Συνέντευξη με τη Ράνια Ταλαδιανού

«Περιµένει πάνω από τη Γη, µε το σκήπτρο τεντωµένο προς τον λιποτάκτη. Μόλις σφίξει τη λαβή, τα φτερά ξηλώνονται. Λίγος χρόνος χρειάζεται για να φτάσει στο µηδέν ο Άγγελος».
Η πρωτόπλαστη Εύα κατέστρεψε την ανθρωπότητα. Ακόµη θυµάµαι τους Αγγέλους να καταρρέουν µέσα στον θόλο του ουρανού, σαν πεφταστέρια. Ως άλλη Εύα, χιλιετίες αργότερα, ήταν γραπτό να οδηγήσεις σε µια νέα Πτώση. Τη δική µου. Η εντολή µας ήταν απλή· όµως µια υπόσχεση πάγωσε τα δάχτυλά µου επάνω στη σκανδάλη.
Οι απόκληροι έχουν την τάση να παρακούν τον Πατέρα τους. Δεν έδωσα προσοχή στα σηµάδια, στο όνοµα, στα ραγίσµατα της ψυχής σου. Ούτε γνώριζα τα σχέδια των αντίπαλων παρατάξεων.
Ήµουν απλώς ένας Στρατιώτης. Εκτελούσα οδηγίες πάνω σε µια σκακιέρα που δεν ανήκε σε κανέναν Άγγελο. Επέλεξα την απαγορευµένη για τη θέση µου κίνηση. Έθεσα σε λειτουργία ένα σχέδιο πιο µεγάλο από τον εαυτό µου. Δεν ήξερα, Εύα. Αν είχα άλλη µια ευκαιρία, θα σε σκότωνα όσο ήταν ακόµη νωρίς.
Με όλο µου το είναι,
Στρατιώτης νούµερο 2.132.001
Άζραελ 



Η Ράνια Ταλαδιανού γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1996 στην Αθήνα. Από µικρή έβρισκε καταφύγιο στη γραφή, µέχρι που στα δεκαπέντε της ύφανε τον πρώτο της µαγικό κόσµο. Όσο σπούδαζε Περιβαλλοντολογία στο Πανεπιστήµιο Αιγαίου, συνεργάστηκε ως συγγραφέας και επιµελήτρια µε τη λογοτεχνική οµάδα του Moonlight Tales. Παρακολούθησε το σεµινάριο δηµιουργικής γραφής του εργαστηρίου «Scripta Manent» και διακρίθηκε στον διαγωνισµό διηγηµάτων των εκδόσεων iWrite µε τίτλο «Παιχνίδια του Θρόνου στο Βυζάντιο». Ασχολείται µε τη γραφιστική, τη γλυπτική και παρακολουθεί µαθήµατα υποκριτικής στην ερασιτεχνική οµάδα «Acting How».

«Η Μνήµη» αποτελεί τον πρώτο σταθµό της σειράς µε τίτλο «Η Πτώση της Εύας» και µονάχα έναν οιωνό όσων έπονται στον κόσµο των έκπτωτων Αγγέλων.


1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου. 

Θα σας πω μόνο πως η ιστορία διαδραματίζεται στο Πόρτο Ράφτη, εν έτει 2018. Η Εύα ξεκινά να βλέπει παράξενα πράγματα, που δεν μπορούν να εξηγηθούν βάσει λογικής. Ο Άρης, ο δεύτερος αφηγητής του βιβλίου, είναι στο πλευρό της και παλεύει να την κρατήσει στην ανθρώπινη όχθη, όσο οι υπερφυσικές δυνάμεις την παρασέρνουν στα ανοιχτά μιας άγνωστης θάλασσας. Ο Άζραελ, ένας Άγγελος, παραθέτει μερικά στερνά απομνημονεύματα, που ίσως και να μπορούν να ρίξουν λίγο φως σε όσα βιώνουν η Εύα, ο Άρης και ο περίγυρός τους. Όπως καταλάβατε, το βιβλίο είναι μια είσοδος στον κόσμο των Αγγέλων, αλλά όχι όπως τους γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Υ.Γ. Αυτή είναι η χειρότερη ερώτηση για έναν συγγραφέα, πιστεύω. Δεν είναι ποτέ δύο τα λόγια που σκέφτεσαι και αποτελεί μεγάλη πρόκληση να χωρέσεις έναν χείμαρρο σκέψεων σε μερικές μόλις προτάσεις.


2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία; 

Θα πω την ταπεινωτική αλήθεια. Η αρχική φλόγα αυτής της ιστορίας προήλθε από μια έμμονη ιδέα που είχα από αρκετά νεαρή ηλικία: θνητό κορίτσι κινδυνεύει από αθάνατες απειλές, κούκλος και απόμακρος άντρας -προφανως αιωνόβιος- το σώζει, κορίτσι ερωτεύεται και τα αφήνει όλα πίσω για αυτόν. Προφανώς, βαρέθηκα σύντομα και έτσι ο Άρης εμφανίστηκε πάνω στην ώρα για να διαλύσει ό,τι νόμιζα πως μου άρεσε και να μου μάθει τι χρειάζεται στα αλήθεια μια ιστορία. Κλισέ τέλος. Αρκετοί ερωτύλοι κέρδισαν το κορίτσι. Καιρός να ασχοληθούμε με πιο ουσιαστικά προβλήματα.
Τώρα, σχετικά με την έμπνευσή μου… θα έλεγα πως η έμπνευση είναι η ίδια η ζωή. Στην πένα μου δίνει μελάνι μια σειρά, μια ταινία, ένα βιβλίο, ένας χαρακτήρας, ένας γνωστός, μια αγκαλιά, μια συζήτηση ή ένα γλυκό γατάκι που μου δείχνει πώς να το αγαπώ χωρίς να ξεπερνάω τα όριά του. Ο κόσμος που δομεί ένας συγγραφέας είναι αποκλειστικά φτιαγμένος από τουβλάκια που μάζεψε, μόνος, με παρέα ή παρακολουθώντας άλλους. Και η πιο άχρηστη πληροφορία που συνέλεξα ακόμη, όταν έγραφα την κατάλληλη σκηνή, με γέμισε με έμπνευση.


3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις; 

Θα μου έλεγα να μην πετάω τόση τέχνη στα σκουπίδια. Είμαι αυστηρός κριτής. Καλό, αν θες να εξελίσσεσαι. Κακό, αν είσαι αδυσώπητος με ό,τι δεν είναι αψεγάδιαστο.


4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις; 

Διαβάζω λογοτεχνία φαντασίας. Τη λατρεύω. Επίσης, μου αρέσει η ποίηση και μερικά κλασικά βιβλία όπως ο "Μυστηριώδης ξένος" του Μαρκ Τουέιν. Γράφω επηρεασμένη από αυτά, αλλά για κάποιον αξιοπερίεργο λόγο το βιβλίο μου βρίσκεται στα όρια της Φανταστικής και της Αστυνομικής λογοτεχνίας.


5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής; 

Είναι σαν να λέμε: προτιμάς πίτσα, μπέργκερ ή κοκκινιστό για μεσημεριανό; Προφανώς και ό,τι μείνει παραπονεμένο θα λείψει από τον ουρανίσκο μου. Έτσι και αυτά τα τρία είναι εξίσου αξιοπρόσεκτα. Οι χαρακτήρες είναι σημαντικοί, γενικά. Αλλά θα διαλέξω ως Ράνια, και ας μου λείψουν τα άλλα δύο ένα λεπτό αφού το ξεστομίσω: οι δευτερεύοντες. Χωρίς αυτούς, η ιστορία θα ήταν μονότονη και σπάνια αναγνωρίζεται η πολύτιμη συνεισφορά τους. Ωπ, ο Άρης θύμωσε, ο Γαβριήλ ετοιμάζει σχέδιο για να γίνει συγγραφέας στη θέση του συγγραφέα και η Εύα κλαίει. Πρέπει να φύγω.


6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις; 

Από μικρό παιδί λάτρευα τις λέξεις. Πριν ακόμη μάθω να γράφω, έφτιαχνα ποιήματα και τραγούδια προφορικά. Δε θυμάμαι πότε ξεκίνησα να γράφω όσα αισθάνομαι. Την απαρχή της συνειδητής αγάπης μου για τη γραφή θα την τοποθετήσω στην Πέμπτη δημοτικού, όταν η τάξη μου δοκίμασε να γράψει ένα βιβλίο και ο ζήλος μου ήταν απερίγραπτος. Έπειτα έγραφα διηγήματα, ποιήματα και σκέψεις. Στη δευτέρα Λυκείου ξεκίνησα να πλάθω τον πρώτο μου κόσμο -τον οποίο σκοπεύω να μοιραστώ μαζί σας κάποια στιγμή στο μέλλον.


7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά; 

Η ικανότητα και η φαντασία χωρίς σκληρή δουλειά γεννούν μέτρια βιβλία. Όμορφες ιδέες, αλλά γραμμένες με έναν άδικο για τη δυναμική τους τρόπο. Η σκληρή δουλειά χωρίς τα αλλά δύο ίσως και να έχει πιο καλές βάσεις. Αλλά, θα παρω την επιλογή 4: τη διαφάνεια. Αν μπορείς να είσαι αληθινός και να γράφεις με τη γυμνή σου ψυχή, θα προσπαθήσεις πολύ, γιατί θα διακρίνεις τις ατέλειες, θα έχεις ικανότητα, μιας και η δική σου έκφραση θα είναι μοναδική σε ολόκληρο τον κόσμο και η φαντασία θα ρέει άφθονη, αφού το συναίσθημα δεν τα πήγαινε ποτέ καλά με τη λογική.


8. Γιατί γράφεις; 

Γιατί δεν είμαι έτοιμη να φορέσω έναν μανδύα που δένει σταυρωτά στην πλάτη; θα έλεγε η πρωταγωνίστρια του βιβλίου μου. Θα μπορούσα να σταματήσω να εκφράζομαι με αυτόν τον τρόπο, μα θα ήμουν πιο θλιμμένη. Γράφω γιατί χρειαζομαι τους παντοτινούς φίλους, την αγάπη που ακόμη και μετά από μεγάλες καταστροφές καταφέρνει να φυτρώσει, τα μαθήματα που μου δίνουν οι χαρακτήρες και τις δυσκολίες, τις οποίες καλούνται να περάσουν. Ζω χίλιες ζωές, μερικές φορές πιο έντονα από ό,τι τη δική μου, και μετά έχω αυτούς τους υπέροχους "ανθρώπους" καρφωμένους για πάντα στην καρδιά μου. Πώς γίνεται να μη γράφω;


9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης. 

Χμ, δύσκολο. Για τους αναγνώστες θα προτείνω τις "Αόρατες πόλεις" του Ίταλο Καλβίνο, επειδή είναι τροφή για σκέψη, όποιο λογοτεχνικό είδος και αν προτιμά να διαβάζει κανείς. Για τους συγγραφείς θα διαλέξω τον "Φρανκενστάιν" της Μέρι Σέλλεϋ, επειδή πραγματικά οι κλασικοί κρατούν τα μυστικά της γραφής κλειδωμένα μέσα στις σελίδες των έργων τους. Πρέπει να τους αφήσουμε να μας διδάξουν, αν θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα πιο πέρα στον λογοτεχνικό δρόμο των προπατόρων μας.


10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον; 

Σίγουρα θα έχουμε τη συνέχεια της τετραλογίας "Η πτώση της Εύας". Το δεύτερο βιβλίο είναι ήδη ολοκληρωμένο και παίρνω τον χρόνο μου, ώστε να το τελειοποιήσω. Θέλω να μείνω για λίγο στον κόσμο των έκπτωτων Αγγέλων. Έχω πολλές ιστορίες ακόμη να μοιραστώ για αυτά τα πλάσματα, που μοιάζουν τόσο με εμάς στο βάθος τους. Οι άλλες ιδέες που μου έρχονται κατά καιρούς έχουν ξεκινήσει να μελαγχολούν εγκλωβισμένες στους φακέλους τους, όμως ξέρουν πως θα έρθει και η σειρά τους, όταν δούμε το τέλος της ιστορίας της Εύας.


11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου; 

Μπορείτε να με βρείτε και να μου στείλετε μήνυμα στο facebook στη σελίδα της σειράς. Για να ανακαλύψετε περισσότερα ακόμη σχετικά με το βιβλίο ή να διαβάσετε άλλα δημοσιεύματά μου, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μου. Αν διαβάσετε το βιβλίο, θα χαρώ να δω τις κριτικές σας στο Goodreads ή στο Bookfriends. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου. Είμαι αφηρημένη και ίσως αργήσω να ανταποκριθώ, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως λατρεύω τις συζητήσεις.

Αν το βιβλίο σάς κίνησε το ενδιαφέρον, μπορείτε να πάρετε μέρος στις κληρώσεις του Moonlight Tales στο Facebook και στο Instagram.