Συνέντευξη με τον Παναγιώτη Δεληγιάννη



Συνέντευξη με τον Παναγιώτη Δεληγιάννη


Έχεις αναρωτηθεί ποιος είναι ο στόχος σου σε αυτή τη ζωή; Τι θα έκανες για να τον πετύχεις; Θα θυσίαζες οτιδήποτε; Τον χρόνο σου, την οικογένειά σου; Ή ακόμη και τον ίδιο σου τον εαυτό;

Ο Βίτο απολαμβάνει μία πολύ καλή ζωή. Ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη και γράφει για ένα ιταλικό περιοδικό εναλλακτικού τουρισμού, ζώντας κάθε στιγμή με πάθος.

Μετά τον ξαφνικό χαμό της μητέρας του αποφασίζει να βάλει σε μία τάξη τα προσωπικά του και να δεσμευτεί με την από χρόνια συνάδελφό του, την Κάρλα. Τότε εμφανίζεται μία νέα συνάδελφος, η Λάουρα, που τον αναστατώνει. Μαζί της θα ταξιδέψει στην Ελλάδα για να την εκπαιδεύσει.

Με την εξαφάνιση της Λάουρα στα Βασιλικά Κτήματα ανοίγει ένας κύκλος τρόμου. Καθώς την αναζητά μέσα στα πυκνά δάση και τα ερειπωμένα από χρόνια κτήρια, θα ανακαλύψει πράγματα που έπρεπε να μείνουν μυστικά. Η αποκρουστική φιγούρα, που τον ακολουθεί, θα στοιχειώσει ακόμη περισσότερο τις ημέρες του και τα όνειρά του που γίνονται όλο και πιο εφιαλτικά. Τότε θα συναντήσει ανθρώπους που έχουν έναν σκοτεινό σκοπό.

Ποιος είναι τελικά ο Στόχος; Ποιος τον υπηρετεί και για ποιον λόγο;


Ένα σκοτεινό θρίλερ που θα σας καθηλώσει μέχρι την τελευταία του σελίδα.Γεννήθηκα τον Οκτώβριο του 1982 στην Αθήνα και ζω στην Βαρυμπόμπη. Είμαι λάτρης της σκηνής του τρόμου και του φανταστικού από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Έτσι αποφάσισα να αφήσω και το δικό μου στίγμα σε αυτόν τον τομέα που αγαπάω τόσο πολύ.
Ο Στόχος (Ημερολόγιο) είναι το πρώτο μέρος της ιστορίας μου που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια των περιπάτων μου στα δύσβατα μονοπάτια της Πάρνηθας.

1. Πες μας κάτι που δεν μπορούμε να μάθουμε από το βιογραφικό που υπάρχει στο βιβλίο σου.

Δεν μπορείτε να μάθετε πολλά. Ένα από αυτά είναι πως όλα όσα περιγράφω στην Διλογία του Στόχου τα έχω ζήσει…

2. Μίλησέ μας για το βιβλίο σου.

Το βιβλίο μου ξεκινάει με την περιγραφή ενός χαρακτήρα που ο καθένας θα ήθελε να βρίσκεται στην θέση του. Η ζωή του είναι τόσο καλή και όμορφη, που ίσως κάποιοι τον μισήσουν που τα έχει βρει όλα όπως θέλει. Επειδή όμως τίποτα δεν είναι όπως δείχνει, όλα θα αλλάξουν. Ίσως η ζωή που ζούσε μέχρι τότε να ήταν μια ουτοπία. Ζούσε μια ψευδαίσθηση χωρίς να το γνωρίζει και τελικά θα βρεθεί αντιμέτωπος με περισσότερα και σημαντικότερα προβλήματα από όσα έχει ο μέσος άνθρωπος. Κάπου εκεί εμπλέκονται πολλοί. Οι βασιλιάδες, η χούντα, ο Σοφοκλής, μυστηριώδεις γυναίκες και πολλοί άλλοι που δεν μπορώ να σας αποκαλύψω.

3. Ο «Στόχος» είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς «Ημερολόγιο». Τι σε έκανε να θες να συνεχίσεις την ιστορία σε, περισσότερα από ένα, βιβλία;

Αρχικά Στόχος μου ήταν να τελειώσω την ιστορία σε ένα βιβλίο αντί για δύο. Έλα όμως που το σενάριο που είχα γράψει αποδόθηκε στο χαρτί σε 700 περίπου σελίδες.
Και έτσι πήρα την απόφαση να χωρίσω το βιβλίο σε δύο μέρη. Ως πρωτοεμφανιζόμενος πίστευα (και ακόμα το πιστεύω κρίνοντας από εμένα) πως ένα βιβλίο 700 σελίδων δύσκολα θα το εμπιστευόταν ένας αναγνώστης που δεν με γνωρίζει. Συνεπώς χωρίστηκε στα δύο με μια λεπτή χειρουργική τομή που κράτησε μόλις δύο λεπτά. Αυτό μου βγήκε σε καλό. Εξέλιξα καλύτερα το δεύτερο μέρος του βιβλίου. Επίσης ο διαχωρισμός λειτούργησε ως τρικ για τους αναγνώστες. Η ιστορία του πρώτου μέρους τελειώνει σε μια κορύφωση και ο αναγνώστης περιμένει με αγωνία να μάθει τι γίνεται στο επόμενο.

4. Ποιο πιστεύεις ότι είναι το σημείο-κλειδί που καθορίζει ότι μια ιστορία πρέπει να γίνει σειρά βιβλίων;

Αυτό έχει να κάνει με τον κάθε συγγραφέα-δημιουργό και τι θέλει να περάσει μέσα από το έργο του.
Ίσως η επιτυχία ενός βιβλίου και η ανάγκη του αναγνωστικού κοινού να μάθει περισσότερα για την ζωή των ηρώων που αγάπησε. Ίσως η ανάγκη του συγγραφέα να εξελίξει περισσότερο το σύμπαν που δημιούργησε.

5. Τι πρέπει να αποφύγει ένας συγγραφέας όταν πρόκειται να γράψει μια σειρά βιβλίων;

Τα κλισέ και τις επαναλήψεις. Αν δει ότι έχει αρχίσει και αναμασάει κάποια πράγματα καλό είναι να το ξανασκεφτεί αν είναι να συνεχίσει κάτι που πιθανότατα θα κουράσει και θα δυσαρεστήσει  όχι μόνο τους αναγνώστες του, αλλά πρώτο από όλους τον ίδιο. Δεν πρέπει να θυσιάζει το έργο του για χάρη της εμπορικότητας.

6. Το βιβλίο σου απαρτίζεται από χαρακτήρες με ξένα ονόματα. Γιατί αυτό; Αντιμετώπισες ποτέ δυσκολίες εξαιτίας αυτού κατά την έκδοση ή σου έγιναν ποτέ ερωτήσεις από αναγνώστες σχετικά;

Οι ήρωες του βιβλίου μου είναι Ιταλοί. Δεν αντιμετώπισα δυσκολία κατά την έκδοση. Μου έχουν γίνει ερωτήσεις από ορισμένους αναγνώστες σχετικά με αυτό και μάλιστα έχω δεχτεί και συγχαρητήρια που πρωτοτύπησα με το να χρησιμοποιήσω μη Έλληνες κεντρικούς χαρακτήρες, διότι (όπως μου είπαν) ξεφεύγει από την ντόπια μιζέρια και την αναμάσηση που επικρατεί γενικά στον χώρο. Μπορεί το μεγαλύτερο μέρος του Στόχου να λαμβάνει μέρος εντός των ελληνικών συνόρων, αλλά τα μυαλά των ηρώων ταξιδεύουν συνεχώς κάπου μακριά για να καταφέρουν να ξεφύγουν από τις δύσκολες καταστάσεις που ζουν.

7. Γιατί θρίλερ;

Γιατί είναι τρόπος ζωής. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ασχολούμαι μόνο με τα θρίλερ και την κωμωδία.

8. Στην Ελλάδα «ανθίζουν» τα ρομαντικά μυθιστορήματα. Θεωρείς ότι αυτό αποτελεί πρόβλημα για την προώθηση του βιβλίου σου;

Δεν το νομίζω. Στον χώρο του βιβλίου υπάρχει θέση για όλους. Άλλωστε το βιβλίο μου (μεχρι την σελίδα 80) παρουσιάζει ένα έντονο ερωτικό στοιχείο. Το θέμα της προώθησης είναι κάτι διαφορετικό και δεν έχει να κάνει με το θέμα του βιβλίου αλλά με τα ονόματα (του συγγραφέα και του εκδοτικού του).

9. Τι θα συμβούλευες τους νέους συγγραφείς που προσπαθούν να εκδώσουν στην Ελλάδα;

Το πιο σημαντικό. Να μην αυτολογοκρίνονται σε κανένα σημείο του έργου τους, ανεξάρτητα αν αυτό αρέσει ή όχι στους εκδοτικούς και στους αναγνώστες. Η αυτολογοκρισία είναι η καταστροφή της τέχνης.

10. Τι θα μοιραζόσουν με τους συγγραφείς του blog μας σχετικά με την εμπειρία της έκδοσης;

Αρκετά αγχωτική εμπειρία. Τώρα που έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τότε που ξεκίνησα την αναζήτηση εκδότη, έχω να πω πως δεν είναι το παν να εκδοθείς ή να αυτοεκδοθείς. Το σημαντικό είναι να αγαπήσει ο κόσμος το πόνημά σου.

11. Έχεις κάποια συγγραφική συνήθεια; Ώρα, μέρος που γράφεις, μουσική;

Πριν γεννηθεί το παιδί μου έγραφα κάθε βράδυ. Τώρα είναι δύσκολο να το καταφέρω αυτό και γράφω οποτεδήποτε ξεκλέβω λίγο χρόνο, αφού οι οικογενειακές υποχρεώσεις μου είναι πολλές. Όταν γράφω θέλω να είμαι μόνος μου και να επικρατεί απόλυτη ησυχία. Λατρεύω την μουσική, αλλά όχι όταν γράφω.

12. Πότε ξεκίνησες να γράφεις; Μίλησέ μας για τις πρώτες σου συγγραφικές εμπειρίες.

Ξεκίνησα να γράφω πολύ μικρός. Έπλαθα ιστοριούλες και έφτιαχνα και κάποια σχεδιάκια καρικατούρες που ήταν οι ήρωές μου. Στο δημοτικό έφτιαχνα μονοσέλιδες ιστοριούλες βασισμένες στους ήρωες των Χαμηλών Πτήσεων του Αρκά και γελούσαμε στην τάξη. Στο γυμνάσιο άρχισα να γράφω ημερολόγια και σκέψεις και να φτιάχνω τις πρώτες μου τρομακτικές ιστορίες.

13. Από τι πιστεύεις ότι πρέπει να αποτελείται μια ιστορία για να αξίζει να ειπωθεί;

Να είναι ευφάνταστη, πρωτότυπη, να κρατάει τον αναγνώστη και να τον ταξιδεύει.

14. Θεωρείς ότι το ταλέντο αρκεί για να επιτύχει ένας συγγραφέας;

Το ταλέντο χρειάζεται. Άλλο δύο πράγματα που κατά την γνώμη μου χρειάζονται είναι το πολύ διάβασμα και η συνέπεια στο γράψιμο.

15. Ποιά είναι η αγαπημένη σου τέχνη μετά τη λογοτεχνία;

Ο μουσικοκινηματογράφος (δεν μπορώ να αποφασίσω)

16. Πώς κρίνεις την πρωτοβουλία του Moonlight Tales; Θεωρείς ότι ένα παρόμοιο blog θα μπορούσε να είχε βοηθήσει εσένα συγγραφικά;

Στον αχανή κόσμο του ίντερνετ ξεπηδούν πολύ όμορφες πρωτοβουλίες από ανθρώπους που αγαπούν τις τέχνες. Μία από αυτές είναι και το blog σας. Στην δεύτερη ερώτησή σας δεν ξέρω τι να απαντήσω. Όταν ξεκίνησα να γράφω τον Στόχο δεν είχα ως σκοπό να εκδοθώ. Όταν είδα πως η ιστορία μου έπαιρνε σάρκα και οστά και με ικανοποιούσε είχα ήδη φτάσει σχεδόν στην ολοκλήρωσή της. Δεν είχα μπει στην διαδικασία να ψάξω συμβουλές στο ίντερνετ ή οπουδήποτε αλλού. Είχα αφιερωθεί σε αυτό που δημιουργούσα. Τώρα που έχω αρχίσει και παρακολουθώ τα blog βλέπω πως οι νέοι συγγραφείς μπορούν να βοηθηθούν αρκετά και οι παλιότεροι να βελτιωθούν μέσα από τις συμβουλές. Να μην ξεχνάμε πως η συγγραφή είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται.

17. Δώσε μια λογοτεχνική συμβουλή στους συγγραφείς μας του Moonlight Tales.

Δύο συμβουλές (τα είπα και πιο πάνω)
Να διαβάζετε όσο πιο πολύ μπορείτε και να μην αυτολογοκρίνεστε.

18. Πέρα από τις ιστορίες και τις συνεντεύξεις, στο blog δημοσιεύονται συμβουλευτικά συγγραφικά άρθρα, που καλύπτουν διάφορα τεχνικά και όχι μόνο θέματα. Σε μια τέτοια στήλη εσύ ποιο θέμα θεωρείς σημαντικό να αναλυθεί;

Την δομή του βιβλίου που θέλει ο καθένας να γράψει. Ένα βιβλίο πρέπει να δημιουργείται πρώτα σεναριακά και αφού έχει αναλυθεί κάθε κομμάτι του όσο δεν πάει, να αποτυπώνεται στο χαρτί.

19. Έχεις λάβει κακή κριτική για το έργο σου; Πώς το αντιμετώπισες;

Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν καλές-κακές κριτικές. Όλες οι κριτικές έχουν ως σκοπό να μας μάθουν κάτι.
Έχω λάβει κριτική με κυρίαρχο το αρνητικό πρόσημο και το θεωρώ καλό να υπάρχουν όλων των ειδών οι απόψεις για ένα δημιούργημα γιατί αυτό είναι και το υγιές. Το αντιμετώπισα όπως αντιμετωπίζω όλες τις κριτικές που λαμβάνω. Την δημοσίευσα στο προφίλ μου στο facebook.

20. Τι πρέπει να περιμένουμε από σένα στο μέλλον;

Πολλά και διάφορα. Αρκετά βιβλία, έναν αφορισμό από την εκκλησία, να με δείρουν ακροδεξιοί που ενοχλούνται από τις απόψεις που περνάω μέσα από τα βιβλία μου για τους «αγαπημένους τους ήρωες», ένα θεατρικό που έχω στα σκαριά και μια συλλογική προσπάθεια που κάνουμε στον χώρο του κινηματογράφου.

21. Πώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σου; Πού θα βρούμε το βιβλίο σου;

Το βιβλίο δεν υπάρχει πλέον στα καταστήματα (Public, Πρωτοπορία, Παπασωτηρίου,Solaris και σε άλλα) γιατί έχει εξαντληθεί η πρώτη έκδοση. Μου έχουν μείνει μόνο καμιά 40αριά αντίτυπα οπότε μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου.


Ευχαριστούμε πολύ τον Παναγιώτη Δεληγιάννη για την καταπληκτική συνέντευξή που μας παραχώρησε και του ευχόμαστε τα καλύτερα για το μέλλον.

Αν το βιβλίο του σας κίνησε το ενδιαφέρον, δηλώστε συμμετοχή στην κλήρωση του Moonlight Tales για ένα αντίτυπο του βιβλίο "Ο ΣΤΟΧΟΣ", πατώντας εδώ.