Συνέντευξη με τον Στέλιο Ανατολίτη

Τρέχω και σκοντάφτω και χτυπάω τον αγκώνα μου σε ένα κάγκελο. Πονάει περισσότερο απ’ όσο μπορώ να αντέξω. Κάτι με χτυπάει στο κεφάλι, και χάνω τις αισθήσεις μου.


Φωνές αντηχούν στο βάθος. Ένα φως στον ορίζοντα με περιμένει: πρέπει να πάω προς τα εκεί. Δεν μπορώ να μείνω άλλο εδώ. Κάτι κρατάω στα χέρια μου. Η Μάρα. Κρατάω τη Μάρα.


Ανασαίνω με δυσκολία. Τα πνευμόνια μου καίνε. Κρατάω στα χέρια μου ένα πόδι διαμελισμένο. Είναι το δικό μου. Έχω χάσει το πόδι μου. Το στομάχι μου καίει. Τα μάτια μου καίνε και δακρύζουν. νιώθω τα χέρια μου ζεστά. Πονάνε. ουρλιάζω με όλη μου τη δύναμη προς κάτι που δεν ξέρω καν αν είναι εκεί. Λάμψη. Σκοτάδι ξανά.






Ο Στέλιος Ανατολίτης είναι Stand-up κωμικός και ενεργός Youtuber. Είναι από την Θεσσαλονίκη αλλά ζει στην Αθήνα. Σπούδασε χημεία και θέατρο και γράφει από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Κέρδισε το τρίτο βραβείο στον διαγωνισμό συγγραφής «Λέξεις σε πραγματικό χρόνο» με το διήγημα Αλτσχάιμερ. Έχει γράψει το θεατρικό έργο Ο Γάιδαρος που μισούσε τα Χριστούγεννα. Είναι ιδρυτικό μέλος του Μαιευτήριο Comedy Club, της σχολής Θεατρικών Κωμικών Αυτοσχεδιασμών (Improv Comedy) και του Felizol Improv Theatre Group στην Θασσαλονίκη. Συμμετείχε στην παράσταση StandUp for U και παρουσίασε τον πρώτο του κωμικό μονόλογο με τίτλο Μάχες με Νεράιδες στο Athens Comedy Festival το 2018.




1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Ονομάζεται «Κοάλεμος: Κινούμενη Άμμος» και το όνειρο λέει ότι είναι το πρώτο από μια σειρά βιβλίων σχετικά με τον Κοάλεμο. Είναι ένα μυθιστόρημα που κατατάσσεται στο είδος της αστικής φαντασίας. Έχει στοιχεία ρεαλισμού, μυστηρίου, φαντασίας αλλά κι επιστημονικής φαντασίας. Είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, γρήγορο, κινηματογραφικό και αστείο. Και σκοτεινό. Αλλά και αστείο. Είναι μια περιπέτεια για την ενηλικίωση. Να το διαβάσετε.


2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Δεν έχω μία πηγή έμπνευσης. Γενικά θεωρώ ότι αυτές οι φράσεις είναι απομεινάρια μιας εποχής όπου η δημιουργική διαδικασία ήταν κάτι το μπερδεμένο και σίγουρα πολυτέλεια των λίγων. Αντλώ έμπνευση από ό,τι αντλεί όλος ο κόσμος: τα πράγματα γύρω μου με τα οποία αλληλεπιδρώ.

Καθόμουν ένα πρωινό στα Εξάρχεια και πειραματιζόμουν με διάφορα στυλ γραφής. Όταν δοκίμασα να κάνω κάτι νευρικό, γρήγορο και μυστηριώδες, βγήκε το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου. Μετά έκατσα να το σουλουπώσω και να φτιάξω όλα τα υπόλοιπα, ώστε κάποτε να γίνει ένα μυθιστόρημα.

3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Διάβαζε, διάβαζε, διάβαζε.
Γράφε, γράφε, γράφε.
Διόρθωνε, διόρθωνε, διόρθωνε.


4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Διαβάζω σχεδόν τα πάντα. Μυστήριο κι επιστημονική φαντασία τα τελευταία χρόνια. Και βιβλία ποικίλης ύλης και εκλαϊκευμένης επιστήμης.

Συνήθως γράφω κάτι κοντά στο φανταστικό ή στην επιστημονική φαντασία. Προσπαθώ να επεκταθώ και στον ρεαλισμό. Θα δείξει.


5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Οι σχέσεις μεταξύ τους.

6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Νομίζω ότι ήμουν κάτι μεταξύ 12 και 13. Κι έγραψα περίπου 7 κεφάλαια για τον Ιερεμία. Ένα σκουλήκι-μάγο που ζούσε στην Σκουληκοχώρα κι έπρεπε να ταξιδέψει στο πέρα βασίλειο για να σώσει το χωριό του από μια αρρώστια. Θυμάμαι να μου λένε ότι είχε γέλιο. Μέχρι εκεί. Για τα υπόλοιπα, ρωτήστε την μάνα μου.


7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;


Θα βγάλω το «καλό» βιβλίο από την ερώτηση. Θα αφήσω την λέξη βιβλίο. Κι αυτό γιατί φαίνεται να απαντάω λες και ξέρω πως είναι να γράφεις ένα «καλό βιβλίο». Κάτι που σίγουρα δεν ξέρω.

Για να μην απαντήσω όπως στην προηγούμενη ερώτηση με «διάλεξε», θα πω «η σκληρή δουλειά». Πρώτον γιατί περιέχει όλα τα υπόλοιπα (δεν γεννιέσαι με φαντασία, ούτε με ικανότητα γραφείς, το δουλεύεις) και δεύτερον, επειδή για να ολοκληρώσεις ένα βιβλίο, χρειάζεσαι και ικανότητες έξω από αυτές της συγγραφής.


 8. Γιατί γράφεις;

Γιατί έχω ιστορίες στο κεφάλι μου και θέλω να φύγουν από εκεί. Ώστε να κάνουν χώρο για άλλες ιστορίες. Ουφ.

 9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Καλά, τεράστια παγίδα. Οτιδήποτε από Καζαντζάκη θα πω και θα το αφήσω έτσι για να μην φάω ξύλο.
Αν είναι να διαβάσετε ένα βιβλίο για την συγγραφή, προτείνω το Audiobook (το διαβάζει ο ίδιος) του «On writing» από τον Steven King, όχι τόσο για τις οδηγίες που δίνει, αλλά περισσότερο γιατί είναι μια καταπληκτική ματιά στο τι σημαίνει «πουλάω εκατομμύρια βιβλία και γράφω μέχρι και δύο τον χρόνο».
Εκεί απομυθοποιούνται πολλά «ιερά» τέρατα, όπως το τι είναι η έμπνευση, τι σημαίνει στην πραγματικότητα «γράφω επαγγελματικά», μπαίνει στο προσκήνιο ο ρόλος της πειθαρχίας και της επεξεργασίας του κειμένου, κ.α.
  
10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Έχω καινούργια παράσταση που θα ανέβει τον Δεκέμβριο στο Θέατρο Ελιάρτ. Θα κάνω ένα μικρό τουρ και κάποιες βιβλιοπαρουσιάσεις μέσα στο 2019-2020. Συνεχίζω κανονικά το Youtube, το stand up, το improv και μέσα σε όλα αυτά γράφω και το επόμενο βιβλίο. Ή τα επόμενα. Κανείς δεν ξέρει.
  
11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;
  
Μπορούν να με βρουν στο Instagram (st.anatolitis) και στο Facebook στην σελίδα μου (st.anatolitis).




Αν το βιβλίο σάς κίνησε το ενδιαφέρον, πάρτε μέρος στην κλήρωση του Moonlight Tales, για να κερδίσετε 2 αντίτυπα πατώντας εδώ.