Παρουσίαση: Το Κοράκι

Μιλώντας για την εύλογα επιμελημένη εκδοχή του βιβλίου χωρίς περιττές σελίδες.

Νόμιζα πως θα ήταν δύσκολο να βρω ποιo βιβλίο του King θα έπαιρνε άριστα, μα τελικά δεν ήταν καθόλου. Απ' τα πρώτα βιβλία που σκέφτηκα ήταν το The Stand, παρότι ίσως άργησα να το προσθέσω και να γράψω γι' αυτό. Είναι ένα έργο που αγγίζει το αριστούργημα όσον αφορά το είδος της φαντασίας, μυστηρίου και τρόμου που μου αρέσει να βλέπω σε βιβλία.

Νιώθω πως δεν έχει νόημα να ασχοληθώ με την πλοκή τέτοιων βιβλίων, είναι σχεδόν ανεξίτηλα στην πορεία του συγγραφέα και του είδους. Όποιος ξέρει, ξέρει. Όποιος δεν ξέρει, αναγκαστικά θα το διαβάσει κάποτε αν διαβάζει King ή ποτέ αν δεν του αρέσει αυτή η γραφή. Δεν είναι ζήτημα να πείσω κάποιον ή να προτείνω σε κάποιον αυτό το βιβλίο. Αξιώνω ότι όλοι θα έπρεπε να το διαβάσουν, γιατί είναι απ' τα αγαπημένα μου και καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει, μα δεν πρόκειται να αναλύσω το γιατί βασισμένος στην πλοκή και γράψιμο.

Αυτό το βιβλίο είναι σκοτεινό. Είναι σκοτεινή φαντασία. Είναι μυστήριο. Τρομακτικό μυστήριο. Είναι μια μίξη όλων των στοιχείων που ο King δίνει άλλοτε διάχυτα, άλλοτε συγκρατημένα, άλλοτε πετυχημένα και άλλοτε όχι, σε όλα τα έργα του. Είναι ένα αρκετά συγκεντρωμένο βιβλίο, με μια πλοκή που ταυτόχρονα έχει αρκετές απ' τις θεματικές που επαναλαμβάνει ο King (γκουχ, θρησκεία, γκουχ) και επίσης παρεκκλίνει απ' την 'ασφαλή νόρμα΄ με τις επιλογές των χαρακτήρων που απαρτίζουν το καστ.

Πετυχαίνει πολλά πράγματα, τόσο με την ανάπτυξη των χαρακτήρων έως την κορύφωση της ιστορίας, όσο και με την ατμόσφαιρα που χτίζει. Το setting του βιβλίου μοιάζει στερεοτυπικό και πάνω που νομίζεις ότι κάπου το έχεις ξαναδεί, ο King κάνει ενδιαφέρουσες στροφές ή ρίχνει το βάρος σε επιμέρους ζητήματα που δεν θα περίμενες σε ένα δυστοπικό/αποκαλυπτικό έργο. Όλα τα στοιχεία ισορροπούν και είναι τόσο όσο για να μένει ενδιαφέρον. Να σε κάνει να ζητάς παραπάνω, μα να είσαι και καλυμμένος αν δεν πάρεις όσα φαντάζεσαι. Είναι αρκετά ωμό, κυνικό και grounded, παρότι πραγματεύεται υπερφυσικά και μυστήρια ζητήματα.

Είναι επίσης ένα απ' τα λίγα βιβλία που με έκαναν να φτάσω κοντά στο να τρομάξω και δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ αυτό. Υπήρχαν στιγμές που ανησυχούσα. Ένιωθα άβολα διαβάζοντας και για το τι είχε η επόμενη σελίδα, σε συγκεκριμένα σημεία μάλιστα που δεν το περίμενα ή φανταζόμουν. Όλοι οι χαρακτήρες τσαλακώνονται και εξελίσσονται φρικαλέα σχεδόν. Όλα περνούν από ένα φίλτρο υποβόσκοντος τρόμου. Και το ενδεχόμενο τέλος της ανθρωπότητας δεν είναι καν το πιο τρομακτικό διακύβευμα, μα το ποιοί και πώς είναι οι παρόντες κάτοικοι.

Αυτό το συναίσθημα, είναι που δεν θα ξεχάσω ποτέ και πάντα θα κάνει το βιβλίο να επιστρέφει στο νου μου.


Αλέξης Ζησιμόπουλος