Παρουσίαση Βιβλίου - Ο κύριος Κάπα, θα έλεγε κανείς

Πρόκειται για μια συλλογή αυτοτελών ιστοριών μικρού μήκους. Ήρωες του βιβλίου είναι ο κύριος Κάπα, ο αφηγητής αλλά και ο… “κανείς”. Η Αγάπη, ο χρόνος και ο θάνατος συνθέτουν κυρίως τη θεματική αυτού του έργου, το οποίο εν τέλει παρουσιάζει μια εσωτερική νοηματική ενότητα. Αυτή αποδίδεται μέσα από στιγμιότυπα της καθημερινότητας και του ρεαλισμού τα οποία μπλέκονται με τον σουρεαλισμό. Οι χαρακτήρες διαμορφώνονται έτσι μέσα από κάθε ιστορία, ενίοτε και συγχέονται μεταξύ τους, όπως άλλωστε συμβαίνει με τις ίδιες τις λέξεις στους τίτλους.

«Το να αγαπάς είναι υπερήφανη αποδοχή της ταπείνωσης

Το να αγαπάς είναι ευλογημένη τρέλα

Το να αγαπάς είναι ιδιοφυής χαζομάρα».

 

 

Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα ενδιαφέρον βιβλίο. Μέσα από την συλλογή διηγημάτων του Κυριάκου Γατουρτζίδη συναντάμε τον Κύριο Κάπα και τις περιπέτειές του. 

Πρόκειται για μικρές ιστορίες οι οποίες μας αποκαλύπτουν σταδιακά την ιδιοσυγκρασία του κοινού τους πρωταγωνιστή και ίσως κάποια κομμάτια του παρελθόντος του, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να μας αποκαλύπτουν πολλά παραπάνω για εκείνον. Οι ιστορίες παίζουν με τα όρια του ρεαλισμού και του σουρεαλισμού, χωρίς ο ίδιος ο αναγνώστης να γνωρίζει πότε αφηγηματικά ξεπερνιέται το όριο. Ο συγγραφέας έχει φροντίσει με την επιτηδευμένη γραφή του και το ιδιαίτερο χιούμορ του να το καλύψει επιτυχημένα. Επομένως από εκεί που αναγνώστης δεν το περιμένει και από καταστάσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν καθημερινές, βλέπουμε ευφάνταστες περιπέτειες, συζητήσεις και σκέψεις. Και ενώ πολλές φορές αυτά συμβαίνουν στην πραγματικότητα, άλλες φορές είναι δημιουργήματα του ίδιου του κυρίου Κάπα. 

Πρόκειται επομένως για μια συλλογή για ιδιαίτερους αναγνώστες που ψάχνουν κάτι διαφορετικό. 

Καλή ανάγνωση!