Συνέντευξη με την Ιφιγένεια Μπακογιάννη

Ένα σπίτι επαρχιακό, που στα σπλάχνα του φιλοξενούσε κάποτε τις ευτυχισμένες στιγμές μίας οικογένειας, βρίσκεται ξαφνικά και απότομα, βυθισμένο στη σιωπή και το σκοτάδι. Ένα σκοτάδι που το στοιχειώνουν εκτός από τις αναμνήσεις του παρελθόντος και πολλά ζοφερά μυστικά. Μυστικά που προκαλούν ανατριχίλα και που αργά ή γρήγορα θα έρθουν στο φως, αναζητώντας την λύτρωση.












Η Ιφιγένεια Μπακογιάννη γεννήθηκε στο Μαρούσι Αττικής. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της, στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με ιδιαίτερη αγάπη και έφεση στις ξένες γλώσσες, μιλά γαλλικά, αγγλικά και Ισπανικά. Έχει παρακολουθήσει πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια, με θέμα κυρίως την ανθρώπινη ψυχολογία, ενώ τα τελευταία οκτώ χρόνια, εργάζεται σε ταξιδιωτικό πρακτορείο στον Πειραιά. Όνειρό της, είναι να ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο και να γνωρίσει διαφορετικές κουλτούρες, καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο τα ταξίδια, ως το αγαπημενο της χόμπυ.




1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.
To βιβλίο μου με τίτλο 5 Νοέμβρη, ανήκει στο είδος του μεταφυσικού. Έχω παλέψει να συνδυάσω την σκληρή θα έλεγα πραγματικότητα με τη φαντασία, όλα μαζί σκεπασμένα από ένα πέπλο μυστηρίου που ντύνει και την μικρή, εγγλέζικη μονοκατοικία, στο εσωτερικό της οποίας λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα.

2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;
Θα έλεγα πως δεν υπήρχε κάποια συγκεκριμένη πηγή έμπνευσης, μονάχα μία λίστα από πλάσματα και όντα του φανταστικού, που με ώθησε να ασχοληθώ και με τον τομέα του μεταφυσικού, έχοντας προηγουμένως γράψει για όλα τα υπόλοιπα είδη όπως ξωτικά, θεούς, Δρυίδες και νεράιδες.

3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;
Να συνεχίσω να γράφω κάνοντάς το πρωτίστως για εμένα, επειδή αγαπώ τη συγγραφή και δευτερευόντως για τον υπόλοιπο κόσμο. Αν αγαπάς εσύ τις ιστορίες σου και βάζεις ψυχή σε αυτές, το σίγουρο είναι πως θα τις αγαπήσουν και οι υπόλοιποι.

4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;
Μου αρέσει να διαβάζω κυρίως φανταστικά, μεταφυσικά, αλλά και ρομαντικά όταν περιέχουν μέσα τους και λίγη δράση. Μέχρι πρότινος έγραφα αποκλειστικά φανταστικά μυθιστορήματα, μα τελευταία ανακάλυψα και την κωμωδία, αλλά και το ρομαντικό.

5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;
Και τα τρια είναι εξίσου σημαντικά και τουλάχιστον εγώ τα προσέχω όταν γράφω ή όταν διαβάζω, μα αν έπρεπε να διαλέξω οπωσδήποτε, θα έλεγα ο πρωταγωνιστής. Εμενα αν δεν με τραβήξει το κεντρικό πρόσωπο, χαλά όλη η ιστορία.

6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;
Στα δεκατέσσερα.

7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;
Και τα τρία δίχως αμφιβολία, αλλά αν κάποιος δεν ξέρει να γράφει και το καλύτερο σενάριο να έχει στο μυαλό του δεν θα κατορθώσει να το αποτυπώσει σωστά στο χαρτί.

8. Γιατί γράφεις;
Γράφω γιατί το αγαπώ, το θέλω και το έχω ψυχολογική ανάγκη. Από μικρή θεωρούσα τον κόσμο μας αρκετά βαρετό και έτσι ξεκίνησα να πλάθω δικούς μου και να τους αποτυπώνω στο χαρτί. Γράφω επίσης για να μπορώ να περνάω όμορφα και σημαντικά μηνύματα στους αναγνώστες μέσα από τις ιστορίες μου.

9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.
Δεν θα αποκαλούσα τον εαυτό μου βιβλιοφάγο και οι γνώσεις μου είναι περιορισμένες. Ωστόσο θα έλεγα πως αν έπρεπε να προτεινω ένα βιβλίο και για αναγνωστες και συγγραφείς με γερά στομάχια και ψυχολογικές αντοχες, είναι το "Ιφιγένεια, ο κύκλος της σιωπής". Ένα βιβλίο που με ανατρίχιασε, με συγκίνησε, με εξόργισε, αλλά παράλληλα μου έδειξε πόσο τυχερή είμαι στη ζωή μου και πόση δύναμη μπορεί να κρύβει μέσα του ένας άνθρωπος, ικανός να παλεύει με σκληρές αντιξοότητας σχεδόν μία ζωή ολόκληρη.

10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;
Άλλες δέκα ιστορίες σίγουρα, κάποιες που ανήκουν στον τομέα του φανταστικού και κάποιες στην κωμωδία και το ρομαντικό μυθιστόρημα.

11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;
Μέσω της σελίδας μου στο Facebook, Ifigeneia’s books.



Αν το βιβλίο σάς κίνησε το ενδιαφέρον, πάρτε μέρος στην κλήρωση του Moonlight Tales, για να κερδίσετε 1 αντίτυπο πατώντας εδώ.