Αοκιγκαχάρα: Το δάσος των Αυτοκτονιών - Weekly Inspiration Boost

Το δάσος Αοκιγκαχάρα της Ιαπωνίας είναι περιβόητο ως «το ιδανικό μέρος για να πεθάνεις». Η ατυχής αυτή διάκριση άρχισε να εγκαθιδρύεται κατά τη δεκαετία του 1950, όταν Ιάπωνες άρχισαν να περιπλανούνται όλο και πιο βαθιά μέσα στο δάσος. Τουλάχιστον 500 από αυτούς δεν επέστρεψαν ποτέ από τις περιπλανήσεις τους. Σήμερα το δάσος Αοκιγκαχάρα διεκδικεί τη δεύτερη θέση στην λίστα των δημοφιλέστερων τοποθεσιών για αυτόχειρες, καθώς στην πρώτη θέση βρίσκεται η γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ της Καλιφόρνια.

The Forest.  A supernatural thriller set in the legendary Aokigahara Forest, where Sara (Natalie Dormer) goes in search of her twin sister, who has mysteriously disappeared.
Η δημιουργία του Αοκιγκαχάρα:

Το έτος 864 μια ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου Φούτζι στην Ιαπωνία δημιούργησε μια «θάλασσα δέντρων». Ένα μικρό δάσος που βρισκόταν στους πρόποδες του τεράστιου βουνού βρήκε την ευκαιρία να μεγαλώσει πάνω στους τόνους λάβας που ξεχύθηκαν από τα σπλάχνα της γης.
Από το τότε το  δάσος Αοκιγκαχάρα  έλαβε από τους ντόπιους το προσωνύμιο «Jukai», δηλαδή, «H Θάλασσα των Δέντρων». Το θέαμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Ένα πυκνό, επιβλητικό δάσος 30 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
 Αρκετές εκατοντάδες χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα το 1960, ο Ιάπωνας συγγραφές Seicho Matsumoto γράφει το βιβλίο «Kuroi Jukai». Βασικός πυρήνας του ερωτικού μυθιστορήματος είναι ένας νεαρός εραστής που δίνει τέλος στη ζωή του μέσα στο δάσος.

This seemingly serene forest at the foot of Mount Fuji has a tormented past. Colloquially known as “Suicide Forest,” Aokigahara is the world’s second-most popular site for suicides (after the Golden Gate Bridge): In 2010 alone, 247 people attempted to take their own lives here, and 54 of them were successful. Some blame this trend on the forest’s association with demons in Japanese mythology. Others point towards the density of the trees, which muffles sound and makes it easy to get lost.

Από εκείνο το σημείο και έπειτα το Αοκιγκαχάρα αλλάζει μορφή. Από ένα πανέμορφο δάσος που μπορεί να χαρίσει στιγμές ξεγνοιασιάς και ηρεμίας γίνεται το δάσος του θανάτου. Εκατοντάδες εκείνοι που επιλέγουν το συγκεκριμένο μέρος για να αυτοκτονήσουν.


Σύμφωνα με τις στατιστικές:

Τα περασμένα χρόνια υπολογιζόταν ότι 10 έως 30 άτομα θα δώσουν τέλος στην ζωή τους μέσα στην περιφέρεια του δάσους ετησίως. Εντούτοις, με τους στατιστικούς δείκτες που ανεβαίνουν κατακόρυφα, τα νούμερα άγγιξαν τις 78 ανθρώπινες σωρούς το 2002 και τις 105 το 2003.Aokigahara - the Sea of Trees - also known as the suicide forest in Japan. The forest sits on the northwest base of Mt. Fuji. It has a historic association with demons in Japanese mythology and is a popular place for suicides.The soon to die leave their shoes. Ενδεικτικό είναι πως μόνο το 2014 μέσα στο δάσος αυτοκτόνησαν 257 άνθρωποι!
Οι περισσότεροι από τους αυτόχειρες εντοπίζονται απαγχονισμένοι. Αυτός είναι ο δημοφιλέστερος τρόπος. Αμέσως μετά έρχονται οι αυτοκτονίες με την κατανάλωση υπνωτικών χαπιών ή με τη χρήση δηλητηρίων. Ελάχιστες είναι οι αυτοκτονίες με αυτοπυροβολισμούς. Λέγεται πως οι αυτόχειρες δεν προτιμούν αυτόν τον τρόπο διότι κανείς δεν θέλει να διαταράξει την ησυχία και την γαλήνη του δάσους.

Τι συμβαίνει στο εσωτερικό του δάσους:

Λόγω της απεραντοσύνης του δάσους, οι απελπισμένοι επισκέπτες είναι απίθανο να συναντήσουν οποιονδήποτε στο εσωτερικό της λεγόμενης "Θάλασσας των Δέντρων", έτσι η αστυνομία να έχει τοποθετήσει στα δέντρα τριγύρω πινακίδες για να διαβάζουν οι διαβάτες: «Η ζωή σας είναι ένα πολύτιμο δώρο από τους γονείς σας», και «Παρακαλούμε επικοινωνήστε με την αστυνομία προτού αποφασίσετε να πεθάνετε!»
 Αυτό δεν αποθαρρύνει, φυσικά, τους αποφασισμένους ανθρώπους που επιλέγουν να αυτοκτονήσουν σε αυτό το πυκνό δάσος. Ετησίως περίπου 70 πτώματα εντοπίζονται από εθελοντές που καθαρίζουν το δάσος, εκ των οποίων πολλοί χάνονται για πάντα μέσα σε αυτόν το δασώδη λαβύρινθο στο χρώμα του νεφρίτη. Οι ιαπωνικές αρχές διέκοψαν τη δημοσίευση του αριθμού των αυτοκτονιών προκειμένου να αποφευχθεί η δημοτικοποίηση του τόπου.

Aokigahara skull - Suicide Forest


Οι ντόπιοι λένε ότι μπορούν εύκολα να εντοπίσουν τρεις τύπους επισκεπτών στο δάσος: πεζοπόρους που ενδιαφέρονται για τις γεωγραφικές και τοπογραφικές εκφάνσεις του Όρους Φούτζι, φιλοπερίεργους που ελπίζουν σε μια επαφή με το μακάβριο και εκείνες τις ψυχές που δεν σχεδιάζουν να φύγουν.


Παράξενα Φαινόμενα:

Διαδεδομένη είναι η πεποίθηση πως αν μπεις για να αυτοκτονήσεις στο δάσος και το μετανιώσεις, αυτό δεν σε αφήνει να φύγεις. Σε κρατάει εγκλωβισμένο. Οι πυξίδες αχρηστεύονται, τα GPS δεν λειτουργούν και στο τέλος εγκαταλείπεις τις προσπάθειες και πεθαίνεις. Κάποιοι αποδίδουν όλα αυτά στην κατάρα του δάσους. Κάποιοι άλλοι στο γεγονός ότι τα αποθέματα μαγνητικού σιδήρου στο υπέδαφος του δάσους προκαλούν την αχρήστευση των πυξίδων και την απώλεια προσανατολισμού των ταξιδιωτών.
Όταν, όμως, Ιάπωνες στρατιώτες έκαναν εκπαιδευτικές διαδρομές μέσα στο δάσος οι στρατιωτικές πυξίδες λειτουργούσαν αποδεδειγμένα καλά. Κάποιες φθηνές πυξίδες του εμπορίου έχουν πρόβλημα. Οι συσκευές GPS και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές όπως τα κινητά τηλέφωνα λειτουργούν κανονικά στην εξωτερική περίμετρο του δάσους και για αρκετά μέτρα προς το εσωτερικό του και χάνουν σταδιακά την ισχύ τους όσο κάποιος κατευθύνεται προς τον πυρήνα του.
 Παράλληλα, ο διαβάτης του Αοκιγκαχάρα θα βρει στο δρόμο του πολλά μακάβρια ευρήματα. Κουκλάκια καρφωμένα πάνω στους κορμούς των δέντρων, σπαρακτικές επιστολές να ταξιδεύουν με τη βοήθεια του ανέμου.

http://www.topontiki.gr/sites/default/files/styles/default/public/pay-aokigahara.jpg?itok=ApmLUGjdΑγχόνες να κρέμονται από τα κλαδιά και μισοθαμμένα προσωπικά αντικείμενα, είναι μερικά μόνο από αυτά.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση, ωστόσο, είναι οι εκατοντάδες κορδέλες,  τα δεκάδες μέτρα σπάγκου και σχοινιού που βρίσκονται δεμένα πάνω στα δέντρα και αποτελούν την πιο τρανή απόδειξη πως κάποιοι είχαν πρόθεση να φύγουν από το δάσος και προκειμένου να μη χαθούν «αντέγραψαν» την ιστορία του Θησέα που με τον μίτο της Αριάδνης βρήκε τον δρόμο της επιστροφής από τον σκοτεινό λαβύρινθο. Αυτό που παραμένει άγνωστό είναι αν τελικά οι ίδιοι τα κατάφεραν ή έμειναν για πάντα μέσα στο σκοτεινό και μυστηριώδες δάσος των αυτοκτονιών...Οι κατάρες, οι μύθοι και η δημοφιλής κουλτούρα γύρω από το Δάσος των Αυτοκτονιών:


Οι Ιάπωνες πνευματιστές ισχυρίζονται ότι οι χρόνιες αυτοκτονίες που διαπράττονται στο δάσος έχουν επηρεάσει την ατμόσφαιρα, δημιουργώντας παραφυσική δραστηριότητα, η οποία με τη σειρά της εμποδίζει τους νέους επισκέπτες να βρουν την δική τους έξοδο μέσα από τα δαιδαλώδη μονοπάτια.
Οι ντόπιοι θεωρούν επίσης ότι το δάσος είναι καταραμένο. Πιστεύουν πως λειτουργεί σαν μία «φυσική μπαταρία», η οποία «απορροφά» συναισθήματα. Πολλά από αυτά τα συναισθήματα μπορεί εύκολα να τα εντοπίσει κανείς αρκεί να κάνει μια μικρή βόλτα μέσα στο σκοτεινό δάσος.
Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους για το δάσος, αναφέρει πως πριν από εκατοντάδες χρόνια οι Ιάπωνες που έμεναν στην περιοχή, εγκατέλειπαν στο Αοκιγκαχάρα όσους συγγενείς τους ήταν βαριά άρρωστοι ή ηλικιωμένοι. Οι Ιάπωνες πιστεύουν πως αν κάποιος πεθάνει θυμωμένος ή μείνει άταφος το πνεύμα του κυριεύει τον χώρο που άφησε την τελευταία του πνοή. Το «Γιουρέι», έτσι ονομάζονται τα εξαγριωμένα πνεύματα, αρνείται να εγκαταλείψει τον κόσμο αυτό, περιπλανιέται σαν σκιά και εμφανίζεται μπροστά σε όσους βρίσκονται στον δρόμο του.
Τα «Γιουρέι», λοιπόν, θεωρούνται ως τα πνεύματα που κατακλύζουν το δάσος και ωθούν τους ανθρώπους που μπαίνουν σε αυτό να κάνουν πράξη τις πιο σκοτεινές σκέψεις τους. Με τον τρόπο αυτό οι «λεγεώνες» αυτών των πνευμάτων αυξάνονται χρόνο με το χρόνο και συνεχίζουν το μακάβριο έργο τους.
Αυτό που κυριολεκτικά παγώνει τον επισκέπτη και εξάπτει την φαντασία είναι πως το δάσος χαρακτηρίζεται από δυο φαινόμενα. Το πρώτο είναι η σχεδόν παντελής έλλειψη ζώων. Το δεύτερο η απουσία ήχων και φωτός μέσα σε αυτό. Τα φαινόμενα αυτά εξηγούνται εύκολα αν αναλογιστεί κανείς πως η βλάστηση είναι τόσο πυκνή που δεν επιτρέπει στις αχτίδες τους ήλιου να περάσουν μέσα ενώ «κόβει» και κάθε ήχο που προέρχεται έξω από αυτό. Για τους ντόπιους, ωστόσο, αυτά τα δυο είναι η απόδειξη πως το δάσος είναι καταραμένο.

                                                                         *
Οι θρύλοι, οι φήμες και οι ζοφερές εικασίες που συνοδεύουν το συγκεκριμένο δάσος είναι πολλοί. Όσοι και οι ανθρώπινοι σκελετοί που βρίσκονται διάσπαρτοι στο εσωτερικό του.

Aokigahara - inforgraphic

Το υλικό αντλήθηκε από:

https://www.atlasobscura.com/places/aokigahara-suicide-forest
http://www.topontiki.gr/article/160977/dasos-aytoktonias-stin-iaponia-dekades-anthropoi-kathe-hrono-epilegoyn-na
http://www.antenna.gr/minisites/vice/watch/vice-to-dasos-ton-aitoktonion-stin-iaponia
http://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/2620556/i-thalassa-ton-dentron-ke-ta-makavria-mistika-pou-krivi
http://www.iefimerida.gr/news/45670/το-στοιχειωμένο-δάσος-που-αυτοκτονούν-100-άτομα-τον-χρόνο-εικόνες
http://www.nemesi.gr/archives/1124


Σβετλίν