Παρουσίαση: Τhe Case of Charles Dexter Ward

"The Case of Charles Dexter Ward", ένα αρκετά ιδιαίτερο βιβλίο στην καριέρα και βιβλιογραφία του H.P. Lovecraft.

Λίγο background check: Αυτό είναι το μοναδικό έργο του Lovecraft που είναι μεγαλύτερο από νουβέλα. Είναι κανονικό βιβλίο. Ουάου, ε; Επίσης είναι ένα έργο που ο Lovecraft ποτέ δεν ήθελε να εκδωθεί και δεν το επιδίωξε. Έφτασε στα χέρια μας μετά τον θάνατό του. Οπότε, γράφτηκε κάπου πριν το 1930 και κάπου στο 1940 βρήκε έντυπη μορφή. Άρα ο συγγραφέας το μισούσε; Δίκαια ή άδικα; Χμ...

Λοιπόν, αυτό που μπορώ να πω γι' αυτό το βιβλίο είναι πως ΔΕΝ πρόκειται να αρέσει σε κάποιον που ήδη δεν του αρέσει ο Lovecraft. Αυτό το βιβλίο είναι σαν κορύφωση όλων όσων έχει χτίσει με προηγούμενα έργα ο συγγραφέας: Dark, occult, cosmic horror, etc. θεματικές σε μια απόμερη τοποθεσία με αυτά τα συγκεκριμένα αρχέτυπα χαρακτήρων και το βάρος πέφτει στον τρόμο του υπαρκτού και μη. Αν δεν σου αρέσει αυτό, μην ασχοληθείς με αυτό το βιβλίο ποτέ. Είναι μια πιο μεγάλη λαβκραφτιανή ιστορία.
Είναι σαν όλες τις άλλες ιστορίες όμως; Δηλαδή, είναι απλά όπως μια σύντομη ιστορία αλλά με περισσότερες λέξεις; Όχι ακριβώς. Έχει τη δομή βιβλίου και επιτυχώς, μα συμβαίνει κάτι διαφορετικό σ' αυτό το βιβλίο... Δεν είναι αρκετά μεγάλο. Περιλαμβάνει plot points και ιδέες που δεν έχουν χρόνο να ανασάνουν και να αναπτυχθούν ως το τέλος του βιβλίου. Δεν είναι 100% refined σαν έργο, αλλά και πάλι βγάζει νόημα. Θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερο και στρωτό εάν ο Lovecraft είχε ξαναδουλέψει αυτό το draft και δεν το είχαμε βίαια σύρει απ' τη βιβλιοθήκη του για έκδοση μα... ακόμη κι έτσι, είναι ένα οκ βιβλίο. Χτυπάει όλα τα καλά στοιχεία της γραφής και της μυθοπλασίας του συγγραφέα. Εκμεταλλεύται αρκετά την τοποθεσία και το γενικότερο setting όμως σε άριστο βαθμό, ώστε να καταντάει εντελώς πιστευτό το πού είμαστε και το τι βλέπουμε να γίνεται. Τα γνωστά κονσεπτς, έστω και συγκεχυμένα, βρίσκονται εδώ άθικτα. Σχεδόν ό, τι μπορείτε να φανταστείτε ότι θα έγραφε ο HPL είναι εδώ παραδόξως.

Απλά δεν είναι τόσο optimized και μπορεί να φανεί λιγότερο ευχάριστο στους αναγνώστες των υπόλοιπων ιστοριών.
Αλέξης Ζησιμόπουλος