Παρουσίαση: Μυθιστορίες Φαντασίας από Παγκόσμιους Μύθους


Οι Μυθιστορίες Φαντασίας ήταν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία που διάβασα μέχρι στιγμής φέτος. Δεν θα μιλήσω για το εξώφυλλο -που είναι υπέροχο και σε βάζει αμέσως στο mood- αλλά για το εσωτερικό όπου 20 συγγραφείς μας εξιστόρησαν 20 διαφορετικούς παγκόσμιους μύθους μέσα από ολόφρεσκες ιστορίες της δικής τους φαντασίας.

Οι ιστορίες καλύπτουν σχεδόν όλα τα είδη -fantasy, sci-fi, fiction, romance, horror- άλλοτε με πιο κυρίαρχα στοιχεία και άλλοτε με ελαφρύτερο τόνο. Οι επιλογές των συγγραφέων ταίριαζαν τόσο όμορφα και έκαναν τους μύθους να ξεχωρίζουν μέσα από το κάθε είδος, δείχνοντάς μας πόσο βαθιά ριζωμένοι είναι μέσα μας και πως όσο κι αν αλλάξει ο κόσμος, οι ρίζες αυτές απλώς θα συνεχίσουν να μπαίνουν βαθύτερα στο έδαφος και να κρατούν το δέντρο των μύθων ζωντανό και γερό.

Το πρώτο πράγμα που αποφάσισα να κάνω διαβάζοντας το βιβλίο ήταν να προσπαθήσω να καταλάβω πάνω σε ποιον μύθο βασίζεται η κάθε ιστορία. Ήταν ένα διασκεδαστικό παιχνίδι για μένα που περισσότερες φορές έχασα παρά κέρδισα. Κάποιες φορές δεν γνώριζα καν τον αρχικό μύθο καλά ή και καθόλου ενώ σε άλλες ήταν τόσο έξυπνα δοσμένη η ιστορία που δεν μπορούσε να πάει το μυαλό μου στον μύθο που βασιζόταν. Υπάρχει ένα πολύ συνοπτικό παράρτημα στο τέλος του βιβλίου με τους μύθους -όπως επίσης και ο τίτλος του κάθε μύθου στο τέλος της κάθε ιστορίας- αλλά δεν το συμβουλεύτηκα γιατί σίγουρα θα έπαιρνε το μάτι μου τουλάχιστον τους τίτλους των υπολοίπων και θα μου χαλούσε το παιχνίδι.
Οι ματιές των συγγραφέων ήταν ποικίλες και αυτό είναι καλό πράγμα -ίσως το καλύτερο κι εκείνο που με έκανε να μην θέλω να αποχωριστώ το βιβλίο. Κάποιες μου άρεσαν περισσότερο από άλλες -όπως είναι λογικό, taste is taste- αλλά δεν έχει κανένα νόημα να τις αναφέρω μα μόνο μια-δυο μπορώ να πω πως με άφησαν σχετικά απογοητευμένη όχι λόγω της ιδέας αλλά της εκτέλεσής της.

Οι συλλογές ιστοριών και οι ανθολογίες δεν ήταν ποτέ στο τοπ της tbr λίστας μου, όχι από άποψη αλλά από άγνοια ή από έλλειψη τέτοιων ελληνικών βιβλίων (μάλλον από άγνοια δική μου περισσότερο γιατί κάθισα να ψάξω και βρήκα περισσότερες από ότι περίμενα). Πραγματικά με ενθουσίασε η συγκεκριμένη ανθολογία και περιμένω με ανυπομονησία περισσότερες δουλειές των συγγραφέων του Imaginarium.

Είναι μια από τις δυσκολότερες κριτικές που έχω γράψει γιατί θέλω να πω τόσα πολλά -να σχολιάσω κάποιες συγκριμένες ιστορίες τουλάχιστον- αλλά ταυτόχρονα δεν θέλω να πω τίποτα για να μην φανερώσω κάτι που θα σας κάνει να καταλάβετε ποιοι μύθοι έχουν επιλεχθεί και με ποιον τρόπο έχουν αποδοθεί. Αν θέλετε, μπορείτε να παίξετε κι εσείς το παιχνίδι μου και να νιώσετε όμορφα χάνοντας από την εξυπνάδα και τη δημιουργικότητα των συγγραφέων. 
Χρύσα Αναστασίου