Συνέντευξη με τη Χριστίνα Καρρά


Πόρος 1950: Ένα άγριο φονικό, που όμοιο του δεν έχει συμβεί ξανά στην περιοχή, ταράζει τους κατοίκους του νησιού. Η ζωή του δράστη μοιάζει με σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Γοητευτικός, με τα θηλυκά να νιώθουν ιδιαίτερη έλξη για εκείνον, αδίστακτος κι επικίνδυνος. Φαντάζει κενός από οποιοδήποτε βαθύ συναίσθημα κι αδυνατεί να αγαπήσει αληθινά. Το μεγάλο, ένοχο μυστικό που κουβαλάει καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις πράξεις του. Παραδομένος στα πάθη, το μίσος και τη δίψα για πλούτο στήνει παγίδες και βάφει με περίσσεια άνεση τα χέρια του με αίμα. Αυτός ο άνθρωπος θα έρθει ποτέ αντιμέτωπος με τις προσωπικές του Ερινύες; Πόσο θάνατο είναι ικανός να σκορπίσει, πόσα κρίματα μπορεί να κουβαλήσει η ήδη επιβαρυμένη συνείδησή του;


Η Χριστίνα Καρρά γεννήθηκε το 1971 και μεγάλωσε στο Μόναχο της Γερμανίας. Ζει κι εργάζεται στη Ναύπακτο ως καθηγήτρια Γερμανικών. Γράφει από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Γράφει διηγήματα, ποιήματα, μυθιστορήματα, παραμύθια μα και... στίχους τραγουδιών.

1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

 To τέταρτο βιβλίο μου με τίτλο” Γλυκό κουταλιού λεμόνι-Το χρονικό ενός φόνου” ανήκει στην κατηγορία του αστυνομικού με εσάνς δράματος και θρίλερ βιβλίου.Μεταφερόμαστε στον Πόρο όπου το 1950 θα διαπραχθεί ένα ειδεχθές έγκλημα.Θα ακολουθήσουμε την πορεία του κεντρικού ήρωα του Θωμά με ενδιάμεσο σταθμό το Σικάγο εκείνης της εποχής.O Θωμάς χρησιμοποιεί όποιο μέσο θεωρεί κατάλληλο για να νυμφευθεί την νεαρή Φωτεινή, κόρη μεταναστών στις ΗΠΑ.Η οικονομική εξασφάλιση αποτελεί για εκείνον το παν δεν τα παρατάει εύκολα έως ότου αποκτήσει αυτό που θέλει.Διαβάζοντας το βιβλίο θα καταλάβετε πως περνάμε από την μια κορύφωση στην άλλη,από τον ένα φόνο στον άλλο έως ότου καταλήξουμε σε αυτόν του Πόρου.Από τα μηνύματα που λαμβάνω μέχρι στιγμής ο Θωμάς έχει μισηθεί πολύ σαν ήρωας,δεν ξέρω αν θα υπάρξει αναγνώστης που θα μπορέσει να του βρει ελαφρυντικό ειδικά αν μάθει και το πολύ,ιδιαίτερο,ένοχο μυστικό του.


2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

 Συνηθίζω να λέω πως με εμπνέει το όλα και το τίποτα.Στην συγκεκριμένη ιστορία όμως τα πράγματα ήρθαν τελείως διαφορετικά από ότι συνήθως. Το βιβλίο προέκυψε όχι ύστερα από κάποια έμπνευση που είχα μα ύστερα από ένα όνειρο στο οποίο μου εμφανίστηκε ο τίτλος και η πρώτη σκηνή.Χαράχτηκε τόσο έντονα αυτό στην μνήμη μου που είπα στον εαυτό μου θα το κάνεις.Άρχισα λοιπόν να προσπαθώ να δώσω μια αρχή σε όλο αυτό,μια υπόσταση ,έναν λόγο ύπαρξης.Ο υπότιτλος”Το χρονικό ενός φόνου”προστέθηκε από εμένα στο τέλος.


3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

 Να είμαι λιγότερο ρομαντική υπό την έννοια ότι γράφεις κάτι, ο οίκος λαμβάνει αμέσως αυτό που θέλεις να δώσεις, ότι ακούει τον “παφλασμό”των λέξεων σου.Θα προσπαθούσα να με προετοιμάσω καλύτερα.Ο χώρος δεν είναι ένας απλός μονόδρομος στρωμένος με ροδοπέταλα.Θέλει να έχεις υπομονή και επιμονή θα έλεγα και διαρκή βελτίωση του εαυτού σου συγγραφικά.


4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

 Λατρεύω τα ιστορικά μυθιστορήματα και προφανώς για τον λόγο αυτό και το πρώτο μου έργο “Η κόρη του Ναζί”είχε να κάνει με τον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν θα ισχυριστώ όμως ότι έχω πολύ συγκεκριμένη προτίμηση ,μου αρέσει να πειραματίζομαι με διάφορα είδη αν και το μεταφυσικό στοιχείο είναι κάτι που επιλέγω να το εντάσσω πολύ συχνά.


5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

 Οι δευτερεύοντες χαρακτήρες!Ο πρωταγωνιστής έχει ήδη τα φώτα στραμμένα επάνω του ίσως είναι και πιο προβλέψιμος.Ο ανταγωνιστής πάλι παρουσιάζει κι αυτός το ενδιαφέρον του μα όχι και πολύ μεγάλο για τα δικά μου γούστα.Ενώ οι δευτερεύοντες χαρακτήρες,άλλο πράγμα!Αστάθμητος παράγοντας ,αν φυσικά ο συγγραφέας έχει αυτή την μαεστρία,ικανοί να ανακατέψουν την “τράπουλα”από την αρχή.Εξάλλου πάντα θεωρούσα τον κομπάρσο πιο σημαντικό στην εξέλιξη π.χ μιας ταινίας από τον ίδιο τον πρωταγωνιστή.


6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

 Νομίζω πως πάντα έγραφα,απλά δεν το είχε συνειδητοποιήσει.Από μικρή σκάρωνα στιχάκια,μικρές ιστορίες κ.λ.π.


7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

 Η ικανότητα γραφής,την θεωρώ έμφυτη.Φαντασία διαθέτουν όλοι οι άνθρωποι,απλά καμιά φορά μεγαλώνοντας την απενεργοποιούν ή την μειώνουν δίχως να το καταλάβουν.Η σκληρή δουλειά ναι μεν είναι αναγκαία και κανείς δεν μπορεί να αποδώσει σωστά δίχως αυτή,αλλά δεν ξέρω, θεωρώ ότι η ικανότητα δεν μπορεί να διδαχθεί στο εκατό τοις εκατό.Μπορεί να είμαι και λάθος...


8. Γιατί γράφεις;

 Η συυγραφή είναι η εξομολόγηση της ψυχής πάνω στο λευκό χαρτί με μεσάζοντα την πένα.Όλα ξεκινάνε και καταλήγουν στην ψυχή κι αν καταφέρω μέσα από τις αράδες μου να αγγίξω έστω κι έναν αναγνώστη τότε αυτό για μένα σημαίνει ευτυχία.Άρα γράφω γιατί είναι ανάγκη της ψυχής μου.


9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

 Καταρχήν θεωρώ την κλασική λογοτεχνία αξεπέραστη.Παρόλα αυτά το θέμα είναι εντελώς υποκειμενικό κι ο καθένας μπορεί να διαβάσει ό,τι τραβάει η ψυχή του.Προσωπικά θα πρότεινα “Το άρωμα”του Πάτρικ Ζίσκιντ τόσο στον συγγραφέα όσο και στον αναγνώστη.Ο πρώτος θα πάρει μαθήματα συγγραφής και θα δει ότι η συγγραφική μανιέρα μόνο κακό μπορεί να κάνει στον ίδιο κι ο δεύτερος απλά θα μαγευτεί.Από τα καλύτερα βιβλία!


10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Πολλά ή τίποτα!Δεν λειτουργώ συγγραφικά βάσει σχεδίου ή χρονοδιαγράμματος.Έχω ήδη ξεκινήσει να γράφω κάτι καινούριο...θα μάθετε εν καιρώ...


11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

 Έχω αυτή την ομάδα διαδικτυακά ,οπότε σας περιμένω εκεί.


Αν το βιβλίο σάς κίνησε το ενδιαφέρον, μπορείτε να μπείτε στην κλήρωση του Moonlight Tales σε Facebook και Instagram, για να το κερδίσετε.