάζονται εξηγήσεις! Πώς λένε τον χαρακτήρα σας; Απλά να πω ότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι μόνο δύο ονόματα, ένα βαπτιστικό και ένα επίθετο. Πολλοί από μας έχουμε δύο μικρά (ή και περισσότερα). Επίσης, αν ο χαρακτήρας είναι αμερικανός, για παράδειγμα, κατά πάσα πιθανότητα θα έχει «middle name» (ουσιαστικά έχει δύο μικρά ονόματα, απλά το ένα δεν χρησιμοποιείται συνήθως). Γενικά, ψάξτε το με τα ονόματα. Έχετε πολλές επιλογές!

2. Φύλο:

π.χ. Γυναίκα/ άντρας

Κανονικά δεν θα είχα να πω τίποτα, αλλά γιατί όχι, η επιστήμη έχει προχωρήσει και παρά το γεγονός ότι μετά από μια εγχείρηση αλλαγής φύλου είσαι ή άντρας ή γυναίκα, ανάλογα με το αν έχεις κόψει ή έχεις προσθέσει μέλη, το να σκεφτείς από πριν κάτι τέτοιο για τον χαρακτήρα σου, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ενδιαφέρουσα τροπή της ιστορίας.

3. Οικογενειακή Κατάσταση:

π.χ. Χωρισμένη/ σε σχέση

Εδώ έχουμε πολλά, ας πούμε όμως μερικά απ’ αυτά.

1.    Ελεύθερος/-η
2.    Σε σχέση
3.    Σε ελεύθερη σχέση
4.    Σε σχέση από απόσταση
5.    Σε πολλές σχέσεις ταυτόχρονα
6.    Φίλοι με προνόμια
7.    Είναι περίπλοκο (ας είναι καλά το facebook)
8.    Αποκλειστικά one night stands
9.    Αρραβωνιασμένος/-η
10.  Παντρεμένος/-η
11.  Χωρισμένος/-η
12.  Σε διάσταση
13.  Χήρος/-α

Και εδώ ό,τι θέλετε βάζετε. Μόνο η φαντασία σας σάς περιορίζει. Επίσης, μην αποκλείσετε το γεγονός ο χαρακτήρας σας να απατάει τον σύντροφό του.

4. Οικογενειακό Δέντρο:


Προσωπικά μου αρέσει να σχεδιάζω το οικογενειακό δέντρο του κάθε χαρακτήρα μου. Είναι πιο εύκολο να βρίσκω τα ονόματα που θέλω κάθε φορά και το τι συγγένεια υπάρχει με τον καθένα, αλλά εσείς κάντε το όπως σας βολεύει. Σίγουρα όμως πρέπει να γνωρίζετε τις βασικές πληροφορίες που εμπεριέχονται σε ένα οικογενειακό δέντρο και αυτές είναι:

1. Ο πατέρας
2. Η μητέρα
3. Τα αδέλφια
4. Οι σύζυγοι των αδελφών
5. Τα παιδιά τους- ανίψια του χαρακτήρα που σας ενδιαφέρει
6. Τους παππούδες
7. Τους θείους (αδέλφια των γονιών)

Ενδιαφέρον έχει να προσθέτετε που και που ένα πρώην σύζυγο της μητέρας ή μια σχέση του πατέρα από την οποία προέκυψε ένα παιδί.

5. Κατοικία:

Προφανώς είναι ζωτικής σημασίας να διευθετηθεί το θέμα της κατοικίας. Ο χαρακτήρας σας μπορεί να μένει με τους γονείς του ή μόνος του ή με συγκάτοικο ή να είναι άστεγος. Όπως και να ‘χει πρέπει να το ξέρετε.

Εξωτερική Εμφάνιση:

1. Ηλικία:

π.χ. 32 χρονών/ 26 χρονών

Εδώ πραγματικά δεν έχω να συμπληρώσω κάτι. Θα πω μόνο ότι χάριν ευκολίας στο οικογενειακό δέντρο βάζω κάτω από τα ονόματα και την ηλικία του καθενός.

2. Ύψος:

π.χ. 1.69/ 1.83

Δεν είναι απαραίτητο να ξέρετε το ακριβές ύψος για κάθε χαρακτήρα. Προσωπικά μ’ αρέσει να αναφέρω το ύψος του πρωταγωνιστή και όλους τους άλλους να τους περιγράφω ως «ψηλούς», «κοντούς», «με μέτριο ύψος» ή λέγοντας συχνά ότι «είναι ένα κεφάλι πιο ψηλός απ' τον τάδε». Κανείς δεν θα θυμάται το ακριβές ύψος όλων των χαρακτήρων, οπότε απλά διαμορφώστε την εικόνα για τους αναγνώστες σας.

3. Βάρος:

π.χ. 59 κιλά/ 90 κιλά

Και πάλι, δεν είναι απαραίτητο το ακριβές βάρος και για να πω την αλήθεια, καλύτερα να το αποφεύγετε. Πολλοί (οι περισσότεροι) άνθρωποι δεν μπορούν να σχηματίσουν στο μυαλό τους μια εικόνα βάση ενός αριθμού. Καλύτερα να πείτε «πολύ αδύνατος» ή «με ελάχιστα παραπανήσια κιλά».

4. Σωματότυπος:

π.χ. μικροκαμωμένη/ επιβλητική παρουσία

Εδώ δεν εννοώ απαραίτητα το «σωματότυπος κλεψύδρα» ή «μήλο» ή «αχλάδι» ή όλα τα συναφή. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αυτά για να σχηματίσετε μια καλύτερη εικόνα, όμως θα πρότεινα κάτι σε «ψιλόλιγνο σώμα» ή «γυμνασμένες πλάτες».

5. Χαρακτηριστικά Προσώπου:

Θα δούμε ό,τι αφορά το πρόσωπο μέσα από τις διάφορες υποκατηγορίες. Θεωρώ την τόση περιγραφή λίγο υπερβολική –κυρίως γιατί δεν είμαι άνθρωπος που μιλάει εκτενώς για τέτοια πράγματα στα βιβλία του-, αλλά πολλοί από σας το κάνετε, οπότε πάμε να τα δούμε:

α) Πρόσωπο:

Εδώ θα πρέπει να μιλήσετε για το σχήμα του προσώπου. Χρησιμοποιήστε όροι όπως «ψηλά ζυγωματικά», «μακρόστενο πρόσωπο», «πλατύ μέτωπο», «θεληματικό πηγούνι».

β) Μάτια:

Μιλάμε για 1) μέγεθος, 2) χρώμα, 3) σχήμα. Μπορείτε να μιλήσετε και για τις βλεφαρίδες ή για την «λάμψη» των ματιών.

Να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι τα μάτια δεν είναι μόνο καστανά, γαλάζια ή πράσινα. Κατά κύριο λόγο ΔΕΝ είναι πράσινα, οπότε προσπαθήστε να πολεμήσετε την παρόρμησή σας να το γράψετε. Αντ’ αυτού προτιμήστε χρώματα όπως το μαύρο ή το γκρι. Επίσης δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε το ακριβές χρώμα στις περιγραφές σας, γιατί μπορεί να σας περιορίσει. Μιλήστε για «κεχριμπαρένια μάτια» ή «μάτια στο χρώμα της θάλασσας».

γ) Μύτη:

Τίποτα ιδιαίτερο. «Μακριά», «μεγάλη», «γαλλική», «γαμψή» κ.ο.κ.

δ) Στόμα:

Όπως και με τη μύτη, το ίδιο ισχύει και εδώ. Δεν νομίζω ότι μπορείτε να βγείτε πολύ έξω απ’ τα συνηθισμένα. «Σαρκώδη χείλη», «λεπτά χείλη», «μικρό στόμα» κ.ο.κ.

ε) Λοιπά:

Εδώ μπορείτε να πείτε για:

· Σπυράκια
· Ελιές
· Λακάκια
· Αυτή τη λακούβα ανάμεσα στο στόμα και τη μύτη (που όσους και να ρώτησα δεν ήξεραν να μου πουν πως λέγεται)
· Χρώμα δέρματος
· Μούσια/ μουστάκια (θα πρότεινα αποκλειστικά για άντρες)

6. Λοιπά Εξωτερικής Εμφάνισης:    

α) Τατουάζ ή τρύπες στο σώμα (piercings):


Και τα δύο λένε πολλά για την προσωπικότητα του ατόμου. Διαλέξτε προσεκτικά. Αν ο χαρακτήρας σας έχει τατουάζ για παράδειγμα, σε ποιο σημείο του σώματός του είναι; Είναι μεγάλο ή μικρό; Σημαίνει κάτι ή απλά του άρεσε το σχέδιο; Πότε το έκανε; Το έχει μετανιώσει; Επίσης μπορεί να υπάρχει μια αστεία ιστορία πίσω από το πως έκανε το τατουάζ του.

β) Ουλές, σημάδια ή ελιές:

Δεν χρειάζεται εξήγηση. Σημάδια από τη γέννηση, παιδικά τραύματα, καρούμπαλα κ.α.

Άλλα:

1. Σεξουαλικές Προτιμήσεις:

π.χ. άντρες/ γυναίκες

Και εδώ υπάρχουν περισσότερες επιλογές απ’ όσες φαντάζεστε. Πολλοί άνθρωποι στον κόσμο ελκύονται σεξουαλικά από αντικείμενα για παράδειγμα. Ίσως η λέξη «πολλοί» είναι υπερβολική, αλλά και πάλι είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα. Δεν θα το πρότεινα, γιατί δύσκολα ταυτίζεται ο αναγνώστης με κάτι τέτοιο, αλλά δική σας ιστορία είναι, ό,τι θέλετε την κάνετε. Θα πρότεινα όμως να μείνετε σε ό,τι είναι νόμιμο.

2. Στυλ Ντυσίματος:

π.χ. κάζουαλ/ σπορ

Το ντύσιμο μαρτυρά πολλά για την προσωπικότητα του ανθρώπου. Έτσι το τι φοράει συνήθως ο χαρακτήρας σας, είναι μια σημαντική απόφαση. Σκεφτείτε αν θέλετε να ντύνεται προκλητικά ή σεμνά, σπορ ή επίσημα, απλά ή εκκεντρικά.

Το ίδιο ισχύει και για το μακιγιάζ για τις γυναίκες.

3. Ιδιαίτερα Χαρακτηριστικά:

Όπως είχα πει και στο προηγούμενο άρθρο, ένας χαρακτήρας μπορεί να μην φοράει ποτέ εσώρουχα ή να μην χρησιμοποιεί ποτέ ασανσέρ. Όλοι έχουμε κάτι περίεργο που κάνουμε και είναι λογικό να ισχύει το ίδιο και για τους χαρακτήρες μας.

Στην ίδια κατηγορία θα βάλω και τους αριστερόχειρες ή αμφίχειρες χαρακτήρες (για να μην φτιάχνω άλλη κατηγορία). Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ακόμα και αν κάποιος είναι δεξιόχειρας δεν χρησιμοποιεί απαραίτητα πάντα το δεξί του χέρι (για αν φάει ας πούμε). Η ίδια διάκριση με το χέρι προτίμησης γίνεται και στα κάτω άκρα.

4. Αναπηρίες:

Ο χαρακτήρας σας μπορεί να έχει κάποια αναπηρία (που είτε φαίνεται είτε δεν φαίνεται). Μπορεί για παράδειγμα να είναι κουφός ή να του λείπει ένα χέρι ή το ένα πόδι του να είναι μακρύτερο από το άλλο.

Προσωπικές Πληροφορίες:

1. Προτερήματα:

Μία λίστα με τα προτερήματα του χαρακτήρα σας. Προφανώς δεν είναι απαραίτητο όντως να φτιάξετε στη λίστα, αλλά να έχετε στο μυαλό σας τι είδους άνθρωπος είναι ο ήρωάς σας. Όταν γνωρίζετε έναν άνθρωπο πολύ καλά, μπορείτε να πείτε, για παράδειγμα, τρία καλά πράγματα για εκείνον˙ το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και με τους χαρακτήρες σας.

2. Μειονεκτήματα:

Δες πάνω! Το ίδιο ισχύει και εδώ. Όλοι οι άνθρωποι έχουν μια κακή πλευρά, έτσι και ο χαρακτήρας σου. Οπότε σκέψου απ’ την αρχή τι κάνει τον ήρωά σου πραγματικό άνθρωπο.

3. Ταλέντα:

Ο τίτλος εξηγείται μόνος του. Απλά άσε τη φαντασία σου να καλπάσει.

4. Συνήθειες:

π.χ. γυμνάζεται καθημερινά/ βγάζει το σκύλο βόλτα κάθε μέρα

Κάθε άνθρωπος έχει συνήθειες. Πίνει κάθε πρωί καφέ στις 8 π.μ., διαβάζει πάντα την εφημερίδα του στην τουαλέτα, κάνει πάντα μπάνιο πριν πέσει στο κρεβάτι. Ξανά, πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ να έχει κάτι τέτοιο ο χαρακτήρας σας.

5. Φόβοι:

π.χ. φοβάται το σκοτάδι/ φοβάται τα ύψη

Ουσιαστικά σε αυτή την κατηγορία θα σας λέω να κοιτάξετε ό,τι έχω πει παραπάνω. Όλοι οι άνθρωποι έχουν, το ίδιο και ο χαρακτήρας σας.

6. Πράγματα που τον ενοχλούν:

π.χ. όταν οι γύρω της τρώνε με ανοιχτό το στόμα/ όταν κάποιος τον διακόπτει

Ό,τι μας ενοχλεί μας κάνει αυτούς που είμαστε. Το αν θεωρούμαστε εύκολοι ή δύσκολοι άνθρωποι εξαρτάται από τις παραξενιές μας. Όλοι έχουμε -κάποιοι περισσότερες, κάποιοι λιγότερες. Βρείτε τι ενοχλεί τους χαρακτήρες σας.

7. Φιλοδοξίες/ Στόχοι:

Όλοι ανεξαιρέτως κυνηγάμε κάτι (μια προαγωγή για παράδειγμα).

8. Όνειρα:

Οι φιλοδοξίες και τα όνειρα είναι σχεδόν το ίδιο, αλλά το δεύτερο είναι μακροπρόθεσμο. Και τα δύο όμως πιθανότητα θα διαμορφωθούν από την ίδια την ιστορία. Ίσως να μην τα ξέρετε από την αρχή.

9. Θρησκεία:

Το τι πιστεύει ο καθένας είναι σημαντικό κομμάτι του εαυτού του. Μάθετε τι πιστεύει ο χαρακτήρας σας.

Σχέσεις:

Γενικά οι άνθρωποι που ξέρει και τα άτομα με τα οποία αλληλεπιδρά.

1. Οικογένεια:

Αυτό θα πρέπει να το έχετε βρει στο οικογενειακό δέντρο. Εδώ προσπαθήστε να πάτε λίγο πιο μακριά από τους παππούδες και τους θείους.

2. Φίλοι:

Δεν έχω να εξηγήσω κάτι εδώ.

3. Συνεργάτες (συμμαθητές-συνάδελφοι):

Ξανά, δεν έχω να εξηγήσω κάτι. Άτομα με τα οποία ή πάει σχολείο μαζί ή γνωρίζει από τη δουλειά. Στην ίδια κατηγορία πάνε και οι δάσκαλοι ή το αφεντικό.

4. Ερωτικές Σχέσεις:

Πρώην και νυν. Ό,τι σχέση έκανε ποτέ. Όλοι έχουμε παρελθόν. Το ίδιο ισχύει και για τους φίλους και τους συνεργάτες.

5. Εχθροί:

Ανάλογα με το τι ιστορία γράφετε! Ένας καθημερινός άνθρωπος δεν νομίζω να έχει εχθρούς (ή απλά εγώ ζω βαρετή ζωή), αλλά σίγουρα έχει άτομα που δεν συμπαθεί.

6. Κατοικίδια:

Μία γάτα που έχει στο σπίτι ή ένας σκύλος που πέθανε.

Η ιστορία του χαρακτήρα:

Ό,τι συνέβη πριν γνωρίσουν οι αναγνώστες τον ήρωα από τη στιγμή της γέννησης.


***


Ό,τι είχα να πω το είπα. Τώρα θα σας πω περίπου πως τα κάνω εγώ όλα αυτά. Όσοι ξεχνάτε εύκολα, όπως εγώ, δώστε προσοχή.

Έχω ένα σημειωματάριο (ένα για κάθε ιστορία). Στις πρώτες σελίδες έχω μία λίστα με τα πλήρη ονόματα όλων των χαρακτήρων, την ηλικία τους και πληροφορίες για το ποιός είναι ο καθένας. Αυτό βοηθάει όταν ένας χαρακτήρας έχει εμφανιστεί μια φορά για λίγο.

Μετά έχω μία σελίδα μπρος πίσω για κάθε βασικό χαρακτήρα, όπου γράφω την ηλικία του, την εξωτερική περιγραφή που έχω δώσει γι αυτόν στο βιβλίο, την δουλειά του, το οικογενειακό του δέντρο και άλλα πράγματα που μπορεί να ξεχάσω. Ο καθένας ξέρει τι δεν θυμάται κάθε φορά, δεν είναι ανάγκη να γράφετε τα πάντα. Γράφω την ιστορία όλων, πέραν του πρωταγωνιστή και συνήθως μιλάω για ό,τι συνέβη πριν γνωρίσουν τον βασικό ήρωα. Επίσης, σημειώνω το πως γνωρίστηκαν τα ζευγάρια.

Αφιερώνω το υπόλοιπο σημειωματάριο όπου νομίζω ότι χρειάζεται, ανάλογα με την ιστορία.
Προτείνω, αν σχεδιάζετε τα κεφάλαια πριν τα γράψετε (κάτι που κάνω προς το τέλος των βιβλίων), να μην το κάνετε σε αυτό το σημειωματάριο. Εκεί «φακελώστε» τους χαρακτήρες σας και κρατήστε σημαντικά πράγματα για την ιστορία.

Αυτά από μένα. Ελπίζω να βοήθησα και –εννοείται- για ό,τι απορία έχετε, αφήστε σχόλιο ή στείλτε μήνυμα. Επειδή το άρθρο είναι αρκετά μεγάλο ήδη, θα μαζέψω όλες τις απορίες σας και θα τις απαντήσω σε ένα δεύτερο part.

Ό,τι έγραψα παραπάνω είναι βασικά πράγματα που όλοι οι χαρακτήρες μας πρέπει να έχουν. Κάποιοι μπορεί να τα βρουν υπερβολικά, κάποιοι ελειπή. Πάρτε αυτό το άρθρο (σε συνδυασμό με το προηγούμενο) σαν οδηγό και συνεχίστε ανάλογα, όπως εσείς ξέρετε.

Επίσης, αφήστε σχόλια αν νομίζετε ό,τι έχω ξεχάσει κάτι.


Και, τελευταίο, σας έχω παιχνίδι. Θα παρατηρήσατε ότι κάτω από κάποιες κατηγορίες είχα βάλει παραδείγματα για μία γυναίκα και έναν άντρα. Θέλω να πάρετε όλα αυτά τα παραδείγματα, είτε για την γυναίκα, είτε για τον άντρα και να φτιάξετε ένα διήγημα οποιουδήποτε θέματος (χωρίς περιορισμό λέξεων). Μπορεί να είναι τρόμου, φαντασίας, κοινωνικό κ.ο.κ.

Όλα τα διηγήματα θα δημοσιευθούν στο blog, θα γίνει ψηφοφορία και ο νικητής θα κερδίσει 1 βιβλίο της επιλογής του από τη σειρά «Μεταίχμιο Pocket». Ο μόνος περιορισμός είναι ότι μέσα στο κείμενο θα πρέπει να εμφανίζονται όλα τα στοιχεία που έχω δώσει. Συμμετοχές θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 11 Απριλίου. Μετά θα ξεκινήσουν οι ψηφοφορίες. Έχετε ένα μήνα! Καλή τύχη σε όλους!

Στέλνετε τα διηγήματά σας το e-mail του Moonlight Tales (moonlightales@gmail.com) με την ένδειξη "Διαγωνισμός Διηγήματος". Τα κείμενα πρέπει να είναι ορθογραφημένα και ορθώς συνταγμένα.

Η λίστα των στοιχείων έχει ως εξής:


Γυναίκα
Άντρας
Όνομα
Μαρία Παπαδοπούλου
Νίκος Ξανθόπουλος
Φύλο
Γυναίκα
Άντρας
Οικογενειακή Κατάσταση
Χωρισμένη
Σε σχέση
Ηλικία
32 χρονών
26 χρονών
Ύψος
1.69
1.83
Βάρος
56
80
Σωματότυπος
Μικροκαμωμένη
επιβλητική παρουσία
Σεξουαλικές Προτιμήσεις
Άντρες
Γυναίκες
Ντύσιμο
Κάζουαλ
Σπορ
Συνήθειες
Γυμνάζεται καθημερινά
Βγάζει το σκύλο βόλτα κάθε μέρα
Φόβοι
Φοβάται το σκοτάδι
Φοβάται τα ύψη
Πράγματα που τον ενοχλούν
Όταν οι γύρω της τρώνε με ανοιχτό το στόμα
Όταν κάποιος τον διακόπτει


Υπενθυμίζω: Χρησιμοποιήστε ένα άτομο από τα δύο.

Εύη Φρυγανά