Η Ζένια, μαθήτρια της δευτέρας λυκείου, βιώνει μια δυσβάσταχτη καθημερινότητα όπου έρχεται αντιμέτωπη με το ρατσισμό και το μπούλινγκ στη γειτονιά της και στο σχολείο. Μέλος μιας δυσλειτουργικής οικογένειας, με δυο γονείς που δείχνουν αδιάφοροι και επικίνδυνοι, η Ζένια δίνει όλη της τη φροντίδα και τη στοργή στον μικρό της αδερφό Νικόλα, που την έχει ανάγκη.
Το πάθος της για τη μουσική και η ανακάλυψη των αισθημάτων ενός συμμαθητή της για κείνη, θα δώσουν στην κοπέλα την ελπίδα και το κίνητρο που χρειάζεται για να προχωρήσει μπροστά. Μέχρι τη στιγμή που ένας καθηγητής της θα εισβάλει στη ζωή της, την ίδια περίοδο που ο αδερφός της αρρωσταίνει πολύ σοβαρά. Τότε εκείνη θα αρχίσει να γλιστράει στα σκοτάδια του μυαλού... και ο εφηβικός της θυμός θα εξαπλωθεί μέσα της όπως το μελάνι εξαπλώνεται στο καθαρό νερό.
Το Κουτί είναι ένα βιβλίο για τις φωτεινές αλλά και τις σκοτεινές πλευρές των ανθρώπων... Ένα σκληρό και ταυτόχρονα ευαίσθητο μυθιστόρημα για το θυμό, τα όνειρα, τη φιλία και την αγάπη. Μια συγκλονιστική ιστορία για το πώς η ελπίδα ενός νέου ανθρώπου αγωνίζεται να επιβιώσει μέσα σε μια πραγματικότητα που του ζητάει να θυσιάσει ό,τι πιο πολύτιμο έχει.
Φωτογράφος: Πέλλα Μακροδημήτρη |
Τον Οκτώβριο του 2022 έλαβε το βραβείο EVERLY για το νέο του βιβλίο "Το μακρύ σοκάκι" ως "Καλύτερο βιβλίο τρόμου, Έλληνα συγγραφέα".
To 2021 η Athens Voice ανέδειξε "Το Κουτί" ως το "Καλύτερο βιβλίο της χρονιάς" μετά από επιλογή στα 10 καλύτερα βιβλία, από την συντακτική της ομάδα, και ψηφοφορία αναγνωστών για την πρώτη θέση.
"Το Κουτί" έχει συμφωνηθεί να ανέβει στο θέατρο από τον σκηνοθέτη Γιάννη Αϊβάζη, σε παραγωγή Aikor Production που πήρε τα θεατρικά, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά δικαιώματα του βιβλίου.
Ο Γιώργος είναι ο μοναδικός Έλληνας συγγραφέας του φανταστικού με τρία βιβλία back to back στα top-10 των βραβείων Public, όπως τα ψήφισαν χιλιάδες αναγνώστες.
Esquire, Mystery, Tv Zapping, Τα Νέα, Το Βήμα, Athens Voice μερικά από τα μέσα που φιλοξένησαν συνεντεύξεις και αφιερώματα για το συγγραφέα και το έργο του. Ο Γιώργος συνεχίζει να γράφει με συνέπεια.
Φωτογράφος: Ρούλα Κουτρούλη |
Είπαν για το βιβλίο:
«Ένα μυθιστόρημα που συγκλονίζει από την πρώτη κιόλας σελίδα. Ο Γιώργος Γιώτσας εξερευνά με οξυδέρκεια τα δύσβατα μονοπάτια της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας». -Νίκος Κουρμουλής, Τα Νέα
«O συγγραφέας ταξιδεύει στην “αβέβαιη θάλασσα του πιθανού” αλλά προκρίνει το απίθανο καθιστώντας μια ιστορία την ώρα που οδεύει –σε σελίδες τουλάχιστον– προς το τέλος, ξανά νέα και ανοιχτή. Προτείνει μια εναλλακτική οπτική πάνω στα θέματα της οικογένειας, της παρενόχλησης, της βίας, γνωρίζοντας, προφανώς, ότι οι ωραίες ιστορίες έχουν μέσα τους την ανατροπή και τη δύναμη να υποτάσσουν το πραγματικό στο απροσδόκητο».
Ελεωνόρα Ορφανίδου, αρχισυντάκτρια του πολιτιστικού τμήματος του Αθήνα 9.84
1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.
"Το Κουτί" είναι η ιστορία ενηλικίωσης ενός κοριτσιού, της Ζένιας, που προσπαθεί να δώσει αγάπη ενώ δεν έχει λάβει ποτέ. Με εφόδια της την ελπίδα, ένα από τα ισχυρότερα συναισθήματα του ανθρώπου, αλλά και την ίδια αυτή την αγάπη... την κινητήρια δύναμη αυτού του κόσμου, θα προσπαθήσει να επιβιώσει, απέναντι στο θυμό, τη ζήλια, το μίσος και στο τέλος την oργή.
"Το Κουτί" είναι ένα βιβλίο που μας μιλάει για το το bullying, τον ρατσισμό, το σεξισμό, την κακοποίηση και την εκμετάλλευση, αλλά επίσης για την φιλία, την αγάπη, την ανακάλυψη, την ελπίδα και την μουσική. Για σκοτεινές και φωτεινές πλευρές ανθρώπων.
2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;
"Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσης", στην ουσία "τι είναι το βιβλίο;.."
Δεν υπάρχει πιο δύσκολη ερώτηση για έναν συγγραφέα! Επιτρέψτε μου να παραθέσω κάτι που είχε μοιραστεί ο ομότεχνος, Ρίτσαρντ Φλάναγκαν: “Τα μυθιστορήματα δεν είναι καθρέπτες της ζωής, τα μυθιστορήματα δεν μας εξηγούν τη ζωή, ούτε συνιστούν οδηγίες για τη ζωή. Τα μυθιστορήματα είτε είναι η ίδια η ζωή, είτε δεν είναι τίποτα”. Προσωπικά λοιπόν, πιστεύω ότι μπορεί να υπάρχει απλά ένα συναρπαστικό βιβλίο, χωρίς να υπάρχει πάντα κάποιο βαθύτερο αίτιο -παρά η ίδια η ζωή. Και μέσα από το βιβλίο αυτό -που είπαμε ότι είναι η ίδια η ζωή- ο καθένας μας θα αφουγκραστεί το νόημα που απευθύνεται σε εκείνη και σε εκείνον.
Αφορμή για να ξεκινήσω να γράφω “Το κουτί” στάθηκε μια φωτογραφία που είδα στα social media και με αιχμαλώτισε, μια φωτογραφία γεμάτη αντιθέσεις: Έδειχνε μια μαθήτρια σε κάποιο λύκειο. Το κορίτσι καθόταν με την πλάτη στον τοίχο ενώ το χέρι της έκρυβε το πρόσωπο της. Η πλάτη της ήταν γερτή, το κεφάλι της ήταν σκυφτό. Από την πλάτη της έβγαιναν σε γκραφίτι, δύο πανέμορφα φτερά πεταλούδας.
3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;
Ωραία ερώτηση. Η συμβουλή, την οποία ήμουν τυχερός και ικανός να δώσω στον εαυτό μου από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα το ταξίδι της γραφής, είναι η εξής: “Γράφεις αυτό που θες εσύ να γράψεις, αυτό που σου λέει η Μούσα. Μην προσπαθήσεις να ικανοποιήσεις τους άλλους”. Έτσι έγραψα όσο καλύτερα μπορούσα! Αυτά τα 10 πρώτα χρόνια που είμαι στο χώρο της συγγραφής και των βιβλίων, πάνω από όλα έγραψα ειλικρινά· κάτι που εκτίμησαν και αγκάλιασαν οι αναγνώστες.
4. Τι λογοτεχνικό είδος σου αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;
Αγαπώ την λογοτεχνία του φανταστικού την οποία έχω τιμήσει με συνέπεια ως αναγνώστης και ως συγγραφέας από το 2012 μέχρι σήμερα, και θα συνεχίσω να το κάνω, γιατί είναι κάτι το ειλικρινές. Μάλιστα το βιβλίο “Το μακρύ σοκάκι” (εκδ. Λυκόφως, 2021) έλαβε το 1ο βραβείο Everly, καλύτερο βιβλίο τρόμου, Έλληνα συγγραφέα στο Fantasy Festival 2022· μια σπουδαία τιμή την οποία νιώθω όχι μόνο για το συγκεκριμένο βιβλίο αλλά για το σύνολο του έργου μου αυτά τα δέκα χρόνια. Παρόλα αυτά δε γράφω μόνο ένα είδος. Πιστεύω κανείς δε γράφει κατά παραγγελία. Τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να γράφει κανείς με αυτόν τον τρόπο. Ως συγγραφείς οφείλουμε στους αναγνώστες να γράφουμε αυτό που μας λέει η έμπνευση μας. Μόνο τότε είμαστε αληθινοί. "Το Κουτί" (εκδ. Bell, 2020) ήταν μια ανακάλυψη για εμένα, μια ανάγκη τόσο ορμητική να το γράψω και να το μοιραστώ που δε σκέφτηκα τίποτα άλλο. Απλά χάθηκα μαζί του. Και ναι, ήταν μια εμπειρία απελευθερωτική, ένα ρίσκο πολύ σημαντικό, που δικαιώθηκε όχι μόνο από την αγάπη με την οποία το αγκάλιασαν οι αναγνώστες, αλλά και από τις πολλαπλές διακρίσεις του βιβλίου. (“Βιβλίο της χρονιάς” από την Athens Voice, “Top-10, κατηγορία ΗΡΩΙΔΑ” για τη Ζένια στα βραβεία Public, στις λίστες με τα “αγαπημένα βιβλία”), ενώ η εταιρία παραγωγής Aikor Production, μέσω του σκηνοθέτη Γιάννη Αϊβάζη, συμφώνησε για τα θεατρικά, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά δικαιώματα του βιβλίου.
5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;
Ενδιαφέρουσα ερώτηση, δεν το είχα σκεφτεί ποτέ αυτό. Προσωπικά θα πω, οι ιδέες μου και για να απαντήσω γενικευμένα, οι ιδέες του συγγραφέα. Η κεντρική ιδέα γύρω από την οποία θα χτίσει την ιστορία και οι δευτερεύουσες ιδέες που θα την πλαισιώσουν.
6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;
Από το σχολείο άρχισα να γράφω ιστορίες και παραμύθια όμως η συγγραφή θα με κέρδιζε αρκετά χρόνια αργότερα... Ασχολήθηκα με το σκίτσο, τα κόμικς, το τραγούδι και την ηθοποιία. Όταν η συγγραφή επέστρεψε στη ζωή μου μετέπειτα, ήταν για να μείνει. Έμπνευση βρήκα τις μικρές ώρες της νύχτας, μόνος μου σε μια ρεσεψιόν ξενοδοχείου.
7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;
Η σκληρή δουλειά.
8. Γιατί γράφεις;
Για τον ίδιο λόγο που αναπνέω.
9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.
“Ο πόλεμος της τέχνης” (Στίβεν Πρέσσφιλντ, εκδ. Πατάκης, 2011) και “Ο άρχοντας των μυγών” του Ουίλιαμ Γκόλντινγκ, αντίστοιχα.
10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;
Πολλά ακόμα βιβλία. Υγεία να έχουμε όλοι μας.
11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;
Είμαι ενεργός στα social media, όποιος θέλει μπορεί να με βρει, όποιος θέλει μπορεί να μου στείλει μήνυμα και θα απαντήσω. (Λίγο αργά μερικές φορές, λόγω του όγκου των μηνυμάτων, αλλά θα απαντήσω).
Σας ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία!