Ενδιαφέρουσες Προσωπικότητες Μύθων και Ιστορίας VII

Μπέντβιρ (Bedivere ή Bedwyr)
Με συγχωρείτε, εννοώ Σερ Μπέντβιρ.
Ένας απ’ τους πρώτους ιππότες της Στρογγυλής Τράπεζας, οινοχόος του βασιλιά Αρθούρου και ο άρχοντας της Νορμανδίας. Παιδιά του ο Άμρεν (Amren) και η Ενουάγκ ή Ανουόγκ ( ; ) (Eneuavc ή Εneuawg).

Είναι ο μοναδικός απ’ τους ιππότες που επιβιώνει τη μάχη του Κάμλαν ενάντια του Σερ Μόρντρεντ και ο Αρθούρος του αναθέτει να επιστρέψει το Εξκάλιμπερ στην Κυρά της Λίμνης. Ο Μπέντβιρ το διπλοσκέφτεται, αναλογιζόμενος ότι το ξίφος ίσως είναι υπερβολικά πολύτιμο για την Βρετανία. Φυσικά, στο τέλος πετάει το σπαθί στη λίμνη και η Κυρά της Λίμνης απλώνει το χέρι της και το τραβά στον βυθό.

Αν δεν το είχε κάνει αυτό, ο Αρθούρος δεν θα κατέληγε ποτέ στο Άβαλον. Το υποθετικό σενάριο όπου ο Μπέντβιρ δεν επιστρέφει το σπαθί παρουσιάζει ήδη ενδιαφέρον. Αυτή είναι και η πιο ενδιαφέρουσα περιπέτεια γύρω απ’ το πρόσωπό του, για να είμαι ειλικρινής.

Ωστόσο, υπάρχει ένα στοιχείο που βρίσκω ακόμη πιο αξιοθαύμαστο γύρω απ’ τον χαρακτήρα του και το ότι είναι κατά τα άλλα ένας απλός τύπος το κάνει πιο ενδιαφέρον ακόμη:

Του λείπει ένα χέρι. Έχασε ένα απ’ τα χέρια του σε κάποια μάχη και από τότε ξιφομαχεί ως μονόχειρας. Αυτό σημαίνει πως η μία του πλευρά είναι σαφώς μονίμως ακάλυπτη. Ακόμη, το τι σπαθί χρησιμοποιεί και πώς επηρεάζεται ξεκάθαρα. Ακόμη, πρέπει να αναλογιστείτε ότι συνεχίζει να είναι μέλος των ιπποτών και απ’ τα πιο έμπιστα άτομα του βασιλιά, ακόμη και με ένα μόνο χέρι, που σημαίνει πως οι ικανότητές του ήταν απλά τόσο εξέχουσες.

Υπάρχουν τόσες μυθοπλαστικές ευκαιρίες με χαρακτήρα έναν ιππότη που χάνει το χέρι του μα συνεχίζει να είναι ιππότης και με έναν ιππότη που παρότι του λείπει ένα χέρι είναι τόσο καλός που αποτελεί μέλος της Στρογγυλής Τράπεζας.

Πόσες πολλές προεκτάσεις θα μπορούσε να έχει η ιστορία του Σερ Μπέντβιρ, του ιππότη με ένα χέρι;

Όπως πάντα, μπορείτε να αναζητήσετε περισσότερες λεπτομέρειες για τις επιμέρους ιστορίες, τον Αρθουριανό Κύκλο και τις λοιπές προσωπικότητες που αναμείχθηκαν.
Φέρδερ Ρίντιγκ:
https://pantheon.org/articles/b/bedivere.html

Αλέξης Ζησιμόπουλος