Welcome

Στο blog μας θα βρείτε δεκάδες Έλληνες συγγραφείς και ιστορίες κάθε είδους, για κάθε ηλικία και για όλα τα γούστα, όπως επίσης εβδομαδιαίες κληρώσεις βιβλίων, συνεντεύξεις γνωστών συγγραφέων, συμβουλευτικά συγγραφικά άρθρα και πολλά άλλα.

Εάν λοιπόν λατρεύετε τη λογοτεχνία, περιηγηθείτε στο blog μας και ανακαλύψτε όσα έχουμε να σας προσφέρουμε.

Καλώς ήρθατε στον Moonlightόκοσμο!

22.11.18

Δευτερεύοντες Χαρακτήρες: Δώρα για τον πρωταγωνιστή
Ο πρωταγωνιστής είναι ο σταρ της ιστορίας μας. Όλα γίνονται για εκείνον, ο κόσμος περιστρέφεται γύρω του, το σύμπαν ολόκληρο συνωμοτεί για να του καταστρέψει τη ζωή ή να πετύχει τα όνειρά του. Σε αυτή την πορεία του όμως, ο πρωταγωνιστής μας δεν είναι μόνος. Γύρω του βρίσκονται οι δευτερεύοντες χαρακτήρες, μια μικρή ή μεγάλη στρατιά από καλές και κακές νεράιδες που –όπως μας δίδαξαν τα παραμύθια– έρχονται, για να προσφέρουν τα δώρα τους σε αυτό τον εκλεκτό που η μοίρα αποφάσισε να βασανίσει.


Οι δευτεραγωνιστές λοιπόν μπαίνουν στην ιστορία για συγκεκριμένο λόγο: να βοηθήσουν τον πρωταγωνιστή στη μεταμόρφωσή του. Αυτό δε σημαίνει πως είναι απαραίτητα καλοί χαρακτήρες. Μην ξεχνάμε πως και η Maleficent δώρο έδωσε στην Ονόρα, και είδατε τι έπαθε μετά. Εξάλλου, ένας ικανός ανταγωνιστής διασφαλίζει την  ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξέλιξη για τον πρωταγωνιστή μας.
Σήμερα λοιπόν εμπνεόμενη από τα Χριστούγεννα που όλο και πλησιάζουν, θα σας παρουσιάσω/αναλύσω τη λίστα της Jessica Perrini (συγγραφέας και επιμελήτρια από την Αυστραλία με πάνω από 100 βιβλία στην πλάτη της) με τα 4 είδη δώρων που μπορούν να προσφέρουν οι δευτεραγωνιστές, για να κερδίσουν μια θέση στην ιστορία μας:1. Αντίθεση
Το φως λάμπει δυνατότερα μέσα στο σκοτάδι, για αυτό και ο πρωταγωνιστής μας χρειάζεται ανθρώπους που να διαφέρουν από εκείνον, ώστε να τονίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Επιπλέον, και ακόμη πιο σημαντικό, η αντίθεση επιφέρει σύγκρουση και η σύγκρουση (εσωτερική ή εξωτερική) είναι η κινητήριος δύναμη κάθε ιστορίας. Ο πρωταγωνιστής μας χρειάζεται γύρω του ανθρώπους που θα του δείξουν έναν άλλον τρόπο, που θα τον κάνουν να αμφισβητήσει τα δεδομένα του, να παλέψει με τον εαυτό του και να επαναπροσδιορίσει το νόημα της ύπαρξής του.

2. Μαγικό αντικείμενο
Προφανώς στην κατηγορία αυτή ανήκουν αντικείμενα όπως το Εξκάλιμπερ του βασιλιά Αρθούρου, το ραβδί του Χάρι Πότερ ή το περίφημο χρυσό κόσμημα από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Παρ’ όλα αυτά, στην κατηγορία εμπεριέχονται και αντικείμενα που ίσως να μη φαντάζουν μαγικά εκ πρώτης όψης, όμως κρύβουν τη δική τους δύναμη: το κειμήλιο μιας οικογένειας, το μενταγιόν μιας νεκρής μητέρας, η φωτογραφία ενός αγαπημένου. Αυτό που καθιστά ένα αντικείμενο πραγματικά μαγικό δεν είναι οι μεταφυσικές δυνάμεις που διαθέτει, αλλά το νόημα που αποκτά για τον πρωταγωνιστή μας. Αυτό είναι που θα καθορίσει την πραγματική του δύναμη και στις πιο κρίσιμες στιγμές της ιστορίας μας θα δώσει στον πρωταγωνιστή μας όλα όσα χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς του.
Φυσικά το μαγικό αντικείμενο μπορεί να έχει και αρνητική χρήση για τον πρωταγωνιστή μας, ανάλογα με το ποιος το έστειλε, με τι σκοπό, αλλά και το νόημα που αποκτά μέσα στην ιστορία.


3. Φιλία και έμπνευση
Σε αυτό τον αγώνα ενάντια στη μοίρα, ο πρωταγωνιστής μας θα χρειαστεί ανθρώπους που θα σταθούν δίπλα του, θα του κρατήσουν το χέρι, θα τον βοηθήσουν, θα του δώσουν συμβουλές ή θα γίνουν πρότυπα και πηγή έμπνευσης, για να ξεπεράσει τις δυσκολίες του και να εξελιχθεί. Αν ο φίλος του πρωταγωνιστή μας δεν έχει να προσφέρει τίποτα από όλα αυτά, τότε καλύτερα να τον διαγράψουμε από την ιστορία και να του βρούμε αληθινούς φίλους. Σε αυτή την κατηγορία προφανώς εμπεριέχονται και οι μέντορες, καθοδηγητές, καθώς και κάθε φιλικά προσκείμενος προς τον πρωταγωνιστή μας χαρακτήρας.  

4. Αλήθεια
Κάθε ιστορία κρύβει μυστικά που περιμένουν να αποκαλυφθούν, για να ανατρέψουν τις ισορροπίες και τον κόσμο του πρωταγωνιστή μας. Ίσως πρόκειται για παλιότερη γνώση, ίσως χρειαστεί να γίνει έρευνα, ίσως πάλι ο δευτεραγωνιστής σας το ανακαλύψει τυχαία, σημασία έχει πως κάποιος πρέπει να φέρει εις πέρας αυτό το δύσκολο έργο, γιατί μόνο εκείνος έχει τη δυνατότητα  να μεταφέρει τα μαντάτα στον πρωταγωνιστή μας.


Προφανώς και ένας δευτεραγωνιστής μπορεί να προσφέρει περισσότερα από ένα δώρα. Σε κάθε περίπτωση το πρόσημο μπορεί να είναι θετικό ή αρνητικό για τον πρωταγωνιστή μας, ανάλογα με το τι θέλουν να επιτύχουν οι χαρακτήρες (και εμείς ως συγγραφείς).
Θα προσθέτατε κάποιο άλλο είδος δώρου στη λίστα; Σκεφτείτε όσο θα στολίζετε θα τα χριστουγεννιατικα δέντρα σας (όποτε και αν στολίσετε) και επιστρέψτε να μοιραστείτε στα σχόλια τις ιδέες και τις προτάσεις σας.

Καλές γιορτές!

Μαρία Μουστοπούλου