Παρουσίαση Βιβλίου - Η Δίνη της Λίμνης

Η Δανάη με τον Στέφανο αγωνίζονται ενάντια στις μετριότητες, παλεύοντας για τα όνειρα και τις προσδοκίες τους, ενώ ο Βασίλης από την άλλη, συγκρούεται με τον εαυτό του για ονειροπόλες επιθυμίες. Υποφέρει σιωπηλά για χάρη του ανεκπλήρωτου έρωτά του με τη Δανάη, ταλανίζεται σε μονοπάτια δύσβατα, και ακολουθεί τη μοναστική ζωή. Μια ιστορία αγάπης, έρωτα, πάθους, περιπέτειας και πολλών ανατροπών ξεδιπλώνεται απαλή σαν το μετάξι, γεμάτη όνειρα ελπίδων και πόθων, μα εύθραυστη και πολλές φορές απατηλή. Πλημμυρισμένη από ήχους, χρώματα και αρώματα Ελλάδας, σ’ ένα αέναο ταξίδι, που ξεκινά με αφετηρία την Αθήνα, βαδίζει στα νερά της νύμφης του Θερμαϊκού, στους δρόμους της Φλώρινας, στο μαγευτικό Καρπενήσι, και φθάνει μέχρι τις λίμνες των Πρεσπών. Εκεί οι ήρωες θα ζήσουν ανεπανάληπτες στιγμές, αλλά και απρόβλεπτες καταστάσεις, αφού η δίνη της λίμνης, ρουφά όλα τους τα όνειρα, πνίγοντας τα ιδανικά τους. Ο κάθε πρωταγωνιστής μοναχικός περιπατητής της προσωπικής του ιστορίας. Θα καταφέρουν όλοι μαζί να ξεπεράσουν τον κάβο με τις δυσκολίες μιας ζωής, που άλλοτε κανακεύει όνειρα κι άλλοτε πληγώνει πόθους; Και τι ρόλο άραγε θα παίξει ο αριθμός 333 μετά το εφιαλτικό όνειρο που είδε η Δανάη;

 

Η Δανάη και ο Στέφανος είναι δύο νέοι που αγαπιούνται από παιδιά. Μεγαλωμένοι στην ίδια γειτονιά, συμμαθητές και πλέον ζευγάρι. Από τις πρώτες κουβέντες των χαρακτήρων φαίνεται πως υπάρχει δυνατή αγάπη μεταξύ τους. Η ιστορία ξεκινάει τις παραμονές του γάμου τους. Η ασθένεια του μικρού αδερφού της Δανάης επισκιάζει την ευτυχία του ζευγαριού και ανατρέπει τα σχέδιά τους. Παρά τα όσα συμβαίνουν, ο Στέφανος και η Δανάη ανεβαίνουν τα σκαλιά της εκκλησίας και αναχωρούν για τον μήνα του μέλιτος στις Πρέσπες. Ωστόσο, τα πράγματα δεν πηγαίνουν έτσι όπως τα σχεδίασαν για ακόμα μια φορά. Η μοίρα παίζει άσχημα παιχνίδια και το ταξίδι αυτό θέτει σε εφαρμογή ένα ντόμινο εξελίξεων που θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα.

Η Δίνη της Λίμνης είναι ένα βιβλίο με αέρα «από τα παλιά» θα λέγαμε. Παρότι δεν είναι ξεκάθαρο, ένιωσα πως τα γεγονότα διαδραματίζονταν κάποιες δεκαετίες πριν, στην Ελλάδα του  ‘70 ή του ’80. Η συγγραφέας περιγράφει τις Πρέσπες αλλά και άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας με ακρίβεια και αγάπη, θα έλεγα, και έτσι ο αναγνώστης νιώθει πως περπατάει για λίγο με τους χαρακτήρες.

Η Δίνη της Λίμνης είναι ένα βιβλίο γεμάτο συναίσθημα που ασχολείται με τραγωδίες που συμβαίνουν στην πραγματική ζωή. Υπάρχουν αρκετές ανατροπές, γρήγορη πλοκή και ένα τέλος-κάθαρση για τον αναγνώστη. Τα ανθρώπινα πάθη και αδυναμίες είναι θα έλεγα στο προσκήνιο.

Συνολικά, ήταν ένα βιβλίο που διαβάστηκε γρήγορα και με έκανε να νευριάσω με ορισμένους χαρακτήρες αλλά και να συγκινηθώ. 

 

Έλενα Παπαδοπούλου