Συνέντευξη με τον Γιώργο Δάμτσιο

 

Τι θα έκανες αν μια μέρα ξυπνούσες σε ένα υπόγειο μαζί με πέντε αγνώστους;
Τι θα σκεφτόσουν αν διαπίστωνες ότι έχεις πέσει θύμα απαγωγής ενός παρανοϊκού ο οποίος συστήνεται ως ο Εξαγνιστής;
Πώς θα αντιδρούσες όταν θα μάθαινες ότι ο άνθρωπος αυτός γνωρίζει τα πάντα για σένα; Ότι κάθε φαινομενικά φιλήσυχο πρόσωπο τριγύρω σου κρύβει κι από ένα ανατριχιαστικό μυστικό σαν το δικό σου;
Κι αν ο Εξαγνιστής σάς έβαζε σε ένα ανελέητο παιχνίδι επιβίωσης από το οποίο θα γλίτωνε μόνο ένας, εσύ πώς θα έπαιζες;
Κάθε σου αλήθεια θα σε έφερνε κοντύτερα στο θάνατο ή στην κάθαρση;
Κάθε σου ψέμα θα σε οδηγούσε στην απελευθέρωση ή στην Κόλαση;
Οι έξι απαχθέντες πιστεύουν ότι είναι αβοήθητοι, έρμαια των αιματοβαμμένων ορέξεων του Εξαγνιστή. Όμως ο ιδιωτικός ερευνητής Τζορτζ Ντόρμερ βρίσκεται στην περιοχή έχοντας αναλάβει να ερευνήσει μια παράξενη υπόθεση εκβιασμού. Και είναι στιγμές που απέχει μόλις μια ανάσα από το υπόγειο του τρόμου...
Το "Κάθε μυστικό σου" είναι ένα καθηλωτικό αστυνομικό θρίλερ που οδηγεί τους Ευγενείς Άγριους σε άλλα, σκοτεινά, περίεργα και άκρως επικίνδυνα μονοπάτια.


Ο Γιώργος Δάμτσιος γεννήθηκε το 1978 και ζει στη Νάουσα Ημαθίας με τη σύζυγό του και τα δύο τους παιδιά. Έχει δημοσιεύσει μέχρι σήμερα τα μυθιστορήματα: Μέχρι την τελευταία του ανάσα (Εκδόσεις Momentum, 2015), Το τρίπτυχο των ευχών (Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή, 2015), Στη γέφυρα των χαμένων ψυχών (σε συνεργασία με τον συγγραφέα Μάριο Δημητριάδη, Εκδόσεις Λυκόφως, 2017), και τα βιβλία της σειράς «Ευγενείς Άγριοι» Σκοτεινό πέπλο, Εξημέρωση και Κάθε Μυστικό σου (Εκδόσεις BELL, 2018, 2019 και 2020). Επίσης, τα λογοτεχνικά/μουσικά πρότζεκτ The Metal Chapters Vol. I και The Metal Chapters Vol. ΙΙ (Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή, 2018 και 2020 –και πάλι σε συνεργασία με τον Μάριο Δημητριάδη), τα οποία κυκλοφόρησαν και στα αγγλικά, καθώς και τη συλλογή διηγημάτων Μυστικά στο λυκόφως (Λυκόφως, 2018). Έργα του έχουν περιληφθεί σε δεκατρείς συλλογές διηγημάτων, πολλά εκ των οποίων κατόπιν διακρίσεων σε διαγωνισμούς.
Παίζει μπάσο στο heavy metal συγκρότημα Silent Vortex, ενώ διετέλεσε ιδρυτικό μέλος του φεστιβάλ φαντασίας Fantasmagoria. Επίσης, πραγματοποιεί σεμινάρια δημιουργικής γραφής για λογαριασμό του Γραφείου Πολιτισμού του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας.


1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Καλησπέρα και καλώς σας βρήκα! Το νέο μου βιβλίο, το «Κάθε μυστικό σου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις BELL, έχει να κάνει κυρίως με αυτό που λέει και ο τίτλος του, με τα μυστικά, καθώς και με τις επιπτώσεις που αυτά θα μπορούσαν να επιφέρουν στον καθένα μας, αν ποτέ έβγαιναν στη φόρα.

Συγκεκριμένα, έξι άνθρωποι ξυπνούν κλειδωμένοι σε ένα υπόγειο. Έχουν απαχθεί από έναν παρανοϊκό άντρα, ο οποίος γνωρίζει πάρα πολλά πράγματα για τις ζωές τους. Μυστικά που οι ίδιοι μέχρι τότε πίστευαν ότι ήταν ασφαλή. Ακόμα χειρότερα, αυτός ο άνθρωπος τούς συστήνεται ως Εξαγνιστής και μοιάζει έτοιμος να γίνει ένας εν δυνάμει τιμωρός και να αυτοδικήσει. Μοναδική τους ελπίδα για σωτηρία αποτελεί η παρουσία ενός ιδιωτικού ερευνητή στην περιοχή, ο οποίος όμως αρχικά δεν έχει την παραμικρή ιδέα για τα όσα τους συμβαίνουν. Παρ’ όλα αυτά, σε κάθε του βήμα πλησιάζει όλο και πιο κοντά τους, οπότε τα πράγματα για αυτούς ίσως αλλάξουν.

Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα βιβλίο που ισορροπεί ανάμεσα στο ψυχολογικό θρίλερ και το αστυνομικό. Ωστόσο έχει και στοιχεία τρόμου καθώς και κοινωνικές προεκτάσεις.


2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Δεν υπάρχει ποτέ συγκεκριμένη πηγή έμπνευσης. Βάζω μια αφετηρία στον εαυτό μου, ένα: «τι θα γινόταν αν» και από εκεί αρχίζω και μελετώ πιθανότητες και καταστάσεις. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η συγκεκριμένη ιστορία…


3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Να ξεκινήσει να γράφει! Και, όχι, δεν είναι κάποιο τυπογραφικό λάθος! Όσα μου συμβαίνουν από τότε που άρχισα να γράφω, καλά και κακά, μου βροντοφωνάζουν ότι η σωστή συμβουλή θα ήταν να κάνω και πάλι το ίδιο, για να μη χάσω αυτό το μαγευτικό ταξίδι…


4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Διαβάζω πάρα πολλά βιβλία κάθε χρόνο και μου αρέσουν σχεδόν όλα τα λογοτεχνικά είδη. Σίγουρα σε κάποια έχω αδυναμία, αλλά ποτέ δεν λέω όχι σε μια καλή ιστορία, ό,τι είδους και να είναι. Αυτό έχει αντίκτυπο και στις προσωπικές μου δουλειές. Έχω γράψει από υπερφυσικό τρόμο, μέχρι και ιστορίες στις οποίες πρωταγωνιστούν παιδάκια. Μου αρέσει πολύ να πειραματίζομαι σε πολλά και διαφορετικά είδη. Το βρίσκω δημιουργικό.


5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Αν πρέπει να πω αυστηρά ένα, θα πω τον ανταγωνιστή. Αλλά δεν ισχύει. Στις ιστορίες μου δείχνω προσοχή σε όλους, καθώς θεωρώ ότι κανένας ρόλος δεν είναι εκεί χωρίς λόγο. Και οι δευτερεύοντες χαρακτήρες έχουν τη δική τους ζωή και τα δικά τους κίνητρα.


6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

–Οι αρχικές μου απόπειρες έγιναν στις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Περισσότερο φυσικά ήταν αντιγραφές από πράγματα που έβλεπα ή διάβαζα. Σταδιακά, ωστόσο, η αντιγραφή άρχισε να λιγοστεύει. Η πρώτη ουσιαστική απόπειρα πάντως, με απώτερο σκοπό την έκδοση, έγινε το 2012.


7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Όπως και λίγο παραπάνω, νομίζω ότι η αληθινή απάντηση δεν κρύβει μόνο ένα από αυτά. Ωστόσο, η σκληρή δουλειά νομίζω ότι είναι πολύ σημαντική. Εξαιτίας αυτής εξιτάρεται περισσότερο και η φαντασία, ενώ και η γραφή βελτιώνεται.


8. Γιατί γράφεις;

Για να πω τις ιστορίες μου. Απλά και μόνο αυτό. Δεν θέλω να περάσω κάποιο μήνυμα ή τις απόψεις μου. Μου αρέσει να διηγούμαι και αυτό αρκεί!


9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Υπερβολικά δύσκολο να διαλέξεις μόνο ένα. Θα πω αυτό που μου ήρθε πρώτο στο μυαλό και δεν είναι άλλο από (την τριλογία) του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Είναι η απόδειξη ότι η λογοτεχνία του φανταστικού ήταν και θα είναι υπέροχη!


10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Ελπίζω πολλά βιβλία ακόμα! Θα ήθελα να είμαι υγιής και να μπορέσω να το συνεχίσω όλο αυτό πολύ καιρό…


11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Το συγγραφικό μου site είναι το http://www.georgedamtsios.com/, ενώ το λινκ που ακολουθεί δείχνει όλα τα σημεία που μπορείτε να με βρείτε: https://linktr.ee/georgedam

Ευχαριστώ πολύ για την όμορφη κουβέντα!



Αν το βιβλίο σάς κίνησε το ενδιαφέρον, μπορείτε να μπείτε στην κλήρωση του Moonlight Tales σε Facebook και Instagram, για να το κερδίσετε.