Crown of blood (Κεφάλαιο 18)

Οι μέρες και οι ώρες του μήνα προετοιμασίας για τον γάμο περνούν αργά και βασανιστικά για τους εργάτες στο παλάτι, μιας και ασχολίες τους διπλασιάζονται λόγω του πολυσυζητημένου, βασιλικού γάμου. Πολυσυζητημένου πράγματι, διότι δεν έμεινε καμία γωνία στη χώρα που δεν ακούστηκαν τα νέα. Έτσι, έχουν ένα σωρό εργασίες να κάνουν.
 
Οι μάγειρες ετοιμάζουν το μενού και την τούρτα του γάμου. Οι καθαρίστριες καθαρίζουν κάθε γωνιά του παλατιού με μεγάλη παρατηρητικότητα, για να μην τους ξεφύγει ούτε ίχνος σκόνης. Οι μουσικοί ετοιμάζουν τα τραγούδια που θα ακουστούν κατά τη διάρκεια αναμονής του ζευγαριού στην εκκλησία, αλλά και τα τραγούδια για το βασιλικό δείπνο. Οι διακοσμητές, αφού πρώτα μελετούν το παλάτι, αρχίζουν να ρίχνουν ιδέες ο ένας στον άλλο για την τελική διακόσμηση. Οι μοδίστρες σχεδιάζουν και δημιουργούν φορέματα για τη νύφη και κοστούμια για τον γαμπρό. Για το ζευγάρι ίσως είναι ένα ευχάριστο γεγονός, αλλά για τους εργαζομένους είναι ένας πραγματικός εφιάλτης. Ίσως πάλι, να είναι ευχάριστο μονάχα για το ένα άτομο του ζευγαριού…

Μουσικές, χτυπήματα και φωνές επικρατούν στο παλάτι την περίοδο αυτή, κάνοντάς το ανυπόφορο και εφιαλτικό. Η Έλενα κοιμάται, όπως πάντα, στον ξενώνα ενώ ο Αλφ στο δωμάτιό του, όπου φυσικά έχει ό,τι θέλει δίπλα από το κρεβάτι του. Αντίθετα η Έλενα πρέπει να σηκώνεται, να κατεβαίνει τις σκάλες και τότε να πηγαίνει εκεί που θέλει. Κάνει υπομονή όμως, μιας και σε λίγο καιρό θα είναι αυτή βασίλισσα. Μέσα στο μυαλό της περνούν διαφορά πράγματα. Κυριαρχεί η σκέψη πως από μια ασήμαντη γυναίκα στην Ελλάδα, κατάφερε να γίνει η βασίλισσα ενός νέου, μεγάλου κράτους.

Το φεγγάρι σιγά σιγά φεύγει από τον ουρανό και το φως του ηλίου λάμπει πάλι στη Γη. Το δωμάτιο της Έλενας είναι σκοτεινό και λίγο ακατάστατο από τις προετοιμασίες του γάμου. Πριν καν προλάβει να ξυπνήσει η Έλενα, η πόρτα της χτυπάει και μέσα στο δωμάτιο μπαίνουν σχεδόν τρέχοντας μια κοπέλα που έχει η Έλενα στην υπηρεσία της και τρεις άντρες. Οι δύο από αυτούς να κρατούν στα χέρια τους σχέδια και υφάσματα ενώ ο τρίτος να κοιτάζει το δωμάτιο και μιλάει μόνος του.

«Κυρία ξυπνήστε» λέει με γλυκιά και ντροπαλή φωνή η κοπέλα. «Ξυπνήστε, σας παρακαλώ! Ήρθαν να σας ράψουμε το νυφικό» συνεχίζει.

«Μμμ…» αναφωνεί η Έλενα και γυρνάει πλευρό.

«Σε παρακαλώ, καλή μου. Δεν έχουμε όλο τον χρόνο δικό σου» λέει με αγένεια ένας μικροκαμωμένος άντρας και κάθεται σε μια κόκκινη πολυθρόνα.

«Τι θέλουν αυτοί εδώ, Ερκ;» ρωτάει η Έλενα με τις λέξεις να βγαίνουν με δυσκολία από το στόμα της.

«Κυρία, σε μια βδομάδα είναι ο γάμος σας, πρέπει να σας ράψουμε το νυφικό φόρεμα» απαντάει η κοπέλα.

«Δεν αρμόζει σε εμένα αυτή η δουλειά. Μπλέκω με όλους τους υποτιθέμενους ανωτέρους και πλούσιους που ούτε στην ώρα τους δεν μπορούν να είναι» μουρμουρίζει ταυτόχρονα ο μικροκαμωμένος άντρας.

«Τώρα σηκώνομαι» λέει η Έλενα και σπρώχνει το πάπλωμα από πάνω της. Πριν προλάβει να βάλει τα πόδια της στο πάτωμα, η κοπέλα βάζει ακριβώς μπροστά της δύο λευκές παντόφλες.

«Σε ευχαριστώ, Ερκ μου» της λέει ευγενικά.

«Γεια σας! Είμαι ο Στέφανο Φλόρενς Τέρενς. Είμαι εδώ για να σας προσφέρω τη γνώμη μου και να βοηθήσω να δημιουργηθεί ένα μοναδικό και πανέμορφο νυφικό φόρεμα, το οποίο θα είναι ένα στολίδι στο σώμα σας και θα κάνει όλα τα βλέμματα των καλεσμένων να πέφτουν και να μη φεύγουν από πάνω σας. Ευτυχώς για εσάς έχω μεγάλη εμπειρία στον χώρο της μόδας και θα σας δείξω τα καλύτερα και ακριβότερα υφάσματα που θα κάνουν τη μεγάλη αυτή μέρα αξέχαστη» λέει ο μικροκαμωμένος άντρας, χωρίς να σταματήσει ούτε δευτερόλεπτο για να ανασάνει.

Η Έλενα κουνάει καταφατικά το κεφάλι της χωρίς να έχει καταλάβει απολύτως τίποτα από όσα της λέει ο Στέφανο.

«Αντουάν, φέρε μου τα σχέδια. Ούρτο, τα υφάσματα» διατάζει ο Στέφανο. «Έχω τρία σχέδια σχεδιασμένα μόνο για εσάς και άλλα τρία από δεξιώσεις διαφόρων κυριών. Επίσης έχω εικοσιτρία υφάσματα για να διαλέξετε το καλύτερο. Αλλά με αυτά θα ασχοληθούμε αργότερα. Τώρα θα σας κάνω κάποιες ερωτήσεις και μέσα από αυτές θα καταλάβω τι τύπος φορέματα σας αρμόζει. Να αρχίσω;»

«Ναι» του απαντάει η Έλενα.

«Αν σας καλούσε η βασιλική οικογένεια της Γαλλίας για δείπνο, τι θα φορούσατε;»

«Κάτι που να αρμόζει στη θέση που είμαι τώρα».

«Πού θα γίνει ο γάμος;» ρωτάει ο σχεδιαστής, ρίχνοντάς της ένα ειρωνικό βλέμμα.

«Στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου» απαντά η Έλενα και σκέφτεται ότι ο σχεδιαστής παίζει μαζί της, δε γίνεται να μην το ξέρει. Όλοι το ξέρουν πια!

«Πώς θα κάνετε τα μαλλιά σας;»

«Όπως κανονίσω με τους κομμωτές μου».

«Τι παπούτσια θα βάλετε;»

«Οποία πάνε με το νυφικό». Πώς γίνεται να μην ξέρει τίποτα αυτός ο άνθρωπος.

«Τι αξεσουάρ θα βάλετε;» τη ρωτάει, κάνοντάς της νόημα ότι αυτή είναι η τελευταία του ερώτηση.

«Τίποτα. Μόνο πέπλο για να είμαι απλή» απαντάει με σιγουριά. Δεν της αρέσουν τα υπερβολικά πράγματα.

«Ωραία! Δώσε μου ένα λεπτό, καλή μου να δω τα αποτελέσματα».

«Όσα θέλετε. Ερκ, φέρε μου ένα τσάι, σε παρακαλώ» λέει ευγενικά η Έλενα.

«Φυσικά κυρία» απαντάει η υπηρέτρια και αποχωρεί από το δωμάτιο.

“Σας ταιριάζει κάτι απλό και κλασικό, με βάση τις απαντήσεις σας» ανακοινώνει μετά από λίγο ο Στέφανο.

«Αυτό μπορούσα να σας το πω χωρίς να απαντήσω στις ερωτήσεις» απαντάει ειρωνικά.

«Σας απαγορεύω να σχολιάζετε τη δουλειά μου και τον τρόπο με τον οποίο τη φέρνω εις πέρας» της λέει εκνευρισμένος ο σχεδιαστής. «Ας προχωρήσουμε όμως. Σας προτείνω ένα απλό άσπρο φόρεμα με διάφορες λεπτομέρειες από λευκά λουλούδια και ένα πολύ μακρύ πέπλο. Συμφωνείτε ή θέλετε κάποια αλλαγή;»




«Συμφωνώ» λέει ξερά.

«Αντουάν, βρες μου το σχέδιο σαράντα οκτώ και φέρτο μου γρήγορα. Ούρτο, φέρε μου το ύφασμα σουά σοβάζ» διατάζει τους βοηθούς του γρήγορα.

Οι ώρες περνούν και το βράδυ δεν αργεί να έρθει. Η Έλενα είναι κουρασμένη και αυτός ο σχεδιαστής δε λέει να τελειώσει. Από το πρωί, δοκίμασε πάνω της ένα σωρό υφάσματα ενώ απέρριψε πάνω από δέκα σχέδια. Για καλή της τύχη, λίγο πριν νυχτώσει, βρίσκουν το κατάλληλο φόρεμα και ο Στέφανο φεύγει με τους βοηθούς του για να το ράψουν.

Η μια βδομάδα που μένει μέχρι στο γάμο δεν είναι σχεδόν τίποτα. Οι προετοιμασίες μεγαλώνουν και πολλά πράγματα αλλάζουν τελευταία στιγμή, για να γίνει ο γάμος καλύτερος και πιο λαμπερός.





Γιάννης Θεοδωρόπουλος