Πώς να εκδώσεις το βιβλίο σου (Εισαγωγή)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Καλωσορίσατε στον εκπαιδευτικό οδηγό (ή αλλιώς σειρά άρθρων): «Πώς να εκδώσω το βιβλίο μου». Γράφω κάτω από το συγγραφικό όνομα Alex Itsios και μέχρι στιγμής έχω γράψει και αυτοεκδώσει αρκετά σύντομα διηγήματα, νουβέλες και μυθιστορήματα απευθείας στα Αγγλικά. Κάποια από αυτά έχουν μεταφραστεί και σε άλλες γλώσσες όπως τα Γερμανικά, τα Γαλλικά, τα Ισπανικά, τα Πορτογαλικά, και τα Ρωσικά. Μέσα στο 2020, κατάφερα να εξασφαλίσω συμβόλαιο με μεγάλο, παραδοσιακό εκδοτικό οίκο ηχοβιβλίων και πρόσφατα το βιβλίο μου Μυστήριο στο Άλυκο έγινε δεκτό από παραδοσιακό εκδοτικό οίκο στην Ελλάδα. Με λίγα λόγια είμαι υβριδικός συγγραφέας, μιας και σε κάποιες περιπτώσεις ακολουθώ τον παραδοσιακό τρόπο έκδοσης, ενώ σε κάποιες άλλες την αυτοέκδοση.

Ερχόμενος σε επαφή με τις Αντζελίνα Παπαδημητρίου και Εύη Φρυγανά, τις διαχειρίστριες του Moonlight Tales, δηλαδή, πρότεινα να φτιάξω έναν αναλυτικό οδηγό αυτοέκδοσης, προκειμένου να αναλύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πτυχές αυτής της μορφής έκδοσης και να γίνει κατανοητό ότι ένα βιβλίο, ως προϊόν, δε χαρακτηρίζεται άρτιο μόνο από το περιεχόμενό του, αλλά ως προς το εξώφυλλο και την περιγραφή, που παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της πώλησης.

Βασικός στόχος αυτού του οδηγού είναι να μάθετε πώς να κάνετε οι ίδιοι τις πωλήσεις των βιβλίων σας, και να φτιάξετε ένα φανατικό κοινό, το οποίο θα τα αγοράζει απευθείας μόλις βγουν.

Σε ποιον απευθύνεται;

Αυτός ο οδηγός απευθύνεται σε άτομα που επιθυμούν να κάνουν αυτοέκδοση. Είτε είσαι κάποιος που απλώς θέλει να εκδώσει ένα βιβλίο για χόμπι ή να ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτό, αυτός ο οδηγός φτιάχτηκε για εσένα. Παρότι δεν απευθύνεται σε άτομα που στοχεύουν παραδοσιακή έκδοση ή συνέκδοση, θα σας προτρέψω να παρακολουθήσετε τα επόμενα άρθρα, μιας και αναλύονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κάθε τύπου έκδοσης. Επίσης, ακόμα και αν είσαι συγγραφέας που εκδίδει με τον παραδοσιακό τρόπο τα βιβλία του, θα βρεις χρήσιμες πληροφορίες για το πώς να επεκτείνεις τη συγγραφική σου πλατφόρμα. Να τονίσω πως ο συγκεκριμένος οδηγός έχει σχεδιαστεί με επίκεντρο τους συγγραφείς του φανταστικού, παρόλα αυτά μπορεί να καλύψει οποιονδήποτε θέλει να εκδώσει ένα μυθιστόρημα. Εάν το βιβλίο σας δεν είναι μυθιστόρημα, αλλά εμπίπτει σε μη-μυθοπλαστική κατηγορία, όπως για παράδειγμα βιβλία αυτοβοήθειας ή πώς να εκπαιδεύσω τον σκύλο μου, αρκετά κεφάλαια θα σας καλύψουν και θα αποκτήσετε αρκετές γνώσεις. Σε αυτήν ωστόσο την περίπτωση, πρέπει να τονίσω ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην προσέγγιση διαφήμισης.

Γιατί αυτοέκδοση;

Για πολλούς λόγους…

Πρώτα από όλα επειδή δεν έχεις επιλογή. Η παραδοσιακή έκδοση στην Ελλάδα είναι σχετικά περιορισμένη και είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις που οι παραδοσιακοί εκδοτικοί θα δεχτούν το βιβλίο σου. Ακόμα και αρκετοί οίκοι που ισχυρίζονται ότι κάνουν παραδοσιακή έκδοση, στην πραγματικότητα κάνουν συνέκδοση.

Ο δεύτερος λόγος είναι επειδή ο μόνος τρόπος να βγάλεις χρήματα από την πώληση μυθοπλαστικών βιβλίων στην Ελλάδα είναι μέσα από την αυτοέκδοση, ιδιαίτερα σε βιβλία φαντασίας.

Και τέλος επειδή κανένας δεν θα νοιαστεί για το έργο σου όπως εσύ. Αυτό δεν είναι μόνο σκέψη συναισθηματικής αξίας. Έχει να κάνει με το τελικό αποτέλεσμα, μιας και σε αρκετές περιπτώσεις έχουμε δει συγγραφείς να πετυχαίνουν καλύτερο αποτέλεσμα από τους ίδιους τους εκδοτικούς οίκους.

Αποτελέσματα

Τι να περιμένεις από αυτόν τον οδηγό;

Μόλις τελειώσεις τον συγκεκριμένο οδηγό, θα γνωρίζεις πώς να εκδώσεις το βιβλίο σου οικονομικά, πώς να κάνεις διαφήμιση με χαμηλό κόστος και το σημαντικότερο από όλα πώς να κερδίσεις από το έργο σου. Η διαδικασία δε θα πω ότι είναι απλή ή δύσκολη. Είναι μία διαδικασία που πάνω από όλα απαιτεί χρόνο προκειμένου να πετύχεις. Και μιας και η επιτυχία έχει διακυμάνσεις, θα ήθελα να γίνω πιο συγκεκριμένος! Αν στόχος σου είναι μέσα από τον συγκεκριμένο οδηγό να εκδώσεις το βιβλίο σου, τότε σίγουρα σε καλύπτει.

Αν πάλι για εσένα επιτυχία είναι το να γίνεις επαγγελματίας συγγραφέας και να ζεις από αυτό, ο συγκεκριμένος οδηγός μπορεί να σε καλύψει σε μεγάλο βαθμό. Εδώ να τονίσω πως αν ο στόχος σου είναι να γίνεις επαγγελματίας συγγραφέας, πρέπει να γνωρίζεις πως η πώληση βιβλίων είναι θέμα αριθμών. Ακόμα και γνωστοί ζωγράφοι απέκτησαν αυτή τη φήμη επειδή έκαναν αρκετά έργα. Έτσι είναι και με τα βιβλία. Μην περιμένεις ότι θα γράψεις ένα βιβλίο και αυτό ήταν. Συμβαίνει σπάνια. Έχε στο μυαλό σου πως πρέπει να γράψεις αρκετά βιβλία προκειμένου να γίνεις πετυχημένος συγγραφέας, ώστε να εξασφαλίσεις ένα ικανοποιητικό εισόδημα.

Οι πετυχημένοι συγγραφείς που ασχολούνται επαγγελματικά με τη συγγραφή στην Ελλάδα είναι καμιά δεκαριά και όλοι τους έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: γράφουν πολλά βιβλία και έχουν γράψει τουλάχιστον πάνω από είκοσι ο καθένας. Εάν λοιπόν έχεις στόχο να είσαι επιτυχημένος συγγραφέας, υπολόγιζε πως ενδεχομένως να χρειάζεσαι τουλάχιστον είκοσι για να το πετύχεις αυτό.

Προϋποθέσεις

Προκειμένου να πετύχεις στην αυτοέκδοση, πρέπει να υπάρχουν ή να δημιουργήσεις κάποιες προϋποθέσεις. Η βασικότερη προϋπόθεση είναι να γνωρίζεις βασικές γλωσσικές δεξιότητες των αγγλικών, ή να έχεις κάποιον που να γνωρίζει αγγλικά και να μπορεί να σε βοηθήσει. Ένας γραφίστας θα σου φανεί επίσης χρήσιμος, αφού θα χρειαστείς σίγουρα κάποιον να σου φτιάξει το εξώφυλλο. Δε χρειάζονται κάποιες άλλες προϋποθέσεις για αυτόν τον οδηγό.

Διευκρινίσεις / Αποποίηση Ευθυνών

Κλείνοντας την εισαγωγή θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως ασχολούμαι με την συγγραφή part time και δεν έχω καταφέρει μέχρι στιγμής να συντηρούμαι από αυτή. Παρότι έχουν πουληθεί χιλιάδες αντίτυπά μου στο αγγλόφωνο κοινό, είμαι ακόμη στην αρχή και απλώς έχω πάρει το κεφάλαιό μου πίσω. Με λίγα λόγια, σε καμία περίπτωση μη θεωρήσετε πως είμαι κάποιος γκουρού της αυτοέκδοσης.

 


Άλεξ Ίτσιος

Επιμέλεια: Έλενα Παπαδοπούλου