Παρουσίαση: Πτώση της Εύας - Μνήμη


Η Πτώση Της Εύας
-Μνήμη- 
 
Ήµουν απλώς ένας Στρατιώτης.
Εκτελούσα οδηγίες πάνω σε µια σκακιέρα που δεν ανήκε σε κανέναν Άγγελο.
Επέλεξα την απαγορευµένη για τη θέση µου κίνηση.
Έθεσα σε λειτουργία ένα σχέδιο πιο µεγάλο από τον εαυτό µου.
Δεν ήξερα, Εύα.
Αν είχα άλλη µια ευκαιρία, θα σε σκότωνα όσο ήταν ακόµη νωρίς.
Με όλο µου το είναι,
Στρατιώτης νούµερο 2.132.001
Άζραελ 



   Ναι! Έχουμε νέο βιβλίο φαντασίας στο προσκήνιο! Και ήρθε η ώρα αγαπητοί μου βιβλιοφάγοι να γνωρίσετε την Εύα και τον Άρη.

Είχα τη χαρά να είμαι από τους πρώτους αναγνώστες της τετραλογίας «Η Πτώση της Εύας» καθώς η συγγραφέας Ράνια Ταλαδιανού με είχε εμπιστευτεί με το έργο της. Επομένως είχα χωθεί από νωρίς στο μαγικό κόσμο των Αγγέλων και των σκοτεινών μυστικών τους. Έτσι, τώρα βρίσκομαι εδώ και σας γράφω μαγεμένη.

Ξέρω τι θα μου πείτε, πόσα βιβλία με αγγέλους έχουμε δει έως σήμερα; Έχετε δίκιο, τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει πολλά. Ενώ με την άνοδο της αντίστοιχης θεματολογίας στην ποπ κουλτούρα, θα μπορούσε κάποιος να πει πως το θέμα έχει κορεστεί.

Όμως, η Πτώση της Εύας έχει να προσφέρει καινούργια πράγματα. Και αυτά είναι που πιστεύω πως θα την κάνει αυτή να ξεχωρίσει στις δικές σας καρδιές.

Η ιστορία μας ξεκινάει καλοκαίρι του 2018 στο Πόρτο Ράφτη. Εκεί συναντάμε τους δύο πρωταγωνιστές μας, την Εύα και τον Άρη. Πρόκειται για δύο ιδιαίτερους χαρακτήρες οι οποίοι κουβαλούν ο καθένας τον δικό του σταυρό. Όπως κάθε πρόσωπο της ηλικίας τους πασχίζουν να ισορροπήσουν τις ζωές τους και να τις αντιμετωπίσουν. Εώς ότου να αρχίσει ένα σκοτεινό σύννεφο να περιπλανιέται γύρω από την Εύα που καταλήγει σε απόπειρα δολοφονίας.

Θα έλεγε κανείς πως το βιβλίο ξεκινάει περισσότερο ως μυστηρίου. Σιγά σιγά και αρμονικά εντάσσονται να φανταστικά στοιχεία τα οποία ξεδιπλώνονται σωστά περιπλέκοντας το. Εκεί είναι που θα γνωρίσουμε και άλλους χαρακτήρες που ο καθένας έχει συγκεκριμένους στόχους, κανόνες αλλά και υποχρεώσεις. Η εκπλήρωσή τους είναι αναγκαία και τα αποτελέσματα της ανυποκοής τους έχουν μοιραία αποτελέσματα. Ο κόσμος εμφανίζει τον σκοτεινό του χαρακτήρα και καλύπτει τους πρωταγωνιστές μας. Και όσο και αν προσπαθούν να ξεφύγουν βρίσκονται ξανά και ξανά τραβηγμένοι στη δίνη του.

Οι συνεχόμενες αλλαγές στην πορεία της υπόθεσης είναι καθοριστικές για τους πρωταγωνιστές. Η Εύα ξεκινάει ως ένας άνθρωπος μαλθακός που δεν ξέρει πως να σηκώσει το βάρος του ίδιου του του εαυτού. Καλείται να δείξει αποφασιστικότητα και δυναμισμό, να πάει κόντρα στην προκαθορισμένη μοίρα της. Ο Άρης είναι εκεί και προσπαθεί με νύχια και με δόντια να την προστατέψει, αλλά έρχεται αντιμέτωπος με δυνάμεις πολύ μεγαλύτερες από εκείνον. Βρίσκει τον εαυτό του να πνίγεται στην απελπισία και καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε αυτούς που αγαπάει.

Το βιβλίο παίρνει πολλές απροσδόκητες στροφές. Ενόσω τα ερωτήματα απαντώνται πολλά άλλα ακόμη μεγαλύτερα έρχονται στην επιφάνεια. Και οι απαντήσεις κοστίζουν ανεκτίμητα.

Η κορύφωση είναι έντονη και συνάμα αποκαρδιωτική. Όσο για το τέλος, σε κάνει να ανυπομονείς για τη συνέχεια.

Ναι, κρατάμε στα χέρια μας μια περίπλοκη ιστορία. Και αυτό είναι μόλις το πρώτο βιβλίο μιας ολόκληρης τετραλογίας, πράγμα που πάει να πει πως έχουμε κάνει μόνο το πρώτο βήμα στον κόσμο της συγγραφέως.

Ωστόσο, πέρα από μια ισχυρή υπόθεση, το έργο έχει και άλλα στοιχεία που το κάνουν άξιο.

Η συγγραφέας έχει επιλέξει να ακολουθήσει πρωτοπρόσωπη αφήγηση. Όμως, σε αντίθεση με τα περισσότερα βιβλία αυτής της κατεύθυνσης, δεν χειρίζεται έναν αφηγητή αλλά συνολικά τρεις διαφορετικούς. Η βασική ιστορία αποτυπώνεται μέσα από τα μάτια της Εύας και εναλλάσσεται με τον Άρη. Ο τρίτος αφηγητής είναι ο Άζραελ, εκείνος που βλέπουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου. Πρωταγωνιστεί μικρά αποσπάσματα και μας παραθέτει στοιχεία κλειδιά για να ξεκλειδώσουμε την υπόθεση. Παρά την προφανή δυσκολία ενός τέτοιου εγχειρήματος, η συγγραφέας έχει κατορθώσει να αποδώσει πετυχημένα τις ψυχολογίες των αφηγητών της και από το κείμενο μπορούμε να καταλάβουμε ποιος μιλάει κάθε φορά. Όσο για την φύση της ίδιας της πρωτοπρόσωπης αφήγησης, διαφέρει από τα περισσότερα βιβλία. Αυτό το μυστικό δεν θα σας το αναλύσω, θα σας αφήσω να το ανακαλύψετε μόνοι σας.

Παρόλα τα ήδη περίπλοκα χαρακτηριστικά, δε γίνεται έκπτωση στη λυρικότητα του κειμένου. Αντιθέτως, η συγγραφέας δείχνει την ικανότητα γραφής της και το πλούσιο λεξιλόγιό της σε όλους τους αφηγητές. Οι περιγραφές είναι ζωντανές, οι διάλογοι ρεαλιστικοί και οι σκέψεις εκφραστικές. Τα ποιήματα που έχουν τοποθετηθεί προσεκτικά σε σημεία του βιβλίου δένουν με το συνολικό ύφος της ιστορίας και αποδεικνύουν πόσο μεγάλη προσοχή έχει δοθεί στις λεπτομέρειες.

Το μόνο που έχω να πω σε αυτό το σημείο είναι ως ανυπομονώ για όσα έχει να φέρει στο μέλλον η συγγραφέας. Και αγαπητοί μελλοντικοί αναγνώστες της, ελπίζω να δεθείτε με την ιστορία όσο και εγώ.



Καλή ανάγνωση!

Ναταλία Βαϊοπούλου