Παρουσίαση του βιβλίου Ζωντανός Πυρσός

Με τον μέγιστο σεβασμό προς τον Ρόμπερτ Γ. Τσέιμπερς και το θρυλικό του βιβλίο «Ο Βασιλιάς με τα Κίτρινα» (1895), θα διαβάσετε δύο μυστηριώδεις ιστορίες που θα σας μεταφέρουν στους αλλόκοτους κόσμους του
Αρχαίου Βασιλιά, ο οποίος κατάφερε να δηλητηριάσει τη συλλογική μνήμη της ανθρωπότητας μέσω παράξενων θεατρικών έργων και απόκοσμων, κίτρινων αντικειμένων. Θα κρυφακούσετε εξομολογήσεις ερωτικών ονείρων που ανήκουν σ’ έναν κόσμο αναπάντεχα εκπληκτικότερο και πολύ πιο πραγματικό απ’ όσο μπορείτε να φανταστείτε. Θα βυθιστείτε στη μοναξιά των μέσων μαζικής μεταφοράς του Λονδίνου, όταν αφουγκραστείτε τις παράδοξες εξομολογήσεις ενός φυκιού που… φοράει χλαμύδα. Παρέα με το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού θα βιώσετε απερίγραπτες καταστάσεις, που θα σας οδηγήσουν στην απόλυτη παραφροσύνη αλλά ταυτόχρονα θα ξεκλειδώσουν την πύλη μιας υπερρεαλιστικής ουτοπίας. Πέντε ιστορίες μυστηρίου και φαντασίας που συνορεύουν συχνά με τον ψυχολογικό τρόμο και ενίοτε εμβαθύνουν στην απέραντη σφαίρα της αγνής, επιστημονικής φαντασίας.

 

Είχε καιρό να να πέσει στα χέρια μου βιβλίο που να δημιουργεί μέσα μου την αμφιβολία για το αν έχω καταλάβει καλά τι συμβαίνει. Σε αντίθεση με τους συγγραφείς που αποφασίζουν να σου κάνουν όσο πιο μασημένη την τροφή που σου δίνουν, ο συγγραφέας του συγκεκριμένου βιβλίου απαιτεί όσο το διαβάζεις να σκέφτεσαι! Η συλλογή περιλαμβάνει πέντε ιστορίες, από τις οποίες οι δύο πρώτες μοιράζονται μια κοινή θεματολογία, χωρίς να συνδέονται απόλυτα. Δεν μπορώ να εντάξω το έργο σε κάποιο συγκεκριμένο είδος, π.χ. φαντασίας, τρόμου κ.λπ. γιατί πολύ απλά δεν έχει. Και δεν έχει επί σκοπού. Σίγουρα μπορεί να εξυπηρετήσει όλα τα γούστα, έχοντας ιστορίες που εξερευνούν το παρελθόν, άλλες σε ταξιδεύουν στο Παρίσι του σήμερα αλλά ακόμα και έξω από τον δικό μας πλανήτη. 

Η γραφή είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, ενώ χρησιμοποιούνται πρωτότυπα τεχνάσματα (δώστε προσοχή στο δεύτερο διήγημα). Όλα παίζουν τον ρόλο τους. Επίσης, το βιβλίο έχει ένα πανέμορφο εξώφυλλο, το οποίο είχα σε πρώτη μόστρα όταν το διάβαζα στο μετρό, και μεσαίο προς μικρό μέγεθος, ιδανικό για το περιεχόμενό του. Δεν κούρασε, δεν έκανε κοιλιά, αλλά δεν ένιωσα να υπάρχουν και ελλείψεις.

Overall, θεωρώ πως είναι ξεχωριστό ανάγνωσμα, κάλυψε τις προσδοκίες μου που ήταν υψηλές, γνωρίζοντας το έργο του συγγραφέα χρόνια τώρα, και μπορώ να πω πως το προτείνω με σιγουριά.

 

Αγγελίνα Παπαδημητρίου