Συνέντευξη με τον Κυριάκο Γατουρτζίδη

Πρόκειται για μια συλλογή αυτοτελών ιστοριών μικρού μήκους. Ήρωες του βιβλίου είναι ο κύριος Κάπα, ο αφηγητής αλλά και ο… “κανείς”. Η Αγάπη, ο χρόνος και ο θάνατος συνθέτουν κυρίως τη θεματική αυτού του έργου, το οποίο εν τέλει παρουσιάζει μια εσωτερική νοηματική ενότητα. Αυτή αποδίδεται μέσα από στιγμιότυπα της καθημερινότητας και του ρεαλισμού τα οποία μπλέκονται με τον σουρεαλισμό. Οι χαρακτήρες διαμορφώνονται έτσι μέσα από κάθε ιστορία, ενίοτε και συγχέονται μεταξύ τους, όπως άλλωστε συμβαίνει με τις ίδιες τις λέξεις στους τίτλους.

 

 

 

 

 

 

Ο Κυριάκος – Αλέξιος – Εφραίμ Γατουρτζίδης γεννήθηκε στο Μαρούσι το 2001 και μεγάλωσε στο Περιστέρι, τον μόνιμο τόπο κατοικίας του. Το 2019 εισήχθη στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει γράψει σε συλλογικά έργα: στο βιβλίο «Μείνε κοντά μου από μακριά» των εκδόσεων «Πηγή», το e-book «200 χρόνια τώρα» των εκδόσεων «Μεταίχμιο» και τη συλλογή παραμυθιών «Ηλιαχτιδοπαραμυθάκια» των εκδόσεων «Ηλιαχτίδα». Έχει αρθρογραφήσει για την Εφημερίδα «Εστία» και διάφορες νομικές ιστοσελίδες.

 

 

 

 

 


 

1.    Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Είναι κάτι που δημιουργήθηκε με πολύ μεράκι, είναι μια συγγραφική προσπάθεια θα έλεγα· και πολύ περιληπτικά είναι μια επιθυμία να προβληματιστούν κι άλλοι άνθρωποι με όσα -ή και άλλα- πράγματα προβλημάτισαν εμένα.

2.    Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Όχι η κυριότερη αλλά -ας μου επιτραπεί- η μόνη πηγή έμπνευσής μου αλλά κι όλων για όλα είναι οι «άλλοι» και ακριβέστερα η επικοινωνία που έχουμε μαζί τους. Γεννηθήκαμε για να ανταλλάξουμε, τι δεν ξέρω, να ανταλλάξουμε, να έρθουμε σε επαφή, με ό,τι και όποιον θέλει ο καθένας δεν έχει σημασία, αλλά να έρθουμε σε επαφή· εξάλλου χωρίς αυτήν δεν θα υπήρχαμε τώρα για να μιλάμε.

3.    Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Να μην σταματήσει αυτό που κάνει, και τώρα την δίνω στον εαυτό μου αυτή την συμβουλή. Και να βελτιώνεσαι συνεχώς.

4.    Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Είναι σαν την μουσική πάνω κάτω ένα βιβλίο και το είδος, αναλόγως την διάθεση.

5.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Το βιβλίο μου αμφιβάλλω αν έχει ήρωες, όλα από τα τρία παραπάνω διαδραματίζουν τον ρόλο τους άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο αλλά πάντα κατά τη γνώμη μου ισόκυρα.

6.    Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Στο γυμνάσιο μπορώ να πω ότι ξεκίνησα τις συγγραφικές μου απόπειρες και δεν τις έχω σταματήσει έκτοτε.

7.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Στα πάντα η σκληρή δουλεία, και να μου επιτραπεί να προσθέσω ότι πιο σημαντικό πράγμα στην γραφή είναι η ανάγνωση.

8.    Γιατί γράφεις;

Όταν αγαπάς κάποιον βρίσκεις τρόπο να του το πεις, το «γιατί» μπορεί να μην το καταλάβεις ούτε και εσύ ενίοτε, κάτι μέσα σου σε ωθεί σε αυτό· θα έλεγα πως γοητεύομαι με την λογοτεχνία άρα θέλω και να συμμετέχω σε αυτήν, το έκανα καιρό τώρα ως αναγνώστης, το έκανα και ως κάποιος που αποτυπώνει ιδέες σε «χαρτιά», θα συνεχίσω να τα κάνω αμφότερα.

9.    Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Όλοι συγγραφείς, αναγνώστες και μη, καλό είναι να διαβάσουν την «Ασκητική» του Ν.Καζαντζάκη, θα καταλάβουν γιατί αφού το κάνουν.

10.  Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Ξέρω ότι θα συνεχίσω να προσπαθώ, τα υπόλοιπα θα φανούν εν τη πορεία.

11.  Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Στο e-mail μου kiriakos.gat@gmail.com και το instagram kiriakos_gatourtzidis, να μου πουν ό,τι θέλουν και να συζητήσουμε με μεγάλη μου χαρά ό,τι επιθυμούν.