Παρουσίαση Βιβλίου - Το Κουτί

Εσύ το φτιάχνεις, εσύ το καταστρέφεις… 

Η Ζένια, μαθήτρια της δευτέρας λυκείου, βιώνει μια δυσβάσταχτη καθημερινότητα όπου έρχεται αντιμέτωπη με το ρατσισμό και το μπούλινγκ στη γειτονιά της και στο σχολείο. Μέλος μιας δυσλειτουργικής οικογένειας, με δυο γονείς που δείχνουν αδιάφοροι και επικίνδυνοι, η Ζένια δίνει όλη της τη φροντίδα και τη στοργή στον μικρό της αδερφό Νικόλα, που την έχει ανάγκη.
Το πάθος της για τη μουσική και η ανακάλυψη των αισθημάτων ενός συμμαθητή της για κείνη, θα δώσουν στην κοπέλα την ελπίδα και το κίνητρο που χρειάζεται για να προχωρήσει μπροστά. Μέχρι τη στιγμή που ένας καθηγητής της θα εισβάλει στη ζωή της, την ίδια περίοδο που ο αδερφός της αρρωσταίνει πολύ σοβαρά. Τότε εκείνη θα αρχίσει να γλιστράει στα σκοτάδια του μυαλού… και ο εφηβικός της θυμός θα εξαπλωθεί μέσα της όπως το μελάνι εξαπλώνεται στο καθαρό νερό.
Το Κουτί είναι ένα βιβλίο για τις φωτεινές αλλά και τις σκοτεινές πλευρές των ανθρώπων… Ένα σκληρό και ταυτόχρονα ευαίσθητο μυθιστόρημα για το θυμό, τα όνειρα, τη φιλία και την αγάπη. Μια συγκλονιστική ιστορία για το πώς η ελπίδα ενός νέου ανθρώπου αγωνίζεται να επιβιώσει μέσα σε μια πραγματικότητα που του ζητάει να θυσιάσει ό,τι πιο πολύτιμο έχει.

Η Ζένια είναι μια μαθήτρια λυκείου η οποία βιώνει αρκετές δυσκολίες. Η οικογένειά της είναι φτωχή, ο πατέρας της κακοποιητικός και ο αδερφός της άρρωστος. Η κατάσταση στο σπίτι είναι αρκετά επώδυνη. Η ίδια βιώνει καθημερινά φόβο, τρόμο και πόνο, σωματικής ή ψυχολογικής φύσης. Το κλίμα συνεπώς του βιβλίου είναι αρκετά βαρύ από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σελίδα. Διάφορα άλλα σοβαρά και δύσκολα κοινωνικά θέματα θίγονται επίσης στο βιβλίο όπως ο ρατσισμός, η σεξουαλική παρενόχληση, βία και βιασμός (trigger warning). Kάτω από τις συνθήκες που περιέγραψα εν συντομία, ο αναγνώστης ακολουθεί τη ζωή της Ζένιας, η οποία πάει στο σχολείο, αλληλεπιδρά με τους υπόλοιπους μαθητές και κάνει πράγματα που θα περίμενε κανείς για ένα κορίτσι της ηλικίας της. Ωστόσο, οι ήδη δύσκολες συνθήκες γίνονται χειρότερες και από εκεί και πέρα οι εξελίξεις τρέχουν. Δεν υπάρχει χρόνος για ανάσα, μέχρι τελικά να μπει η λέξη τέλος.

Το «Κουτί» είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται μέσα σε μια μέρα και που δημιουργεί έντονα συναισθήματα. Ήταν η πρώτη μου επαφή με τη γραφή του συγγραφέα και μπορώ να πω ότι έμεινα ικανοποιημένη. Θεωρώ πως η εκτεταμένη εισαγωγή και ο όγκος των περιληπτικών πληροφοριών που δόθηκαν στην αρχή δεν ήταν αναγκαίες και ίσως για αυτό καθυστέρησα λίγο να μπω στο κλίμα. Μετά όμως από τα πρώτα κεφάλαια, η ροή ήταν πολύ καλύτερη. 

Το κλίμα ήταν βαρύ και τα περιστατικά που περιγράφονταν παρ' ότι ίσως φανούν ακραία το ένα μετά το άλλο είναι δυστυχώς βγαλμένα από τη ζωή. Διαβάζοντας το βιβλίο, όντας η ίδια εκπαιδευτικός, αισθάνθηκα ντροπή και μια "πικρία" στο στόμα. Σίγουρα είναι ένα βιβλίο που σοκάρει, αλλά δε θεωρώ ότι του λείπει ο δέοντας σεβασμός, για αυτό και το διάβασα μέχρι τέλους.

Συνολικά, και παρά τις κάποιες αστοχίες στην αρχή ή τις υπερβολές σε ορισμένα στοιχεία  που βρήκα ως αναγνώστης (τις οποίες πιθανώς να μην εντοπίσουν οι λάτρεις του είδους) θεωρώ το Κουτί ένα βιβλίο-γροθιά που θίγει πολλά προβλήματα της ελληνικής και όχι μόνο κοινωνίας, το οποίο διαβάζεται γρήγορα και υπόσχεται έναν ανεμοστρόβιλο συναισθημάτων.

Έλενα Παπαδοπούλου