Συνέντευξη με τον Γιώργο Δάμτσιο


Ο Ρομπ Μίαρς βρίσκεται απέναντι από έναν ψυχίατρο που την τελευταία εβδομάδα τον ρωτά συνεχώς το ίδιο πράγμα: Γιατί έγινε δολοφόνος...
Η αφήγησή του, γεμάτη παράξενες συμπτώσεις, μεταφυσικές παρεμβάσεις και συνεχείς ανατροπές, θα ξετυλίξει μια σκοτεινή ιστορία απέναντι στην οποία τα όπλα της επιστήμης δεν μπορούν να δώσουν επαρκείς εξηγήσεις. Υπάρχει το απόλυτο Κακό και αν ναι, μπορεί να κατευθύνει τις πράξεις μας σαν να είμαστε μαριονέτες στη βούλησή του; Το τέλος θα είναι απρόσμενο για όλους τους πρωταγωνιστές, ένοχους και αθώους. Αν υπάρχουν αθώοι σε αυτή την ιστορία...








Ο Γιώργος Δάμτσιος γεννήθηκε 1978 στη Νάουσα και εργάζεται στο Ελληνικό Δημόσιο από το 2000. Εκτός από τη συγγραφή, του αρέσει να διαβάζει μανιωδώς ενώ είναι λάτρης της Heavy Metal, του gaming και του αθλητισμού.






Συνέντευξη με τον Γιώργο Δάμτσιο

1. Πες μας κάτι για σένα, που δεν υπάρχει στο βιογραφικό σου.

Θα αναφέρω κάτι συγγραφικό: φέτος άφησα κατά μέρος τις solo δουλειές και ασχολούμαι με δύο διαφορετικά συνεργατικά projects. Ομολογώ ήδη ότι η διαφορετικότητα που παρουσιάζει όλο αυτό με έχει ενθουσιάσει.

2. Μίλησέ μας για το βιβλίο σου.

Το “Μέχρι την τελευταία του ανάσα” είναι κατά μια έννοια ένα βιβλίο διλημμάτων. Στις σελίδες του, θα δούμε τον πρωταγωνιστή του να αντιμετωπίζει συνεχώς καταστάσεις που η επίλυσή τους μοιάζει ανέφικτη όποιον δρόμο και να διαλέξει στην κάθε περίσταση. Και εστιάζω επίτηδες στο συγκεκριμένο γνώρισμα του βιβλίου, καθώς είναι αυτό που μού επισημάνουν συνεχώς οι αναγνώστες μου ως το αγαπημένο τους. Πολλοί τοποθέτησαν τον εαυτό τους στη θέση του πρωταγωνιστή και παραδέχτηκαν ότι ένιωσαν τυχεροί που κάτι τέτοιο συνέβη μόνο στο βιβλίο.

3. Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το «Μέχρι την τελευταία του ανάσα» μέσα σου;

Όπως μόλις προανέφερα, είναι ένα βιβλίο διλημμάτων. Οπότε και η ιδέα δε θα μπορούσε παρά να προκύψει από ένα αντίστοιχα δισεπίλυτο δίλημμα. Συγκεκριμένα, είδα σε ένα ντοκιμαντέρ ότι μια γυναίκα βρέθηκε καταμεσής ενός παλιρροιακού κύματος κρατώντας στην αγκαλιά της και τα δυο παιδιά της. Κάποια στιγμή αντιλήφθηκε πως για να ζήσει αυτή και το ένα από τα δύο παιδιά, έπρεπε να αφήσει το άλλο να παρασυρθεί. Και έπρεπε να επιλέξει άμεσα ποιο. Κάτι που εικάζω ότι ήταν αφύσικα δύσκολο. Σύντομα λοιπόν αποφάσισα να δημιουργήσω ένα βιβλίο στο οποίο ο πρωταγωνιστής του θα αντιμετώπιζε προβλήματα παρόμοιας δυσκολίας.

4. Το βιβλίο σου είναι ένα μεταφυσικό θρίλερ. Γιατί επέλεξες να γράψεις μυθιστόρημα φαντασίας και αγωνίας;

Θεωρώ ότι το απαίτησε η ίδια η ιστορία. Το σενάριο που γεννήθηκε στο μυαλό μου δε θα μπορούσε παρά να ανήκει σε αυτό το είδος.

5. Πιστεύεις ότι έχει μέλλον αυτό το λογοτεχνικό είδος στην Ελλάδα;

Το πιστεύω πολύ. Μέχρι πρότινος, μια τέτοια δήλωση μπορεί να ακουγόταν  αφελής. Παρατηρώντας όμως ότι όλο και περισσότεροι αποτολμούν να ασχοληθούν με το είδος, με γεωμετρική πρόοδο μάλιστα, αντιλαμβανόμαστε εύκολα ότι το μέλλον θα είναι καλύτερο.

6. Θα ήθελες να ασχοληθείς με ένα διαφορετικό είδος;

Το κάνω ήδη! Αρκετά από τα υπόλοιπα μεταγενέστερα –σε σχέση με αυτό– συγγράμματά μου, κινούνται σε διαφορετικά μονοπάτια.

7. Τι σε εμπνέει;

Τα πάντα. Πολλές φορές, είναι μια μικρή λεπτομέρεια αυτή που θα μου δώσει τη σπίθα μιας καινούργιας ιστορίας. Και μπορεί να κρύβεται οπουδήποτε.

8. Διαβάζεις; Ποιος θα έλεγες ότι είναι ο αγαπημένος σου συγγραφέας;

Διαβάζω πάρα πολύ. Είναι το αγαπημένο μου χόμπι. Για να καταλάβετε τον ρυθμό, το πρώτο πεντάμηνο του 2016 ολοκλήρωσα 30 βιβλία. Παρόλα αυτά, δεν έχω έναν αγαπημένο συγγραφέα. Μπορώ να σας απαριθμήσω τουλάχιστον δέκα που λατρεύω υπερβολικά πολύ. Και ενδεχομένως να λέω και λίγους.

9. Πόσο δύσκολη πιστεύεις ότι είναι η είσοδος ενός νέου συγγραφέα στον εκδοτικό κόσμο;

Ο σοφός λαός μας λέει ότι κάθε αρχή είναι και δύσκολη και σίγουρα έχει δίκιο. Η σκληρή δουλειά όμως μπορεί να αναδείξει και τον καινούργιο. Εξάλλου, όλοι κάπως ξεκίνησαν!

10. Πήρες μέρος στην λογοτεχνική εκδήλωση «Νύχτες Τρόμου 3», που έγινε στην Θεσσαλονίκη στις 22 Μαϊου. Μίλησέ μας γι αυτή την εμπειρία.

Καταρχάς να ευχαριστήσω θερμά το Moonlight tales που στήριξε αυτή την προσπάθεια ως χορηγός μας. Είναι σημαντικό να νιώθεις άμεσα τη στήριξη και  τη βοήθεια, σε ό,τι και να κάνεις. Από εκεί και πέρα, αν πρέπει να υπογραμμίσω κάτι από αυτή την εκδήλωση, είναι ένα στοιχείο που σχετίζεται με τα προηγούμενα που είπαμε: όσοι παρευρεθήκαμε εκεί διαπιστώσαμε με ενθουσιασμό ότι τα βιβλία θρίλερ, μυστηρίου και τρόμου, έχουν αρχίσει επιτέλους να είναι όλο και περισσότερα, όλο και καλύτερα. Να έχουν μέλλον.

11. Πώς κρίνεις την πρωτοβουλία του Moonlight Tales;

Το λιγότερο θα την έλεγα σημαντική. Το blog σας αυτή τη στιγμή προσφέρει μόνο καλά στην ελληνική λογοτεχνία.

12. Πέρα από ιστορίες και συνεντεύξεις, στο blog δημοσιεύονται και συμβουλευτικά λογοτεχνικά άρθρα. Εσύ τι θα θεωρούσες σημαντικό να αναλυθεί σε μια τέτοια στήλη;

Το θεματολόγιό σας είναι ήδη πλήρης και εξαιρετικό. Δε θα μπω καν στον πειρασμό να προτείνω κάτι!

13. Συμβούλεψε κάτι τους συγγραφείς που διαβάζουν τη συνέντευξή σου.

Να σέβονται τα κείμενά τους. Να τα περνούν από όσα περισσότερα χέρια μπορούν πριν τα στείλουν για αξιολόγηση. Μπορεί να ακούγεται μπελάς όλο αυτό σε πρώτη φάση, αλλά, πιστέψτε με, είναι συνταγή επιτυχίας!

14. Πώς λαμβάνεις την κριτική που γίνεται στα έργα σου;

Καλή ή κακή, καλόβουλη ή κακόβουλη, θεωρώ ότι ο κάθε συγγραφέας –και όχι μόνο εγώ– πρέπει να διαβάζει με προσοχή όλα όσα γράφονται γι’ αυτόν. Πίσω απ’ όλα κρύβονται πάντα λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά.

15. Τι πρέπει να περιμένουμε από σένα στο μέλλον;


Με το καλό πάντα, αρκετά βιβλία ακόμα!

16. Πώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σου;

Σας παραθέτω εδώ 3 συνδέσμους: Το blog μου, το προφίλ μου στο Facebook, και την αντίστοιχη σελίδα μου εκεί.


17. Που θα βρούμε το βιβλίο σου;

Το βιβλίο μου υπάρχει στα περισσότερα βιβλιοπωλεία της χώρας –κατόπιν παραγγελίας αρκετές φορές. Επίσης, το στέλνω κι εγώ ο ίδιος υπογεγραμμένο σε όποιον επιθυμεί, φτάνει να επικοινωνήσει μαζί μου μέσω αυτής της φόρμας:


Σας εύχομαι τα καλύτερα, πάντοτε δημιουργικοί!

Κι εμείς ευχαριστούμε τον Γιώργος Δάμτσιο για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε και του ευχόμαστε τα καλύτερα για το μέλλον.