Συνέντευξη με τον Νίκο Τουμαρά

Είναι έφηβος, φαινοµενικά ο Πέτρος ζει κανονικά. Ωστόσο τους έχει ξεγελάσει. Με τη βοήθεια του Ιάσονα υλοποιείται το σχέδιο. Οικογένεια, σχολείο, φίλοι είναι ανυποψίαστοι. Στο πρόσωπο του Ιάσονα αντικρίζουν τον Πέτρο. Παριστάνει κάποιον µε τον οποίο δεν υπάρχει εµφανής οµοιότητα, τα καταφέρνουν. Ζει τη ζωή του Πέτρου σε κάθε της µορφή, αφοσιώνεται εκεί, παρατώντας τη δική του πορεία. Και όλα αυτά για την ανακάλυψη της αλήθειας. Για ένα έγκληµα για το οποίο νιώθει υπεύθυνος. Αγαπά, αλλά εκδηλώνεται βίαια. Πονά και ο ίδιος, πληρώνει το τίµηµα. Αντλώντας τις ιστορίες από την πραγµατικότητα, ξεδιπλώνονται πολλαπλά γεγονότα, µυστήρια και πρόσωπα. Στο τέλος θα µάθει, αλλά δεν θα µπορέσει να διακρίνει τον ένα και µοναδικό υπαίτιο!







Νίκος Τουµαράς γεννήθηκε το 1994 και µεγάλωσε στην Αθήνα. Με κλίση στις θεωρητικές επιστήµες και την έκθεση, αποφάσισε τελικά να επιλέξει έναν διαφορετικό κλάδο επιστηµών. Μόλις τελείωσε τις σπουδές στο τµήµα Οικονοµικής Επιστήµης του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), προσδοκώντας να συνεχίσει τον κύκλο σπουδών του και σε ανώτερο επίπεδο. Με καταγωγή από την Ευρυτανία, έχει βραβευθεί µε υποτροφία από την Ένωση Ευρυτάνων Αµερικής. Το 2015 ήταν ανάµεσα στους νικητές ευρωπαϊκού διαγωνισµού συγγραφής κειµένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, µε θέµα τη διεύρυνση και τις προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήµερα. Το βιβλίο «Φυσιογνωµία: Αλλοιωµένη Αλήθεια» είναι το πρώτο του εγχείρηµα και ευελπιστεί να ακολουθήσουν ακόµη περισσότερα.



1.    Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

O ήρωας του βιβλίου εξομολογείται στους αναγνώστες αρχικά διστακτικά και μετέπειτα πιο απότομα και επίμονα τη δική του ιστορία, πόσο παραμελημένος νιώθει και πόσο βαθιά έχει εγκλωβιστεί στους φόβους και τις ενοχές του παρελθόντος. Αν και είναι έφηβος, ο Πέτρος δεν στερείται συνθημάτων και αισθάνεται την αποξένωση γύρω του κάθε στιγμή. Επειδή καταλαβαίνει ότι ζει μόνος του παρόλο που φαινομενικά όλα μοιάζουν φυσιολογικά, καταφέρνει να αλλάξει το «πρόσωπό» του. Στα μάτια του φίλου του, του Ιάσονα, βλέπουν τη φυσιογνωμία του Πέτρου, δεν αντιλαμβάνονται την διαφορά προσώπων και ότι μπροστά τους βρίσκεται ένα άλλο άτομο. Έτσι ξεκινάει η αναζήτηση και δομείται η πλοκή ενός μυστηρίου που διαμορφώνει και αλλάζει δραματικά τους χαρακτήρες των δύο ηρώων.

2.    Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Πιστεύω ότι τα γεγονότα που διαδραματίζονται φτάνοντας μέχρι την επίλυση του γρίφου του μυθιστορήματος, κυρίως την ανακάλυψη του πραγματικού κινήτρου της συμπεριφοράς των δύο προσώπων, δημιουργούν μια καθημερινότητα ιδιαίτερα παράξενη που αρχικά μοιάζει εξωπραγματική τελικά όμως σε προβληματίζει σε μεγάλο βαθμό. Γνωρίζοντας αυτή την ιστορία είδα ότι προσφέρει σημαντικά διδάγματα ζωής για το πόσο εύκολα απομακρυνόμαστε και κρύβουμε επιδεικτικά τις ανησυχίες μας. Συνεπώς, η ίδια η πραγματικότητα, η αλήθεια της πλοκής αποτέλεσε το βασικό συστατικό στοιχείο δημιουργίας και έμπνευσης του βιβλίου.

3.    Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Ακόμα βρίσκομαι στην αρχή στη διαδρομή μου στον κόσμο της γραφής, οπότε δεν νιώθω έτοιμος και σίγουρος να πω τι διαφορετικό θα μπορούσα να κάνω ή πώς αλλιώς να φτιάξω τη δομή του μυθιστορήματος. Βεβαίως, μπορώ να διαπιστώσω από τώρα ότι θέλω να συνεχίζω να γράφω ιστορίες με πλούσιο αληθινό υπόβαθρο, καθώς έτσι ταυτιζόμαστε με την ιστορία και επηρεαζόμαστε περισσότερο και στην καθημερινή μας ζωή.

4.    Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Ιστορικά μυθιστορήματα ή κάθε λογής καλοδομημένα μυθιστορήματα που πηγάζουν από πραγματικές ιστορίες. Αντίστοιχα, θεωρώ ότι μπορώ καλύτερα να υπηρετήσω αυτό το λογοτεχνικό είδος, γράφοντας έργα όπου η μυθοπλασία λειτουργεί συμπληρωματικά και η πραγματικότητα, ως επί το πλείστον, καθοδηγεί την εξέλιξη της αφήγησης. Πάντοτε βέβαια είμαι ανοιχτός και προσπαθώ να αναζητώ νέα, σύγχρονα λογοτεχνικά είδη.

5.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Κάθε βιβλίο ακολουθεί ξεχωριστά μονοπάτια εξέλιξης της πλοκής της ιστορίας. Εφόσον προτιμάται πρωτοπρόσωπη αφήγηση, όπως στο δικό μου μυθιστόρημα, ο πρωταγωνιστής διανθίζει ολόκληρο το βιβλίο με τη δική του οπτική γωνία, οπότε η συμπεριφορά του είναι κομβικής σημασίας. Οι υπόλοιποι χαρακτήρες, όπως το αντίπαλο δέος ή άλλοι υποστηρικτικοί ρόλοι, λειτουργούν πολλές φορές ως προέκταση των δυνατοτήτων του ήρωα ή των προκλήσεων που συναντά μπροστά του.

6.    Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Η συγκεκριμένη ιστορία έδρασε καταλυτικά ώστε να πάρω την απόφαση να μεταμορφώσω αυτά τα γεγονότα σε μυθιστόρημα και να ξεκινήσω να γράφω. Προηγουμένως, δεν είχα εκδηλώσει την επιθυμία να γράφω ιστορίες. Όπως φαίνεται, πολλές φορές η δύναμη και το ενδιαφέρον μιας ιστορίας που γνωρίζεις μπορεί να σου δώσει τα απαραίτητα κίνητρα για να ξεκινήσεις να εκφράζεσαι γραπτώς και να σκέφτεσαι διαφορετικά.

7.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Και τα τρία στοιχεία βοηθάνε στην ολοκλήρωση μιας καλλιτεχνικής δημιουργίας κάθε μορφής, αλλά η φαντασία ή το ταλέντο προσωπικά δεν μου φαίνονται αρκετά αν απουσιάζει η διάθεση για διαρκή εξέλιξη του συγγραφέα. Η συστηματικότητα και η σκληρή δουλειά συμβάλλουν περισσότερο ώστε ένα βιβλίο να είναι προσεγμένο, με έμφαση στην λεπτομέρεια που μπορεί να ξεχωρίσει ένα ποιοτικό έργο από τα υπόλοιπα βιβλία.

8.    Γιατί γράφεις;

Η γραφή δημιουργήθηκε ως ανάγκη εξιστόρησης μιας ιστορίας που έμαθα από κοντά και προσφέρει πολλές αφορμές για σκέψη και ατομική αναθεώρηση του τρόπου ζωής μας. Κάθε φορά που αισθάνομαι ότι έχω κάτι ιδιαίτερο και ξεχωριστό να πω σε ένα ευρύτερο κοινό, θα βρίσκομαι σε εγρήγορση να το παρουσιάσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

9.    Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Ανάμεσα στους συγγραφείς και τους αναγνώστες δεν βλέπω κάποια διαχωριστική γραμμή, καθώς οι επιθυμίες και τα ενδιαφέροντά μας προέρχονται από το χαρακτήρα που καθημερινά φτιάχνουμε και τα βιώματα που ζούμε. Για αυτό θα πρότεινα γενικώς ένα διαχρονικό αριστούργημα που είχα παραλείψει και διάβασα πρόσφατα, το  Εκατό Χρόνια Μοναξιάς του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ένα έργο που συνδυάζει έξυπνα το λογικό με το παράλογο και διαθέτει αδιαμφισβήτητα πλούσια λογοτεχνική και ιστορική αξία.

10.  Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Πάντοτε βρίσκομαι στη διαδικασία εύρεσης έμπνευσης για νέες ενδιαφέρουσες ιστορίες και όταν νιώσω έτοιμος ότι έχω κάτι ενδιαφέρον να γράψω θα συνεχίσω το ταξίδι της συγγραφής. Άλλωστε το πρώτο μου μυθιστόρημα Φυσιογνωμία: Αλλοιωμένη Αλήθεια σίγουρα δεν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του, καθώς ο πρωταγωνιστής έχει ακόμα ανοιχτούς πολλούς λογαριασμούς και πολλά ζητήματα που πρέπει να ξεκαθαρίσει. Το ενδιαφέρον των αναγνωστών θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για τη συνέχεια της ιστορίας του Πέτρου σε μια εντελώς διαφορετική βάση.

11.  Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου για κάθε σχόλιο, κριτική και άλλη παρατήρηση μέσω της σελίδας του βιβλίου στο facebook, όπου δημοσιεύονται όλα τα νέα γύρω από το μυθιστόρημα. Επίσης, για τους χρήστες του goodreads υπάρχει το προφίλ μου http://www.goodreads.com/author/show/16771013.Nikos_Toumaras.

Ευχαριστούμε πολύ τον Νίκο Τουμαρά για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε και του ευχόμαστε τα καλύτερα για το μέλλον.

Αν το βιβλίο του σας κίνησε το ενδιαφέρον, πάρτε μέρος στην κλήρωση του Moonlight Tales και κερδίστε 1 αντίτυπο του βιβλίου "Φυσιογνωμία, Αλλοιωμένη Αλήθεια" πατώντας εδώ.