Συνέντευξη με τον Γιάννη Τζανή

Τέσσερις άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι, οι οποίοι ωστόσο συνδέονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ξεκινούν το τελευταίο Σαββατόβραδο του Αυγούστου για το νάιτ κλαμπ Black Ego. Ο Μάρκος είναι πρώην τοξικομανής που έχει κλέψει αρκετή ποσότητα ηρωίνης από τον Λύκο, έναν έμπορο ναρκωτικών, και πηγαίνει στο κλαμπ, όπου έχει δώσει ραντεβού με τη Μαίρη. Η Μαίρη παίζει τον ρόλο του δολώματος που θα τσιμπήσει ο Μάρκος για να πέσει εκείνος κατευθείαν στα νύχια του Λύκου. Ο Νίκος, μικροχουλιγκάνος, γυναικάς και αυθεντικός club killer, πετυχαίνει στο Black Ego τη Μαίρη, η οποία έγινε πριν οχτώ χρόνια η πρώτη του ερωτική εμπειρία. Εκείνη, που αρχικά δεν κατονομάζεται, νοικιάζει ένα από τα διαμερίσματα των οποίων ιδιοκτήτης είναι ο Νίκος και βρίσκεται στο κλαμπ για να ξοδέψει εκεί τις τελευταίες ώρες της ζωής της. Και στο φόντο ο Οίκτος, ψευδώνυμο του μυστηριώδους γέρου που νοικιάζει το διαμέρισμα δίπλα από εκείνη και έχει ένα αλλόκοτο, κρυφό χόμπι· να ζωγραφίζει χαμόγελα στα πρόσωπα αγιογραφιών.





Ο Γιάννης Τζανής γεννήθηκε το 1993 και είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην κατεύθυνση “Ιστορία και Διδακτική της Ιστορίας”.










Ερωτηματολόγιο Συνεντεύξεων Moonlight Tales



1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.


Καλησπέρα, ευχαριστώ για την πρόσκληση και τον χρόνο! Το «Club Killaz» ξεκίνησε να γράφεται τον Φεβρουάριο του 2021. Εκτυλίσσεται στην Αθήνα και το παρόν του βιβλίου είναι το τελευταίο βράδυ του καλοκαιριού, χώρια τα flashbacks. Δεν είναι η πρώτη νουβέλα που ολοκληρώνω, είναι όμως η πρώτη που πήρα την απόφαση να βάλω σε τροχιά με στόχο να εκδοθεί. Την χαρά αυτή μου την έδωσαν οι εκδόσεις «Ελκυστής», που ευχαριστώ για την όλη πολύ καλή συνεργασία την οποία είχαμε.


2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;


Ό,τι πιο απλό και ταυτόχρονα γεμάτο φαντασία μπορεί να σε εμπνεύσει, από την ίδια την καθημερινότητα. Έτσι και το «Club Killaz» είναι πολλά κομμάτια από τις εικόνες που μαζεύω σε συνδυασμό με μυθοπλασία, ένα «πώς αλλιώς θα μπορούσε να συμβεί το οτιδήποτε;»


3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;


Επειδή πιστεύω πως σε μεγάλο βαθμό ό,τι είσαι σαν αναγνώστης είσαι και σαν συγγραφέας, θα ήθελα να είχα διαβάσει περισσότερα λογοτεχνικά είδη εξαρχής όταν ξεκινούσα ώστε να έχω πιο πολλά ερεθίσματα.


4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;


Μου αρέσει πολύ η αστυνομική λογοτεχνία, κυρίως έχω διαβάσει αρκετό θρίλερ, κοινωνικό και κλασική λογοτεχνία. Το είδος που επιλέγω να γράψω έχει να κάνει με την εκάστοτε ιδέα, δεν είναι στάνταρ. Ακόμα και για αστυνομικό, που το θεωρώ αρκετά δύσκολο, αν βγει μια πλοκή που στα μάτια μου θα έχει να λέει, ίσως το προσπαθούσα.


5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;


Προσωπικά, βρίσκω τους δευτερεύοντες χαρακτήρες το πιο σημαντικό κομμάτι σε μια ιστορία, όταν δεν είναι απλώς «χάρτινοι», αλλά έχουν μια Α αλληλεπίδραση με τους πρωταγωνιστές.


6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;


Ξεκίνησα να γράφω από σπόντα στα 13 για έναν διαγωνισμό που είχα πάρει μέρος από το πουθενά, αλλά στα 19 έκανα την πρώτη προσπάθεια με αρχή, μέση και τέλος.


7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;


Η γραφή, γιατί μπορεί να εκτοξεύσει μια κακή ιδέα και, αντίθετα, να χαντακώσει μια καλύτερη. Συν ότι είναι και αποτέλεσμα κυρίως σκληρής δουλειάς, αφού το ταλέντο φτάνει μέχρι ένα σημείο.


8. Γιατί γράφεις;


Γράφω για να εκφραστώ, να γελάσω, να προβληματιστώ, να επικοινωνήσω κάποιες σκέψεις μου.


9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.


Για έναν συγγραφέα θα πρότεινα το «Trainspotting» του Irvine Welsh, το ομώνυμο είτε οποιοδήποτε από τα υπόλοιπα βιβλία του saga αυτού. Ο τρόπος που χειρίζεται τον λόγο ο Welsh, βάζοντας διαφορετικό χαρακτήρα να αφηγείται κάθε κεφάλαιο, με τις διαφορές στον τρόπο που τα αφηγείται ο καθένας είναι, για μένα, παράδειγμα τρόπου έκφρασης. Όσο για έναν αναγνώστη, μια καλή επιλογή θα ήταν το «Πράσινο μίλι» του Stephen King, που το βρίσκω μια ευφυέστατη και πολύ ανθρώπινη ιστορία.


10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;


Το αστείο είναι ότι έχω τον τίτλο και δεν έχω κάτσει να γράψω μισή λέξη κάτω. Έχω στο μυαλό μου να βάλω μπροστά μια νουβέλα με διηγήματα με διαφορετικό θέμα το καθένα, ωστόσο σκέφτομαι σε μερικά να εμφανίζονται και κάποιοι από τους χαρακτήρες του «Club Killaz», οπότε θα είναι εν μέρει το πνευματικό αδερφάκι του.


11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;


Μέσω του προφίλ μου στο Facebook, John Sixty-six και του προφίλ στο Instagram, που είναι giannis_tzanis_ck.