Συνέντευξη με την Πηνελόπη Πιατουλάκη

Τίποτα δεν προμήνυε τις τεράστιες ανατροπές που θα έφερνε στην ήσυχη ζωή της Αρτέμιδος Αθηναίδου, μια απλή επίσκεψη της μετά από πρόσκληση στο δικηγορικό γραφείο των Ν. & Α. Απέργη στην Αθήνα.
Η επιτακτική ανάγκη της για χρήματα, ταυτόχρονα με την τεράστια, καταραμένη κληρονομιά, που κληρονόμησε αναπάντεχα από τον θανάσιμα διεστραμμένο εχθρό της, την έφερε μπροστά σε ηθικά διλλήματα.
Να κάνει αποδοχή της κληρονομιάς δεχόμενη τον όρο που υπήρχε, για να σώσει τα οικοτροφεία της και τα ορφανά που προστάτευε; Να εξοφλήσει τα χρέη της περιουσίας της και να μη σχολάσει κανέναν από τους ανθρώπους που εργάζονταν στη δούλεψη της; Ή να ακολουθήσει την καρδιά της που της βροντοφώναζε ΟΧΙ;
Η συμβουλή που της έδωσε ο δικηγόρος της, μήπως ήταν μια προσωρινή θεάρεστη λύση; Ή, η αρχή που θα έφερνε στην επιφάνεια όλα όσα είχε σκεπάσει το πυκνό προστατευτικό πέπλο της λήθης, που μόνη της είχε φτιάξει για να καλύπτει τη φριχτή παιδική της ηλικία;
Κι ο γοητευτικός Άδωνις Απέργης, θα γινόταν η σωτήρια της; Ή, η οριστική καταστροφή της, με τη φωτιά που θα άναβε μέσα της η παρουσία του στη ζωή της;
Συναισθήματα άγνωστα μέχρι εκείνη τη στιγμή… Αγάπη, Πάθος και Ζήλεια, τάραξαν τις αισθήσεις της. Κι ένας Έρωτας Αυστηρά Απαγορευμένος για εκείνους! Ένας Έρωτας Καταστροφικός! Ένας Έρωτας Φωτιά… που δεν έκαιγε μόνο το κορμί, έκαιγε συθέμελα την ψυχή της, την παρέσυρε ολοκληρωτικά στη δίνη του…




Η Πηνελόπη Πιατουλάκη έχει γεννηθεί και μεγαλώσει σε μια μικρή συνοικία του Πειραιά όπου και εξακολουθεί να διαμένει. Από πολύ μικρή ηλικία της άρεσε να ξεφεύγει με την ονειροπόληση, γράφοντας στίχους για τραγούδια και μικρά διηγήματα.
Είναι δωρήτρια και ένθερμη υποστηρίκτρια της δωρεάς οργάνων. Μαχήτρια ζωής, άτομο εξωστρεφές, κοινωνικό, πολύ δοτικό και φανατική φιλόζωος.
Έχει δουλέψει πολύ στη ζωή της σε διαφορετικές εργασίες και επί μία εικοσαετία διατηρούσε κατάστημα. Είναι παντρεμένη, με μια κόρη που ζει μόνιμα στο εξωτερικό, και τα τελευταία χρόνια έχει αποτραβηχτεί προσωρινά στο εξοχικό της στον Κόρφο Κορινθίας, όπου ζει ήρεμα και περνάει τις ώρες της γράφοντας.
Έχει γράψει δυο αισθηματικά κοινωνικά βιβλία:
«ΌΣΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ»
«ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΜΙΑΣ ΕΡΩΤΙΚΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ»
Κυκλοφορούν από τις Συμπαντικές Διαδρομές σε Ελλάδα Κύπρο.
«ΕΡΩΤΑΣ ΦΩΤΙΑ» είναι το τρίτο λογοτεχνικό έργο της που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πηγή σε Ελλάδα και σύντομα στην Κύπρο.
Έχει έτοιμο το τέταρτο βιβλίο της, «ΑΓΑΠΑ ΜΕ» και αυτή την περίοδο ασχολείται με τη συγγραφή τριών νέων μυθιστορημάτων, τα οποία γράφει παράλληλα.




1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.


ΈΡΩΤΑΣ ΦΩΤΙΑ ένας τίτλος καυτός όπως και η υπόθεση του. Δυο νέοι άνθρωποι που γνωρίζονται, ερωτεύονται και βρίσκονται αντιμέτωποι με τα φαντάσματα του παρελθόντος που δεν τους επιτρέπουν ούτε να διανοηθούν πως είναι δυνατόν να παραμείνουν μαζί. Ο παιδικός εφιάλτης της Άρτεμης, η σχέση του Άδωνι με την όμορφη Ούρσουλα, και το τρομακτικό παρελθόν που τυχαία έρχεται πάλι στην επιφάνεια βασανίζουν αμείλικτα τους πρωταγωνιστές της ιστορίας στερώντας τους την ελπίδα για ευτυχία.


Μέσα στα πολλά που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι και ο κόσμος που εύκολα καταδικάζει τα αθώα θύματα ενώ κάνει τα στραβά μάτια και πολλές φορές συγκαλύπτει με τη σιωπή του τους θύτες. Θα καταφέρει η Άρτεμις να ξεπεράσει τα ανυπέρβλητα εμπόδια που ορθώνονται εμπρός της μαζί με τα στερεότυπα της κοινωνίας; Θα νικήσει η αγάπη της το παρελθόν που την καταδυναστεύει μέχρι σήμερα ή θα θυσιάσει τον έρωτα της για τον Άδωνι για να αποφύγει τη δημόσια κατακραυγή;


Ένα αισθηματικό και βαθιά κοινωνικό βιβλίο που εκτός από την αληθινή αγάπη, το κυρίως θέμα του είναι η χειρότερη μορφή κακοποίησης που εξακολουθεί δυστυχώς να μαστίζει την εποχή μας και είναι πρώτο θέμα συζήτησης στις μέρες μας. Η σωματική και ψυχική κακοποίηση που βασανίζει και καίει τις ψυχές των θυμάτων και, ένα σημαντικό κεφάλαιο του βιβλίου όπου η Άρτεμις έρχεται αντιμέτωπη με τις πύρινες καταστροφικές και φονικές πυρκαγιές στο Μάτι Αττικής -που στις 23/7/18 έχασαν τη ζωή τους 102 αθώοι άνθρωποι- έδωσαν τον τίτλο του.


2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;


Δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη συνειδητή πηγή της έμπνευσης μου. Δεν ξέρω πως γίνεται και έρχεται ως δια μαγείας στο μυαλό μου μια ολοκληρωμένη ιστορία με φανταστικές εικόνες. Δεν την επιλεγώ, με επιλεγεί και μόνο όταν γράφω τότε το κίνητρο της έμπνευσης μου προέρχεται από όσα αντιλαμβάνομαι γύρω μου που είναι διαφορετικά κάθε φορά και αφορούν τις περιγραφές, τον τρόπο διήγησης και όχι την κάθε αυτού ιστορία.


3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;


Ξεκίνησα να γράφω πολύ μικρή και λόγω ότι στην πορεία εγκατέλειψα την αγάπη μου για τη συγγραφή, με την πείρα που έχω αποκτήσει θα με συμβούλευα:

Βρες λίγο χρόνο και για τον εαυτό σου και τόλμησε να κάνεις το όνειρο σου πραγματικότητα! Μην επιτρέπεις στις δυσκολίες της ζωής να σε βγάζουν έξω από τους στόχους σου. Διεκδίκησε τα ΘΕΛΩ σου και αψήφησε τα ΠΡΕΠΕΙ των γύρω σου!


4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;


Διαβάζω τα πάντα δίχως διακρίσεις. Αυτά που επιλεγώ όμως να αγοράσω είναι τα αισθηματικά, κοινωνικά που με απορροφούν οι ευαίσθητες δραματικές πτυχές τους και είναι το είδος που μέχρι σήμερα επιλέγω να γράφω.


5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;


Όλοι οι ήρωες είναι σημαντικοί στην υπόθεση ενός λογοτεχνικού βιβλίου και αλληλένδετοι. Δίχως τους δευτερεύοντες χαρακτήρες δεν θα είχε κανένα ενδιαφέρον. Στο βιβλίο μου, «ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΜΙΑΣ ΕΡΩΤΙΚΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ» πρωταγωνιστής και ανταγωνιστής ήταν τόσο ακέραιοι και ευαίσθητοι άνδρες που δεν μπορούσα να ξεχωρίσω ποιον από τους δυο… Φυσικά όμως πάντα επιλεγώ τον πρωταγωνιστή/πρωταγωνίστρια γιατί αυτοί με τις πράξεις τους μας συγκλονίζουν και μας ξυπνούν συνήθως τα πιο όμορφα και αντιφατικά συναισθήματα.


6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;


Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου έγραφα σε μικρά χαρτάκια ή σε χαρτοπετσέτες. Στα έντεκα έγραφα συστηματικά στίχους και τραγούδια. Στα δεκαπέντε μου είχα διαβάσει μια αγγελία σε εφημερίδα από μια γνωστή εταιρία δίσκων που ζητούσαν στιχουργούς. Έστειλα τραγούδια μου και ήρθε άμεση απάντηση πως τους άρεσαν και μου είχαν ορίσει για μια συγκεκριμένη ημερομηνία ραντεβού για συνεργασία και να μιλήσω με τους μουσικούς τους. Η οικογένεια μου ούτε το συζήτησε, το απέρριψαν την ίδια στιγμή σαν να μην ήταν σπουδαίο και με τον καιρό ξεχάστηκε…


7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;


Σίγουρα τον πρωταρχικό ρόλο στην επίτευξη ενός καλού λογοτεχνικού βιβλίου παίζει η φαντασία και η ικανότητα γραφής, για να μπορέσεις να αποδώσεις σωστά όλα όσα σκέφτεσαι δίχως να αλλοιώσεις τα εκτυφλωτικά χρώματα που κυριαρχούν στην ψυχή σου. Σκληρή δουλειά για εμένα δεν υπάρχει γιατί η συγγραφή με ευχαριστεί τόσο πολύ που είναι χαρά, εκτόνωση και θαυματουργό ψυχοφάρμακο μαζί.


8. Γιατί γράφεις;


Γιατί δεν μπορώ να κάνω αλλιώς… Ακόμα και αν δεν γράφει το χέρι μου γράφει διαρκώς το μυαλό μου που χάνεται μέσα σε ονειρικές σκηνές και μαγικά ταξίδια που με κρατούν ζωντανή και ομορφαίνουν τις μοναχικές μέρες μου. Η ζωή που ζούμε έχει γίνει πολύ δύσκολη, έχει πολύ μελανά χρώματα από τα τόσα άσχημα γεγονότα που συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας. Η συγγραφή είναι διέξοδος, είναι το κρυφό όνειρο πως θα αλλάξουν όλα προς το καλύτερο, πως ίσως καταλάβουμε από τα λάθη μας και στο μέλλον γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.


9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.


Μόνο ένα; Πολύ δύσκολη επιλογή και όταν μάλιστα διαφέρουν τα κριτήρια όλων μας και δεν είναι βέβαιο πως η επιλογή μου θα τους καλύψει. Προτείνω για τους συγγραφείς με τις δικές μου πάντα προτιμήσεις το μυθιστόρημα, «ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ» του Γάλλου συγγραφέα Βίκτωρος Ουγκώ. Και για τον κάθε αναγνώστη επιλέγω το ρομαντικό, ιστορικό μυθιστόρημα της Αμερικανίδας συγγραφέας Μάργκαρετ Μίτσελ, «ΟΣΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ»


10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;


Έχω ήδη έτοιμο το τέταρτο βιβλίο μου το, «ΑΓΑΠΑ ΜΕ» που αφήνει χώρο στο «ΕΡΩΤΑΣ ΦΩΤΙΑ» που μόλις κυκλοφόρησε και περιμένει τη σειρά του να εκδοθεί.

Πέρα από αυτό θα πρέπει να περιμένετε ένα από τα τρία βιβλία που γράφω ταυτόχρονα αυτή την εποχή και είναι το «ΑΜΑΡΤΗΜΑ» Ένα βιβλίο που όχι μόνο καίει αλλά τσουρουφλίζει… Ένα μυθιστόρημα πάρα πολύ δυνατό που ασχολείται με ένα θέμα καυτό που είναι ταμπού και δεν πρέπει να το αγγίζουμε ούτε σαν σκέψη! Αυτός είναι και ο λόγος που ενώ μέσα σε πολύ μικρό διάστημα έγραψα πάνω από τα τρία τέταρτα του βιβλίου ξαφνικά κόλλησα… Δεν μπορώ να γράψω ούτε μια φράση κάτι που δεν μου έχει ξανασυμβεί ποτέ και με δυσκολεύει αφάνταστα. Αυτό βέβαια οφείλεται στο δύσκολο θέμα που έχω επιλέξει και στο ότι πρέπει να προσέξω πολύ το ΤΕΛΟΣ γιατί πρέπει να διατηρηθούν οι κοινωνικές ισορροπίες και να μη σοκάρει… Όπως σχεδίαζα στην αρχή αλλά… τώρα δεν ξέρω αν τελικά θα το τολμήσω…


11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;


Στη διεύθυνση του ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου: piatoylakip@outlook.com ή στην ομάδα που διατηρώ στο fb με τίτλο: Βιβλία Αγάπης Νέκταρ Ζωής