Συνέντευξη με τον Ιωάννη Χριστοδούλου

To φιλόδοξο πείραμα ενός εκκεντρικού επιστήμονα αποτελεί την έναρξη μιας επαναστατικής εφεύρεσης που θα καταστεί μια απροσδόκητη ελπίδα, ικανή να αλλάξει ριζικά το μέλλον της ανθρωπότητας στον πλανήτη. Η απάντηση στο δίλημμα για την αποκάλυψη ή τη συγκάλυψη της εφεύρεσης στην επιστημονική κοινότητα, περνάει από τη Σελήνη και κάτω από τον κρατήρα Doppler, όπου ο επιστήμονας ανακαλύπτει το μυστικό που για αιώνες ήταν κρυμμένο στο εσωτερικό της. Μια ανώτερη μορφή ευφυΐας, που θα συναντήσει στην πορεία, θα γίνει το μέτρο σύγκρισης για τις ανθρώπινες αδυναμίες, που εσκεμμένα ή αυθόρμητα, οδηγούν τον πλανήτη στην καταστροφή και στο πρόωρο τέλος του.

Το μυθιστόρημα «ΣΕΛΗΝΗ – Βίοι Παράλληλοι» είναι μια κινηματογραφικά διαδραστική περιπέτεια μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Μία προσπάθεια να κατανοηθεί η φύση της συνειδητότητας και τα όρια της ανθρώπινης λογικής. Ταυτόχρονα, είναι ένα ταξίδι στην υπόθεση μιας πιθανής επαφής του ανθρώπου με κάποια εξωγήινη μορφή ζωής, που πιθανόν να συνέβη στο παρελθόν και μοιάζει να είναι εφικτή στο μέλλον. Πάνω από όλα, όμως, είναι μία απεγνωσμένη προσπάθεια με στόχο την απελευθέρωση του ανθρώπου από τη φυλακή του σκοταδισμού, της δεισιδαιμονίας, της ανηθικότητας και της αδιαφορίας.



Ο Γιάννης Χριστοδούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1967 και σε ηλικία επτά ετών έκανε τα πρώτα του βήματα στη μουσική και το πιάνο.
Ξεκίνησε σπουδές στις φυσικές επιστήμες, αρχικά στη Γαλλία και αργότερα σε αντίστοιχο πανεπιστήμιο της Ελλάδας. Όμως το πάθος του για τη μουσική τον οδήγησε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την καριέρα του μουσικού και να στραφεί στη μεγάλη του αγάπη, την τζαζ.
Τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στον χώρο, τα έκανε στο Λονδίνο, στο τέλος της δεκαετίας του ’80. Τα ενδιαφέροντά του, ωστόσο, παρέμειναν στενά συνδεδεμένα με τις επιστήμες και τις θεωρητικές πτυχές των επιστημονικών καινοτομιών. Από το 1992, που επέστρεψε από το Λονδίνο, διαμένει μόνιμα –με τη σύζυγό του και τα δύο του παιδιά– στη Ρόδο, όπου εργάζεται μέχρι και σήμερα ως πιανίστας σε πολυτελή ξενοδοχεία του νησιού.

1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Η «Σελήνη – Βίοι Παράλληλοι» είναι ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, με αφηγηματική δομή στο μεγαλύτερο μέρος του, από τον βασικό ήρωα του έργου, που περιγράφει: «με ποιον τρόπο γνώρισε τον άνθρωπο, μελετώντας τους εξωγήινους». Η αφήγηση αυτή δίνει μια κινηματογραφική αίσθηση στο έργο και μια έντονη ανάγκη για τον αναγνώστη να κάνει την δική του αυτοκριτική για τα όσα γνωρίζει ή για τα όσα νομίζει πως γνωρίζει για την ίδια του τη φύση και τον πλανήτη του. Ίσως οι περισσότεροι αναγνώστες να μείνουν ικανοποιημένοι, απλώς, από μια συναρπαστική περιπέτεια με απρόσμενες ανατροπές και εκπλήξεις. Ο στόχος μου, όμως, είναι διαφορετικός. Εκμεταλλεύομαι μια φανταστική, αλλά πολύ πιθανή για το μέλλον παρουσία κάποιας ανώτερης μορφής ευφυΐας ως «μέτρο σύγκρισης» με την ανθρώπινη παρουσία στον πλανήτη και με αυτό καταφέρνω να δημιουργήσω μια πιο σωστή εκτίμηση για την πραγματικότητα γύρω μας. Χωρίς μέτρο σύγκρισης ο άνθρωπος μοιάζει να κατέχει τα σκήπτρα της τελειότητας στον πλανήτη και τα λάθη του να δικαιολογούνται ατιμώρητα στον βωμό της εξέλιξης και να παραμένουν ατιμώρητα. Οι αδυναμίες του όμως φαίνονται καθαρότερα με την παρουσία κάποιας ανώτερης μορφής ευφυΐας και οι πράξεις του είναι ικανές να μας οδηγήσουν σε σαφέστερες και ουσιαστικότερες οδούς εξέλιξης. Στο μυθιστόρημα ο ήρωας είναι ένας νεαρός επιστήμονας των ημερών μας ο οποίος διηγείται, μέσα από το προσωπικό του ημερολόγιο, την μοναδική του εμπειρία να ταξιδέψει στη Σελήνη και να βρεθεί αντιμέτωπος με μια εξωγήινη κοινωνία, όχι απαραίτητα εχθρική προς τον άνθρωπο. Τα ίχνη του χάνονται και ο συγγραφέας σε τρίτο πρόσωπο συνεχίζει να παρουσιάζει την περιπέτεια. Η πλοκή κλιμακώνεται σταδιακά και οι σελίδες του βιβλίου αποκτούν την μαγεία της μεγάλης οθόνης που είναι και ο προσωπικός μου στόχος.

2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Οι πηγές έμπνευσής μου είναι κυρίως η φαντασία μου αλλά και η επιστήμη και ο  κινηματογράφος, στοιχεία που με γοήτευαν από παιδική μου ηλικία και συνεχίζουν να με συναρπάζουν μέχρι σήμερα. Δεν θα ήταν υπερβολή να πω πως έχω δει στον κινηματογράφο όλα τα έργα, ανεξαιρέτως, που έχουν χαρακτηριστεί ως επιστημονική φαντασία και αυτό το πάθος μου, μού έχει στερήσει, ίσως, κατά κάποιο τρόπο την ευχέρεια να έχω την ίδια ενασχόληση και με άλλα είδη, παρά ελαχίστων εξαιρέσεων. Την τελευταία δεκαετία νιώθω μεγάλη απογοήτευση από τα σενάρια των έργων επιστημονικής φαντασίας, που σαν να είναι όλα παραλλαγές μιας επαναλαμβανόμενης και τετριμμένης θεματολογίας, δείχνουν ανήμπορες να προσφέρουν κάτι καινούργιο στην φαντασία και τη σκέψη των θεατών ή των αναγνωστών. Με την «Σελήνη – Βίοι Παράλληλοι» προσπαθώ να διορθώσω αυτή τη τάση και να φτιάξω ένα κινηματογραφικό σενάριο, έτσι, όπως ακριβώς θα ήθελα να το δω ο ίδιος στον κινηματογράφο, ώστε να μείνω στο τέλος ικανοποιημένος. Η συγκεκριμένη ιστορία της «Σελήνης» είναι βασισμένη στη πολυσυζητημένη θεωρία συνομωσίας «Εξωγήινοι στη Σελήνη», αλλά ο σκοπός μου δεν είναι να την αναδείξω ως αλήθεια, παρά μόνο να αναγκάσω με το τρόπο μου μου τον αναγνώστη να δει με διαφορετική προοπτική την ύπαρξή του πάνω στο κοινό μας διαστημόπλοιο που περιπλανιέται στο διάστημα και το ονομάζουμε Γη.

3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Αν εννοείτε τι θα μπορούσα να αλλάξω τώρα εάν είχα την δυνατότητα να συμβουλέψω τον εαυτό μου όταν άρχισα να γράφω το συγκεκριμένο έργο πριν τρία περίπου χρόνια, ειλικρινά σας λέω, ακόμα και να είχα αυτή τη δυνατότητα δεν θα το έκανα. Δεν θα άλλαζα τίποτα και ούτε μετανιώνω για κάτι, ακόμα και για τα λάθη μου.

4. Τι λογοτεχνικό είδος σου αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Έχω διαβάσει κάθε είδους λογοτεχνία και από παιδική μάλιστα ηλικία. Ο πατέρας μου, ως κλασικός φιλόλογος με τεράστια βιβλιοθήκη, έπαιξε με την ιδιότητά του αυτή μεγάλο ρόλο στο θέμα της μύησής μου στην ανάγνωση λογοτεχνικών έργων. Πολύ αργότερα όμως ήρθαν οι προτιμήσεις και η μανία που με έσπρωξε στην επιστήμη και ταυτόχρονα στην επιστημονική φαντασία. Δεν μου αρέσει το προβλέψιμο. Δεν θα επιλέξω ποτέ ένα ερωτικό ή ένα ιστορικό μυθιστόρημα χωρίς ωστόσο να τα απαξιώνω. Μου αρέσει το μυστήριο και το εξωπραγματικό που δίνουν το ερέθισμα να ανακαλύπτω στοιχεία που δεν θα μπορούσα εκ των προτέρων να φανταστώ. Με ενθουσιάζει τόσο η φανταστική επιστήμη, όσο και η επιστημονική φαντασία και αυτό το είδος μπορώ να γράφω και θα συνεχίσω να κάνω και στο μέλλον.

5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μία ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Όλοι αυτοί σε μια ιστορία είναι συντελεστές ως δομικά συστατικά ενός ολοκληρωμένου έργου. Κανένας δεν είναι πιο σημαντικός από κάποιον άλλον, αλλά όλοι έχουν τον δικό τους ρόλο για ένα επιτυχημένο μυθιστόρημα. Άλλες φορές ο πρωταγωνιστής μετατρέπεται σε ανταγωνιστή και άλλες ο ανταγωνιστής σε δευτερεύοντα ρόλο. Όλα εξαρτιόνται από την ευφυΐα και την ικανότητα του συγγραφέα. Οι ρόλοι ισορροπούν σε μια ευαίσθητη ισοδυναμία που και από τον πιο αδύνατο ρόλο – χαρακτήρα ενός μυθιστορήματος μπορεί να εξαρτηθεί ο ρόλος του πρωταγωνιστή. Συνεπώς δεν νομίζω πως έχει ιδιαίτερη σημασία κάποιος συγκεκριμένος ρόλος, αλλά όλοι μαζί είναι για μένα εξίσου σημαντικοί.

6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Πάντα έγραφα, όχι όμως μυθιστορήματα. Κυρίως ιδέες που κατά καιρούς έρχονταν στο μυαλό μου και τις κατέγραφα για να μην τις ξεχάσω. Όταν σπούδαζα οι ιδέες αυτές ήταν κυρίως επιστημονικής φύσεως που κατά τη γνώμη μου χρίζανε περαιτέρω μελέτης. Όταν, όμως, ασχολήθηκα επαγγελματικά με το πιάνο, οι ιδέες αυτές μετατράπηκαν σε μουσικές συνθέσεις ή σε ιδέες με βάση τη μουσική. Ώσπου συσσωρεύτηκαν τόσο πολλές και βρέθηκε ο εκδότης μου για να τις αξιοποιήσει ως μυθιστορήματα. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου συγγραφέα. Θα έλεγα πως είμαι ιδεογράφος ή καλύτερα σεναριογράφος. Έχω γράψει κι ένα θεατρικό έργο, αλλά δεν είμαι σίγουρος εάν μπορώ να το αξιοποιήσω κατάλληλα επί του παρόντος. 

7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Η προτεραιότητα για μένα είναι ακριβώς η σειρά που τα αναφέρετε. Χωρίς να θέλω να μειώσω κάποιο από αυτά τα τρία και εφόσον θα πρέπει να επιλέξω μόνο ένα, θα έλεγα το πρώτο, δηλαδή την ικανότητα γραφής, η οποία όμως ενισχύεται από τη φαντασία και βέβαια με τη βοήθεια της σκληρής δουλειάς μπορεί να δώσει ένα πολύ καλό και σπουδαίο βιβλίο.

8. Γιατί γράφεις;

Γράφω γιατί νομίζω ότι έχω κάτι να δώσω. Κάτι που θα είναι πρωτότυπο, που δεν έχει βασιστεί σε οποιαδήποτε προγενέστερη ιστορία ή ιδέα, κάτι που θα προκαλέσει έκπληξη και ικανοποίηση στον αναγνώστη. Γράφω για καινοτόμες ιδέες γιατί θεωρώ πως ο άνθρωπος δεν γεννήθηκε για να επιβιώσει στο χρόνο, αλλά για να εξελιχθεί μέσα σε αυτόν. Τα έργα μου προορίζονται για αναγνώστες που δεν κωφεύουν μπροστά στην επιστήμη και δεν αναζητούν αλήθειες με βάση τα προσωπικά τους και υποκειμενικά τους πιστεύω. Γράφω, ελπίζοντας πως κάποτε το σύνολο της ανθρωπότητας, το οποίο δεν έχει ιδέα για το τι ακριβώς είναι αυτός ο μικρός πλανήτης που ζούμε όλοι επάνω του και μέσα σε αυτό που λέγεται Σύμπαν, θα κατανοήσει την πραγματική φύση του και ίσως μια μέρα τα μυστικά του ίδιου του Σύμπαντος.

9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας κι ένα κάθε αναγνώστης.

Ευτυχώς για μένα αναφέρεστε σε βιβλίο και όχι συγκεκριμένα σε μυθιστόρημα. Άρα μπορώ με ευκολία να προτείνω, τόσο σε συγγραφείς όσο και σε αναγνώστες το ίδιο βιβλίο που θεωρείται παγκοσμίως ως εκδοτικό φαινόμενο. Το «Χρονικό του Χρόνου» του Στήβεν Χώκινγκ. Ο πρωτότυπος τίτλος του βιβλίου είναι «A Brief History of Time», έχει μεταφραστεί σε πάνω από σαράντα γλώσσες και έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα. 

10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Δουλεύω ήδη σε κάτι πολύ καλό, που μάλλον, όπως φαίνεται, δεν θα τελειώσει σύντομα. Είμαι σίγουρος όμως πως θα αρέσει γιατί συμβαδίζει με τις νέες τάσεις της επιστημονικής φαντασίας και θέλω να το μετατρέψω σε σενάριο αντί για ένα μυθιστόρημα. Όπως και να έχει όμως το βέβαιο είναι πως θα πρέπει να περιμένετε περισσότερα από μένα. Άλλωστε αυτός είναι και ο στόχος μου. 

11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;


Με πολύ ευκολία πηγαίνοντας στην επίσημη σελίδα του μυθιστορήματος: www.selini.gr
τόσο τηλεφωνικά, όσο και με email.




Αν το βιβλίο σάς κίνησε το ενδιαφέρον, πάρτε μέρος στην κλήρωση του Moonlight Tales, για να κερδίσετε 1 αντίτυπο πατώντας εδώ.