Crown of Blood (Κεφάλαιο 11)

Το καράβι που φεύγει από την Ελλάδα με προορισμό την Αγγλία περιμένει τους επιβάτες, οι οποίοι πληρώνουν το εισιτήριό τους για να γυρίσουν στην πανέμορφη αυτή χώρα. Πολλοί εργάζονται εκεί, ενώ άλλοι γυρνούν πίσω στις οικογένειές τους που τους περιμένουν υπομονετικά. Το πλήρωμα του καραβιού για ευκολότερα και γρηγορότερα αποτελέσματα απαρτίζεται από δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα του πληρώματος μαζεύει τα σκοινιά που δένουν το καράβι με την προβλήτα και σηκώνουν τη βαριά, κατάμαυρη άγκυρα. Η δεύτερη ομάδα βάζει σε σειρά τους επιβάτες και τακτοποιεί τις αποσκευές τους ονομαστικά, ώστε να είναι σε θέση να τις ξεχωρίσουν, όταν φτάσουν με επιτυχία στον προορισμό τους.

Το μεγάλο ξύλινο καράβι σκίζει βίαια και άτσαλα τα νερά του ωκεανού. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, διάφορα πουλιά κάνουν μια στάση πάνω στα πανιά του καραβιού ή κάτω, δίπλα στις θέσεις των επιβατών. Τα περισσότερα μπερδεύονται και χάνουν τον προσανατολισμό τους εξαιτίας της κίνησης του καραβιού. Βέβαια, το να βρουν πάλι τον προσανατολισμό τους είναι μονάχα θέμα λίγων δευτερολέπτων. Οι επιβάτες θαυμάζουν τα μεγάλα πουλιά και τον τρόπο που πετούν ψηλά στον ουρανό και μέσα από τα σύννεφα. Είναι κατά κάποιο τρόπο η μόνη τους διασκέδαση, τουλάχιστον μέχρι να εμφανιστεί ένας άντρας που κρατάει ένα βιολί στο χέρι. Όλοι χαλαρώνουν και αφήνονται στις νότες του αγνώστου άντρα.

Η μουσική, τα πουλιά, ακόμα και το ταξίδι με το καράβι για την Έλενα αποτελούν κάτι καινούριο και ωραίο, κάτι που ενδόμυχα πάντα ήθελε να ζήσει. Ήθελε να ανέβει κάπου ψηλά, να κλείσει τα μάτια της και να αφεθεί στο έλεος του ανέμου. Ήθελε να νιώσει ελεύθερη για μια φορά στη ζωή της, χωρίς να φοβάται μήπως κάποιος της χτυπήσει την πόρτα και την πυροβολήσει τη στιγμή που του ανοίξει. Ένας ψηλός άντρας αρχίζει να φωνάζει ότι σε λίγες ώρες το καράβι θα φτάσει στον προορισμό του. Ο άντρας διακόπτει τις σκέψεις της Έλενας, κάνοντάς τη να συνειδητοποιήσει για ακόμη μια φορά πόσο χάλια είναι η ζωή της.


Η Αγγλία, που φάνταζε όνειρο για την Έλενα, τώρα είναι η πραγματικότητα. Το πλήρωμα ξεχωρίζει τις αποσκευές των πελατών και ένας ένας αποχωρούν όλοι από το πλοίο. Μόλις η Έλενα αποβιβάζεται με τη συνοδεία του στρατηγού, μπαίνουν σε μια αγγλική άμαξα και διατάζουν τον οδηγό να τους πάει στο παλάτι. Ένας νέος πολιτισμός, καινούρια πράγματα και μια καινούρια γλώσσα κάνουν την εμφάνισή τους. Κατευθείαν στο μυαλό της Έλενας καρφώνονται πολλά ερωτήματα, αλλά το κυρίαρχο είναι πώς θα καταφέρει να κάνει αυτό που της ζητήθηκε, όταν δε γνωρίζει ούτε καν τη γλώσσα;


Η άμαξα που αναλαμβάνει να τους πάει στο παλάτι μετά από λίγη ώρα φτάνει και αφήνει τους δυο επιβάτες της έξω από την κεντρική πύλη, με τις αποσκευές τους τακτικά τοποθετημένες στο έδαφος δίπλα τους. Ο στρατηγός τον πληρώνει και η άμαξα φεύγει χωρίς άλλη καθυστέρηση.
Τώρα πια ο στρατηγός και η Έλενα είναι έτοιμοι να μπουν στο παλάτι και να ζητήσουν από τον βασιλιά την επίτευξη ειρήνης για λίγο διάστημα.


Γιάννης Θεοδωρόπουλος