Με τον μέγιστο σεβασμό προς τον Ρόμπερτ Γ. Τσέιμπερς και το θρυλικό του βιβλίο «Ο Βασιλιάς με τα Κίτρινα» (1895), θα διαβάσετε δύο μυστηριώδεις ιστορίες που θα σας μεταφέρουν στους αλλόκοτους κόσμους του Αρχαίου Βασιλιά, ο οποίος κατάφερε να δηλητηριάσει τη συλλογική μνήμη της ανθρωπότητας μέσω παράξενων θεατρικών έργων και απόκοσμων, κίτρινων αντικειμένων. Θα κρυφακούσετε εξομολογήσεις ερωτικών ονείρων που ανήκουν σ’ έναν κόσμο αναπάντεχα εκπληκτικότερο και πολύ πιο πραγματικό απ’ όσο μπορείτε να φανταστείτε. Θα βυθιστείτε στη μοναξιά των μέσων μαζικής μεταφοράς του Λονδίνου, όταν αφουγκραστείτε τις παράδοξες εξομολογήσεις ενός φυκιού που… φοράει χλαμύδα. Παρέα με το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού θα βιώσετε απερίγραπτες καταστάσεις, που θα σας οδηγήσουν στην απόλυτη παραφροσύνη αλλά ταυτόχρονα θα ξεκλειδώσουν την πύλη μιας υπερρεαλιστικής ουτοπίας. Πέντε ιστορίες μυστηρίου και φαντασίας που συνορεύουν συχνά με τον ψυχολογικό τρόμο και ενίοτε εμβαθύνουν στην απέραντη σφαίρα της αγνής, επιστημονικής φαντασίας.
Ο Δημήτρης Δελαρούδης γεννήθηκε το 1972 και είναι συγγραφέας της φανταστικής λογοτεχνίας. Τον Οκτώβριο του 2017, κυκλοφόρησε η συλλογή διηγημάτων με τίτλο "Ο Ιός της Βαβέλ" (εκδ. Λυκόφως). Ακολούθησε η νουβέλα "Το Μυστικό Άστρο" (εκδ. Πηγή, 2020) που κατέκτησε το 2ο Βραβείο Everlies στην κατηγορία "Καλύτερο Βιβλίο Τρόμου Έλληνα Συγγραφέα". Το 2021 εκδόθηκε η συλλογή διηγημάτων "Ζωντανός Πυρσός" (εκδ. Υδροπλάνο). Διηγήματά του έχουν βραβευτεί σε πολλούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και δημοσιευτεί σε ανθολογίες των εκδόσεων Λυκόφως, Ανάτυπο, Ars Nocturna, iWrite, Άλλωστε, ΦantastiCon, όπως και σε διάφορα περιοδικά, e-book και ιστοσελίδες του φανταστικού. Έχει συνεργαστεί με τις εκδόσεις Αρχέτυπο στο συλλογικό βιβλίο Φανταστικοί Κόσμοι, γράφοντας τις ενότητες Καντάθ και Πεγκάνα. Εργάζεται και ζει στη Θεσσαλονίκη, παρέα με δύο υπέροχα πλάσματα: τη γυναίκα του και την κόρη του.
1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.
Πρόκειται για πέντε ιστορίες μυστηρίου και φαντασίας, που συνορεύουν με τον ψυχολογικό τρόμο και ενίοτε, εμβαθύνουν στη σφαίρα της αγνής, επιστημονικής φαντασίας.
2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη συλλογή διηγημάτων;
Οι δύο πρώτες νουβελέτες μυστηρίου και τρόμου έχουν κοινή θεματολογία, καθώς βασίζονται στην μυθοπλασία του Βασιλιά Με Τα Κίτρινα που εισήγαγε πρώτος ο Robert W. Chambers το 1895 και ενσωματώθηκε στην μυθολογία Κθούλου από τον Χ.Φ. Λάβκραφτ το 1930. Ακολουθούν δύο μικρές ιστορίες που κινούνται στα όρια του τρόμου και της επιστημονικής φαντασίας και αποπνέουν τον αέρα των κλασσικών ιστοριών του θρυλικού αμερικανικού περιοδικού Weird Tales. Η έμπνευση για τις συγκεκριμένες ιστορίες είναι τα ενεργειακά βαμπίρ, η πανδημία την οποία βιώνει ο πλανήτης και ο κόσμος των ονείρων. Η τελευταία νουβελέτα με τον τίτλο "Αμοιβαιότητα" ανήκει στο είδος της επιστημονικής φαντασίας, αλλά σίγουρα εμπεριέχει ψήγματα ψυχολογικού τρόμου και μυστηρίου. Η πηγή έμπνευσης της "Αμοιβαιότητας" είναι το πρόσφατο πέρασμα του αστεροειδούς Ουμούαμούα, όπως και του κομήτη Μπορίσοφ από το ηλιακό μας σύστημα.
3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;
Αρχίζοντας να γράφω συστηματικά στα τέλη της δεκαετίας του ’90, αν είχα την δυνατότητα, θα με συμβούλευα να μην φοβηθώ για την ποιότητα του λόγου μου και να τολμήσω να στείλω σε αρκετούς εκδοτικούς οίκους της εποχής εκείνης το έργο μου. Πιστεύω ότι ήταν μια εσφαλμένη πεποίθηση που με πήγε πίσω σαν συγγραφέα.
4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;
Διαβάζω όλα τα λογοτεχνικά είδη. Δεν κάνω διακρίσεις. Μου αρέσει ιδιαίτερα η ποίηση. Η γραφή μου είναι ένα κράμα επιστημονικής φαντασίας, μυστηρίου και τρόμου με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού. Μια καλή μου φίλη το αποκαλεί assimilation (αφομοίωση) και κάποιοι άλλοι speculative fiction. Εγώ δε βάζω ταμπέλες· γράφω φαντασία, αλλά πάντα υπάρχει ένας άξονας μυστηρίου.
5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;
Όλοι είναι εξίσου σημαντικοί. Αν ο πρωταγωνιστής είναι η εντυπωσιακή πρόσοψη ενός κτιρίου, τότε όλοι οι υπόλοιποι είναι τα θεμέλια και οι κολόνες που το βαστάζουν όρθιο και του προσδίδουν ανθεκτικότητα και αντοχή στον χρόνο.
6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;
Γύρω στα δέκα οκτώ μου τις πρώτες, απλοϊκές ιστορίες και στα είκοσι τέσσερα την πρώτη ιστορία που θεωρώ πλήρως ολοκληρωμένη. Παρεμπιπτόντως, την έχω συμπεριλάβει στην τελευταία συλλογή διηγημάτων μου.
7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;
Αναμφισβήτητα, όλα. Είναι αλληλένδετα. Δεν μπορείς να γράψεις φανταστικό αν δεν έχεις φαντασία ή δεν σου έχει δοθεί το ταλέντο της γραφής. Εντούτοις, όσα χαρίσματα κι αν διαθέτεις εκ γενετής, είναι άχρηστα αν δεν τα σφυρηλατήσεις με επιμονή και υπομονή, δουλεύοντας σχεδόν καθημερινά.
8. Γιατί γράφεις;
Για να μπορώ να νιώθω ελεύθερος. Η διαδικασία της συγγραφής, μοιάζει αρκετά με την πτήση. Στην αρχή φοβάσαι μήπως πέσεις, άλλα όταν βρεθείς ψηλά στον αέρα, δεν θέλεις να κατέβεις με τίποτα στη γη.
9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.
Συγγραφέας: «Μυθοπλασίες» (Ficciones) του Χόρχε Λουίς Μπόρχες.
Αναγνώστης: «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» / «Μέσα στον Καθρέφτη και τι βρήκε η Αλίκη εκεί»
10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;
Η λέξη «πρέπει» της ερώτησής σας με υποχρεώνει να απαντήσω: σκληρή δουλειά και πολλά βιβλία.
11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;
Μέσω του Facebook και της σελίδας μου https://ddelaroudis.wixsite.com/author