Παρουσίαση: H Εποχή του Κυνηγιού

Θα πρέπει να ξεκινήσω με τη δημόσια (ντεμέκ) συγγνώμη μου στη συγγραφέα, διότι αυτό είναι ένα απ' τα πρώτα ελληνικά βιβλία φαντασίας που διάβασα και ως τώρα δεν αξιώθηκα να γράψω δυο λόγια γι' αυτό. Πολύ περισσότερο, δεν αξιώθηκα να πω δυο λόγια στην Έρση όταν τη συνάντησα, γιατί πολύ απλά έχω καταχωρίσει αυτό το βιβλίο ως "ένα πολύ καλό βιβλίο" και το έχω δεδομένο στο μυαλό μου ότι έτσι είναι και όλοι το ξέρουν.
Επειδή λοιπόν δεν είμαι γενικά ασυνεπής και δεν μου αρέσει να αργώ, έρχομαι αυτή τη στιγμή να διορθώσω όσα εξομολογήθηκα στην παραπάνω παράγραφο και να ζητήσω συγχώρεση απ' την στρογγυλή τράπεζα των καλών συγγραφέων του φανταστικού, στην οποία και η Έρση Λάβαρη δικαίως ανήκει.

Η Εποχή του Κυνηγιού είναι ένα απ' αυτά τα βιβλία που κάθε φορά ψάχνω πώς να τα παρουσιάσω, διότι ειλικρινά δεν θέλω να spoilάρω τίποτε απ' την πλοκή και τους χαρακτήρες. Αξίζει χωρίς περαιτέρω συζήτηση να το διαβάσετε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, και να το βιώσετε αυτούσιο και ατόφιο. Θα ξεχωρίσω όμως μερικά καλά στοιχεία για να σας πείσω αν έχετε ενδοιασμούς.

Ισχύει γενικά πως η σεξουαλικότητα ενός χαρακτήρα διαφέρει απ' την προσωπικότητα του χαρακτήρα. Αυτό η συγγραφέας το κατανοεί απόλυτα και το εκφράζει άριστα στο κείμενο. Ελπίζω να μην χρειάζεται να εξηγήσω το γιατί. Υπάρχει LGBTQ+ εκπροσώπηση στο βιβλίο, αν θέλετε να το πούμε έτσι, μα πάνω απ' όλα υπάρχουν χαρακτήρες με στιβαρά δομημένες προσωπικότητες, γούστα, σεξουαλικότητες, θετικά και αρνητικά στοιχεία. Βάθος. Εξέλιξη. Υπάρχει χώρος για συναισθηματική επένδυση. Χαρτομάντηλα δεν δίδονται απ' όσο ξέρω μαζί με κάθε αντίτυπο πάντως.

Κάτι που επίσης κατανοεί η συγγραφέας είναι η δομή ενός βιβλίου. Η Εποχή του Κυνηγιού έχει άρτια δομημένη αρχή, μέση και τέλος. Τα στοιχεία της πλοκής οδηγούν σε ικανοποιητικές αποδόσεις και είναι γενικά ένα πολύ "καθαρό" κείμενο, μια πολύ άρτια πλοκή και μια ευρύτερη καλοδουλεμένη ιδέα για την ιστορία. Είναι καλογραμμένο και πλούσιο "τεχνικά", δηλαδή ο τρόπος και το στυλ γραφής είναι αρκετά μεστά και δεμένα και ταιριαστά για την απόδοση του νοήματος. Θα έλεγα πως ο βηματισμός είναι κυμαινόμενος, αλλά όχι με μια κακή απαραίτητα έννοια (δεν θα έλεγα ότι το βιβλίο κάνει κάπου κοιλιά).

Αυτό συμβαίνει επειδή μπλέκονται ίχνη διαφόρων ειδών στο είδος της φαντασίας (που θεωρώ κυρίαρχο συνδετικό κρίκο της ιστορίας), όπως μυστήριο και ρομάντζο. Καθώς η πλοκή εξελίσσεται, οι χαρακτήρες σε παίρνουν απ' το χέρι σε ένα ταξίδι όπου τα διάφορα είδη μπλέκονται αρμονικά σε μια ενιαία ιστορία και προτού το καταλάβεις το συναισθηματικό roller coaster έχει τελειώσει και ο κύριος με τα εισητήρια σου ζητάει να κατέβεις. Τι κιόλας; Μα ήθελα άλλες 300 σελίδες. Δεν θεωρώ το βιβλίο ελλιπές ή μικρό... Αλλά θα ήθελα παραπάνω.

Για να μην πολυλογώ και καταλήξω σε πιο περίεργες αναλογίες, μπορώ να συνοψίσω με μια κουβέντα γιατί πρέπει να διαβάσει κανείς αυτό το βιβλίο:

Επειδή δεν έχει απολύτως τίποτε να χάσει, παρά μόνο έχει να κερδίσει μια υπέροχη εμπειρία.


Αλέξης Ζησιμόπουλος