Παρουσίαση: Σίλβερεϊκ

Το Σίλβερεϊκ είναι ένα δυστοπικό μυθιστόρημα που έχει να κάνει με τις κακουχίες που περνάει ο βασικός πρωταγωνιστής, ο Άλεν, μετά την εγκατάλειψή του απ' τον πατέρα του, Σέιν, στη μέση μιας αφιλόξενης μεγαλούπολης.

Από αυτή τη σύντομη περιγραφή προκύπτει και το δυνατότερο, για εμένα, στοιχείο του βιβλίου: Η δυναμική του Άλεν και του Σέιν, η οποία μάλιστα καταφέρνει και αναπτύσσεται χωρίς οι δυο τους να είναι μαζί. Ο Σέιν ζει μέσα απ' τον Άλεν, καθώς όλα τον θυμίζουν και πολλές καταστάσεις προκαλούν ένα ταξίδι στις αναμνήσεις. Ο λόγος που ένας πατέρας εγκαταλείπει το 10χρονο παιδί του δεν γίνονται άμεσα προφανείς, μα ήδη ο πρόλογος μας προϊδεάζει για μια μελλοντική κορύφωση πάνω στο ζήτημα.

Από κει και πέρα, ο μικρός Άλεν αναγκάζεται να βρει τρόπους να επιβιώσει μόνος σε μια περίεργη, βρόμικη, διεφθαρμένη και αφιλόξενη κοινωνία. Γνωρίζει πολλά άτομα και περνάει από πολλά δεινά που θα τον σημαδέψουν και είναι ένας απ' τους βασικούς άξονες του βιβλίου το αν θα καταφέρει να βρει κάπως, κάποτε την ευτυχία. Παράλληλα εξετάζονται άλλοτε σε επιφάνεια και άλλοτε σε βάθος ζητήματα εμπιστοσύνης, ηθικής, ανθρώπινων σχέσεων και πού μπορεί κάποιος να ανήκει.
Μπορεί να ακούγεται ως ένα σκληρό βιβλίο, μα δεν θα έλεγα ότι είναι απαραίτητα. Δεν είναι, για τα δικά μου δεδομένα, πολύ γραφικό, τροματικό ή σοκαριστικό. Θα έλεγα πως θα προτιμούσε να ήταν αυξημένα ένα επίπεδο παραπάνω αυτά τα στοιχεία στις περιγραφές και τις αφηγήσεις, μιας και θεωρώ ότι θα ταίριαζε στον γρήγορο και κοφτό λόγο του κειμένου και θα τον εμπλούτιζε παραπάνω αν ήταν πιο graphic εν γένει. Όπως και να 'χει, αυτά είναι γούστα και δεν χρειάζεται να σταθούμε εκεί. Απλά θα ήθελα να επισημάνω πως παρότι κυριαρχεί μια μουντή και ζοφερή ατμόσφαιρα, το βιβλίο έχει τις διασκεδαστικές και όμορφες στιγμές του και δεν σε ψυχοπλακώνει μόνο και μόνο επειδή θα μπορούσε.

Μπορεί να πρόκειται για ένα έργο τοποθετημένο σε φανταστικό κόσμο, όμως το στοιχείο της φαντασίας έχει δεύτερη θέση στην πλοκή. Αυτό κάνει το Σίλβερεϊκ φιλικό ακόμη και σε κάποιον που δεν διαβάζει φαντασία ή δεν θέλει να διαβάσει φαντασία - πάνω απ' όλα, στα δικά μου μάτια, είναι περισσότερο ένα κοινωνικό/δραματικό αφήγημα με δυστοπικά στοιχεία που δίνει έμφαση στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του Άλεν, δηλαδή κάποιου που έχει χάσει τα πάντα.

Πώς θα σταθεί στα πόδια του; Θα βρει μια οικογένεια; Πόσα ψυχολογικά θα αποκτήσετε παρέα με τους ήρωες του βιβλίου κι εσείς; Όλα αυτά θα τα ανακαλύψετε στις σελίδες του βιβλίου και προτείνω να το κάνετε. Σίγουρα πρόκειται να νιώσετε πράγματα και ίσως να σκεφτείτε ορισμένα θέματα που δεν είχατε συχνά θεωρήσει, όπως το να μπείτε στη θέση κάποιου άλλου ή να κρίνετε διαφορετικά καλούς, κακούς και γκρίζους χαρακτήρες γιατί τελικά κανείς δεν είναι άγιος στο Σίλβερεϊκ... 


Αλέξης Ζησιμόπουλος