Παρουσίαση Βιβλίου - Η Ήσυχη Ένοικος

Ο Έινταν Τόμας είναι ένας σκληρά εργαζόμενος οικογενειάρχης, ιδιαίτερα αγαπητός στη μικρή κωμόπολη όπου ζει. Είναι από τους ανθρώπους που δίνουν πάντα ένα χέρι βοήθειας, που έχουν πάντα έναν καλό λόγο για τον καθένα. Όμως έχει ένα σκοτεινό μυστικό: απάγει γυναίκες και τις σκοτώνει. Έχει ήδη διαπράξει οχτώ φόνους, και η Ρέιτσελ, φυλακισμένη σε μια αποθήκη, τρέμει πως θα είναι το επόμενο θύμα του.

Όταν η γυναίκα του Έινταν πεθαίνει από καρκίνο, αυτός και η δεκατριάχρονη κόρη του η Σεσίλια αναγκάζονται να μετακομίσουν. Σίγουρος ότι ύστερα από πέντε χρόνια αιχμαλωσίας η Ρέιτσελ έχει υποστεί αρκετή πλύση εγκεφάλου ώστε να μην αποπειραθεί να το σκάσει, ο Έινταν επιλέγει να την πάρει μαζί του και τη συστήνει στην κόρη του ως «φίλη φίλων» που έχει ανάγκη από στέγη. Όμως η Ρέιτσελ, που ξέρει να μάχεται και να επιζεί, βλέπει στο πρόσωπο της Σεσίλια μια σανίδα σωτηρίας και αρχίζει διστακτικά να χτίζει μια σχέση μαζί της. Τότε εμφανίζεται στη σκηνή η Έμιλι, που είναι τρελά ερωτευμένη με τον όμορφο χήρο. Θα μπει στην τροχιά της Ρέιτσελ και της Σεσίλια και θα πλησιάσει κι αυτή επικίνδυνα το φρικτό μυστικό του Έινταν.

Ένα δραματικό μυθιστόρημα σασπένς, ειπωμένο από την οπτική γωνία τριών γυναικών. Ένα αγωνιώδες θρίλερ και συνάμα μια οξυδερκής σπουδή στο ψυχολογικό τραύμα, στη θέληση για επιβίωση και στη δυναμική της ισχύος.

Η Ήσυχη Ένοικος ανήκει για μένα στα βιβλία που με εξέπληξαν περισσότερο το 2023. Πρόκειται για ένα βιβλίο 420 σελίδων που διάβασα σε είκοσι τέσσερις ώρες. Ήταν αδύνατο να το αφήσω από τα χέρια μου και κάθε κενό δευτερόλεπτο της ημέρας το αφιέρωνα στην ανάγνωση. Όταν πια έφτασα στο τέλος, ένιωσα πως μπόρεσα να πάρω μια ανάσα κι εγώ. 

Η ιστορία δεν ανήκει ακριβώς στον Έινταν Τόμας αλλά στις τρεις γυναίκες της ζωής του, καθεμία από τις οποίες γνωρίζει μια εντελώς διαφορετική εκδοχή του. Η μία βλέπει τον πατέρα της, που της προσφέρει ό,τι έχει ανάγκη και τη φροντίζει. Η δεύτερη βλέπει έναν χήρο, έναν άντρα που βοηθά στην κοινότητα, εσωστρεφή αλλά σέξι. Και η τρίτη βλέπει τον απαγωγέα της, τον δολοφόνο γυναικών, τον άντρα που κρατάει τη ζωή της στα χέρια του. Τρεις οπτικές, 3 προσωπικότητες, ένας άντρας. Τι θα συμβεί όταν οι τρεις κόσμοι βρεθούν και συγκρουστούν; Ένα ψυχολογικό θρίλερ γεμάτο αγωνία που θα σας καθηλώσει. 

Πραγματικά, το συγκεκριμένο βιβλίο με έκανε να αισθανθώ λες και ήμουν εγώ στη θέση της Ρέιτσελ, λες και έπρεπε εγώ να προσέχω κάθε κίνηση, λες και η δική μου ζωή βρισκόταν σε κίνδυνο. Έχω να νιώσω τόσο έντονα κάποιον χαρακτήρα από τον Δρόμο του Κόρμακ Μακάρθι και αυτό από μόνο του λέει πολλά. Η συγγραφέας κατάφερε να πετύχει την ιδανική ατμόσφαιρα, να πλέξει έναν πολύπλοκο ιστό και διαφορετικούς χαρακτήρες που αλληλοεπιδρούν και συνθέτουν τον χαρακτήρα του Έινταν. Για μένα, από τα καλύτερα βιβλία που διάβασα φέτος. 

Το προτείνω ανεπιφύλακτα!

Έλενα Παπαδοπούλου