Παρουσίαση Βιβλίου - Σαμπίν, μια μάγισσα χωρίς μαγεία

Μια φορά και έναν καιρό, στο βασίλειο της γης οι μάγοι ζούσαν κρυμμένοι από τα μάτια των ανθρώπων πίσω από το προστατευτικό τοίχος που είχαν δημιουργήσει.
Μέσα σ΄ αυτή τη φυλή, υπήρχε ένα μικρό κορίτσι. Ένα παράξενο παιδί που το έλεγαν Σαμπίν. Το πεπρωμένο της είναι να ακολουθήσει το δρόμο της μαγείας, όπως έκανε και ο αρχηγός της φυλής, ο πατέρας της.
Τι θα συνέβαινε όμως, αν το όνειρό της ήταν διαφορετικό;
Τι θα συμβεί όταν απαρνηθεί τη μοίρα της μάγισσας, τη στιγμή που το αρχαιότερο κακό επιστρέφει για ν΄ αφανίσει τους μάγους;
Θα καταφέρει να αποχαιρετήσει το όνειρό της ή η μοίρα της επιφυλάσσει μια έκπληξη που δεν θα μπορούσε να σκεφτεί;

 

 

 

Αρχικά, πριν μιλήσω για τη Σαμπίν και τις περιπέτειές της, θα ήθελα να μιλήσω για τη δημιουργό της, τη Μαρία, την οποία γνώρισα μέσα από το Moonlight Tales και τα διηγήματά της, τα οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Η Μαρία είναι ένας άνθρωπος που συνεχώς χαμογελά, που γράφει όπου σταθεί και όπου βρεθεί, που έχει δεκάδες ιστορίες σε φακέλους, οι οποίες περιμένουν υπομονετικά (αυτές ναι, εγώ όχι) τη Μαρία να τις χαρίσει στον κόσμο (και κυρίως στα παιδιά). Επειδή λοιπόν γνωρίζω τη συγγραφέα, ήξερα πως η Σαμπίν θα ήταν ένα γελαστό, ανεξάρτητο κορίτσι, που δε φοβάται μπροστά στον κίνδυνο. Και φυσικά δεν έπεσα έξω! Βέβαια, η Σαμπίν δεν είναι μόνο αυτά. 

Πρόκειται για ένα παιδικό βιβλίο, το οποίο διαβάζεται ευχάριστα και από ενήλικες, με υπέροχη εικονογράφηση και όμορφα μηνύματα. Η Σαμπίν είναι ένα μικρό παιδί, που όμως έχει όνειρα, τα οποία έρχονται σε αντίθεση με το μέλλον που έχουν σχεδιάσει οι γονείς της. Έρχονται σε αντίθεση με όσα περιμένει από εκείνη η φυλή της. Το χρέος της γνωστό και μεγάλο, αλλά όταν γράφει στο μικρό βιβλίο της, είναι ελεύθερη να φαντάζεται πώς θα ήταν η ζωή αν διάλεγε να γίνει κάτι διαφορετικό. 

Ένα βιβλίο που μιλάει για τα παιδιά που γνωρίζουν ίσως καλύτερα τι θέλουν και ποια είναι, που όμως φοβούνται την απόρριψη των γονιών τους. Ένα βιβλίο για ένα νεαρό κορίτσι, όχι που δε νιώθει φόβο, αλλά που κοιτάει τον εχθρό στα μάτια, παρά το γεγονός ότι τον τρέμει. Που προστατεύει τους άλλους, που συγχωρεί, που αγαπά, που δε διαλέγει μια "ασφαλή" περπατημένη αλλά που τολμά.

Ένας μαγικός κόσμος που όμως κρύβει μια μεγάλη αλήθεια για τη ζωή μας. Όταν είμαστε μικροί, οι γονείς μας μας προστατεύουν με τα μαγικά τους από τον έξω κόσμο και στην προσπάθειά τους να μας καθοδηγήσουν, ίσως καταλήγουν να μας πληγώνουν. Όταν όμως ο έξω κόσμος μάς χτυπάει την πόρτα, και είναι πιο τρομακτικός από ό,τι περιμέναμε, μπορούμε να βασιστούμε στη βοήθεια των φίλων μας και της οικογένειάς μας, να καλέσουμε λίγη από τη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας, όπως η Σαμπίν, και να κοιτάξουμε κατάματα τον φόβο μας. Και τότε θα στεφθούμε νικητές. 

Έλενα Παπαδοπούλου