Παρουσίαση Βιβλίου - Πρωινή Καληνύχτα

Πώς άραγε να μοιάζει το κέντρο της Αθήνας τη δεκαετία του πενήντα, μέσα από τα μάτια ενός εξάχρονου κοριτσιού; Και όταν αυτό το κορίτσι είναι παραμελημένο από τους γονείς του, καθώς αυτοί είναι απασχολημένοι με τις δουλειές και την έντονη κοινωνική τους ζωή, τότε η μικρή από πού θα βρει στήριξη και αγάπη;

Η όμορφη υπηρέτρια θα γίνει η ηρωίδα του μικρού κοριτσιού μέχρι που μια τυχαία ανακάλυψη να το ωθήσει να την προδώσει με τον πιο σκληρό τρόπο.

Η υπηρέτρια θα διωχθεί από το σπίτι και θα φύγει μέσα στην ταπείνωση και την ντροπή, παραμονές του γάμου της με τον ‘σωφέρ’ της οικογένειας.

Ποια θα είναι η εξέλιξη της οικογένειας του μεγαλέμπορου; Ποια η τύχη της υπηρέτριας; Όταν μετά από χρόνια συναντηθούν το κορίτσι και η υπηρέτρια θα βρουν ξανά τα νήματα της παλιάς τους αγάπης; Πόσο ο χρόνος και κάποια τραγικά γεγονότα μπορούν να διαφοροποιήσουν τους ανθρώπους;

 

 Υπάρχουν πράγματα που σας σημάδεψαν ως παιδιά; Μια εικόνα, ένας ήχος, ίσως ακόμη και ένας άνθρωπος; Το βιβλίο με τίτλο «Πρωινή Καληνύχτα» αποφάσισε να λάβει υπόψιν αυτές τις εμπειρίες προκειμένου να χτίσει την ελκυστική βάση του. Γιατί εδώ δεν έχουμε την ιστορία μιας ενήλικης γυναίκας που περιγράφει μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο στη ζωή της. Εδώ ανακαλύπτουμε όλα τα γεγονότα που την άγγιξαν και πώς εκείνα τη διαμόρφωσαν ως άνθρωπο από την ευαίσθητη ηλικία των 5 ετών! 

Η ενήλικη Χαρά, η οποία είναι η βασική πρωταγωνίστριά μας, λαμβάνει τον ρόλο του αφηγητή και μας εξιστορεί τη ζωή της. Κεντρικός άξονας είναι μια γυναίκα που έπαιξε έναν πολύ βασικό ρόλο στα πρώτα χρόνια της ζωής της: η υπηρέτρια του σπιτιού με το όνομα Ματίνα. 

Η Ματίνα παρουσιάζεται ως φίλη, προστάτης και μητρική φιγούρα στην πρωταγωνίστρια και τη μικρή της αδελφή. Η στοργικότητα που δειχνει στα δύο παιδιά αλλά και η αγάπη που θρέφει μέρα με τη μέρα για εκείνη η μικρή Χαρούλα, οδηγούν στη στενή παρακολούθησή της. Μέσα από τα μάτια του πεντάχρονου κοριτσιού ανακαλύπτουμε μυστικά κρυμμένα σε κοινή θέα, που είναι αναπόφευκτο να επηρεάσουν την ίδια και όλη της την οικογένεια.

Και εδώ είναι που έρχονται στην επιφάνεια οι αντιλήψεις και πεποιθήσεις που υπήρχαν τη δεκαετία του ‘50. Ένα μοιραίο λάθος είναι αυτό που τα αλλάζει όλα και οι λεπτές ισορροπίες στο σπίτι διαλύονται δια παντός. 

Η αφήγηση δεν παραμένει όμως σε εκείνα τα γεγονότα. Προχωράει μαζί με την πρωταγωνίστρια, την ακολουθεί στην ενηλικίωσή της και στη μετατροπή της σε μια δυναμική και ανεξάρτητη γυναίκα. Βλέπουμε την εξέλιξη τη δική της και της οικογένειάς της και όλα τα υπόλοιπα συμβάντα που έφεραν τρομακτικές αλλαγές για τα μέλη της. Όλοι τους μεγαλώνουν, αλλάζουν μαζί με την παλιά Αθήνα που παραμένει ως υπόβαθρο καθ’ όλη τη διάρκεια του βιβλίου. 

Στο μυαλό της Χαράς, όσα χρόνια και αν περάσουν, μένει η σκέψη της γλυκιάς Ματίνας. Αλλά ποια είναι η κατάληξη όταν πια την ξανασυναντά; 

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο και απαιτητικό βιβλίο. Η γραφή είναι απλή και κατανοητή όμως ταυτόχρονα η συγγραφέας καταφέρνει να δείξει πετυχημένα όλες τις εκφάνσεις της ζωής της πρωταγωνίστριας, αφήνοντας να εννοηθούν πράγματα χωρίς να σ’ τα λέει ξεκάθαρα. Ωστόσο είναι σαφή στον αναγνώστη χωρίς να είναι διφορούμενα. Καταφέρνει να παρουσιάσει μέσα από τα μάτια της κάποια από τα ιστορικά γεγονότα που έχουν μείνει ανεξίτηλα στην ιστορική μνήμη της χώρας. Επίσης παρόλο που η πρωταγωνίστρια λέει την ιστορία της από το μέλλον, είναι φανερό σε κάθε κομμάτι της αφήγησης ποια ηλικία περιγράφει χωρίς να χρειάζονται να ειπωθούν οι λέξεις.

Συνοψίζοντας, πρόκειται για ένα βιβλίο που στους νέους μπορεί να δώσει μια vintage εικόνα της Αθήνας και της τότε εποχής. Ενώ σε μεγαλύτερους αναγνώστες θα τους επαναφέρει εικόνες από τα παιδικά τους χρόνια και ίσως τους κάνει να συνειδητοποιήσουν πόσο έχουν αλλάξει οι εποχές. 

Καλή ανάγνωση!