5+1 κλασικά κλισέ

Moonlightάκια αυτή την εβδομάδα μιλάμε για κλισέ. Πιο συγκεκριμένα, παρακάτω υπάρχει μια λίστα με τα κλισέ που χρησιμοποιούνται πιο συχνά στην σύγχρονη λογοτεχνία προς γνώση και συμμόρφωση όλων. Όποτε, αν έχετε ένα δυο απ’ αυτά στην ιστορία σας, σκεφτείτε πως μπορείτε και αν θέλετε να τα αλλάξετε, αλλά αν διαπιστώσετε ότι υπάρχουν περισσότερα, ετοιμαστείτε για δραστικές αλλαγές.


Πριν ξεκινήσουμε όμως:

Όπως μας πληροφορεί και το Urban Dictionary: 

Κάτι άθλιο και κοινότυπο και, κυρίως, κάτι που έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν.

Και με αυτά στο μυαλό μας, ας προχωρήσουμε στο άρθρο.

1. Ο Εκλεκτός

Από τον Χάρι Πότερ και μετά (θα έλεγα απ’ τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, αλλά θα τρίζουν τα κόκαλα του Τόλκιν), κάθε YA και/ή δυστοπική ιστορία α λα «Απόκληση» έχει για πρωταγωνιστή- πρωταγωνίστρια έναν καταπληκτικά ικανό (ή και όχι) χαρακτήρα, που έχει σταλθεί στο σύμπαν για να φέρει την ισορροπία. Σα να λέμε Νταρθ Βέιντερ, χωρίς την επική μουσικούλα να παίζει από πίσω.

Σταματήστε να το κάνετε αυτό παιδιά! Ποτέ –και εννοώ ΠΟΤΕ- δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο στην πραγματική ζωή. Γιατί η ιστορία σας να είναι διαφορετική; Οπότε για αρχή ας βάλουμε τέλος στους «chosen ones».

2. Σεξ

Και λέγοντας «σεξ» εννοώ «σεξ για να τραβήξουμε το ενδιαφέρον των αναγνωστών».

Αν έχει τύχει ποτέ να γράψετε ή να διαβάσετε ερωτικές ιστορίες στο ίντερνετ, θα έχετε παρατηρήσει ότι οι φανατικοί αναγνώστες τους είναι εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες. Αυτό συμβαίνει για τον ίδιο λόγο που ο κόσμος τρελαίνεται για πορνογραφικά βίντεο: όλοι λατρεύουν το σεξ. Και δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό. Απ’ την άλλη μπορούμε να διαφωνούμε για ώρες για το αν αξίζουν οι –αποκλειστικά- ερωτικές ιστορίες, αλλά αυτό είναι θέμα άλλου άρθρου, οπότε επιστρέφω σε αυτό που έλεγα. Οι σκηνές σεξ που γράφονται μόνο και μόνο για να τραβήξουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών, πέρα απ’ τ’ ότι «βρωμάνε από χιλιόμετρα», είναι κλισέ. Τελεία και παύλα. Προτείνω λοιπόν να τις καταργήσουμε.

3. Ερωτικό Τρίγωνο

Ίσως το μεγαλύτερο κλισέ στην ιστορία του κόσμου. Μία θέλει δύο ή δύο θέλουν μία και το αντίστροφο. Υπάρχει σχεδόν σε κάθε βιβλίο που κυκλοφορεί σήμερα και σίγουρα θα υπάρχουν μια δυο τοιχογραφίες σε κάποια σπηλιά στον κόσμο. Συμβαίνει και στην πραγματική ζωή βέβαια και αυτό είναι ένα συν, αλλά κατά τ’ άλλα είναι ένα από τα πιο χιλιοειπωμένα τεχνάσματα των συγγραφέων ανά τους αιώνες. Βέβαια, το καλό στην υπόθεση είναι ότι από τη στιγμή που το ερωτικό τρίγωνο δεν αποτελεί τη βάση της ιστορία σας ή ακόμα και τον, ας το πούμε, βασικό «έρωτα» μέσα στο βιβλίο, είστε μια χαρά.

4. Όμορφος πρωταγωνιστής

Όμορφος πρωταγωνιστής, που δεν το ξέρει, έτσι. Άλλο αν ο ήρωας όντως είναι μέτριος εμφανισιακά ή ακόμα και άσχημος. Άλλο αν το άλλο του μισό τον βλέπει σαν τον ομορφότερο άνθρωπο στον κόσμο και άλλο αν ο ίδιος είναι μια ψωνάρα (του κερατά) ή δεν έχει καθόλου αυτοεκτίμηση.

Στην πρώτη περίπτωση, νομίζω είναι προφανές ότι όλοι ξέρουμε πως είμαστε εμφανισιακά, στην δεύτερη ο έρωτας είναι τυφλός και στην τρίτη ένα πράγμα έχω να πω: Ψυχολογικά! Καμία από τις τρεις δεν είναι αποδεκτές αιτιολογίες μέσα στην ίδια την ιστορία, οπότε ας βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί ένα εκκωφαντικό «ΑΡΚΕΤΑ» και ας προχωρήσουμε με τις ζωές μας.

5. Πράσινα Μάτια

Φτάνει πια με τα πράσινα μάτια! Έλεος πια με τα πράσινα μάτια! Σταματήστε να βάζετε τους πρωταγωνιστές σας να έχουν πράσινα μάτια! Προς πληροφόρησή σας μόνο το 2% του πληθυσμού έχει πράσινα μάτια. ΔΥΟ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ. Νομίζω καταλαβαίνεται το νόημα αυτών που λέω και δεν χρειάζεται να το αναλύσω περεταίρω. Ας σταματήσει αυτό το κακόγουστο αστείο.

6. Ο καλός φίλος

Εδώ θέλω να μιλήσω για τον γνωστό κακομοίρη στο friendzone. Ο Τόλκιν το ‘κανε (βλ. Έογουεν και Άργκορν), ο Μάρτιν το ‘κανε (βλ. Τζόρα Μόρμοντ και Καλίσι... εε, συγγνώμη Ντενέρις Στόρμμπορν οφ δε χάουζ Ταργκέριαν και πάει λέγοντας) κι εγώ το ‘κανα (δεν θα πω ονόματα). Όλοι το κάνουμε, αλλά δεν παύει να είναι ένα από τα μεγαλύτερα κλισέ στην ιστορία, οπότε ντροπή του Τόλκιν, ντροπή του Μάρτιν και ντροπή δική μου, του άλλου Μάρτιν!




Τα όσα έγραψα παραπάνω ήταν μια ενδεικτική λίστα από τα πιο γνωστά και «αγαπημένα» κλισέ όλων των συγγραφέων. Όμως ο κατάλογός μου είναι μικρός, γι αυτό θέλω από σας να αφήσετε σχόλια με κλισέ που εσείς έχετε χρησιμοποιήσει και μετανιώνετε (ή και όχι) ή από άλλα που σας εκνευρίζουν κάθε φορά που τα συναντάτε. Περιμένω να δω τις δικές σας επιλογές.

Εύη Φρυγανά