Συνέντευξη με την Έλενα Τζαβάρα

Η Δανάη με τον Στέφανο αγωνίζονται ενάντια στις μετριότητες, παλεύοντας για τα όνειρα και τις προσδοκίες τους, ενώ ο Βασίλης από την άλλη, συγκρούεται με τον εαυτό του για ονειροπόλες επιθυμίες. Υποφέρει σιωπηλά για χάρη του ανεκπλήρωτου έρωτά του με τη Δανάη, ταλανίζεται σε μονοπάτια δύσβατα, και ακολουθεί τη μοναστική ζωή. Μια ιστορία αγάπης, έρωτα, πάθους, περιπέτειας και πολλών ανατροπών ξεδιπλώνεται απαλή σαν το μετάξι, γεμάτη όνειρα ελπίδων και πόθων, μα εύθραυστη και πολλές φορές απατηλή. Πλημμυρισμένη από ήχους, χρώματα και αρώματα Ελλάδας, σ’ ένα αέναο ταξίδι, που ξεκινά με αφετηρία την Αθήνα, βαδίζει στα νερά της νύμφης του Θερμαϊκού, στους δρόμους της Φλώρινας, στο μαγευτικό Καρπενήσι, και φθάνει μέχρι τις λίμνες των Πρεσπών. Εκεί οι ήρωες θα ζήσουν ανεπανάληπτες στιγμές, αλλά και απρόβλεπτες καταστάσεις, αφού η δίνη της λίμνης, ρουφά όλα τους τα όνειρα, πνίγοντας τα ιδανικά τους. Ο κάθε πρωταγωνιστής μοναχικός περιπατητής της προσωπικής του ιστορίας. Θα καταφέρουν όλοι μαζί να ξεπεράσουν τον κάβο με τις δυσκολίες μιας ζωής, που άλλοτε κανακεύει όνειρα κι άλλοτε πληγώνει πόθους; Και τι ρόλο άραγε θα παίξει ο αριθμός 333 μετά το εφιαλτικό όνειρο που είδε η Δανάη;

Η Έλενα Τζαβάρα γεννήθηκε στην Πάτρα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε μουσική στο ωδείο και φοίτησε σε σχολή γραμματέων. Εργάστηκε στη Γενική Γραμματεία Ισότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, και είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.)


Σε νεαρή ηλικία ξεκίνησε να γράφει ποιήματα πεζά, ομοιοκατάληκτα και ποιητικούς σχηματισμούς. Αφότου ολοκλήρωσε την επαγγελματική της διαδρομή και εγκαταστάθηκε στην Ακράτα, η έμπνευσή της την οδήγησε στην πεζογραφία.

Η συγγραφή τη συναρπάζει, καθώς την ταξιδεύει και την αποσπά από τη φθορά της καθημερινότητας. Συνεχίζει να δημιουργεί πάντα με καλή διάθεση, ακούγοντας απαλή μουσική. Χόμπι της, εκτός από τη μουσική, είναι η ζωγραφική, η ανάγνωση καλών λογοτεχνικών βιβλίων, οι χάρτινες κατασκευές, τα ταξίδια και η πεζοπορία. Λατρεύει τα ζώα και καθημερινά ασχολείται με τη φροντίδα της μικρόσωμης σκυλίτσας της, και τα αδέσποτα ζώα της γειτονιάς.

Τον Ιούνιο του 2016 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΠΗΓΗ το πρώτο λογοτεχνικό έργο της: «Ανταύγειες μέσα από την ομίχλη». Τον Μάιο του 2018 κυκλοφόρησε από τον ίδιο εκδοτικό οίκο, το δεύτερο έργο της: «Το σεντούκι των κρυμμένων μυστικών», τον Νοέμβριο του 2019 κυκλοφόρησε το τρίτο έργο της: «Άλικο Βελούδο», εκδόσεις ΑΥΡΑ. Το «Άλικο Βελούδο», τον Ιούλιο του 2020, απέσπασε το Α΄ βραβείο, ως ιστορικό βιβλίο σε διαγωνισμό, που προκήρυξε η ομάδα Βιβλίο της Παρέας. Τον Μάιο 2021 κυκλοφόρησε το τέταρτο λογοτεχνικό έργο της «Η Δίνη της Λίμνης», από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. Τον Μάρτιο του 2022 θα επανακυκλοφορήσει το πρώτο βιβλίο της «Ανταύγειες μέσα απ’ την ομίχλη», από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.



Ερωτηματολόγιο Συνεντεύξεων Moonlight Tales



1. Πες μας λίγα λόγια για το βιβλίο σου.


Η Δίνη της Λίμνης, είναι φανταστική ιστορία με πολλές δόσεις αλήθειας, καθώς θίγω πολλά κοινωνικά θέματα, όπως: ψυχική και σωματική κακοποίηση, εμπλοκή σε κακόφημα μπαρ με τη χρήση ψυχεδελικών ουσιών, που οδηγούν ακόμη και σε φόνο. Η ιστορία κρύβει μυστήριο, δολοπλοκία, έρωτα και προδοσία, αγάπη και μίσος, αλλά και πολλές ανατροπές. Ο αναγνώστης θα ζήσει μαγευτικά ταξίδια με χρώματα, αρώματα και ζωντανές εικόνες από τις μεγαλύτερες πόλεις της βόρειας Ελλάδας, μέχρι τις λίμνες των Πρεσπών, όπου εκεί θα συμβούν συγκλονιστικά γεγονότα τα οποία θα ανατρέψουν τη ζωή των τριών κύριων πρωταγωνιστών. Η Δανάη, ευαίσθητη και παρορμητική, ο Στέφανος αλτρουιστής και επιρρεπής των καταστάσεων, ο Μενέλαος συναισθηματικός, αλλά και αποφασιστικός σε οτιδήποτε προκύπτει, ενώ στον αντίποδα ο Σεραφείμ, δίνει μάχη με τα ανθρώπινα και τα θεία. Ανεκπλήρωτοι έρωτες, που άλλοτε ακολουθούν του ουρανού τα μονοπάτια κι άλλοτε βουλιάζουν σε σκοτεινά καταγώγια. Ζωές βυθίζονται σε μυστικές δίνες. Στη δίνη ενός φιλιού, στη δίνη ενός κρυφού έρωτα, στη δίνη της αγάπης. Άνθρωποι χαραμίζονται με την ανεξέλεγκτη χρήση αλκοολισμού, ή ταπεινώνονται με τη σωματική και ψυχική κακοποίηση. Η εικονική μεταφορά στη μονή Προυσού είναι μια αποκάλυψη, ένας διαφορετικός τρόπος προσέγγισης, μια άλλη πραγματικότητα, που θα κατευνάσει την ένταση και τη συναισθηματική φόρτιση του αναγνώστη. Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα στη δίνη μίας αναγνωστικής περιπέτειας.


2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;


Το κίνητρο για τη δημιουργία κάθε έργου μου διαφοροποιείται ανάλογα με το ερέθισμα που θα εισπράξω. Της συγκεκριμένης ιστορίας την έμπνευση πήρα από ένα τυχαίο γεγονός σε ταξίδι που πραγματοποίησα στον Άγιο Γερμανό Πρεσπών. Καθισμένη στην όχθη της λίμνης Πρεσπών, αγναντεύοντας την απεραντοσύνη του ορίζοντα, κι ενώ επικρατούσε απόλυτη ηρεμία, είδα ξαφνικά να αναταράσσονται τα νερά και να σχηματίζονται κύκλοι, όπως ακριβώς συμβαίνει όταν πετάμε ένα βότσαλο στη θάλασσα… Οι κύκλοι δυνάμωσαν κι ένα μικρό καλάμι που επέπλεε σ’ εκείνο το σημείο, χάθηκε. Τότε σκέφτηκα: «Η Δίνη της Λίμνης» αυτός θα είναι ο τίτλος του επόμενου λογοτεχνικού έργου μου.


3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;


Όταν το έτος 2016 ξεκίνησα να γράφω το πρώτο λογοτεχνικό έργο μου είχα δώσει υπόσχεση στον εαυτό μου, πως εάν καταφέρω να ολοκληρώσω το κείμενο, φθάσει στο σημείο θετικής αξιολόγησης από τον εκδότη και εκδοθεί, τότε θα είναι το ένα και μοναδικό βιβλίο, χωρίς επόμενη διαδικασία συγγραφής. Ωστόσο τα θετικά σχόλια που εισέπραττα από τους αναγνώστες μετά την επιτυχή κυκλοφορία του έργου μου, με έκαναν να αθετήσω την υπόσχεση στον εαυτό μου και σε μικρό χρονικό διάστημα ξεκίνησα το δεύτερο έργο μου. Μετά ήρθε το τρίτο, ακολούθησε το τέταρτο και τώρα βρίσκομαι στη συγγραφή του πέμπτου πεζογραφήματος.


4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;


Προτιμώ βιβλία κοινωνικά, ιστορικά, φαντασίας με πλοκή και δράση. Ακριβώς τα ίδια επιλέγω και για τη συγγραφή μου.


5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;


Σε ένα λογοτεχνικό έργο κατά τη δική μου άποψη, όλοι οι ήρωες παίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς οι ήρωες κινούν τα νήματα της κάθε ιστορίας. Ωστόσο αφού μου ζητάτε να αναφέρω μόνο έναν, επιλέγω τον πρωταγωνιστή/πρωταγωνίστρια.


6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;


Στην εφηβεία ξεκίνησα να γράφω ποιήματα ομοιοκατάληκτα, πεζά και ποιητικούς σχηματισμούς τα οποία έγιναν λεύκωμα. Σε ώριμη ηλικία ξεκίνησα τη συγγραφή αφότου εγκαταστάθηκα στο εξοχικό μου διαμέρισμα στην Ακράτα, απαλλαγμένη από την πίεση οικογενειακών υποχρεώσεων.


7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;


Για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου κύριο ρόλο θα παίξει η ικανότητα γραφής σε συνδυασμό με τη σκληρή δουλειά!


8. Γιατί γράφεις;


Αφότου αποφάσισα να ασχοληθώ με την πεζογραφία, την ερωτεύτηκα, καθώς με γαληνεύει, με ταξιδεύει και αποσπά τη σκέψη μου από τη φθορά της καθημερινότητας.


9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.


Το μοναδικό έργο που πρέπει να διαβαστεί από συγγραφείς και αναγνώστες είναι «Η φόνισσα» του κορυφαίου λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες, γνωστός και ως «ο άγιος των ελληνικών γραμμάτων».


10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;


Το επόμενο λογοτεχνικό έργο μου έχει ήδη ξεκινήσει. Είναι αληθινή ιστορία με πλοκή και απρόβλεπτες εξελίξεις. Σε αυτό το έργο θίγω βαθιές αλήθειες που θα προβληματίσουν κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο: η αιώνια πάλη του πνεύματος με την ύλη, η ζωή και ο θάνατος, ο έρωτας και η μοίρα, που είναι τα κύρια σημάδια για το πεπρωμένο. Η ιστορία ξεκινά όταν η ηρωίδα μου αποφασίζει να εγκαταλείψει τον δυνάστη πατέρα της και με την οικονομική στήριξη της μητέρας της ταξιδεύει στο εξωτερικό για σπουδές. Όμως εκεί η μοίρα θα της δείξει έναν άλλο δρόμο μ’ έναν παράξενο έρωτα, που ενώ στην αρχή δείχνει το αγγελικό του πρόσωπο, αργότερα σαρώνει κυριολεκτικά τη ζωή της. Αγωνίζεται η ίδια να ξεφύγει, μα παγιδεύεται στο πεπρωμένο της… Είναι μια ιστορία σταθμός στο θαύμα της ζωής, στο θαύμα της αγάπης, μα και της μοίρας που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη ζωή των πρωταγωνιστών…


11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;


Μπορούν να επικοινωνήσουν στο προσωπικό μου e-mail: elena.tzavara@gmail.com, στο προφίλ μου στο Facebook, μέσω της ομάδας ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ  και στo Instagram