Παρουσίαση: Art in the Blood

Αυτό είναι το καλύτερο κακό πρώτο βιβλίο σειράς που έχω διαβάσει ποτέ.

Μπορεί εύκολα να σε αποθαρρύνει απ' το να διαβάσεις τα υπόλοιπα, αναλόγως τι περιμένεις πιάνοντας στα χέρια σου ένα βιβλίο που τιτλοφορείται A Sherlock Holmes Adventure. Το ίδιο εύκολα μπορεί να σε προτρέψεις να πάρεις και τα υπόλοιπα της σειράς όμως. Προσωπικά, προτείνω τα έργα της MacBird. Τα επόμενα βιβλία, είναι πολύ καλύτερα μάλιστα (τη στιγμή που το γράφω αυτό, διαβάζω το δεύτερο και μπορώ να το πω αυτό συγκριτικά). Δεν θεωρώ ότι αξίζει το συγκεκριμένο έργο να προσπεραστεί ωστόσο.

Τα θετικά στοιχεία είναι ότι το έγκλημα, το μυστήριο και το αστυνομικό κομμάτι έχουν ενδιαφέρον. Από την άλλη, δεν είναι κάτι που θα έγραφε ο Doyle, δεν ταιριάζει ακριβώς στη Βικτωριανή αισθητική και περίοδο που θέλει να υποστηρίξει και οι χαρακτήρες είναι και δεν είναι σωστά δοσμένοι. Κάτι επίσης ενδιαφέρον είναι ότι η ιστορία δίνεται ως κάτι που είχε γράψει ο Watson και η συγγραφέας μας το παρουσιάζει ανασκευάζοντας τα χειρόγραφα. Πολύ φρέσκια προσέγγιση, που δίνει άλλον αέρα στην πρωτοπρόσωπη αφήγηση του Watson, χωρίς να απαιτεί συγκρίσεις. Δικαιολογεί και το προσωπικό ύφος της συγγραφέα σε ένα βαθμό.

Το μεγαλύτερο αρνητικό στα μάτια μου είναι ότι έχει ένα πρόβλημα ταυτότητας σαν έργο. Είναι μια περίεργη μίξη και επανεξέταση του κλασικού Sherlock, με μοντέρνα ματιά, μα χωρίς να προσπαθεί να τον εκμοντερνίσει ακριβώς. Φαν των έργων του Doyle και που έχουν παράλληλα δει τις άλλες εκδοχές του ήρωα (σε άλλα βιβλία, μικρή και μεγάλη οθόνη κτλ.) θα καταλάβουν τι εννοώ. Μοιάζει να είναι ο Sherlock ως μίξη διάφορων εκδοχών του ήρωα που έχουμε ξαναδεί εδώ κι εκεί, χωρίς να είναι ακριβώς πιστός σε καμία αλλά και χωρίς να είναι κάτι ξεχωριστό από μόνος του. Βέβαια, η ουσία του χαρακτήρα συλλαμβάνεται τελικά στο έργο.

Πέρα απ' αυτό, είναι μια ιστορία με τον Sherlock. Μία απ' τις μέτριες ιστορίες με τον Sherlock. Αλλά σαν βιβλίο, γράψιμο και παρουσίαση, δεν έχει κάτι που να το κάνει αισχρό. Το πόσο καλό είναι, εξαρτάται απ' το πόσο φανατικός Σερλοκιανός είναι ο αναγνώστης και τι προσδοκίες έχει δημιουργήσει πριν ανοίξει το έργο.

Αλέξης Ζησιμόπουλος