Πώς να προωθήσεις το βιβλίο σου.

Αυτή την εβδομάδα θα ασχοληθούμε με την προώθηση των ιστοριών μας. Συγκεκριμένα θα δώσουμε tips για το πως μια ιστορία που έχουμε δημοσιεύσει στο ίντερνετ ή και το βιβλίο που έχουμε εκδώσει, μπορούν να γίνουν γνωστά στον κόσμο και κατ’ επέκταση πως μπορούμε να κάνουμε τη διαφήμιση αυτή όσο το δυνατόν καλύτερη, ώστε να κερδίσουμε περισσότερους αναγνώστες.

Πριν ξεκινήσουμε, να πω ότι ο λόγος που γράφω εγώ το συγκεκριμένο άρθρο είναι επειδή, πρώτον θα μιλήσουμε και για το Moonlight Tales και το τι μπορείτε να κάνετε εσείς, οι συγγραφείς του, για να αυξήσετε το αναγνωστικό κοινό σας (και ποιά καλύτερη για να δώσει συμβουλές από εμένα, μία από τις ιδιοκτήτριες του blog). Δεύτερον, το πρώτο μου βιβλίο κυκλοφορεί σε λίγες μέρες και παρότι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα πυρετωδώς οι διαδικασίες της προώθησης, προσπαθώ να κρατήσω τον εαυτό μου απασχολημένο και εσάς ενημερωμένους για το τι πρέπει να περιμένετε από αυτό το βιβλίο.

Οπότε δεν υπάρχει λόγος να καθυστερούμε άλλο. Ας ξεκινήσουμε:

Social Media

Έχουμε 2016 και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ο καλύτερος σύμμαχος ενός δημιουργού. Προσφέρουν μεγάλο κοινό που «διψάει» για λογοτεχνία, δεν υπάρχουν χρεώσεις και όλα γίνονται από την άνεση του σπιτιού σας. Δεν έχει σημασία σε ποιο μέρος του κόσμου βρίσκεστε, γιατί μπορείτε να έρθετε σε επαφή με το κοινό σας οποιαδήποτε στιγμή με το πάτημα ενός μόνο κουμπιού. Προσωπικά θεωρώ τα social media τον αμεσότερο, γρηγορότερο, φθηνότερο και μακράν αποτελεσματικότερο τρόπο προώθησης προϊόντων.

Ελπίζω μέχρι στιγμής να έχετε πειστεί, οπότε συνεχίζω στην ανάλυσή μου.

Είναι σημαντικό να αξιοποιείτε όλες τις δυνατότητες και όχι μόνο ό,τι συνηθίζετε να χρησιμοποιείτε. Απαραίτητο είναι να είστε ενεργός σε facebook, twitter και instagram, ώστε να μαζέψετε όσο το δυνατόν περισσότερο κοινό.

Για την ώρα ας επικεντρωθούμε στο facebook.

Υπάρχουν δεκάδες σελίδες και ομάδες βιβλίων στις οποίες μπορείτε να δημοσιεύετε αναρτήσεις σχετικά με την ιστορία σας. Μιλάμε για ένα σίγουρο κοινό που αγαπάει τη λογοτεχνία και χαίρεται να βλέπει την δουλειά νέων συγγραφέων. Προσωπικά πιστεύω ότι συχνά ποστ σε τέτοιου είδους σελίδες είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε.

Το πως θα τις βρείτε είναι δικό σας θέμα, αλλά σίγουρα δεν είναι κάτι δύσκολο. Ξεκινήστε με την δική μας ομάδα (Moonlight Tales e-library). Δημιουργήθηκε για να δώσει τη δυνατότητα στους συγγραφείς μας να προωθούν τις ιστορίες τους χωρίς να εξαρτούνται από μας, όμως έχουμε προχωρήσει πολύ απ’ αυτό και κάθε ανάρτηση σχετική με τη λογοτεχνία, ειδικά από νέους συγγραφείς που προσπαθούν να γίνουν γνωστοί στον κόσμο, είναι καλοδεχούμενη. Οπότε είτε είσαι moonlightοσυγγραφέας, είτε έχεις εκδώσει το βιβλίο σου, περιμένουμε τα ποστ σου.

Πολλοί από σας γράφετε χωρίς κανένας από το φιλικό και οικογενειακό σας περιβάλλον να το γνωρίζει και, πιστέψτε με, το καταλαβαίνω. Για χρόνια έκανα το ίδιο και όταν συμβαίνει αυτό, οι σχετικές δημοσιεύσεις στα social media είναι περιορισμένες (αν όχι ανύπαρκτες). Ίσως νιώθετε άβολα να σκέφτεστε ότι συνάδελφοι ή συμμαθητές σας μπορεί να διαβάζουν αυτά που γράφετε. Σε αυτή την περίπτωση έχω να κάνω μία πρόταση: δημιουργήστε ένα καινούριο προφίλ.

Δεν εννοώ απαραίτητα ένα ψεύτικο προφίλ (για την ακρίβεια θα ήταν καλό να μην το κάνατε, αλλά ότι βολεύει τον καθέναν). Εννοώ ένα δεύτερο προφίλ με το πραγματικό σας όνομα, το οποίο θα χρησιμοποιείτε αποκλειστικά για τον σκοπό της προώθησης των ιστοριών σας. Εκεί δεν χρειάζεται να στείλετε αίτημα φιλίας στα άτομα που δεν θέλετε να γνωρίζουν ότι ασχολείστε με τη συγγραφή, οπότε αμέσως αποκτάτε ελευθερία κινήσεων. Έχω κάνει το ίδιο πράγμα και μετά από τρία χρόνια Moonlight Tales και μερικούς μήνες προώθησης του βιβλίου μου μπορώ να πω ότι δεν έχω κάνει ούτε ένα ποστ που να σχετίζεται με τη συγγραφή στο προφίλ που χρησιμοποιώ καθημερινά. Αν βλέπετε τα πράγματα όπως κι εγώ ένας δεύτερος λογαριασμός είναι αυτό που χρειάζεστε.

Συνοψίζοντας λοιπόν θα πω «συχνά ποστ» και «τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ο καλύτερος φίλος σας».

Video

Είτε έχετε εκδώσει βιβλίο, είτε δημοσιεύετε τις ιστορίες σας στο ίντερνετ, ένα book trailer χρειάζεται. Είναι ένας εύκολος, γρήγορος και διασκεδαστικός τρόπος για να δώσετε ενδιαφέρουσες πληροφορίες στον κόσμο για την ιστορία σας.

Τα tips που έχω να δώσω εδώ είναι τα εξής:

Ι) Να είναι σύντομο

Αν γίνεται να μην διαρκεί πάνω από δύο λεπτά. Τίποτα δεν κουράζει περισσότερο από ένα ατελείωτο βίντεο.

ΙΙ) Να περιέχει μόνο τις απαραίτητες πληροφορίες

Δεν θέλουμε να κουράσουμε και δεν θέλουμε να αποκαλύψουμε πολλά πράγματα. Μείνετε σε ό,τι αναφέρεται στην περίληψη ή σε μια παραλλαγή αυτού.

ΙΙΙ) Να περιέχει ευανάγνωστο κείμενο

Και με αυτό εννοώ μεγάλη (αλλά όχι πολύ μεγάλη) γραμματοσειρά, σε χρώματα που κάνουν αντίθεση με το background, ώστε να διαβάζονται εύκολα (αλλά όχι πολύ έντονα). Να αποφεύγετε τις πολύ επιτηδευμένες γραμματοσειρές, γιατί παίρνει ώρα στον αναγνώστη να τις συνηθίσει και να μην χρησιμοποιείται μόνο κεφαλαία. Γράψτε με σωστή σύνταξη και ορθογραφία και κάτι επίσης πολύ σημαντικό –αν και πολλές φορές αποτυγχάνω να το εφαρμόσω- αφήστε αρκετή ώρα σε αυτόν που παρακολουθεί το βίντεο να διαβάσει τα όσα γράψατε.

ΙV) Καλές εικόνες

Εννοώ μεγάλες εικόνες, σε καλή ανάλυση, χωρίς λογότυπα πάνω τους. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα πρέπει να σχετίζονται με το κείμενο που τις συνοδεύει. Εμένα μου αρέσει να βάζω και σκηνές από ταινίες (σχετικές πάντα), αλλά αυτό είναι στην ευχέρεια του καθενός.

V) Καλή μουσική

Μουσική που ταιριάζει στο θέμα της ιστορίας. Αν είναι ρομαντικό μυθιστόρημα δεν μπορείτε να έχετε τρομακτική μουσική και αν μιλάμε για ένα έπος φαντασίας δεν γίνεται να παίζει από πίσω το τραγούδι απ’ τον τιτανικό.
Το βίντεό σας, μόλις το ολοκληρώσετε και το τσεκάρετε (καλό θα είναι να βάλετε και έναν φίλο σας να το ψάξει για λάθη που ίσως έχετε παραβλέψει) ανεβάστε το στο youtube, ώστε να μπορεί να το δει ο καθένας εύκολα.


(Το βίντεο αποτελεί παράδειγμα των παραπάνω)

Σελίδα

Μιλάω για τη σελίδα της ιστορίας σας. Αυτό το κομμάτι αναφέρεται αποκλειστικά σε όσους έχουν εκδόσει το βιβλίο τους. Φυσικά και όλοι οι υπόλοιποι μπορείτε να δημιουργήσετε μία σελίδα στο facebook, αλλά δεν έχω ιδέα το τι πρέπει να κάνετε σε αυτή την περίπτωση, οπότε αναφέρομαι μόνο στους πρώτους.

Μπορείτε να φτιάξετε τη σελίδα σας από τη στιγμή που έχετε στα χέρια σας το εξώφυλλο και την περίληψη. Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο. Καλείται φίλους, αναγκάζετε φίλους να καλέσουν φίλους και κάνετε κοινοποιήσεις σε όλες τις σχετικές (με τα βιβλία) ομάδες και σελίδες. Μην αποθαρρύνεστε αν δεν μαζέψετε πολύ κόσμο στην αρχή. Στη συνέχεια όλα θα φτιάξουν.

Κάνετε συχνά πόστ, κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα (από ένα, προφανώς). Μην αναρτάτε κείμενα του στυλ «τι κάνουμε σήμερα;» ή «πολλές καλημέρες». Μόνο σημαντικά πράγματα όπως συνεντεύξεις, κληρώσεις, βίντεο κλπ. Προσπαθήστε να συμπληρώσετε όσο το δυνατόν περισσότερες από τις απαιτούμενες πληροφορίες.
Επίσης, το facebook δίνει την δυνατότητα διαφήμισης με χρέωση, όπως και προώθηση δημοσιεύσεων από μια σελίδα. Το κόστος είναι μικρό και μπορείτε να το διαμορφώσετε όπως εσείς θέλετε. Αν και δεν συμφωνώ με κάτι τέτοιο σε μόνιμη βάση, θα μπορούσε να είναι μια καλή κίνηση για τις παρουσιάσεις ή τις κληρώσεις των βιβλίων σας.

Συνεντεύξεις

Μην περιμένετε να σας ζητήσουν συνέντευξη. Στείλτε μήνυμα ή πάρτε τηλέφωνο και ρωτήστε αν ενδιαφέρονται να μιλήσουν με σας. Δεν θα σας πουν όχι. Ακόμα και αν το κάνουν όμως, ποιος νοιάζεται; Προχωρήστε στον επόμενο.

Στείλτε σε όποιο σάιτ/περιοδικό/εφημερίδα γνωρίζετε, ξεκινώντας από το Moonlight Tales. Έχουμε ήδη μια τεράστια λίστα με συγγραφείς από τους οποίους θέλουμε να ζητήσουμε συνεντεύξεις (και πιθανότητα είσαι μέσα σε αυτή). Δεν βλάπτει όμως να μας στείλεις ένα μήνυμα.

Κληρώσεις

Η εικόνα αποτελεί παράδειγμα και αναφέρεται σε διαγωνισμό που έχει
ολοκληρωθεί. Για να πάρετε μέρος στην κλήρωση βιβλίου αυτής της
εβδομάδας πατήστε εδώ.
Κάντε κληρώσεις βιβλίων. Πολλές κληρώσεις βιβλίων. Σε όποιον το προτείνετε, θα θέλει. Προσπαθήστε οι ημερομηνίες δύο ( ή περισσότερων) κληρώσεων να μην συμπέσουν και όλα θα πάνε καλά.

Tips για να οργανώσετε μια επική κλήρωση βιβλίου:

Ι) Η εικόνα

Πρέπει να είναι μεγάλη, να έχει απαραίτητα το εξώφυλλο του βιβλίου (προφανώς) και να περιέχει μεγάλα γράμματα. Δώστε μεγαλύτερη σημασία στη λέξη «ΚΛΗΡΩΣΗ» και στον τίτλο του βιβλίου.

ΙΙ) Οι όροι

Απαραίτητοι όροι είναι:

α) Δημόσια κοινοποίηση της ανάρτησης
β) Σχόλιο
γ) Like στην σελίδα διοργάνωσης

Και θα τα εξηγήσω ευθύς αμέσως. Η ανάρτηση είναι για να γίνει γνωστή η κλήρωση και το σχόλιο για να βγάλετε νικητές. Μπορείτε να ζητήσετε απ’ όσους θα πάρουν μέρος να σχολιάσουν οτιδήποτε. Την πρώτη τους εντύπωση από το βιβλίο, το που πήγαν το σαββατοκύριακο ή απλά να τους βάλετε να σχολιάσουν ένα οποιοδήποτε συγκεκριμένο κείμενο (π.χ. ευχαριστώ) ή κάτι τέτοιο. Απ’ όλα, προτιμώ το πρώτο.

Οι υπόλοιποι όροι είναι δικό σας θέμα. Απλά μην βάλετε πολλούς. Τρεις είναι το ιδανικό. Αν όμως η κλήρωση δεν γίνεται στη σελίδα του βιβλίου σας, μπορείτε να ζητήσετε να είναι υποχρεωτικό στους όρους like και στη σελίδα του βιβλίου.

Αν θέλετε να αποκτήσετε κοινό και στα άλλα social media, μπορείτε να προσθέσετε μια παράγραφο για έξτρα συμμετοχές αν σας κάνουν follow σε twitter και instagram.

 Τέλος, γράψτε την περίληψη του βιβλίου σας στο τέλος της δημοσίευσης και μην ξεχάσετε να αναφέρετε την ημερομηνία λήξης του διαγωνισμού.

Για να αυξήσετε τις συμμετοχές, αναρτήστε τις κληρώσεις σας σε sites όπως το ediagwnismoi και το save and win.

Blog

Εικόνα από το blog του βιβλίου μου.
Φτιάξτε ένα blog για το βιβλίο σας (ή και ιστοσελίδα). Αναφέρω το blog γιατί είναι πιο εύκολο. Απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να έχει το ιστολόγιο του βιβλίου σας είναι: περίληψη του βιβλίου, εξώφυλλο, βιογραφικό του συγγραφέα και στοιχεία επικοινωνίας. Αν έχετε εκδώσει και άλλα βιβλία πριν απ’ αυτό ή αν είστε στην διαδικασία έκδοσης επόμενου βιβλίου, προσθέστε και αυτό.

Ανεβάστε ό,τι καινούριο υπάρχει από κριτικές για το βιβλίο, μέχρι κληρώσεις και βίντεο.
Φτιάξτε το πριν κυκλοφορήσει το βιβλίο και ζητήστε από τον εκδοτικό να γράψει το link κάτω από το βιογραφικό σας.

Goodreads

Η σελίδα σας στο goodreads είναι πολύ σημαντική, αν και τα πράγματα εκεί είναι λίγο περίπλοκα (ή εγώ είμαι ηλίθια). Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να μου στείλει μήνυμα και θα τον βοηθήσω.

Πάντως μην το αμελήσετε. Πολλοί βρίσκουν βιβλία μέσω του goodreads.

Ερωτήσεις:

Από ποιο σημείο και μετά καταλήγει η προώθησή σου να κουράζει το κοινό/ φίλους/ φανς σου; (Angelina S.)

Θεωρώ ότι αν μείνετε σε όσα έχω πει παραπάνω δεν θα κουράσετε, δεδομένου ότι προτείνω να κάνετε πολλές αναρτήσεις σε διαφορετικές σελίδες/ ομάδες κ.ο.κ. Το πιο επίφοβο είναι οι αναρτήσεις στη σελίδα του βιβλίου. Εκεί θα πρέπει να λειτουργείτε με μέτρο, αλλά εφόσον κάνετε ένα ποστ κάθε μέρα ή κάθε δύο μέρες, με ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ(!!!) υλικό κάθε φορά, δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

Τι γίνεται με την προώθηση μετά από αυτοέκδοση; (Nickolaos C.)

Αυτοέκδοση ή όχι προώθηση πρέπει να γίνεται. Για κάποιο λόγο οι νέοι συγγραφείς πιστεύουν ότι η δουλειά τους τελειώνει όταν γράψουν το βιβλίο τους. Δεν είναι καθόλου έτσι. Είτε βγάζει το βιβλίο ο Ψυχογιός και κάνει διαφίμηση παντού ή ένας μικρός εκδοτικός που δεν έχει τα μέσα, ο συγγραφέας πρέπει να προσπαθεί μόνος του (και σε συνεργασία με τον εκδοτικό) για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οπότε, δεν έχω κάτι να σχολιάσω εδώ. Αν είσαι συγγραφέας και βγαίνεις με αυτοέκδοση κάνε τα παραπάνω. Αν είσαι συγγραφέας και όλα τα έξοδα τα καλύπτει ο εκδοτικός, κάνε τα παραπάνω.

Ο Νικόλαος μου είχε κάνει και άλλες δύο ερωτήσεις, οι οποίες καλύφθηκαν (ελπίζω) παραπάνω. Αν υπάρχει κάποια απορία, αφήστε σχόλιο.


Αυτά από μένα. Για ό,τι βοήθεια θέλετε ή αν επιθυμείτε να μας δώσετε συνέντευξη, στείλτε μήνυμα στη σελίδα μας στο facebook και θα σας απαντήσω. Οι παρουσιάσεις βιβλίων θα σχολιαστούν σε επόμενο άρθρο. Επίσης, αν δεν έχετε τα μέσα για να φτιάξετε εικόνα κλήρωσης ή παρουσίασης, βίντεο, ή χρειάζεστε βοήθεια στην δημιουργία σελίδας ή blog, πάλι επικοινωνήστε μαζί μου. Το έχω κάνει και στο παρελθόν, δεν είναι κάτι δύσκολο. Θα χαρώ να βοηθήσω.

Εύη Φρυγανά