Συνέντευξη με την Κατερίνα Κονίτσα - Σωπύλη

Ξαφνικά και απρόσμενα, η ζωή της Ισμήνης, μίας χαρισματικής κοπέλας, αλλάζει σημαντικά. Η Ισμήνη αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη ζεστασιά του σπιτιού της στη Σμύρνη λίγο πριν από την Καταστροφή και να βρεθεί στην Αθήνα αποξενωμένη μέσα στην ίδια της την οικογένεια, μπερδεμένη και γεμάτη φόβο. Η νέα της ζωή κρύβει μεν υποσχέσεις αλλά ταυτόχρονα είναι γεμάτη εφιάλτες, καθώς η Ισμήνη θα βρεθεί μπροστά σε ένα μυστικό που ταξιδεύει στους αιώνες και που συντηρείται με ψέματα. Θα βοηθήσουν την Ισμήνη να νικήσει τους δαίμονες ο Ομέρ, ο παιδικός της φίλος από τα χρόνια της Σμύρνης, και ένα μενταγιόν που έχει κληρονομήσει από τη γιαγιά της; Θα σπάσουν οι δεσμοί που ενώνουν τα μέλη της Αδελφότητας Ανταλέτ και θα αποκαλυφθεί ο ρόλος του σατανικού αφέντη Εμίρ;








Η Κονίτσα – Σωπύλη Κατερίνα κατάγεται από το Γύθειο, έναν τόπο που τόσο αγαπά. Όμως, μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα. Από μικρή κιόλας ηλικία άρχισε να δημιουργεί χαρακτήρες, αρχικά την ώρα του παιχνιδιού και μετά στο χαρτί. Η συγγραφική της πορεία αρχίζει με το βιβλίο «Όνειρα δίχως ουρανό» (εκδόσεις Αναζητήσεις). Η αγάπη της για τη γραφή οδηγεί το χέρι της. Έτσι, το 2013 έρχεται το δεύτερο βιβλίο της με τίτλο «Ανταλέτ» που κυκλοφορεί για πρώτη φορά από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία. Την επόμενη χρονιά, από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ έρχεται το τρίτο της βιβλίο με τίτλο «Στα μονοπάτια της καρδιάς». Το 2015 πάλι από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ, κυκλοφορεί το τέταρτο βιβλίο της με τίτλο «Κρυφές ανάσες». Η ίδια δηλώνει ότι η συγγραφή είναι ένα ταξίδι ατελείωτων αναζητήσεων που ποτέ δεν σταματά και που ποτέ δεν ξέρεις σε τι προορισμό θα σε κατευθύνει, και αυτή ακριβώς είναι η γοητεία της.


1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΛΥΚΟΦΩΣ και φέρει τον τίτλο ΑΝΤΑΛΕΤ Η ΠΥΞΙΔΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ είναι ένα μυθιστόρημα  που πραγματεύεται την ιστορία της Ισμήνης Καλαιτζόγλου που ζει και μεγαλώνει στην Σμύρνη λίγο πριν την καταστροφή. Για άγνωστο λόγο εγκαταλείπει τον τόπο της με τους γονείς και την μικρή της αδερφή και βρίσκεται στην Αθήνα. Είναι μια άλλη άποψη της καταστροφής της Σμύρνης και το πώς συνδέεται αυτή με τα γεγονότα που στοιχειώνουν την ζωή της ηρωίδας. 

2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Ανταλέτ στα τουρκικά σημαίνει ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ! Αυτός ήταν και ο λόγος ή αν θέλετε η ιδέα που με οδήγησε στην συγγραφή αυτού του βιβλίου. Δεν αποδόθηκε ποτέ δικαιοσύνη για εκείνη την μεγάλη σφαγή των λαών που επιτελέστηκε στα μέρη εκείνα.

3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Συχνά όταν γράφω και ειδικά αυτό το βιβλίο με παρασύρουν τα συναισθήματα που δημιουργούνται στους ήρωες. Θα ήθελα αυτό να το μετριάσω στον βαθμό να μην αισθάνομαι σαν κα αυτούς. Να μην βιώνω τον πόνο τους.

4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Προτιμώ να διαβάζω βιβλία μυστηρίου και φανταστική λογοτεχνία. Αυτό το είδος με έχει κερδίσει. Θα έλεγα περισσότερο βιβλία μυστηρίου. Βιβλία που περιέχουν πλοκή και γίνεσαι εσύ ο ήρωας.

5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής; 

Ο πρωταγωνιστής γιατί αυτόν επιλέγει ο συγγραφέας να  κινήσει τα νήματα ώστε να δημιουργηθεί η ιστορία του.

6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Δεκαέξι ετών άρχισα να γράφω ολοκληρωμένα διηγήματα.

7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Είναι παραπάνω από ένα αλλά νομίζω το πρωταρχικό είναι η ικανότητα γραφής. 

8. Γιατί γράφεις;

Γράφω γιατί μόνο έτσι μπορώ να αναπνέω. Γράφω γιατί μέσα από τις ιστορίες μου δίνω ότι έχω μέσα στην ψυχή μου. Γράφω γιατί το έχω ανάγκη.

10. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης. 

Η μεγάλη χίμερα του Μ. Καραγάτση. Τα βιβλία που Καραγάτση είναι διδακτικά για έναν νέο συγγραφέα και πραγματικά λογοτεχνικό ταξίδι για έναν αναγνώστη. Ένα ακόμα βιβλίο που εμένα σαν αναγνώστη με έχει στιγματίσει και δεν το ξέχασα ποτέ είναι το Κάστρο του Τζοσεφ Κρόνιν. Είναι κλασική λογοτεχνία, ένα βιβλίο που πρέπει κάθε σοβαρός αναγνώστης να διαβάσει.

11. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Θέλω να πιστεύω ότι έχω πολλά να δώσω ακόμα. Στο μυαλό μου υπάρχουν πολλοί ήρωες σε αναμονή και πολλές ιστορίες. Εύχομαι να αξιωθώ κάποτε να σας τα παρουσιάσω.

12. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Μέσω του λογαριασμού μου στο facebook και της σελίδας μου.



Αν το βιβλίο σάς κίνησε το ενδιαφέρον, πάρτε μέρος στην κλήρωση του Moonlight Tales, για να κερδίσετε 1 αντίτυπο του "Άνταλετ", πατώντας εδώ.