Συνέντευξη με τον Γιώργο Τσιβελέκο

Τρία αδέρφια δεν μπορούν με τίποτα να σταματήσουν να τσακώνονται, ακόμα και τις ημέρες των χριστουγεννιάτικων διακοπών. Αφορμή για έναν μεγάλο καυγά θα αποτελέσει και η διαφωνία για το εάν υπάρχει ή όχι ο Άγιος Βασίλης.  

Ο Μάρκος, ο μικρότερος από τα αδέρφια, θα ευχηθεί να μπορέσει να αποδείξει στους αδερφούς του πως υπάρχει ο Άγιος Βασίλης και πως έχει δίκιο που πιστεύει σε εκείνον.
Ένα όραμα, που θα δει, θα τον καλέσει να ενώσει τις δυνάμεις του μαζί τους, προκειμένου να παραδώσουν κρυφά στα φτωχά γειτονόπουλά τους τα δώρα που έχουν ζητήσει από τον Άγιο Βασίλη, όχι μόνο γιατί μπορούν να τους πραγματοποιήσουν την επιθυμία οι ίδιοι, αλλά και σαν εξιλέωση για το bullying που τους ασκούν τόσο καιρό. 
Άραγε θα πιάσει η ευχή; Θα μπορέσει ο Μάρκος να τους μεταδώσει το χριστουγεννιάτικο πνεύμα και να τους πείσει για την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη ή τουλάχιστον να δικαιολογήσει την απουσία του; Θα καταφέρουν να συμφιλιωθούν και να φέρουν εις πέρας το σχέδιο που θα καταστρώσει ο Μάρκος; Ο Άγιος Βασίλης, τελικά, υπάρχει;

Ένα προεφηβικό μυθιστόρημα με χιούμορ αλλά και ευαισθησία που έχει τη δύναμη να κάνει μικρούς και μεγάλους αναγνώστες να πιστέψουν στη μαγεία των Χριστουγέννων με έναν διαφορετικό τρόπο... 
 
 
Ο Γιώργος Τσιβελέκος γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1997 στην Αθήνα. Μέχρι τα οχτώ του χρόνια μεγάλωσε στη Νίκαια και από το 2005 διαμένει μόνιμα στην Ανάβυσσο. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Αθηνών και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» στον τομέα της Λογοτεχνίας και Γλωσσολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων, ημερίδων και επιμορφωτικών προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων για την Εγκληματολογία στο Εργαστήριο Αστεακής Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, όπου και ήταν συνεργάτης και μέλος της οργανωτικής επιτροπής των σεμιναρίων «Έγκλημα και Κινηματογράφος» για δύο χρόνια, την Ψυχολογία, τη Δημιουργική Γραφή, την Επιμέλεια-Διόρθωση Κειμένου και την Εικονογράφηση.
Ποιήματα και διηγήματά του έχουν διακριθεί σε έγκριτους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Το διήγημά του «Η κληρονομιά» έχει συμπεριληφθεί στην ψηφιακή συλλογή διηγημάτων «Ταξίδια από χαρτί», η οποία είναι διαθέσιμη στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη. Κατά καιρούς, δημοσιεύονται ποιήματά του –και όχι μόνο– σε διάφορους ιστότοπους. Το Official Music Video «Η πιο όμορφη εικόνα» έχει σαν κατακλείδα το ομώνυμο ποίημά του.
Έχει εκδώσει ένα προεφηβικό μυθιστόρημα που φέρει τον τίτλο «Οι τρεις μικροί Άι Βασίληδες» στις εκδόσεις Ελκυστής (2022) και δύο ποιητικές συλλογές με τους τίτλους «Έρως νικημένε μάχαν» (2022) και «Ο επιμένων έρωτας νικά» (2021), οι οποίες κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Οσελότος. Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων (Ε.Π.Ο.Κ.) και η εφημερίδα «Κυπριακός Ελληνισμός» βράβευσαν την πρώτη του συλλογή ως «Βιβλίο Χρονιάς 2021».


1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

«Οι τρεις μικροί Άι Βασίληδες» είναι ένα προεφηβικό, χριστουγεννιάτικο μυθιστόρημα με πολύ χιούμορ αλλά και ευαισθησία. Ωστόσο, μπορεί να διαβαστεί πολύ άνετα και από τους μεγάλους. Ιδανικά, αυτό το βιβλίο έχω φανταστεί να το κρατάνε στα χέρια τους οι γονείς με τα παιδιά τους και να το διαβάζουν παρέα σιγά σιγά μέσα στις χριστουγεννιάτικες γιορτές. Είναι ένα βιβλίο που έχει τη δύναμη να κάνει τους αναγνώστες του να πιστέψουν στη μαγεία των Χριστουγέννων και στο πνεύμα του Άγιου Βασίλη με έναν λογικό και αληθινό τρόπο. Είναι ένα μεγάλο παραμύθι (118 σελίδες) που περνάει μηνύματα για τον σχολικό και εξωσχολικό εκφοβισμό, την αποδοχή, τον αλτρουισμό, την αλληλεγγύη, την προσφορά, την αξία της καλής πράξης, την αγάπη, τα θαύματα... Και όλα αυτά μέσα στην εορταστική ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων, με τα πολύχρωμα λαμπιόνια να αναβοσβήνουν χαρμόσυνα, τα σπίτια στολισμένα και από κάπου ψηλά τον Άγιο Βασίλη να πετάει με το έλκηθρό του και να παρατηρεί τις κινήσεις των ανθρώπων και πιο συγκεκριμένα των τριών παιδιών που πρωταγωνιστούν...

2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Η κυριότερη πηγή έμπνευσής μου είναι η ανάγνωση. Εξάλλου, όπως λένε, για να είσαι καλός συγγραφέας, πρέπει πρώτα να είσαι καλός αναγνώστης. Αυτό από μόνο του δηλώνει πολλά για τη σπουδαιότητα του ρόλου της ανάγνωσης στη συγγραφή. 
Εκείνο που με έκανε να ξεκινήσω τη συγκεκριμένη ιστορία είναι η εξής απλή ερώτηση: «Υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;». Θέλησα, λοιπόν, με τη βοήθεια των τριών κεντρικών ηρώων που δημιούργησα, να δώσω τη δική μου απάντηση σε αυτό το ερώτημα - και όχι μόνο. Και η έμπνευση μου ήρθε κάποια Χριστούγεννα καθώς καθόμουν στο χαλί μπροστά από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και το χάζευα σαν μικρό παιδί. 

3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Πραγματικά, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ηθελημένα ή άθελά μου, συνειδητά ή ασυνείδητα, και σίγουρα με πολλή δουλειά και υπομονή, όλα έγιναν έτσι όπως θεωρώ ότι έπρεπε να γίνουν. Ακόμα και οι μεταπτυχιακές μου σπουδές στον τομέα της Λογοτεχνίας και Γλωσσολογίας, που προέκυψαν κάπως απρόσμενα και ξαφνικά, έγιναν την πιο κατάλληλη στιγμή, και έτσι αξιοποίησα όλα τα εφόδια που μου προσέφεραν. Επομένως, δεν έχω εκ των υστέρων να μου δώσω κάποια συμβουλή. Η μόνη συμβουλή που θα μου έδινα, γενικότερα, είναι να μην αγχωνόμουν τόσο. Και δε μιλάω μόνο για τη συγγραφή, αλλά και γενικότερα για τη ζωή μου.

4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

«Όπως ο καλός ο μύλος τα αλέθει όλα,
έτσι κι ο καλός αναγνώστης διαβάζει απ' όλα»,
όπως έχω γράψει. 
Αυτό πιστεύω, λοιπόν, και αυτό εφαρμόζω. Κυριολεκτικά, διαβάζω τα πάντα. Από επιστημονικά βιβλία και βιβλία αυτοβελτίωσης, μέχρι ψυχολογικά θρίλερ, περιπέτειες, κοινωνικά, αισθηματικά, ποίηση, θέατρο κ.α. Ελλήνων συγγραφέων και ξένων. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια προτιμώ να στηρίζω περισσότερο την εγχώρια λογοτεχνική παραγωγή, γιατί υπάρχουν αμέτρητα διαμάντια που αξίζουν να γίνονται best seller και στην Ελλάδα και από την Ελλάδα διεθνώς, που δεν τους δίνεται όμως η ευκαιρία. Παρόμοια, δεν έχω κάποια προτίμηση και στο τι είδος να γράφω. Γράφω ό,τι πηγάζει από μέσα μου κάθε φορά, είτε είναι ποίηση, είτε παιδικό βιβλίο, είτε διηγήματα, είτε θέατρο, είτε και μυθιστόρημα ενηλίκων. Πάντως, οφείλω να παραδεχτώ πως η ποίηση μάλλον είναι η σταθερά μου και πως σε αυτήν μάλλον θα γυρίζω πάντοτε. Θέλω να της το υποσχεθώ κιόλας.

5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Το πιο σημαντικό σε μια ιστορία είναι να είναι καλοδουλεμένοι όλοι οι ήρωες που συμμετέχουν. Να έχουν όλοι λόγο ύπαρξης και να οδηγούν όλοι την πλοκή εκεί που πρέπει να καταλήξει, πράγμα που μπορεί να μην είναι γνωστό στον συγγραφέα εξαρχής ή να την οδηγούν σε κάτι εντελώς διαφορετικό απ' ό,τι είχε στο μυαλό του αρχικά. Ε, τότε μάλλον έχει γίνει καλή δουλειά και ο πρωταγωνιστής, ο αντιήρωας και οι δευτερεύοντες χαρακτήρες έχουν πάρει τη σημασία που τους πρέπει.

6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Ξεκίνησα να γράφω στην ηλικία των 15 χρόνων. Όμως, πιο εντατικά και σοβαρά μόλις στα 21 μου.

7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Θεωρώ πως και τα τρία είναι εξίσου σημαντικά για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου. Ωστόσο, θα δώσω το προβάδισμα στη φαντασία, γιατί χωρίς αυτήν, όσο σκληρά κι αν δουλέψει κάποιος και όσο καλή πένα κι αν έχει, αν δεν έχει να πει κάτι, του είναι αναποτελεσματικά.

8. Γιατί γράφεις;

Γιατί ίσως γι' αυτό να γεννήθηκα. Γιατί για να με επισκέπτεται η έμπνευση, κάποιον λόγο έχει. Θα μου πείτε, αυτόν τον λόγο με ρωτάτε να σας πω και μοιάζει σαν να υπεκφεύγω. Ναι, δεν τον ξέρω αυτόν τον λόγο. Το μόνο που ξέρω είναι ότι, όταν γράφω, δε με νοιάζει αν περνάει ο χρόνος ή έχει σταματήσει, ότι νιώθω πιο γεμάτος και ταυτόχρονα πιο ανάλαφρος. Νιώθω ότι εκεί ανήκω. Νιώθω ότι έχω κάτι να πω και ότι αξίζει να το μοιραστώ και με τον κόσμο που θα ενδιαφερθεί.

9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Έχω προτείνει και έχω κάνει κριτικές για πολλά βιβλία. Μπορεί να τις βρει κανείς στα διαβασμένα μου βιβλία στο Goodreads ή και στο προσωπικό μου προφίλ στο Facebook με λίγο scroll down. Είναι γεμάτο βιβλία. Πάντως, τους προτείνω να διαβάσουν ό,τι τους αρέσει -όχι, όμως, σε αποκλειστικότητα• πού και πού καλό είναι να διαβάζουν και κάτι διαφορετικό, γιατί το κάθε είδος έχει και κάτι διαφορετικό να προσφέρει- και όσο πιο πολλά βιβλία μπορούν!

10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Πολλά και διάφορα. Ή ίσως και τίποτα. Ίδωμεν. Πάνω απ' όλα να έχουμε την υγεία μας! 

11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Καταρχάς, να πω ότι παίρνω πολύ μεγάλη χαρά όποτε επικοινωνούν μαζί μου οι αναγνώστες, το εκτιμώ πραγματικά και ενίοτε νιώθω συγκίνηση και ευγνωμοσύνη. Μπορούν, λοιπόν, να με βρουν στο Facebook με το όνομα Γιώργος Τσιβελέκος ή στη σελίδα μου GTpoetry & prose. Επίσης, στο Instagram με το όνομα George_Tsivelekos. Ακόμα, εάν το επιθυμούν, μπορούν να μου στείλουν και e-mail στο tsivelekos@yahoo.gr.