Συνέντευξη με τον Νίκο Κατέχη

Πόνος, κατάθλιψη, οργή και βλαβερές, κρυφές επιθυμίες. Τυφλό μίσος, περιβαλλοντική καταστροφή και προσωπικές φυλακές. Αυτή η συλλογή διηγημάτων δεν είναι σαν τις άλλες. Εδώ, τα φαντάσματα και τα τέρατα δεν πρωταγωνιστούν· πρωταγωνιστούν όμως οι πραγματικοί δαίμονες που κρύβονται κάτω από τα κρεβάτια μας, πάνω στις σοφίτες και μέσα στα μυαλά μας. Το κάθε διήγημα έχει έναν σκοπό, όλες οι ιστορίες έχουν κάτι να ψιθυρίσουν ή να ουρλιάξουν. Ο Λαβύρινθος των Ρόδων δεν είναι ένα μνημείο, μήτε μια τεράστια παγίδα σε κάποιο απομακρυσμένο νησί του κόσμου. Είναι ο Λαβύρινθος που κρύβεται μέσα μας και φιλοξενεί τους δικούς μας Μινώταυρους, τα δικά μας θεριά. Και ήρθε η ώρα να τον εξερευνήσουμε μαζί.


Ο Νικόλαος Κατέχης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13 Ιανουαρίου του 1998. Μεγάλωσε και συνεχίζει να διαμένει στα Πατήσια, εκεί όπου ολοκλήρωσε και το Λύκειο. Εδώ και χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με τη συγγραφή διηγημάτων, νουβέλων, άρθρων και μυθιστορημάτων, με σκοπό να τα προσφέρει απλόχερα στο αναγνωστικό κοινό.
Πολλά κείμενα του λαμβάνουν μέρος σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς με τη μεγαλύτερη του επιτυχία ως τώρα να είναι η ανάδειξη του στον επετειακό διαγωνισμό διηγήματος του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου το 2019. Οι διακρίσεις του ως τώρα, υπερβαίνουν τις τέσσερις. Ο ίδιος στοχεύει στα άστρα. Στον ελεύθερο του χρόνο ζωγραφίζει, γυμνάζεται και φροντίζει να αποκτάει νέες γνώσεις σχετικά με το πως λειτουργεί ο κόσμος και το ανθρώπινο μυαλό. Λατρεύει, φυσικά, την τέχνη σε κάθε της μορφή. Περήφανα δηλώνει δε νικητής απέναντι στη νευρική ανορεξία και μαχητής απέναντι στην κατάθλιψη. 


1.    Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Ο Λαβύρινθος των Ρόδων είναι μια συλλογή διηγημάτων τρόμου κι αγωνίας, γραμμένα τα τελευταία δύο χρόνια. Κάποια από αυτά είχαν λάβει μέρος σε διαγωνισμούς, αλλά δεν διακρίθηκαν. Κάποια άλλα ήταν ιστορίες που είχα καιρό κλεισμένες στο συρτάρι κι είχα σχεδόν ξεχάσει την υπαρξή τους· σίγουρα, πάντως, αυτά είχαν ξεχάσει την δική μου. Όταν αποφάσισα να δημιουργήσω αυτή τη συλλογή, επέλεξα να της δώσω ψυχή και βάθος. Δεν ήθελα μόνο να τρομάξω τον κόσμο, αλλά και να τον προβληματίσω, να τον κάνω να λυπηθεί, να σκεφτεί. Το κάθε διήγημα έχει έναν σκοπό, η κάθε ιστορία έχει κάτι να βροντοφωνάξει. Θα είναι χαρά μου αν ο αναγνώστης πάρει έστω και κάτι ελάχιστο από τα μηνύματα που θέλει να περάσει το βιβλίο μου. 


2.    Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Δεν υπάρχει κύρια πηγή έμπνευσης για μένα. Μπορεί να εμφανιστεί από οπουδήποτε, είτε από βιβλία, είτε από άνιμε, είτε από κάτι που είδα στον δρόμο και με έβαλε σε σκέψεις, είτε από κάποια είδηση που διάβασα στο διαδίκτυο. Όταν κάτι μου ανάβει μια σπίθα στο μυαλό, κάθομαι κάτω, κοιτάω προς το ταβάνι (αλλά όχι το ταβάνι) και δημιουργώ μια φωτιά· μια ιδέα. Κι άμα είναι τυχερή, γίνεται πυρκαγιά. Αυτή η συλλογή δημιουργήθηκε ξεκάθαρα από την επιθυμία μου να μοιραστώ με τους αναγνώστες τα αγαπημένα μου διηγήματα, αγγίζοντας κιόλας ένα ευαίσθητο σημείο στο πίσω μέρος του μυαλού τους.


3.    Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Να μη βιαστεί να κάνει μεγάλα βήματα γιατί θα πέσει σε γλοιώδεις κι εκμεταλλευτές ανθρώπους και να μην τον αγχώνουν οι κριτικές γιατί μπορούν να τον κάνουν πολύ-πολύ καλύτερο. Μια τέτοια συμβουλή θα έδινα και σε όσους ξεκινούν τώρα την συγγραφική τους πορεία. 


4.    Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Διαβάζω τα πάντα, πραγματικά. Προτιμώ όμως τα πιο σκοτεινά βιβλία κι αυτά που σου προκαλούν έντονα συναισθήματα. Τέτοια μου αρέσει να δημιουργώ κι εγώ, χωρίς όμως να περιορίζομαι στα πλαίσια ενός συγκεκριμένου είδους. 


5.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Όλοι είναι εξίσου σημαντικοί, αλλά για μένα, σημαντικότερος είναι ο ανταγωνιστής. Αυτός δημιουργεί την ιστορία. Χωρίς αυτόν, ο πρωταγωνιστής κι οι φίλοι του θα συνέχιζαν την ήρεμη και (συνήθως) βαρετή ζωή τους.


6.    Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Αρκετά αργά σε σύγκριση με άλλους νέους συγγραφείς. Ξεκίνησα στα δεκάξι δειλά-δειλά, αλλά από τότε δεν το έχω αφήσει, προσπαθώ να γράφω καθημερινά με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Η εξάσκηση είναι το σημαντικότερο όπλο μου. 


7.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Όλα μαζί. Αν λείπει ένα από αυτά, η ιστορία είναι καταδικασμένη να είναι χειρότερη απ’ ό, τι της αξίζει. 


8.    Γιατί γράφεις;

Γράφω για να προσφέρω, να επικοινωνήσω έμμεσα με τους αναγνώστες μου και ν’ αλλάξω τον κόσμο με τον τρόπο που μπορώ. Γράφω, επίσης, και γιατί το γουστάρω πολύ.


9.    Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Σε κάθε συγγραφέα, έμπειρο και μη, θα πρότεινα το On Writing του Stephen King γιατί σίγουρα θα του προσφέρει κάτι. Ο κύριος King είναι ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της εποχής μας και μέσω αυτού του βιβλίου μεταλαμπαδεύει τη γνώση που έχει αποκτήσει εμπειρικά όλο αυτόν τον καιρό που ασχολείται με το γράψιμο. Σχετικά, τώρα, με τους αναγνώστες, οι επιλογές είναι αμέτρητες. Θα προτείνω, ωστόσο, τον Μικρό Πρίγκιπα, ένα βιβλίο που αγγίζει την καρδιά σου όσα φεγγάρια κι αν έχεις περάσει πάνω σ’ αυτόν τον κόσμο. 


10.  Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Πολλά και διάφορα. Δεν μου αρέσει να μιλάω για τα μελλοντικά μου σχέδια, αλλά θα πω ότι έχετε πολλά να περιμένετε από μένα στο μέλλον. 


11.  Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Πάντως όχι μέσω τηλεφώνου γιατί θα τους μισήσω. Μπορούν να με βρουν στο Instagram και το Facebook κι αν τα καταφέρουν μπορούν να με ανακαλύψουν και στο Wattpad.


Αν το βιβλίο σάς κίνησε το ενδιαφέρον, μπείτε στην κλήρωση του Moonlight Tales σε Facebook και Instagram, για να το κερδίσετε.