Παρουσίαση Βιβλίου - Ένα Μόνο Γράμμα

Ένα μόνο γράμμα ήταν αρκετό για να φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή της Κατερίνας. Ένα κομμάτι χαρτί, γραμμένο με προσμονή από τον εφτάχρονο γιο της. Λέξεις από μελάνι που άνοιξαν τις ρωγμές και άφησαν το παρελθόν να ξεχυθεί και να την κατασπαράξει.

Πρόσωπα που πέρασαν αλλά δεν λησμονήθηκαν ποτέ αρχίζουν να έρχονται στο προσκήνιο. Από τη μία ο Νίκος, το στήριγμά της σε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της ζωής της, και από την άλλη ο Γρηγόρης, η προσωποποίηση του εφιάλτη της, ο άνδρας που στοίχειωσε μέχρι και το τελευταίο κύτταρό της. Ένα άγγιγμα αγάπης και ένα άλλο γεμάτο πόνο και μίσος…

Αυτήν τη φορά, όμως, πρέπει να παλέψει. Για τον Άγγελο, που ρωτά αν ο πατέρας του γνωρίζει για εκείνον. Για τον εαυτό της, που αγωνίζεται να πάρει μια ανάσα μέσα από τη σκοτεινή θάλασσα των αναμνήσεων. Και για έναν νέο έρωτα που γεννιέται και πρέπει να πατήσει σε πιο σταθερές βάσεις.



Η Κατερίνα μεγαλώνει τον γιο της μόνη. Δεν έχει κρατήσει καμία σύνδεση με τον πατέρα του. Παλεύει να καταπνίξει τους εφιάλτες του παρελθόντος της, να ξεχάσει τον Νίκο, τον Γρηγόρη και τον πόνο που της προκαλούν οι αναμνήσεις. Καταφέρνει να φτιάξει τον δικό της μικρό κύκλο. Η κυρία Σοφία τη σκεπάζει με τη ζεστασιά της και ο Στράτος φαίνεται να θέλει να είναι δίπλα της σε κάθε βήμα. Αλλά το παιδί της, ο Άγγελος, θέλει να γνωρίσει τον πατέρα του. Η Κατερίνα τον βοηθά να γράψει ένα γράμμα, ένα μόνο γράμμα που θα πυροδοτήσει έναν κυκεώνα εξελίξεων. Τίποτα δεν ανήκει στο παρελθόν, όλα επιστρέφουν. Ο κίνδυνος είναι πιο αληθινός από ποτέ και αυτή τη φορά η Κατερίνα έχει να προστατέψει το παιδί της, όχι μόνο τον ίδιο της τον εαυτό.



Το βιβλίο αυτό δεν είναι ένα καθαρό προϊόν μυθοπλασίας, αλλά πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που έχει βασιστεί σε πραγματική ιστορία.

Η αφήγηση ακροβατεί ανάμεσα σε παρελθόν και παρόν με τρόπο ισορροπημένο. Το μυστήριο σκεπάζει κάθε σελίδα. Κάτι πολύ σκοτεινό έχει συμβεί παλιότερα. Η Κατερίνα καταρρέει και μέσα από αυτή την ψυχική πάλη αποκαλύπτονται σιγά σιγά κομμάτια από το παζλ. Ταυτόχρονα, η ζωή της αναταράσσεται. Ο Νίκος, ο Γρηγόρης, ο τρόμος επιστρέφουν. Η Κατερίνα δεν το γνωρίζει, αλλά ένα αόρατο ρολόι μετράει αντίστροφα. Η βία δεν είναι κάτι που μπορεί απλώς να ξεθωριάσει. Οι δαίμονές της ξεχύνονται πίσω στη ζωή της πιο ζωντανοί από ποτέ. Ο χρόνος τελειώνει και ο Άγγελος πρέπει πάση θυσία να μείνει ασφαλής. Μια μητέρα πάντα βρίσκει δύναμη, ακόμα και αφού έχει στερέψει, για να παλέψει να σώσει το παιδί της. Όσο πιο βαθιά στις σελίδες του βιβλίου βρεθεί ο αναγνώστης, τόσο πιο γρήγορα προχωρά.

Η δράση έρχεται σαν χιονοστιβάδα. Ξαφνικά το κοινωνικό αυτό μυθιστόρημα αποκτά στοιχεία τρόμου. Υπόσχεται να μην αφήσει τον αναγνώστη να ηρεμήσει μέχρι να αποδοθεί η δικαιοσύνη, αλλά θα αποδοθεί;

Η Κατερίνα είναι μια απλή πρωταγωνίστρια, μια κοπέλα που θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε. Φέρει τα τραύματά της όπως ο καθένας από εμάς. Με την πρωτοπρόσωπη αφήγηση γίνεται εύκολο να ταυτιστεί με εκείνη ο αναγνώστης και να μπει στη θέση της. Οι χαρακτήρες είναι πολύ ρεαλιστικοί, σε σημείο ανατριχιαστικό.

Το «Ένα Μόνο Γράμμα» είναι το ντεμπούτο της συγγραφέως και όμως είναι τόσο καλοδουλεμένο που δε θα το μάντευα. Έχει καταπιαστεί με ένα δύσκολο και σημαντικό κοινωνικό θέμα. Η αφήγηση είναι συναισθηματική και η ιστορία προχωρά γρήγορα, έτσι το βιβλίο αποτελεί ένα ξεκούραστο ανάγνωσμα. Δεν κατάλαβα για πότε το ολοκλήρωσα. Προτείνω το βιβλίο ανεπιφύλακτα. Το θέμα του αφορά κάθε γυναίκα αλλά και κάθε άντρα. Είναι μια κραυγή ενάντια στη βία και στην αντικειμενοποίηση των ανθρώπων. Αν αυτό ήταν το πρώτο βιβλίο της Έλενας Παπαδοπούλου, ανυπομονώ ήδη για το επόμενό της.


Ράνια Ταλαδιανού