Μια φορά και έναν καιρό, στο βασίλειο της γης οι μάγοι ζούσαν κρυμμένοι
από τα μάτια των ανθρώπων πίσω από το προστατευτικό τοίχος που είχαν
δημιουργήσει.
Μέσα σ΄ αυτή τη φυλή, υπήρχε ένα μικρό κορίτσι. Ένα
παράξενο παιδί που το έλεγαν Σαμπίν. Το πεπρωμένο της είναι να
ακολουθήσει το δρόμο της μαγείας, όπως έκανε και ο αρχηγός της φυλής, ο
πατέρας της.
Τι θα συνέβαινε όμως, αν το όνειρό της ήταν διαφορετικό;
Τι θα συμβεί όταν απαρνηθεί τη μοίρα της μάγισσας, τη στιγμή που το αρχαιότερο κακό επιστρέφει για ν΄ αφανίσει τους μάγους;
Θα καταφέρει να αποχαιρετήσει το όνειρό της ή η μοίρα της επιφυλάσσει μια έκπληξη που δεν θα μπορούσε να σκεφτεί;
1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.
Η Σαμπίν, μια μάγισσα χωρίς μαγεία είναι ένα παιδικό παραμύθι με αρκετά στοιχεία φαντασίας. Η μαγεία και τα συναισθήματα παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου παρακολουθούμε την ζωή της Σαμπίν, ενός νεαρού κοριτσιού που ανήκει στη φυλή των μάγων. Είναι η κόρη του αρχηγού των μάγων και η μόνη που θέλει να απαρνηθεί την μαγεία και να ζήσει σαν κανονικός άνθρωπος. Αιτία της απόφασής της είναι ότι οι μάγοι δεν κινδυνεύουν από το αρχαιότερο κακό, το οποίο έχουν φυλακίσει. Μέσα όμως από μια σειρά γεγονότων και απρόοπτων περιστατικών θα κληθεί να αποφασίσει για την μοίρα όλων των μάγων. Η ιστορία θα μπορούσε να εμφανίσει μόνο δυο ήρωες, αλλά όλα αλλάζουν όταν ξαφνικά ήρωες, μυθικά πλάσματα και αντιήρωες μπλέκονται σε μια παράξενη και περίεργη περιπέτεια
2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;
Πηγή έμπνευσής μου είναι το κάθε παιδί. από αυτά εμπνέομαι και δημιουργώ ιστορίες. Η ζωή ενός παιδιού είναι τόσο μαγική και δημιουργική που σε καλεί να πιάσεις την πένα και να γράψεις μια ιστορία για αυτά. Μέσα από το παραμύθι θέλω να δώσω ένα μήνυμα στο κάθε παιδί και στον κάθε γονιό. Είναι γεγονός πως αρκετοί γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους σε σημείο που μερικές φορές να επεμβαίνουν με λάθος τρόπο και επιλέγουν αυτό που θα ήθελαν εκείνοι και όχι το τι θα ήθελε το παιδί τους. Πιστεύω πως χρειάζεται μια αλλαγή. Ένα καινούργιο βήμα εμπιστοσύνης στα παιδιά τους. Δεν χρειάζεται να αποφασίζουν για την ζωή τους, χρειάζεται κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό. Χρειάζεται να μην τους κόβουν τα φτερά. Πρέπει να τους έχουν εμπιστοσύνη και να βοηθάνε τα παιδιά τους στις επιλογές τους. Αυτό κάνει και η Σαμπίν. Μέσα από την ζωή της και τις αποφάσεις τις καταφέρνει να μετουσιώσει το όνειρό της με το πεπρωμένο της. Αυτό την καθιστά ηρωίδα.
3. Αν μπορούσες , τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;
Θα παρακινούσα τον εαυτό μου να παρατηρεί καλύτερα τους ανθρώπους για να μην σταματήσω ποτέ να γράφω. Βλέπεις, καλός ή κακός οι χαρακτήρες που υπάρχουν σε κάθε ιστορία είναι και ένας πραγματικός άνθρωπος. από αυτούς παίρνουμε στοιχεία και δημιουργούμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους. Θα έλεγα λοιπόν στον εαυτό μου δώσε σε κάθε άνθρωπο το δικό του ευτυχισμένο τέλος, γιατί το αξίζει. Δείξε πως με λίγη υπομονή όλα μπορούν να αλλάξουν. Δείξε πως υπάρχει φως μετά το σκοτάδι. Δώσε μια ακτίνα φωτός για να καταπιαστούν.
4. Τι λογοτεχνικό είδος σου αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς να γράφεις;
Διαβάζω fantasy και γράφω πάνω σε αυτό το είδος.
5.Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικο σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;
Φυσικά οι περισσότεροι αναζητούν το ευτυχισμένος τέλος του πρωταγωνιστή ο οποίος μέσα από τις σελίδες του βιβλίου έχει περάσει μια σειρά από ατυχή γεγονότα και εμπόδια. Εγώ, όμως, δεν είμαι έτσι. Βλέπω πέρα από τον πρωταγωνιστή και τους δευτερεύοντες χαρακτήρες. Εστιάζω στο πιο βαθύ σκοτάδι που κρύβει ο ανταγωνιστής και το μετατρέπω σε φως. Απαριθμώ ένα ένα τα κίνητρά του. Τι τον οδήγησε στο μίσος και στη σκληρότητα και αλλάζω τη ροή του μέσα στην ιστορία. Δεν με ενδιαφέρει να γράψω για πρωταγωνιστές που πλέουν σε πελάγη ευτυχίας , γιατί η ζωή πολλές φορές δεν είναι έτσι. Θέλω να γράψω για τους ανταγωνιστές που ζουν στα σκοτεινά δάση τους εαυτού τους. Σε αυτούς εστιάζω και τους μετατρέπω σε ήρωες, γιατί αυτό χρειάζεται ο κόσμος, χρειάζεται να πιστέψει ότι μπορεί να αλλάξει και αυτό πρέπει να κάνει ο κάθε συγγραφέας. Πρέπει να του δώσει το κίνητρο να πιστέψει πως μπορεί να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του.
6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;
Για εμένα ξεκίνησε λίγο διαφορετικά. Δεν έγραφα, έλεγα ιστορίες. από παλιά, τότε που πήγαινα Δημοτικό και οι συμμαθητές μου έκαναν κύκλο ολόγυρά μου για να ακούσουν μια ακόμη ιστορία. Αυτό ήταν που αγαπούσα περισσότερο. Η στιγμή που μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα έπρεπε να δημιουργήσω τις πύλες τις φαντασίας για να περάσουν μέσα μαζί μου και να ζήσουν τις περιπέτειες. Αυτό άρεσε και στους συμμαθητές μου που δεν σταματούσαν να ρωτάνε « Και μετά;» και το κάθε μετά δημιουργούσε και έναν ήρωα και τελικά οι ιστορίες μου δεν είχαν ποτέ τέλος, ξαναζωντάνευαν. Δεν θα άλλαζα το ξεκίνημά μου, γιατί σαν παιδί κέρδισα τα άλλα παιδιά και οι περισσότεροι γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να κερδίσεις ένα παιδί. Το πρώτο βιβλίο ήρθε από το blog που έγραφα το 121 words με τις 8 μικρές ιστορίες.
7. Επίλεξε ένα : τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;
Η σκληρή δουλειά κάνει ένα βιβλίο πετυχημένο. Πρέπει να έχεις ένα οριοθετημένο πρόγραμμα. Να ξέρεις τι γράφεις. Γιατί το γράφεις. Τι θέλεις να πεις μέσα από αυτό. Πότε θέλεις να το ολοκληρώσεις. Πιστεύω πως όλοι μπορούν να γράψουν, δεν υπάρχει ικανότητα ή μη, δεν υπάρχει έχω φαντασία ή όχι. Υπάρχει θέλω. Υπάρχει ο στόχος. Το θέλεις πραγματικά; Δούλεψε πάνω σε αυτό. Αφιέρωσε χρόνο. Δες τα λάθη. Προσπάθησε ξανά. Μόνο έτσι θα τα καταφέρεις.
8. Γιατί γράφεις;
Γιατί δημιουργώ κόσμους από την αρχή. Κόσμους που μοιράζομαι με τους αναγνώστες. Δημιουργώ έναν χαρακτήρα από το τίποτα, από το μηδέν, δεν είναι δα και μικρό πράγμα αυτό! Είναι μεγάλο επίτευγμα να δημιουργείς γέφυρες που ενώνουν δυο κόσμους, τον πραγματικό και της φαντασίας.
9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και κάθε αναγνώστης.
Ένα από τα αγαπημένα βιβλία είναι το «Τέρας έρχεται» του Πάτρικ Νες. Είναι από τα ωραιότερα αλληγορικά βιβλία που έχω διαβάσει. Είναι η αλήθεια πίσω από τον εφιάλτη. Είναι ένα παραμύθι που δεν μοιάζει με παραμύθι. Εξιστορεί την ιστορία ενός παιδιού που καλείται να αντιμετωπίσει την σκληρότερη απώλεια. Μιλάμε για τον θάνατο. Μιλάμε για τον καρκίνο. Μιλάμε για τα αδιέξοδα. Μιλάμε για εκείνα τα παιδιά που έπρεπε να μεγαλώσουν απότομα. Είναι αυτό το βιβλίο που θα σε κάνει να κρυφτείς για να κλάψεις, γιατί το κλάμα δεν είναι για τους ενήλικες, είναι για τα παιδιά. Μόνο τα παιδιά φοβούνται και κλαίνε. Μόνο τα παιδιά νιώθουν αδύναμα. Μόνο τα παιδιά που ζουν ακόμα μέσα μας πολεμούν ταυτόχρονα πολλά τέρατα και είναι εντάξει να φοβάσαι, είναι εντάξει να κλαις, είναι εντάξει να ξεσπάς όταν το θέλεις.
10. Τι περιμένουμε να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;
Είναι μια ερώτηση που δεν μπορώ να απαντήσω, γιατί δεν ξέρω και εγώ τι θα ήθελα. Πάντα άφηνα την τύχη να με καθοδηγεί. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω και που ξέρετε μπορεί να δημιουργήσω και άλλες πύλες και ακόμα περισσότερα χάπι εντ.
11. Πως μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;
Στα κοινωνικά δίκτυα Facebook Instagram με το όνομά μου Μαρία Συλαϊδή όπου μοιράζομαι και τα διηγήματα που γράφω για τη σελίδα του Μoonlight Τales