Συνέντευξη με την Έλενα Αυγουστάτου


Ήταν μόνο δυο έφηβοι. Εκείνος, τραυματισμένος από την απόρριψη και εκείνη, τραυματισμένη από την εγκατάλειψη. Ήταν ο Νόλαν που αγαπούσε την τσουλήθρα και η Γκλόρια που αγαπούσε το πολύζυγο. Και μάλλον αυτό, ήταν ανόητο για την κοινωνία. Ήταν μόνο δυο ερωτευμένοι. Ο Νόλαν, που σκοτώθηκε βοηθώντας την Γκλόρια στο πολύζυγο και η Γκλόρια που τον μίσησε για τη βοήθειά του, γιατί έμεινε πίσω και μόνη. Ωστόσο ήταν μόνο δύο παιδιά.

Ο αδελφός του Νόλαν, ο Ρόμπερτ, υπόσχεται να τιμωρήσει και να κλείσει την Γκλόρια στο εφιαλτικό αναμορφωτήριο «Σιδηρόφραγμα» και έχει ολόκληρη την πόλη ως σύμμαχό του σ’ αυτό. Η Γκλόρια στο αναμορφωτήριο, γνωρίζει τον Καρμπ. Ερωτεύονται και η ζωή της Γκλόρια μοιάζει πάλι με ζωή. Όμως ο χειρότερος έγκλειστος, ο Ντέιμον, συνεννοημένος με τον Ρόμπερτ, θα κάνει τα πάντα για να δει την Γκλόρια δυστυχισμένη, ακόμα και νεκρή. Ναρκωτικά, απειλές, φονικές συγκρούσεις, διαμάχες εξωτερικές και εσωτερικές, μαθήματα, συνειδητοποιήσεις και ενθυμήσεις και ένα παιδί, ο Νόλαν, που δεν πέθανε ποτέ. Εκτός κι αν θέλουν να το θεωρούν νεκρό.  

Η Έλενα Αυγουστάτου σπούδασε Ιστορία και Εθνολογία. Στα μαθητικά της χρόνια τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο ποίησης, για το ποίημα της «Έρημη, γενναία εργατιά», το οποίο δημοσιεύτηκε στον 19ο τόμο του φιλολογικού βιβλίου «Κυμοθόη». Το 2018, εξέδωσε το μυθιστόρημα «Δεν θα χαθούμε», το οποίο κυλοφορεί από τις Πρότυπες εκδόσεις Πηγή. Με το διήγημά της «Ο χειμώνας είναι συναίσθημα», συμμετέχει στη δυστοπική ανθολογία «Μετά το τέλος, η ζωή μετά την αποκάλυψη», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite. Με το διήγημά της «Σαλιγκάρια και Σκουλήκια», συμμετέχει στην ανθολογία φαντασίας «Οι θρύλοι του σύμπαντος IX», που κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές.


 

1.    Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

«Το παιδί της τσουλήθρας» έχει έρωτα. Αλλά έχει και μια βαθύτερη επεξεργασία των πράξεων. Όλα γίνονται για κάποιον λόγο, γιατί όσα κάνουμε, γίνονται εξαιτίας κάποιου λόγου. Το εσωτερικό παιδί ζητά απαντήσεις. Αναζητά ανθρώπους που θα πληρούν τα κενά του, που θα το παρηγορήσουν, που θα το σώσουν. Ωστόσο είναι αδύναμο και δυνατό. Στην ουσία αρκεί να είμαστε όλοι μαζί, έτσι απλά, χωρίς προσδοκιές. Στο βιβλίο αυτό θα συναντήσεις μπόλικο μεταφυσικό, αλληγορικά στοιχεία και μια πραγματική πραγματικότητα. Α, και έρωτα, το είπα;

 

2.    Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Με εμπνέουν οι άνθρωποι και η ζωή. Οι ευαισθησίες, οι αδυναμίες και τα ιδανικά. Μα στην ουσία, είναι ο τρόπος με τον οποίο βλέπω τα πράγματα, είμαι εγώ. Για εμένα δεν υπάρχει μια αφορμή για να ξεκινήσω μια ιστορία. Έχω μέσα μου ιστορίες. 

 

3.    Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

«Κάνεις το σωστό».

 

4.    Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Δεν μπορώ να μην παραδεχτώ πως με γοητεύει η ποίηση. Από πεζογραφία, προτιμώ τη φανταστική μυθοπλασία, με αισθηματικά στοιχεία, κυρίως τα εφηβικά και νέων ενηλίκων βιβλία. Αυτό είναι το είδος και η κατηγορία στην οποία και γράφω.

 

5.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Ο πρωταγωνιστής, γιατί είναι αυτός ο οποίος αντιδρά και δρα στις προκλήσεις και τελικά εξελίσσεται.

 

6.    Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Ξεκίνησα αρκετά μικρή. Κουβαλούσα μαζί μου όπου και να πήγαινα ένα μικρό σημειωματάριο και ένα στυλό. Ήθελα να γραφώ σε όλες τις αναμονές. Δεν ήξερα ακόμα να γράφω. Προσπαθούσα να βάλω σε σειρά τα γράμματα για να σχηματιστούν λέξεις, λέξεις που θα γίνουν ιστορίες. Στο δημοτικό έγραφα κυρίως στίχους και ποίηση. Στο λύκειο αποφάσισα να μεταπηδήσω στο μυθιστόρημα. Είχα ανάγκη να εκφράστω με πολλές λέξεις. Επίσης να πω πως, πάντοτε κρατούσα ημερολόγιο. 

 

7.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Η σκληρή δουλειά. Πιστεύω σε αυτήν. Όλα τα άλλα μαθαίνονται.

 

8.    Γιατί γράφεις;

Γράφω για να ακουστούν φωνές ανθρώπων. Γράφω γιατί θέλω να φυτρώνω λουλούδια. Επιπλέον είναι μια διαδικασία που με χαροποιεί και μου βγαίνει φυσικά.

 

9.    Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Τα βιβλία λειτουργούν ψυχοθεραπευτικά. Συνεπώς, ο καθένας ξέρει καλύτερα από εμένα τις ανάγκες του.

 

10.  Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Δεν είμαι σίγουρη, λέω ενώ γράφω νέο μυθιστόρημα (γελάει). Πάντα γράφω κάτι. 

 

11.  Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Μπορούν να με βρουν στο instagram: @elena.avgoustatou, στο facebook: Elena Avgoustatou, στη σελίδα του βιβλίου στο Facebook: Το παιδί της τσουλήθρας της Έλενας Αυγουστάτου ή και στη σελίδα του Facebook: Δε θα χαθούμε. Θα χαρώ πολύ να γίνουμε μια παρέα.