Συνέντευξη με τον Νίκο Φασούλα


Την έλεγαν Αγγελική Ραζή-Μανωλάκου, κι ήταν σύζυγος του Yπουργού Oικονομικών Δημήτρη Ραζή. Κανονικά θα έπρεπε να μακαρίζει την τύχη της, όταν άλλες γυναίκες θα έκαναν σαν τρελές να παντρευτούν έναν Yπουργό και να τους χαρίσει τα πλούτη που είχε εκείνη και μια εντυπωσιακή προσωπική ζωή. Όμως όταν είσαι ένας άνθρωπος απλός βλέπεις την ζωή αλλιώς. Η Αγγελική πάντα είχε ένα όνειρο, να διδάξει στα παιδιά μαθηματικά, την επιστήμη που με πάρα πολλές δυσκολίες και κόπους σπούδασε. Αυτό ήθελε περισσότερο απ’ όλα, ακόμα κι απ’ τα πλούτη της. Το πλήρωμα του χρόνου έφθασε και η Αγγελική βρέθηκε διορισμένη καθηγήτρια να διδάσκει σε Λύκειο μιας μεγάλης κωμόπολης έξω από τη Λάρισα. Εκεί ήταν γραφτό ν’ ανατραπούν και οι ισορροπίες της ζωής της. Αιτία ένα δεκαοχτάχρονο παλικάρι. Τον έλεγαν Στέφανο Βραχνό και ήταν γιος του Βασίλη Βραχνού δημάρχου της κωμόπολης. Ένα παιδί δύσκολο, κυκλοθυμικό και ατίθασο, με υπερβολική αγάπη στη μητέρα του που είχε χάσει. Το ενδιαφέρον του για τα μαθήματα ελάχιστο. Όταν ο Στέφανος και Αγγελική συναντήθηκαν ένα δυνατό πάθος άρχισε να κρυφοκαίει. Ένα πάθος που δεν υπολόγιζε τίποτα και κανέναν. Η ζωή τους θα γινόταν μια συναρπαστική περιπέτεια έρωτα.
Και τότε o Έρωτας και η Εξουσία θα συγκρούονταν και θα κρινόταν ποια ήταν η πιο ισχυρή. Το πάθος μιας αγάπης ή μήπως η αδίστακτη εξουσία; "Επικίνδυνο πάθος" μια ιστορία που διαβάζοντάς την θα ζήσετε τα διλήμματα και τις στιγμές αγωνίας που αντιμετώπισαν η Αγγελική και ο Στέφανος όταν θέλησαν να βαδίσουν στα μονοπάτια της δικής τους ευτυχίας!


Ο Φασούλας Νικόλαος γεννήθηκε στη Λάρισα το 1984. Είναι πτυχιούχος οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το 2007 με έμφαση στα διεθνή χρηματοοικονομικά και τραπεζικά θέματα. Με την ιδιότητα του αυτή είναι τακτικό μέλος του περιφερειακού τμήματος Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Κατέχει επίσης τίτλο Επαγγελματικής Κατάρτισης με θέμα τη στελέχωση, ανάπτυξη και διαχείριση τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και δικτύων, με πιστοποιημένο τίτλο από τον αναγνωρισμένο φορέα European Certification of Informatics Professionals (EUCIP). Ως πολίτης με κινητική αναπηρία είναι μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων καθώς και του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Αναπήρων Πολιτών. Στον τελευταίο μάλιστα διετέλεσε και μέλος του Δ.Σ. για τρία συναπτά έτη. Έχει παρακολουθήσει αρκετές ημερίδες και σεμινάρια με θέματα τους την αναπηρία και την οικονομία γενικότερα. Έχει αρθρογραφήσει για την αναπηρία σε πολλά σχετικά περιοδικά και εφημερίδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καθώς και στην τοπική εφημερίδα της Λάρισας «Ελευθερία». Το 2008 εργάστηκε ως οικονομολόγος στην οικονομική υπηρεσία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας. Το 2009 βραβεύτηκε με πρώτο έπαινο σε διεθνή διαγωνισμό λογοτεχνίας που οργάνωσε η διεθνής καλλιτεχνική κοινότητα International Art Society, συμμετέχοντας μ’ ένα αδημοσίευτο διήγημα που έγραψε ο ίδιος.Το 2010 συμμετείχε για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές ως υποψήφιος σύμβουλος στην 4η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Λαρισαίων όπου και εκλέχτηκε. Ως αιρετός διετελεσε επίσης μέλος του Δ.Σ. του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας. Το 2012 βραβεύτηκε για δεύτερη φορά σε πανθεσσαλικό διαγωνισμό διηγήματος που διοργάνωσε ο εκδοτικός οίκος «Ήρα Εκδοτική» για το διήγημά του «Σκέψεις και συναισθήματα σε 2 διηγήματα». Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στον Βόλο. Το Απρίλιο του 2013 ολοκλήρωσε με επιτυχία επιμορφωτικό πρόγραμμα Νομικής με έμφαση στο Εργατικό & Οικογενειακό Δίκαιο, διάρκειας 78 ωρών, στα πλαίσια του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, του οποίου την πρωτοβουλία είχε ο Επιμορφωτικός Φορέας «Πολίτες Εν Γνώσει». Τον Μάιο του 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα από τις εκδόσεις «Δυάς Εκδοτική». Από το 2011 έως σήμερα εργάζεται στην οικονομική υπηρεσία της Δ.Ε.Υ.Α. Λάρισας

Συνέντευξη με τον Νίκο Φασούλα

1. Πες μας λίγα πράγματα για σένα. 

Γεννήθηκα στην Λάρισα στις 25 Μαϊου του 1984. Από μικρός είχα ως όνειρο να σπουδάσω οικονομικά γιατί πάντα με γοήτευε η ιδέα της διοίκησης επιχειρήσεων και της σωστής διαχείρησης του χρήματος. Αποφοίτησα το 2007 από το τμήμα οικονομικών επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και σήμερα έργαζομαι στην οικονομική υπηρεσία της ΔΕΥΑ Λάρισας, ενώ παράλληλα ασχολούμε και με θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης στην πόλη μου. Με την συγγραφή αποφάσισα να ασχοληθώ όταν κατάλαβα ότι ο γραπτός λόγος μου δίνει την δυνατότητα να πω πράγματα στον κόσμο που στον προφορικό λόγο ίσως να μην γίνουν κατανοητά. Επίσης μου αρέσει ιδιαίτερα η συγγραφή άρθρων, γι' αυτό αρθρογραφώ συχνά στην τοπική εφημερίδα της πόλης μου.

2. Μίλησέ μας για το βιβλίο σου «Επικίνδυνο Πάθος». 

Το «Επικίνδυνο Πάθος» είναι μια δυνατή ερωτική ιστορία που πιστεύω ότι κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι την τελευταία του σελίδα. Κεντρικοί ήρωες είναι η Αγγελική Ραζή-Μανωλάκου και ο Στέφανος Βραχνός. Δύο άνθρωποι ξεχωριστοί που αν η μοίρα δεν έπαιζε το παιχνίδι της ίσως και να μην συναντούσαν ποτέ ο ένας τον άλλο. Τους αγάπησα και τους δύο σαν χαρακτήρες πάρα πολύ την ώρα που τους δημιουργούσα και γι’ αυτό αξίζει να σας πω λίγα λόγια για τον καθένα ξεκινώντας από την Αγγελική. 

Αυτή η γυναίκα είναι πολύ ξεχωριστή. Ζει μια πλουσιοπάροχη ζωή, μια ζωή που άλλες γυναίκες ίσως θα έκαναν το παν για να την αποκτήσουν. Είναι συζυγός του επιτυχημένου οικονομολόγου και Υπουργού Οικονομικών της Ελληνικής κυβέρνησης Δημήτρη Ραζή. Η άνετη ζωή όμως που ζει ως σύζυγος υπουργού δεν την συγκινεί. Το δικό της όνειρο ήταν πάντα να διδάξει την επιστήμη που αγάπησε και σπούδασε, τα μαθηματικά. Παρά τις αντιρρήσεις του άνδρα της το πλήρωμα του χρόνου έρχεται και η Αγγελική βρίσκεται ως διορισμένη καθηγήτρια μαθηματικών στο λύκειο της Αγιάς, μιας κωμόπολης λίγο έξω από την Λάρισα. Σ’ αυτό το μέρος θα ανατραπούν και οι ισορροπίες στην ζωή της. Θα γνωρίσει τον μαθητή της Στέφανο Βραχνό. 

Ο Στέφανος είναι μαθητής της τρίτης τάξης του λυκείου. Ένα παιδί δύσκολο που αγαπά υπερβολικά την συγχωρεμένη την μητέρα του. Για να τον κερδίσει κανείς πρέπει να ανακαλύψει τα κουμπιά του. Πατέρας του είναι ο Βασίλης Βραχνός, δήμαρχος της Αγιάς, και προσωπικός φίλος του Δημήτρη Ραζή συζύγου της Αγγελικής. Εδώ ακριβώς είναι το σημείο που τα πράγματα μπλέκονται αρκετά. 

Ο έρωτας που βιώνουν η Αγγελική και ο Στέφανος είναι πάνω από τις δυνάμεις τους, πάνω από κάθε κοινωνική σύμβαση που υπακούει στην σχέση καθηγήτριας – μαθητή. Είναι ένας έρωτας που ταράζει την τοπική κοινωνία και που σύντομα έρχεται αντιμέτωπος και με την διαφθορά της εξουσίας. 

Όλα αυτά συμβαίνουν με φόντο την πόλη της Αγιάς άλλα και την γενέτειρά μου την Λάρισα. Ήδη σας έχω πει αρκετά, τα υπόλοιπα ας τα ανακαλύψουν οι αναγνώστες μέσα στις σελίδες του βιβλίου. 

3. Σχολίασέ μας τον τίτλο. 

Ο τίτλος αυτός δόθηκε στο βιβλίο επειδή ο έρωτας-πάθος που βιώνουν οι δύο κεντρικοί ήρωες φτάνει στα άκρα. Δεν υπακούει σε κοινωνικές συμβάσεις και στερεότυπα. Σύντομα έρχεται αντιμέτωπος με την εξουσία και την διαφθορά που αυτή αυτή προκαλεί. Οι δύο ήρωες παλεύουν να υπερασπίσουν την αγαπη τους μέσα σε επικίνδυνες καταστάσεις που οδηγούν σε τραγικά γεγονότα πριν την λύση της ιστορίας. Πέρασαν πολλοί τίτλοι από το μυαλό μου, εκτιμώ όμως ότι βρήκα τον κατάλληλο. 

4. Τι πιστεύεις ότι παίρνουν οι αναγνώστες απ’ αυτό το βιβλίο; 

Θεωρώ πως ζούμε σε μία εποχή που ξεχάσαμε να αγαπούμε αληθινά. Για μένα αληθινός έρωτας είναι αυτός που βιώνεται πέρα από τα όρια του ίδιου σου του εαυτού, που έχει την δύναμη να σταθεί πάνω από το κοινωνικά "αποδεκτό", όπως ακριβώς συνέβη και με τους δύο μου ήρωες μέσα στο βιβλίο. Για σκεφτείτε λίγο; πόσο αποδεκτος θα ήταν ένας έρωτας μεταξύ ενός μαθητή και μιας καθηγήτριας σήμερα; πλέον τον/την σύντροφό μας τον/την επιλέγουμε μέσα από πολλά "καλούπια" δεν αφήνουμε το συναίσθημα να λειτουργήσει γι' αυτό και οδηγούμαστε πολλές φορές σε λάθος επιλογές. Μέσα από αυτό το βιβλίο επιθυμω να δώσω στους αναγνώστες το εραίθισμα του αληθινού έρωτα κατά την δική μου άποψη. Ελπίζω να το έχω καταφέρει. 

5. Πώς ήταν για σένα η συγγραφή ενός ρομαντικού μυθιστορήματος; 

Το να γράφεις ένα βιβλίο γενικότερα θεωρώ ότι έναι ένα υπέροχο ταξίδι μυαλού και ψυχής. Πολύ περισσότερο όταν αυτό το βιβλίο πραγματεύεται έναν δυνατό έρωτα. Κατά την συγγραφή του Επικίνδυνου Πάθους ανακάλυψα πτυχές του συναισθηματικού μου κόσμου που δεν ήξερα ούτε εγώ ο ίδιος. Η λέξη τέλος μπήκε μόνο όταν ένιωσα ότι έδωσα ότι ήθελα να δώσω σ' αυτό το βιβλίο. Πέρασα και δυσκολίες όμως. Ειδικά όταν έπρεπε να περιγράψω κάποια δύσκολη στιγμή στην σχέση του Στέφανου και της Αγγελικής. Τότε αυτοί οι δύο δεν με αφήνανε να σηκωθώ από τον υπολογιστή, ούτε καν να πάω για ύπνο. Ξενυχτούσα και τους ένιωθα να μου φωνάζουν: "Καλά, εμείς εδώ υποφέρουμε και 'συ θα πας για ύπνο;" Η κορυφαία δυσκολία όμως ήταν όταν έπρεπε να κόψω το νήμα της ζωής ενός ήρωα που ουσιαστικά δεν έφταιξε σε τίποτα μέσα στην ιστορία. 

6. Θα ήθελες να ασχοληθείς με κάποιο άλλο είδος στο μέλλον (π.χ. κοινωνικό, τρόμου); 

Πρέπει να σας πω το εξής: Το "Επικίνδυνο Πάθος" το θεωρώ ένα κοινωνικό-ερωτικό βιβλίο με την έννοια ότι η ιστορία του δεν είναι εξωπραγματική ούτε απίστευτη. Την αφορμή για να την γραψώ την πήρα από ένα άρθρο που αναφερόταν σε κάτι παρόμοιο στο διαδίκτυο. Εννοείται βέβαια πως έτσι όπως εξελίχθηκε η ιστορία στο βιβλίο ουδεμία σχέση έχει με το συγκεκριμένο άρθρο τελικά. Απλά μου δόθηκε η αφορμή. Με αυτή την λογική λοιπόν θεωρώ ότι πατάω επάνω στο κοινωνικό είδος. Βιβλία τρόμου δεν με συγκινούν. Δεν τα αποκλείω αλλά δεν είναι στις πρώτες προτιμήσεις μου. Αρκετή τρομοκρατία βιώνουμε γύρω μας κάθε μέρα δεν χρειάζεται περισσότερη. Μιας και με ρωτάτε όμως να σας πω ότι θα ήθελα να γραψω κάποια στιγμή ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. 

7. Τι σε εμπνέει; 

Έμπνευση μπορεί να μου έρθει από οτιδήποτε. Μέσα από μια εικόνα, έναν ήχο, μια λέξη μια κίνηση. Εκεί όμως που υπάρχει πλούσιο υλικό για συγγραφή είναι στις κοινωνικές μου επαφές. Παρατηρώ τους ανθρώπους και την συμπεριφορά τους. Οτιδήποτε λεχθεί μέσα σε μία παρέα φίλων μου, η στάση τους, η συμπεριφορά τους μπορεί να αποτελέσει για μένα έμπνευση. Τα προσωπικά μου βιώματα επισης. Ισως γνωρίζετε ότι αντιμετωπίζω μια κινητική αναπηρία, ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας έμπνευσης για μένα. Οι δυσκολίες της ζωής. 

8. Ποιά είναι η αγαπημένη σου τέχνη μετά τη λογοτεχνία; 

Αγαπώ πολύ το θέατρο. Ανήκω σε μία οικογένεια που ασχολείται με το θέατρο ερασιτεχνικά. Ζω τον κόσμο του θεάτρου και μπρος και πίσω από την σκηνή και μέσα από αυτό έμαθα να το αγαπάω. Αγαπώ επίσης πολύ την μουσική αν και δεν την διδάχτηκα ποτέ. Ένας αγαπημένος μου σταθμός στην πόλη της Λάρισας είναι το Δημοτικό Ωδειο. Το θεωρώ σπίτι μου! 

9. Δώσε μια συμβουλή στους συγγραφείς του Moonlight Tales. 

Φίλοι μου συνεχίστε την γραπτή σας δημιουργία. Είναι αλήθεια ότι στην εποχή της κρίσης που ζούμε η ανάγκη για ανάγνωση έχει περάσει σε τρίτη και τέταρτη μοίρα. Εμείς σε αυτή την πραγματικότητα πάμε κόντρα. Είναι απλό, αν ο γραπτός λόγος σταματήσει να υπάρχει, σταματά η καταγραφή της σκέψης των ανθρώπων, και καμιά φορά διαβάζοντας τον τρόπο σκέψεις των άλλων γινόμαστε καλύτεροί άνθρωποι, εξελισόμαστε. Αν αυτό λοιπόν πάψει να υπάρχει, αυτόματα σταματά και η εξέλιξη του ανθρώπου και της κοινωνίας γενικότερα. Δεν έλεγαν τυχαία οι αρχαίοι Έλληνες την φράση: "Τα γραπτά μένουν"-scripta manent. 

10. Πώς κρίνεις την πρωτοβουλία του Moonlight Tales; 

Μου αρέσουν ιδιαίτερα τα site στο internet που αναδεικνύουν τον γραπο λόγο και κατά συνέπεια την σκέψη των άνθρωπων σε μια εποχή που όπως είπα και πριν αυτά περνάνε κρίση. Όταν δε αυτό συνδυάζεται και με γραπτά κείμενα συμβουλευτικού χαρακτήρα, τότε κερδίζουν την εκτίμησή μου ακόμα περισσότερο. Το Moonlight Tales κάνει πράξει όλα αυτά μαζί μ' έναν πολύ όμορφο τρόπο, ένω παράλληλα βοηθά και νέους άνθρωπους στο χώρο της συγγραφής να δείξουν τις ικανότητές τους. Αξίζουν συγχαρητήρια στους εμπνευστές! 

11. Στο blog, πέρα από ιστορίες ελλήνων λογοτεχνών και συνεντεύξεις, δημοσιεύονται και συμβουλευτικά λογοτεχνικά άρθρα. Σε μια τέτοια στήλη εσύ ποιο θέμα θα θεωρούσες σημαντικό να αναλυθεί; 

Θα ήθελα να αναλυθόυν τα κριτήρια συμφωνα με τα οποία εμπιστευόμαστε το έργο μας σ' έναν σωστό εκδοτικό οικό. Θεωρώ ότι ο εκδοτικός οίκος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προώθηση και την βιωσιμότητα ενός έργου. Οι νέοι συγγραφείς που ετοιμάζονται να βγάλουν κάποιο βιβλίο τώρα θα πρέπει αυτά να τα ξέρουν Επίσης καλό θα ήταν να αναλυθεί το πως επιλέγουμε το σωστό εξώφυλλο για να περιβάλλει την ιστορία μας που έχουμε προς έκδοση. Κακά τα ψέματα, αρχικά το ενδιαφέρον του αναγνώστη κερδιζεται από το εξώφυλλο. Αυτό τραβάει το βλέμμα, έπειτα η περίληψη, και μετά τα υπόλοιπα. 

12. Πώς λαμβάνεις την κριτική που γίνεται στα έργα σου; 

Κάθε κριτική είτε καλή είτε κακή είναι αποδεκτή από εμένα. Η καλή κριτική σου δίνει θάρρος να συνεχίσεις. Η αρνιτική κρητική όταν γίνεται πάνω στον τρόπο που γράφεις ένα έργο σε βοηθά να γίνεις καλύτερος. Δεν θα λάβω όμως υπόψην μου μία κρητική η οποία βλέπει αρνητικά την υπόθεση του έργου που έχω δημοσιεύσει. Όταν γράφω, γράφω αυτό που αρέσει σ' εμένα. Δεν σκέφτομαι αν θα αρέσει στον κόσμο ή στον εκδότη που θα αναλάβει να το εκδώσει. Ίσως ακούγεται λίγο εγωιστικό αυτό, αλλά αισθάνομαι ότι έτσι έχω ενα καλό αποτέλεσμα. 

13. Τι πρέπει να περιμένουμε από σένα στο μέλλον; 

Αυτή την στιγμή βρίσκομαι στην διαδικασία συγγραφής του δεύτερου βιβλίου μου. Τώρα θέλω να γράψω κάτι που να έχει σχέση με τον κόσμο της αναπηρίας μιας και την βιώνω όπως σας είπα. Το ερωτικό στοιχείο που σ' αυτές τις περιπτώσεις είναι ισχυρό κίνητρο δύναμης θα υπάρχει πάλι, αλλα παράλληλα μέσα από αυτή την ιστορία θα αναδεικνύεται και το πρόβλημα νοοτροπίας που υπάρχει στην Ελλάδα σ' αυτά τα θέματα. 

14. Πώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σου; 

Οι τρόποι να επικοινωνήσει κανείς μαζί μου είναι τέσσερις: Στο facebook και μέσω e-mail. Καλό θα ήταν επισης να μπείτε και στο προσωπικό μου blog για να δείτε και τις υπόλοιπες δραστηριότητες που έχω, να διαβάσετε άρθρα που έχω δημοσιεύσει καθώς και κάποια βραβευμένα διηγήματα που έχω γράψει, και πολλά άλλα. Αν κάποιος/α διαθέτει skype θα με βρει και 'κει γράφωντας στην αναζήτηση επαφών "ΦΑΣΟΥΛΑΣ ΝΙΚΟΣ".

15. Που θα βρούμε το βιβλίο σου; 

Σε όλα τα βιβλιοπωλεία που συνεργάζονται με την Δυάς Εκδοτική, καθώς και με απευθείας επικοινωνία με το εκδότη της Γιώργο Μωύσογλου. Στην δεύτερη περίπτωση το βιβλίο έρχεται στον χώρο του αναγνώστη μέσω courier με αντικαταβολή χωρίς επιπλέον έξοδα μεταφοράς. 

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω γι' αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη και την φιλοξενία στην στήλη του Moonlight Tales. Να είστε καλά και πολλές επιτυχίες στην πρωτοβουλία σας αυτή. 

Καλό καλοκαίρι! 

Και εμείς με τη σειρά μας θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Νίκο Φασούλα για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε και να του ευχηθούμε τα καλύτερα για το μέλλον.

Αν το βιβλίο του σας κίνησε το ενδιαφέρον, πάρτε μέρος στην κλήρωση του Moonlight Tales και κερδίστε 1 αντίτυπο του "Επικίνδυνο Πάθος", πατώντας εδώ.