Συνέντευξη με την Αλεξάνδρα Μπελεγράτη


«Μια ιστορία που καθρεφτίζει την ιστορική και πνευματική πορεία του ανθρώπου».

Mετά τον τελευταίο Παγκόσμιο Πόλεμο, που έγινε με αφορμή τις θρησκείες, οι Παγετώνες έχουν επιστρέψει καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο του πλανήτη. Οι ελάχιστοι άνθρωποι που κατάφεραν να επιβιώσουν, έχουν χωριστεί στα δύο: σε αυτούς που ζουν στη Μητρόπολη και σε αυτούς που έχουν επιλέξει να ζουν απομονωμένοι στις Κάστες.
Οι πόλεις δεν φέρουν ονόματα, αλλά κωδικούς, δεν επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση ούτε η μελέτη της Ιστορίας. H «παλιά γνώση» θεωρείται απαγορευμένη.Στον νέο αυτό κόσμο, η νεαρή Ηλέκτρα, η έφηβη κόρη του αρχηγού των Καστών, σοκαρισμένη απ’ τον βίαιο θάνατο της μητέρας της, μετακομίζει στη Μητρόπολη. Όταν ξαφνικά βρεθεί αντιμέτωπη με θανάσιμες απειλές, επιλέγει να βρει καταφύγιο στην παλιά της ζωή. Εκεί, θα ξεκινήσει ένα ταξίδι αναζήτησης μέσα στο σκοτεινό δάσος της ψυχής, αλλά και στον τόπο που ζει -ένα μέρος που, από την αρχαία εποχή, ονόμαζαν… “Δελφούς”.
«Ένα δυστοπικό μυθιστόρημα φαντασίας, πνευματικότητας, φιλοσοφίας και εσωτερικής αναζήτησης».


Η Αλεξάνδρα Μπελεγράτη είναι συγγραφέας, θεατρική συγγραφέας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, με σπουδές στα The American College of Greece, Deree και London School of Journalism, όπου σπούδασε Novel Writing. Συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα ως Guest Lecturer, στο μάθημα του σεναρίου.
Eργάζεται στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο ως καθηγήτρια σεναρίου στο Τμήμα Σκηνοθεσίας και ως εισηγήτρια σεναρίων/workshops στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε συνεργασία με την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος, της οποίας είναι μέλος από το 2013.
Έχουν εκδοθεί τρία μυθιστορήματα της: "Έτσι έπρεπε να γίνει" από τις εκδόσεις Iason Books, "Το κουτί με τα ανθισμένα κοσμήματα" από τις εκδόσεις Πηγή και "Το σκοτεινό δάσος" από τις εκδόσεις Πηγή. Κάνει επιμέλεια βιβλίων, μεταφράζει λογοτεχνία από τα αγγλικά στα ελληνικά. Γράφει θεατρικά έργα, ενώ το θεατρικό της "Έξω από το σώμα" έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις Iason Books.
Επίσης, γράφει σενάρια μικρού και μεγάλου μήκους, μεγάλου μήκους στα αγγλικά, τηλεοπτικές προτάσεις για σήριαλ & σειρές ντοκιμαντέρ στα αγγλικά. Στην τηλεόραση εργάστηκε ως αρχισυντάκτης, ως σεναριογράφος σε σειρά, επίσης, έγραψε και σκηνοθέτησε σενάρια για τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ. Το σενάριο "You are My Only Sunshine" διακρίθηκε στα Angel Film Awards (Monte Carlo/Monaco), παίρνοντας δύο βραβεία, ‘Best Special Mention Screenplay’ και ‘Best Family Drama Screenplay’, ενώ έργα της βρίσκονται σε διάφορα στάδια παραγωγής.


1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου. 



Το βιβλίο μου το Σκοτεινό Δάσος είναι μια δυστοπία που έχει γραφτεί με παραβολικό/αλληγορικό τρόπο. Ήθελα να είναι διαφορετικό και να έχει πολλά επίπεδα ανάγνωσης, να απασχολήσει βαθύτερα τον αναγνώστη, να τον βασανίσει, αν θα μπορούσα να πω κάτι τέτοιο. «Το Σκοτεινό δάσος» μας μεταφέρει στο μέλλον, σε μια εποχή που φαντάζει μακρινή. Θέλω ο αναγνώστης να σκεφτεί, μήπως η «επόμενη μέρα» βρίσκεται περισσότερο κοντά μας απ’ ό,τι πιστεύουμε, μήπως πίσω από την πρωταγωνίστριά της, την Ηλέκτρα, βρεθώ εγώ ένα πρωί, μήπως κάποτε κατοικώ στη Μητρόπολη ή στις Κάστες, μήπως… 



2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία; 



Προβληματιζόμουν για καιρό με όσα έβλεπα γύρω μου. Από εκεί ξεκίνησα. Αν και είναι ένα μυθιστόρημα φανταστικού, τα θέματα που καταπιάνεται είναι η βία, η μοναξιά, η ανθρώπινη απώλεια, το χάσιμο της ταυτότητας του καθενός μας. Θέματα που προβληματίζουν την κοινωνία του σήμερα… Έχει διάφορες διαστάσεις το βιβλίο, δεν υπάρχει συγκεκριμένη πηγή έμπνευσης, θα έλεγα ότι δημιουργήθηκε ένα καλειδοσκοπικό βιβλίο. Και έκανα για πολύ καιρό έρευνα πάνω στα προαναφερόμενα θέματα. Οι άνθρωποι, όσα χρόνια και αν περάσουν, όσο και αν εξελιχθούν, πάντοτε έχουν τη σκιά, τη σκοτεινή πλευρά τους. Αυτό το κομμάτι της σκιάς εξετάζεται και μέσω μιας εξελικτικής πορείας κάθαρσης και σοφών επιλογών, «καθαρίζεται», θεραπεύεται. Δείτε σήμερα, μετά από τόσες χιλιάδες χρόνια «εξέλιξης» πόσα προβλήματα δεν ταλανίζουν τον πλανήτη: Πόλεμοι, φτώχεια, αρρώστιες, οικονομική διάλυση, έλλειψη ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κακοποίηση παιδιών και γυναικών, πρόσφυγες, μόλυνση περιβάλλοντος, τώρα πρόσφατα, μολυσματικοί/μεταδοτικοί ιοί που απλώνονται σε όλον τον πλανήτη, και τόσα άλλα θέματα. Η ιστορία μου έγινε από τα βάθη της ψυχής μου, με απόλυτη ειλικρίνεια. 




3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις; 

Δεν θα άλλαζα τίποτα. Αν ξανάρχιζα από την αρχή, να αφεθώ θα τον συμβούλευα, στην απόλαυση της δημιουργίας από αυτήν την ασυνείδητη πηγή που πίνουν νερό όσοι ενώνονται με την μούσα τους… 



4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις; 


Μου αρέσει το θέατρο, διαβάζω πολύ παγκόσμιο θέατρο, βιβλία που εξετάζουν τους πολιτισμούς του πλανήτη, διαβάζω πολλά λαϊκά παραμύθια και προσπαθώ να αγγίξω την αρχαία ελληνική μυθολογία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι βιογραφίες, αλλά αγαπώ πολύ και το μυθιστόρημα του φανταστικού. 



5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής; 


Δεν νομίζω ότι είναι τόσο απλή η εξήγηση του «χτισίματος» μιας ιστορίας ενός βιβλίου. Υπάρχουν πολλά αρχέτυπα που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας φτιάχνοντας μια ιστορία. Σκεφτείτε ένα πλανητικό σύστημα. Ο πρωταγωνιστής πάντοτε είναι το επίκεντρο όλων. Εκείνος δρα περισσότερο από όλους σε ένα βιβλίο, οι υπόλοιποι αντιδρούν! Εκείνου τα βήματα ακολουθούμε, τις επιλογές του, παρατηρούμε τον χαρακτήρα του - τα τρωτά και τα δυνατά του σημεία είναι αυτά που μας σαγηνεύουν. 
Ο ανταγωνιστής ή ο κακός της ιστορίας, έχει τον δικό του ρόλο φυσικά, να αναδείξει τα καλά στοιχεία του δικού μας ήρωα, να τον οδηγήσει σε υπέρτατες κινήσεις – ακόμα και θυσία για το κοινό καλό (και πολλά άλλα θέματα, που θα κούραζαν εάν συνέχιζα την ανάλυση και θα σας θύμιζα ότι διδάσκω και σενάριο!). Ωστόσο, ο καθένας χωριστά έχει τον δικό του ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας. Ακόμα και ο αγγελιοφόρος που μπορεί να εμφανίζεται για μια στιγμή στην ιστορία μας (και πάλι μπορεί να μην είναι άνθρωπος αλλά γεγονός, κατάσταση, κλπ). Εν κατακλείδι, ο ήρωας και οι επιλογές του σε κάθε επίπεδο και σε σημείο της ιστορίας, αυτός κινεί την ιστορία και τα άτομα που δρουν μεταξύ τους και γύρω από αυτόν. 



6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις; 


Από τα τέσσερα μου ξεκίνησα να γράφω και να διαβάζω, και δεν έχω σταματήσει από τότε. Εύχομαι να μου δίνεται η δύναμη και η αντοχή για να μην σταματήσω… 



7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά; 


Για να καταφέρει ένας άνθρωπος να φτιάξει ένα βιβλίο και να είναι ολοκληρωμένο, χρειάζεται σίγουρα ταλέντο στην γραφή. Αλλά δεν είναι αρκετό. Εάν κάποιος δεν έχει στοχοπροσήλωση και μια εσωτερική πειθαρχεία, μπορεί να μην μπορέσει ποτέ να ολοκληρώσει την επιθυμία του, την δημιουργία ενός βιβλίου. Τώρα, όσον αφορά το καλό βιβλίο, δεν έχω γνώμη. Το «καλό» είναι σχετικό βάσει της επιθυμίας του εκάστοτε αναγνώστη. 
Μιλώντας για εμένα, καθώς από μένα μονάχα μπορώ να αντλήσω παράδειγμα, η σκληρή εργασία, η γνώση των εκφραστικών μας μέσων, αλλά κι η εξέλιξη τους μέσω της εκπαίδευσης και μέσω προσωπικής προσπάθειας - των αδιάκοπων στοχευμένων αναγνώσεων, μια ενδιαφέρουσα ιδέα που μας συναρπάζει, που δεν θα μας κάνει να βαρεθούμε αλλά θέλουμε να την εξελίξουμε σε βιβλίο, σίγουρα είναι βασικά όπλα στην φαρέτρα του συγγραφέα. Δεν φτάνουν όμως αυτά! Μετά την συγγραφή, στην συνέχεια χρειάζεται υπομονή, για τις διορθώσεις και φυσικά για την εύρεση εκδοτικού οίκου που θα αγαπήσει το δημιούργημα του συγγραφέα. 
Η δημιουργία ενός βιβλίου δεν πληρώνεται με τίποτα, αυτή είναι η προσωπική μου γνώμη. Αλλά για μένα προσωπικά το να γράφω μυθιστορήματα, ζώντας και γράφοντας και σενάρια – τηλεοπτικά και μη - όπου εκεί όλα απαιτούν συγκεκριμένη μορφή και απόλυτη δομή ανά είδος, είναι η «παιδική χαρά δημιουργικότητας» εκεί που μπορώ να κάνω ό,τι θέλω, ως δημιουργός του δικού μου κόσμου. 



8. Γιατί γράφεις; 


Γιατί όταν γράφω αναπνέω καλύτερα. Γιατί είναι μέρος της ζωής μου. Γιατί αν δεν γράψω νιώθω ότι θα πεθάνω. 



9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης. 


Από την παγκόσμια λογοτεχνία, νιώθω ότι δεν μου είναι εύκολο να ξεχωρίσω ένα μονάχα βιβλίο. Ωστόσο, το «Περί Ποιητικής» του Αριστοτέλη θα ήταν ένα βιβλίο που θα πρότεινα ανεπιφύλακτα σε κάθε συγγραφέα που θα ήθελε να εμβαθύνει στην τέχνη της γραφής και για έναν αναγνώστη η «Οδύσσεια» του Ομήρου. Εκτιμώ ότι ο Όμηρος έχει πει την καλύτερη ιστορία της ανθρωπότητας, του Οδυσσέα, του Ανθρώπου που βασανίζεται με τόσους τρόπους να φτάσει στην Ιθάκη του. Σε συμβολικό και μη επίπεδο, ταυτιζόμαστε μαζί του, ακολουθούμε τα δικά του βήματα στο μονοπάτι που ο καθένας μας πρέπει να ακολουθήσει. 



10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον; 


Ολοκληρώνω το επόμενο μου βιβλίο, «Το Κέλτικο Βραχιόλι» και φυσικά προχωρώ με τα θεατρικά μου έργα και τα σενάρια μου που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια εξέλιξης το καθένα. Ένας δημιουργός δεν σταματά. 



11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου; 


Υπάρχει η επαγγελματική μου σελίδα στο facebook, καθώς επίσης και η σελίδα «Το Σκοτεινό Δάσος». Εκεί θα μπορούσε κάποιος να με βρει. 

Αν το βιβλίο σάς κίνησε το ενδιαφέρον, μπορείτε να πάρετε μέρος στην κλήρωση του Moonlight Tales, πατώντας εδώ