Συνέντευξη με τη Μαρίτα Τυράκη

Αγαπημένο του χρώμα είναι το μπλε. Και αγαπημένο του παιχνίδι μία σβούρα την οποία έχει πάντα μαζί του. Αλλά αυτό που τον προβληματίζει τώρα είναι μία ντάμα μπαστούνι. Ο Χανς, ένας ιδιόρρυθμος ντετέκτιβ, ζει στο Ναύπλιο, με τον πρώην αστυνομικό και γερμανικής καταγωγής πατέρα του, ο οποίος τον μεγάλωσε μόνος, λέγοντάς του ότι η μητέρα του πέθανε ενώ ήταν πολύ μικρός σε ηλικία, γι’ αυτό έχει θολές αναμνήσεις από εκείνη.

Οι δυο τους αναλαμβάνουν να εξιχνιάσουν μία δολοφονία στο τσίρκο «Μπλε Παπαγάλος». Ο Χανς, κοινωνικά αποκλεισμένος λόγω της αναπτυξιακής διαταραχής του, μαγεύεται από τον κόσμο των «τσιρκολάνων», όπου προσπαθεί να εξιχνιάσει το έγκλημα. Εκεί θα κάνει τις πρώτες του φιλίες, εκεί θα νιώσει τα πρώτα σκιρτήματα.

Και κάθε φορά που νιώθει ότι εγκλωβίζεται και παίζει με την πολύχρωμη σβούρα του, το μυαλό του τριβελίζει η προφητεία μίας μάντισσας που εργάζεται στο τσίρκο: «Ο ένοχος δεν θα βρεθεί γιατί δεν του αξίζει να βρεθεί».

 

H Τυράκη Μαρίτα είναι δασκάλα δημοτικής εκπαίδευσης και ειδική παιδαγωγός. Ζει κι εργάζεται στις Κυκλάδες ως δασκάλα. Τα προηγούμενα πέντε χρόνια είχε εργαστεί ως δασκάλα παράλληλης στήριξης σε παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές. Το μεταπτυχιακό της καθώς κι ορισμένες εισηγήσεις της σε παιδαγωγικά συνέδρια σχετίζονται με τον συναισθηματικό κόσμο και τις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών με αυτισμό.

Έχει παρακολουθήσει τα σεμιναριακά μαθήματα δημιουργικής γραφής και παραμυθιού της συγγραφέως Αντιγόνης Πόμμερ στη σχολή Tabula Rasa. Μέσα από τη σχολή συμμετείχε στο συλλογικό βιβλίο «Το καταραμένο βιβλίο» με το διήγημα της «Το μυστικό της γιαγιάς» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις I-write και στο συλλογικό e-book διηγημάτων «Απαγορευμένες Σχέσεις» με το διήγημα της «Carey by Joni Mitchell».

Επιπλέον, έχει συμμετάσχει στα συλλογικά e-books διηγημάτων «Ιστορίες που σου ζεσταίνουν την ψυχή», «Οι πολλαπλές διαστάσεις του έρωτα», «Μαγικά Αντικείμενα» και «Σκότος ανά τους αιώνες» με τα διηγήματα «Η νύχτα που οι τάρανδοι έσωσαν τα Χριστούγεννα», «Δύο ολόκληρα λεπτά γεμάτα έρωτα», «Ο εξημερωμένος φάρος» και «Halloween edition», που έχουν οργανωθεί κι επιμεληθεί από την ομάδα συγγραφέων Tales of the Mind.

Τέλος, έχει συμμετάσχει στη λογοτεχνική δράση «Λόγω Γραφής – Ιαπωνική Βεντάλια» της Κατερίνας Ευαγγέλου – Κίσσα με το διήγημα της «Ένας μαύρος χαρτοφύλακας στο Κιότο». Μέσα από τη συγκεκριμένη δράση προέκυψε η Ανθολογία διηγημάτων «Το πέταγμα της Ίβιδας» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελκυστής.

Ως λάτρης της αστυνομικής λογοτεχνίας και ως ειδική παιδαγωγός αποφάσισε να «παντρέψει» τις δύο της αγάπες και να γράψει το πρώτο της βιβλίο «Μπλε Παπαγάλος».

 

 

1.    Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

O Mπλε Παπαγάλος είναι το πρώτο μου βιβλίο. Πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, με αρκετά κοινωνικά στοιχεία. Η ιστορία μας εκτυλίσσεται στο Ναύπλιο κι αφορά την εξιχνίαση μιας δολοφονίας μέσα σε ένα τσίρκο, από τον ντετέκτιβ Χανς. Ο Χανς είναι ένας πολύ ιδιαίτερος χαρακτήρας και καλείται όχι μόνο να λύσει την υπόθεση αλλά και να αποδείξει την αξία του ως ντετέκτιβ. Στο πλευρό του έχει πάντοτε τον πιστό του σκύλο, τον Τσοπ και τον πατέρα του, έναν συνταξιούχο αστυνομικό, που προσπαθεί να τον βοηθήσει σε όλη τη διαδικασία της έρευνας, αλλά και στην κοινωνική του αλληλεπίδραση με τους άλλους ανθρώπους.

2.    Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Η κυριότερη πηγή έμπνευσης μου είναι οι άνθρωποι. Στη συγκεκριμένη ιστορία επηρεάστηκα αρκετά από τους μαθητές μου. Τα προηγούμενα χρόνια βρέθηκα κοντά σε τέσσερα παιδιά στο σχολείο με τον ρόλο μου ως δασκάλα παράλληλης στήριξης. Υπέροχα χρόνια πραγματικά. Ο ήρωας μου, ο Χανς, διαθέτει σίγουρα αρκετά σκόρπια στοιχεία από τους μαθητές και τις μαθήτριες μου. Αυτό που με έκανε να ξεκινήσω να γράφω τον Μπλε Παπαγάλο ήταν κυρίως η ανάγκη μου να παντρέψω τις δύο μεγάλες μου αγάπες, την ειδική αγωγή και την αστυνομική λογοτεχνία.

3.    Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Θα με συμβούλευα να άρχιζα νωρίτερα μαθήματα δημιουργικής γραφής – νιώθω ότι με βοήθησαν πολύ στην εξέλιξη μου – και να μην αφήνω τις κακοτυχίες να με πηγαίνουν πίσω στη συγγραφή.

4.    Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Μου αρέσει να διαβάζω κοινωνικά και ιστορικά βιβλία. Στη συγγραφή προτιμώ το αστυνομικό και το κοινωνικό είδος.

5.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Δύσκολη ερώτηση. Όλα είναι σημαντικά. Έχω παρατηρήσει ότι δίνω έμφαση στον πρωταγωνιστή όταν γράφω άρα θα επιλέξω αυτό. Ωστόσο, ως αναγνώστρια λατρεύω τους δευτερεύοντες χαρακτήρες. Κι αυτό είναι κάτι που θέλω να δουλέψω περισσότερο και στα δικά μου κείμενα.

6.    Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Γράφω από τότε που με θυμάμαι να μπορώ να φτιάξω μικρές ολοκληρωμένες προτάσεις. Όλο και κάποια μικρή ιστοριούλα σκαρφιζόμουν και προσπαθούσα να την αποτυπώσω στο χαρτί. Πόσο να ήμουν; Επτά χρονών; Κάπου εκεί.

7.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Επιλέγω τη φαντασία. Σίγουρα είναι όλα πολύ σημαντικά. Αλλά νομίζω πως η φαντασία είναι που δίνει την αρχική ιδέα, κυρίως την καλή ιδέα, αυτή που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις να γράφεις. Η φαντασία για εμένα είναι η αρχή όλων.

8.    Γιατί γράφεις;

Για πολλούς λόγους. Η συγγραφή με εκφράζει, με χαλαρώνει, με κάνει να νιώθω ελεύθερη. Είναι απόδραση από την πραγματική ζωή, ένα είδος ψυχοθεραπείας. Είναι όμως και τέχνη. Βρίσκω πολύ δημιουργική την όλη διαδικασία. Ό,τι κι αν έχω στο μυαλό μου νιώθω ότι μπορώ να το δημιουργήσω μέσα από μια ιστορία. Όταν γράφω, οι λέξεις γίνονται εικόνες μέσα στο μυαλό μου και μου αρέσει πολύ αυτό. Για εμένα η συγγραφή είναι μαγεία. Να μπορείς να δημιουργήσεις έναν δικό σου κόσμο και να δώσεις ζωή σε χαρακτήρες, σε ήρωες… κι όλα αυτά ακριβώς όπως τα φαντάζεσαι. Τι πιο όμορφο;

9.    Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Στους/στις συγγραφείς θα πρότεινα το «Περί συγγραφής» του Stephen King. Το λάτρεψα! Αγαπώ και τον Stephen King οπότε δεν ήθελα και πολύ. Πήρα καλές συμβουλές, έμαθα αρκετά κι ένιωσα έντονα ότι με αφορούσε ως βιβλίο. Στους/στις αναγνώστες/-στριες θα πρότεινα ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία. «Ο Μαρξ και η κούκλα». Μου φάνηκε πολύ ιδιαίτερος ο τρόπος γραφής. Μοιάζει σα να διαβάζεις ποίηση ενώ πρόκειται για μυθιστόρημα. Και δεν σε κουράζει καθόλου. Λυρικότητα κι απλότητα, μοναδικός συνδυασμός όσο να πεις. Δεν είχα διαβάσει κάτι παρόμοιο κι ως αναγνώστρια ενθουσιάστηκα. Και φυσικά μου φάνηκε εξαιρετικό και το θέμα του.

10.  Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Ελπίζω πως έχετε να περιμένετε όμορφα και δημιουργικά πράγματα. Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι σύντομα θα δείτε τον Χανς σε νέες περιπέτειες…

11.  Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου στα social media. Έχω ένα προφίλ στο instagram που λέγεται magic_storiesbox. Όποιος/-α θέλει μπορεί να με ακολουθήσει. Θα χαρώ πολύ να λάβω σχόλια για τον Μπλε Παπαγάλο αλλά και να συζητήσουμε για τον κόσμο του βιβλίου γενικότερα!