Συνέντευξη με τον Μάριο Δημητριάδη

Συνέντευξη με τον Μάριο Δημητριάδη



Περίληψη:



Εντελώς αναπάντεχα, μέσα στη ρουτίνα της ζωής του, ο Έκτορας -ο πρωταγωνιστής του βιβλίου- βρίσκεται να ακροβατεί ανάμεσα σε δυο παράλληλους κόσμους· στον πραγματικό κόσμο και έναν άλλο, φαινομενικά ίδιο με τον δικό του, αλλά σκοτεινό και παράξενο.

Δύο απρόσωποι φρουροί, ένας παράφρων δαίμονας, μία σειρά από δεκάδες νέους φυσικούς νόμους και μία μοναχική γυναίκα θα τον οδηγήσουν σε δύσκολες αποφάσεις, μέσα από μία κούρσα διαφορετικών εποχών. Θα καταφέρει να βρει τις απαντήσεις στην απρόσμενη αυτή τροπή της ζωής του;
Βιογραφικό:


Ο Μάριος Δημητριάδης γεννήθηκε στο Χόλιμπρουκ της Γερμανίας και μεγάλωσε στον Ασκό Θεσσαλονίκης, όπου και έμεινε μέχρι τα 18 του χρόνια. Σπούδασε στη γεωπονική σχολή του ΑΠΘ, παρακολούθησε μαθήματα ευρωπαϊκής και βυζαντινής μουσικής, καθώς και μαθήματα φωνητικής. Παίζει και διδάσκει κλασική και ηλεκτρική κιθάρα. Είναι λάτρης της τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ζει με τη σύζυγό του στη Θεσσαλονίκη, όπου και εργάζεται.




1. Γεωπόνος, λάτρης της μουσικής και συγγραφέας, με έφεση στην φανταστική λογοτεχνία, είναι τα τρία πράγματα που μας μένουν απ’ το βιογραφικό σου. Τι άλλο πρέπει να ξέρουμε για τον Μάριο;

   Καλησπέρα καταρχάς και ευχαριστώ για την φιλοξενία! Η μουσική και τα βιβλία είναι τα κύρια πάθη μου. Επίσης  ασχολούμαι με τις κριτικές δίσκων metal και τη φωτογραφία όπου και διατηρώ ένα blog και μια σελίδα για το καθένα αντίστοιχα. Αν προσθέσω και λίγο από σινεμά και ταξίδια, τα οποία λατρεύω, σας έχω δώσει περίπου την εικόνα του εαυτού μου.

2.    Πότε ήταν η πρώτη φορά που ήρθες σε επαφή με την συγγραφή; Μίλησέ μας για την εμπειρία.

   Η πρώτη επαφή ήταν πριν πολλά χρόνια και συγκεκριμένα στην ηλικία των 12. Μια ξαφνική αναλαμπή με ώθησε να γράψω μια νουβέλα μυστηρίου 70 περίπου σελίδων, η οποία υπάρχει από τότε στη βιβλιοθήκη μου. Η συστηματική συγγραφή ξεκίνησε πολλά χρόνια αργότερα.
 
  3. Κάποιοι συγγραφείς περνούν μηνύματα στους αναγνώστες συνειδητά και κάποιοι άλλοι χωρίς καν να το καταλαβαίνουν. Σε ποια κατηγορία θα έλεγες ότι ανήκεις και αν πιστεύεις ότι βρίσκεσαι πιο κοντά στην πρώτη, τι είναι αυτό που θες να περάσεις στο κοινό με το «Σκοτεινές Μέρες»;

   Με τις «Σκοτεινές Μέρες» δεν είχα σκοπό να περάσω κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα. Η γενική ιδέα ήταν απλά να μεταδώσω στον αναγνώστη τη φανταστική ύπαρξη ενός παράλληλου κόσμου και τον φόβο του αγνώστου που προκύπτει μέσα από όλο αυτό. Το αν πέρασα κάποιο μήνυμα υποσυνείδητα χωρίς να το θέλω, δεν το γνωρίζω. Όλα βέβαια είναι πιθανά… Σκοτεινές μέρες είναι αυτές.  

4.    Κατά την άποψή σου, για έναν συγγραφέα είναι πιο δύσκολη η αρχή ή η αποτύπωση του τέλους της ιστορίας του;
       
   Είναι υποκειμενικό γενικά και έχει να κάνει με το κατά πόσο έχεις χτίσει μέσα στο μυαλό σου την ιστορία. Η αρχή συνήθως για μένα είναι εύκολη μιας και ξεκινάω με όρεξη να γράψω ό,τι έχω σκεφτεί. Στη πορεία που θα χρειαστεί θα μπλέξεις αρκετά πράγματα μεταξύ τους αρχίζει η δυσκολία. Το τέλος μου φαίνεται επίσης εύκολο γιατί έχω μια συνήθεια να δίνω βάρος στην τελευταία σκηνή, προκειμένου να αφήσω τον αναγνώστη ενθουσιασμένο και έτσι την έχω στο μυαλό μου από πολύ πριν φτάσω εκεί. Καταλήγοντας θα πω ότι το δύσκολο κομμάτι είναι το ενδιάμεσο πλέξιμο της ιστορίας και όχι τόσο η αρχή ή το τέλος.

5.    Ποια ήταν η αφορμή για να ξεκινήσεις το «Σκοτεινές Μέρες»; Πώς γεννήθηκε η ιδέα στο μυαλό σου;
 
Μια ιδέα γύριζε από καιρό στο μυαλό μου η οποία με ενθουσίαζε πολύ: Το να ξυπνήσεις μια μέρα και να μην υπάρχει κανείς στο κόσμο. Πάνω σ’ αυτό έχτισα ένα σενάριο το οποίο έφτασε να είναι μια ολοκληρωμένη ιστορία. Η αφορμή δόθηκε μια μέρα ενώ βρισκόμουν με την σύζυγό μου σε ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο της Θεσσαλονίκης, όπου απλά αποφάσισα να αφήσω κι εγώ το στίγμα μου στην Ελληνική λογοτεχνία μυστηρίου.

    6.   Έχεις κάποια ιδιαιτερότητα όσον αφορά τον τρόπο και τις συνθήκες κατά τις οποίες γράφεις; Αγαπημένη γραμματοσειρά, κατάλληλη ώρα μέσα στην ημέρα, κάποιο ειδικό ρόφημα κατά την διάρκεια της δουλειάς;

Αυτό ομολογώ ότι δεν μου το έχουν ξαναρωτήσει. Μου αρέσει να γράφω όλες τις ώρες αρκεί να έχω ελεύθερο χρόνο, ησυχία και λίγο καφέ. Το πρωί συνήθως το μυαλό είναι πιο καθαρό και γράφω πιο εύκολα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε συγκεντρώνομαι ανάλογα και τις υπόλοιπες ώρες. Όταν ο καιρός είναι συννεφιασμένος και βροχερός, το κλίμα γίνεται καταλληλότερο για να γράψω. Όσο για τη γραμματοσειρά, κλασικά πράγματα. Times new roman, 16αρια.

7.    Πώς βλέπεις τον εαυτό σου στα επόμενα πέντε χρόνια. Τι ελπίζεις να πετύχεις;
Ο στόχος μου για τα επόμενα πέντε χρόνια είναι να εκδώσω άλλα δύο βιβλία τουλάχιστον. Το ένα είναι ήδη έτοιμο και το άλλο βρίσκεται περίπου στη μέση όπου πιστεύω ότι μέχρι το καλοκαίρι το αργότερο θα ολοκληρωθεί. Μέσα στο 2016 αναμένεται να εκδοθούν και κάποια διηγήματα μου σε ανθολογίες, τα οποία διακρίθηκαν σε διαγωνισμούς. Παράλληλα έχω και κάποια άλλα πράγματα στο μυαλό μου τα οποία όμως είναι υπό σκέψη ακόμη και δε θέλω να τα αποκαλύψω.

8.    Λογοτεχνία και μουσική, θα έλεγε κανείς, αν έπρεπε να κρίνει από το βιογραφικό σου, ότι είναι οι αγαπημένες σου τέχνες. Μπορείς να διαλέξεις εκείνη που κατέχει την πρώτη θέση στην καρδιά σου;

Τα λατρεύω και τα δύο τόσο πολύ που δεν μπορώ να σου απαντήσω με σιγουριά. Έχω μεγαλώσει και με τα δύο και είναι αναπόσπαστα κομμάτια της ζωής μου. Είναι σαν να έχεις δύο παιδιά και να πρέπει να αποφασίσεις πιο αγαπάς περισσότερο. Μπορείς; Δεν μπορείς!

9.    Γιατί φαντασία; Γιατί όχι κοινωνικό μυθιστόρημα για παράδειγμα; Τι σε ώθησε σε αυτό το μονοπάτι;

Από μικρός, πριν ακόμη διαβάσω καν βιβλία τρόμου, αναζητούσα οτιδήποτε είχε να κάνει με το μυστήριο και τη φαντασία. Οπότε μπορείς να πεις ότι το είχα απλά στο αίμα μου από όταν γεννήθηκα. Ποτέ δε με συγκινούσαν τα κοινωνικά θέματα. Προτιμούσα να βρίσκομαι πάντα σε φανταστικούς κόσμους όπου όλα μπορούν να είναι πιθανά. Ο κόσμος μας έχει όρια και αυτά που έχω στο μυαλό μου θα περιορίζονταν αν ασχολούμουν με φυσιολογικές θεματολογίες.

10.  Τι είδους βιβλία διαβάζεις; Ποιος θα έλεγες ότι είναι ο αγαπημένος σου συγγραφέας;

Προτιμώ περισσότερο τα βιβλία μυστηρίου και τρόμου αλλά κατά καιρούς διαβάζω και φαντασίας και ίσως κάποια αστυνομικά. Αγαπημένοι συγγραφείς είναι οι H.P. Lovecraft, Clive Barker και φυσικά ο Stephen King. Τα τελευταία χρόνια όμως διαβάζω συνεχώς Έλληνες συγγραφείς οι οποίοι δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους ξένους, και με χαροποιεί ιδιαίτερα αυτό.  

11.  Δώσε μια συμβουλή στους εκκολαπτόμενους συγγραφείς που διαβάζουν την συνέντευξή σου.

Να μη σταματούν να γράφουν ποτέ και να μην απογοητεύονται από τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε στο χώρο του βιβλίου. Το σημαντικό είναι να βελτιωνόμαστε όσο μπορούμε για να είμαστε πρώτα εμείς οι ίδιοι ικανοποιημένοι από αυτό που θα διαβάσει ο κόσμος. Και χρειάζεται πολύ δουλειά για να το πετύχουμε αυτό. Συνεχώς πρέπει βελτιωνόμαστε.

12.  Πώς κρίνεις την πρωτοβουλία του Moonlight Tales; Κατά την άποψή σου, η προβολή που λαμβάνουν οι συγγραφείς μας μέσω του blog, τους βοηθάει στο ξεκίνημα της καριέρας τους; Πιστεύεις ότι κάτι παρόμοιο θα σε βοηθούσε στο ξεκίνημα της καριέρας σου;

Είναι πολύ σημαντικό αυτό που κάνετε και γενικά η ευκαιρία που δίνετε σε νέους συγγραφείς να αναδείξουν τη δουλειά τους και εννοείται πως τους δίνει αξιόλογη βοήθεια για να ξεκινήσουν. Αντίστοιχα θα βοηθούσε και μένα αυτό αλλά και τον οποιονδήποτε.

   13.  Πέρα από τη δημοσίευση ιστοριών, στο blog μας ανεβαίνουν συμβουλευτικά άρθρα σχετικά με τη συγγραφή. Πιστεύεις ότι η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ συγγραφέων συνδράμει στην ωρίμανση της σκέψης και της γραφής και γενικότερα στην εξέλιξη της λογοτεχνίας; Ποια θέματα θα ήθελες εσύ να συζητήσεις με συναδέλφους σου;

Θεωρώ ιδιαίτερα εποικοδομητικό για τους συγγραφείς να συζητούν μεταξύ τους και να ανταλλάσουν απόψεις. Άλλωστε ποιο είναι το πιο ιδανικό άτομο να συζητήσεις για την τέχνη του γραψίματος από κάποιον που κάνει ακριβώς το ίδιο; Προσωπικά έχω κάνει ατελείωτες συζητήσεις με φίλους συγγραφείς από τις οποίες τις περισσότερες φορές βγαίνουμε όλοι κερδισμένοι.

14.  Πάθος ή συγκροτημένη σκέψη; Ποιο απ’ τα δύο πιστεύεις ότι είναι πιο σημαντικό στη συγγραφή;

Είναι θαρρώ ένα κράμα και των δύο. Πάθος για να αποκτήσει ουσία και συγκροτημένη σκέψη για να σταθεί σωστά.

15.  Πώς λαμβάνεις την κριτική που γίνεται από τους αναγνώστες σου;

Η κριτική των αναγνωστών είναι πολύ σημαντική είτε είναι καλή είτε είναι κακή. Την λαμβάνω πάντα πολύ σοβαρά υπ’ όψιν γιατί μέσα από αυτές θα καταλάβω που βρίσκομαι. Μέσω αυτών θα μάθω για τα λάθη μου και γι αυτό μ’ αρέσουν οι πραγματικές κριτικές ακόμη κι αν αυτές είναι σκληρές μερικές φορές.  

16.  Πώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σου; Που θα βρούμε το βιβλίο σου;

Θα με βρείτε εδώ:
                           https://www.facebook.com/mariosdimitriadisauthor
2)    Στο προσωπικό μου blog: www.darkpages.eu
3)    Στο email μου: mariosdeceiver_982@hotmail.com
4)    Και στις σελίδες: www.metalsurgery.blogspot.gr  
                             www.panoramio.com/user/7902339


Το βιβλίο μου θα το βρείτε στην πρωτοπορία, τον Ιανό και με παραγγελία σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο.  

Το Moonlight Tales θέλει να ευχαριστήσει τον συγγραφέα Μάριο Δημητριάδη για τις απαντήσεις του και την άριστη συνεργασία και να του ευχηθεί καλή επιτυχία στα μελλοντικά του σχέδια.

Αν το βιβλίο "Σκοτεινές Μέρες" σας κίνησε το ενδιαφέρον, πάρτε μέρος στην κλήρωση του blog μας.


Για να πάρετε μέρος στην κλήρωση, πατήστε εδώ.