Συνέντευξη με τη Μαρία Βρυσανάκη

Με τον υπότιτλο "Η Αναμέτρηση" κυκλοφορεί το πρώτο βιβλίο της σειράς φαντασίας της Μαρίας Βρυσανάκη "Θεοί και Δαίμονες" από τις εκδόσεις Λυκόφως.

Η Μέγκαν Φορμπς εκπαιδεύεται στην Ακαδημία να μισεί, όπως όλοι οι Ρεμόρ, τους ανθρώπους και, εάν χρειαστεί, να θυσιαστεί στον επόμενο πόλεμο εναντίον τους, προκειμένου να κερδίσουν την εξουσία οι Λερόιλ.

Η μοίρα των Ρεμόρ, που στις φλέβες τους κυλάει αίμα Λερόιλ και ανθρώπου, είναι προδιαγεγραμμένη: Οφείλουν να ορκίζονται πίστη στην ανώτερη φυλή και να πολεμούν για εκείνη, με αντάλλαγμα οι Λερόιλ να διαιωνίζουν το είδος τους.
Η Μέγκαν επαναστατεί. Αψηφώντας έναν από τους σημαντικότερους νόμους των Λερόιλ, ερωτεύεται έναν Ρεμόρ με κίνδυνο να καταλήξει στη φυλακή, την ώρα που σχεδιάζει να φύγει από την Ακαδημία και να αναζητήσει ένα μέρος για να ζήσει ελεύθερη μαζί του και με τους αγαπημένους της.
Και μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να το πετύχει: να γίνει φύλακας του μεγαλύτερου εχθρού της. Και είναι αποφασισμένη να το κάνει, ακόμα και αν πρέπει να σκοτώσει τους όμοιούς της.
Ωστόσο, εκείνοι που εμπιστεύεται κρατάνε μεγάλα μυστικά, ενώ κάποιοι θα την μπλέξουν στα παιχνίδια τους, για να εκπληρώσουν τα σχέδια των Θεών.

Η Μέγκαν Φορμπς γεννήθηκε για να πεθάνει.
Γιατί… όταν τολμάς να παίζεις με τον Θεό, πρέπει να ξέρεις να χάνεις.




Η Μαρία Βρυσανάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου κατοικεί μόνιμα, εργάζεται και σπουδάζει κοινωνική λειτουργός.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής και τον περισσότερό της χρόνο τον αφιερώνει στη λογοτεχνία –είτε γράφοντας είτε διαβάζοντας– και τον αγαπημένο της σκύλο.

Επίσης, απολαμβάνει να εξερευνά τη φύση και να πηγαίνει εκδρομές.
Προτού ανακαλύψει το ταλέντο και την αγάπη της για τη συγγραφή, αγαπημένη της ασχολία ήταν τα σκίτσα και τα παζλ.
Το βιβλίο «Η αναμέτρηση» είναι το πρώτο από τη σειρά «Θεοί και Δαίμονες».
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε
να επισκεφτείτε τον ιστότοπό της στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://mvrisanaki.wixsite.com/maria-vrisanaki




1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Η Αναμέτρηση είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς “Θεοί και Δαίμονες”.
Βρισκόμαστε στο 2098, όπου ανάμεσα στους ανθρώπους και άλλες δύο φυλές, τους Λερόιλ και τους Ρεμόρ, έχει προηγηθεί ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, με το ανθρώπινο είδος να τον κερδίζει, και τις δύο φυλές να καταλήγουν να κρύβονται σε μυστικές κοινωνίες, οργανώνοντας τον επόμενο παγκόσμιο πόλεμο.
Η Μέγκαν Φορμπς, η βασική ηρωίδα, που είναι Ρεμόρ και εκπαιδεύεται για να πολεμήσει το ανθρώπινο είδος, βρίσκεται στην Ακαδημία του Κορβίνιους, στα βραχώδη όρη της Αμερικής και συνεχίζει την εκπαίδευσή της ως στρατιώτης, με μόνη επιθυμία εδώ και χρόνια να το σκάσει. Η ευκαιρία τής δίνεται όταν ο βασιλιάς των Λερόιλ διοργανώνει μια δοκιμασία, με σκοπό να βρει νέους φύλακες, έπειτα από μία απόπειρα δολοφονίας εναντίον του. Η Μέγκαν, παρόλο που τον μισεί εξαιτίας του θανάτου της μητέρας της, πηγαίνει στη δοκιμασία για να γίνει βασιλική φύλακας, να αποκτήσει την εξουσία που μόνο εκείνοι έχουν. Έτσι θα μπορεί να βγαίνει από τη βασιλική πόλη και να έχει περισσότερες πιθανότητες να το σκάσει. Μαζί της, για να την προστατέψουν, την ακολουθούν ο μεγαλύτερος αδερφός της, ένας Ρεμόρ που έχει δημιουργήσει μία ξεχωριστή σχέση μαζί της -παρότι οι νόμοι το απαγορεύουν για λόγους επιβίωσης-, οι δύο καλοί της φίλοι και μία Ρεμόρ που τη μισεί για κάποιον λόγο που η Μέγκαν δεν γνωρίζει.
Στη βασιλική πόλη, το μοναδικό μέρος που δεν έπρεπε να βρεθούν η Μέγκαν και ο αδερφός της, οι αποκαλύψεις και τα εμπόδια ξεκινούν για τους βασικούς ήρωες από την πρώτη στιγμή, ενώ μόλις η δοκιμασία ξεκινήσει με τον πιο ανορθόδοξο τρόπο για την ομάδα της Μέγκαν, εκείνη και οι φίλοι της θα αναγκαστούν να πολεμήσουν για να κρατηθούν στη ζωή, ακόμα και να σκοτώσουν. Διαφορετικά, θα σκοτωθούν. Εκεί η Μέγκαν θα αποκαλυφθούν πολλά μυστικά για τη ζωή της και τον περίγυρό της.
Το πιο σημαντικό όμως είναι πως αυτή η δοκιμασία εξυπηρετεί άλλους σκοπούς και θα είναι η αρχή που θα τους μπλέξει σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι των Θεών, από το οποίο δεν υπάρχει γυρισμός. Ό,τι συμβαίνει δεν είναι αυτό που εξαρχής φαίνεται, αλλά κάτι πολύ πιο βαθύ, που υποκινείται από μία αναμέτρηση ανάμεσα στον Θεό και τον Διάβολο. Συνεπώς ο τίτλος είναι διφορούμενος. Αναφέρεται και στη συγκεκριμένη αναμέτρηση των Ρεμόρ για τη θέση στη βασιλική φρουρά, αλλά και στη γενική αναμέτρηση των ανώτερων δυνάμεων, που είναι και ο λόγος για όσα θα συμβούν.

2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Ξεκίνησα να γράφω έπειτα από δική μου παρότρυνση, ώστε να βγω από την πνευματική αδράνεια. Η συγκεκριμένη ιστορία δεν ήταν ολοκληρωμένη ούτε ξεκάθαρη στην αρχή. Δεν είχα μία πλήρως υλοποιημένη ιδέα στο μυαλό μου, απλώς μερικές σκηνές που στην πορεία προσαρμόστηκαν στις ιδέες που ήρθαν αργότερα με τη συνεχή δουλειά και την εξάσκηση. Το τελικό θέμα της σειράς ξεπήδησε στην πορεία μέσα από τη δράση του κειμένου, σαν να έλειπε αυτό ακριβώς για να κλειδώσει σημεία που έπρεπε να ταιριάξουν, και προσαρμόστηκε σε όσα είχαν ήδη γραφτεί, ενώ κάποια άλλα ξαναγράφτηκαν με βάση την κεντρική ιδέα.

3.  Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Να μην φοβηθώ τη συνέχεια. Ενώ από την πρώτη μέρα που ξεκίνησα την ιστορία πίστευα και ήθελα να εκδοθεί - στόχευα σε αυτό -, υπήρξε μία περίοδος μερικών μηνών που σταμάτησα να ασχολούμαι με τη συγγραφή. Παράτησα το βιβλίο, γιατί δεν μου άρεσε αυτό που έγραφα, φοβόμουν πως δεν θα έχω αναγνώστες. Με έπνιξε μία μικρή απαισιοδοξία. Αφού πέρασε καιρός και ηρέμησα, άφησα πίσω το παλιό κείμενο και ξεκίνησα από την αρχή. Παρόλα αυτά, χαίρομαι που φάνηκα δυνατή και πεισματάρα για να ολοκληρώσω αυτό που ξεκίνησα και να το φτάσω εκεί που εξ αρχής επιθυμούσα. Τώρα, αφού δεν μπορώ να δώσω αυτή τη συμβουλή στον εαυτό μου, θα τη δώσω σε όσους γράφουν. Δεν χρειάζεται απελπισία και φόβος. Θα υπάρξουν στιγμές που δεν θα σας αρέσει αυτό που γράφετε, που θα αναρωτηθείτε για ποιον λόγο κάποιος να διαβάσει την ιστορία σας, ή τι καλύτερο έχει από τα υπόλοιπα βιβλία που μας βομβαρδίζουν. Κάθε ιστορία είναι μοναδική, κάθε συγγραφέας έχει κάτι να πει και κάθε βιβλίο έχει τους αναγνώστες του. Αρκεί το έργο να ολοκληρωθεί.

4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Αγαπώ τη φαντασία και τα δυστοπικά μυθιστορήματα. Επίσης, μου αρέσουν ιστορίες που συγκαταλέγονται στο είδος της νεανικής λογοτεχνίας. Συνήθως τα βιβλία που διαβάζω συνδυάζουν αυτά τα είδη και, αν όχι όλα, τουλάχιστον τα δύο από αυτά.
Σαν αγαπημένα μου είδη, τα συνδυάζω και τα συμπεριλαμβάνω όλα στην ιστορία που γράφω, μαζί με δράση και μυστήριο. Στην ουσία γράφω αυτό που μου αρέσει και θέλω να διαβάζω.

5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Δύσκολη επιλογή. Τα τρία αυτά συστατικά είναι τόσο σημαντικά για τα βιβλία, όσο είναι για τον οργανισμό μας η καρδιά, ο εγκέφαλος και το συκώτι. Μπορείς να επιλέξεις κάποιο από τα τρία ως σημαντικότερο; Και αν ναι, πόσο μπορείς να ζήσεις όταν έχεις παραμελήσει τα υπόλοιπα; Όταν κάποιο από αυτά υπολειτουργεί, το αποτέλεσμα είναι μέτριο. Ομοίως και με τα βιβλία. Οι τρεις συντελεστές, πρωταγωνιστής, ανταγωνιστής και δευτερεύοντες ρόλοι, είναι ισάξια σημαντικοί. Αν επικεντρωθώ σε έναν από τους τρεις, θα υποτιμήσω τους υπόλοιπους, πράγμα που σημαίνει ότι η ανάπτυξη των χαρακτήρων θα είναι ανεπαρκής. Στην ιστορία μου έδωσα βάση και στους τρεις αυτούς συντελεστές. Μάλιστα, σε κάποια σημεία, μερικοί δευτερεύοντες χαρακτήρες βιώνουν κάτι σημαντικότερο από την πρωταγωνίστρια, κάτι που έχει σχέση με το δικό τους παρελθόν. Άλλες φορές πάλι, κάποιοι είναι το ίδιο ή ακόμα και πιο σημαντικοί από αυτήν και κινούν την πλοκή της ιστορίας με τις αποφάσεις τους. Συνεπώς δεν μπορώ να παραγκωνίσω κάποιους για χάρη άλλων. Ο καθένας έχει τον ρόλο του.

6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Τα πρώτα δείγματα γραφής μου εμφανίστηκαν στην έκτη δημοτικού, όταν ο δάσκαλος μάς ζήτησε να γράψουμε μία ιστορία για την έκθεση κι εγώ κατέληξα να γράφω ένα παραμύθι, μία παραλλαγή του καραγκιόζη. Ο δάσκαλος ενθουσιάστηκε και παρουσίασε το έργο μου στους καθηγητές και τους γονείς των παιδιών της τάξης. Μάλιστα, το συγκεκριμένο παραμύθι ήταν ο λόγος που σκέφτηκα να ξεκινήσω το γράψιμο, δυναμικά πια στα εικοσιένα μου, όταν το βρήκα σε ένα ντοσιέ με εργασίες από το δημοτικό. Ενδιάμεσα δεν είχα γράψει ποτέ ούτε είχα σκεφτεί να ασχοληθώ με τη συγγραφή.

7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Αυτή η επιλογή μού φαίνεται ευκολότερη. Δουλειά, δουλειά, δουλειά. Τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς κόπο και σκληρή δουλειά, και, αν κάτι τέτοιο συμβεί, θα είναι μεμονωμένο και περιστασιακό. Η ικανότητα γραφής και η φαντασία είναι σαφώς συστατικά απαραίτητα για τη συγγραφή ενός βιβλίου. Ποιος είπε όμως ότι γεννιέται κανείς με αυτά και πως οι υπόλοιποι που δεν έχουν το “χάρισμα” δεν θα έχουν επιτυχημένη συγγραφική καριέρα; Δεν ξέρω αν έχω ταλέντο, ούτε προσπαθώ να κάνω κάποιον που πιστεύει πως δεν έχει ταλέντο να νιώσει καλύτερα. Αυτό που ξέρω είναι πως όσο γράφει κανείς, τόσο θα βελτιώνεται. Όσο δουλεύει το μυαλό, τόσο θα κατεβάζει νέες φανταστικές ιδέες, θα εμπλουτίζει τις ιστορίες του. Και για να γίνουν όλα αυτά προϋποθέτεται σκληρή δουλειά.

8. Γιατί γράφεις;

Αρχικά το να γράφω ήταν ένα είδος ψυχοθεραπείας. Με βοηθούσε να κάνω κάτι, να μην κάθομαι, να μη βαριέμαι. Στην πορεία η συγγραφή έγινε μέρος της καθημερινότητάς μου. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, συνειδητοποίησα πως είναι αυτό ακριβώς που θέλω να κάνω. Δεν με αφήνει να ησυχάσω και συνεχώς νέες ιδέες γεννιούνται στο μυαλό μου. Με δουλειά και τύχη θα ήθελα να μετατρέψω τη συγγραφή σε επάγγελμα. Ένα επάγγελμα που, επειδή αγαπώ, θέλω να γίνομαι όλο και καλύτερη. Να βελτιώνομαι συνεχώς.

9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Αν έπρεπε να προτείνω ξεχωριστό βιβλίο για την κάθε ομάδα, θα το έκανα μόνο και μόνο για να τονίσω κάποιες επιπλέον τεχνικές στους συγγραφείς, αν και πολλοί αναγνώστες είναι εξίσου απαιτητικοί. Επομένως, δεν θα ήθελα να τους ξεχωρίσω. Το πρώτο βιβλίο που προτείνω είναι το “Θρύλος” της Mari Lu, το πρώτο βιβλίο μία δυστοπικής τριλογίας. Πιστεύω πως αναγνώστες αλλά και συγγραφείς θα το απολάμβαναν. Είναι εύκολο στην ανάγνωση, γρήγορο στην εξέλιξη των γεγονότων, η συγγραφέας μας τοποθετεί αμέσως στον πυρήνα των προβλημάτων και οι ήρωες είναι αγαπητοί. Κατανοώ ότι σε κάποιους ίσως να μην αρέσει, τα γούστα διαφέρουν, αλλά προσωπικά το απόλαυσα και γι’ αυτό το προτείνω. Το δεύτερο, πολύ αγαπημένο μου, είναι το Άγγελος και Δαίμονας της Laini Taylor, το οποίο από άποψη γραφής και περιγραφών με μάγεψε. Καταφέρνει να δημιουργήσει παραμυθένιες εικόνες. Η συγγραφέας χειρίζεται το θέμα του χρόνου και των αναδρομών στο παρελθόν με μαεστρία, μας αφηγείται το παρόν, ξαφνικά μας γυρνάει στο παρελθόν, επιστρέφει ξανά στο παρόν, μετά πάλι πίσω και συνεχίζει έτσι χωρίς να μας μπερδεύει ή να μας κουράζει.

10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Σειρές βιβλίων.
Ξεκινώντας από τα βιβλία “Θεοί και Δαίμονες”, τον Μάρτιο θα ανέβει διαδικτυακά σε e-book το “αιώνια μάχη”. Είναι το 0,5 prequel βιβλίο, που θα διατεθεί δωρεάν ως δώρο στους αναγνώστες, για να μάθουν τι συνέβη πριν ξεκινήσει η κύρια ιστορία. Στο prequel θα συναντήσουμε τους ίδιους χαρακτήρες, θα μάθουμε πώς γνωρίστηκαν, θα δούμε πώς εξελίχθηκαν οι σχέσεις μεταξύ τους, θα μάθουμε μερικά επιπλέον μυστικά που δεν αναφέρθηκαν στην Αναμέτρηση και σχετίζονται με αποκαλύψεις που ήδη έγιναν αλλά και θα γίνουν σε επόμενα βιβλία. Επίσης, θα μάθουμε το θέμα της σειράς, κάτι που στο πρώτο βιβλίο παραμένει μυστήριο, και εμβαθύνει στον τρόπο που η κοινωνία λειτουργεί και τους κανόνες της. Βέβαια, το prequel θα μπορεί εξίσου να διαβαστεί και από εκείνους που ακόμα δεν έχουν επαφή με το πρώτο βιβλίο, την Αναμέτρηση, και μάλιστα θα τους βάλει πιο ομαλά στον κόσμο της ιστορίας. Από εκεί και πέρα, κάθε χρόνο θα κυκλοφορεί ένα νέο βιβλίο της σειράς και ενδιάμεσα θα ανεβαίνουν μερικά διαδικτυακά άλλα μικρότερα σε μέγεθος βιβλία δωρεάν προς τους αναγνώστες.
Τελειώνοντας τους “Θεούς και Δαίμονες”, θα ακολουθήσουν άλλες σειρές ή τριλογίες, κάποιες από τις οποίες θα συνδέονται με τη σειρά αυτή.

11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Όσοι αναγνώστες επιθυμούν, μπορούν να ενημερώνονται για τα βιβλία από το σάιτ μου.
Επίσης μπορούν να με βρουν στο goodreads, όπου διατηρώ δύο προφίλ: το συγγραφικό, που δεν κινώ ιδιαίτερα, και το προφίλ του αναγνώστη “Maria Vrisanaki” που είχα δημιουργήσει πριν εκδώσω τα βιβλία και προτίμησα να κρατήσω. Επίσης μπορούν να με βρουν στο facebook.


Ευχαριστούμε πολύ τη Μαρία Βρυσανάκη για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε και της ευχόμαστε τα καλύτερα για το μέλλον.

Αν το βιβλίο της σας κίνησε το ενδιαφέρον, πάρτε μέρος στην κλήρωση του Moonlight Tales και κερδίστε 1 αντίτυπο του βιβλίου "Θεοί και Δαίμονες-Η αναμέτρηση" πατώντας εδώ.